Actualităţi din Ucraina – 4 OCT 2024

SURSA: UAMap

Topics:

  • Vuhledar a picat
  • ruşii avansează în est
  • Kursk

Vuhledar a picat

Zelensky zice că viaţa oamenilor e mai importantă decât orice clădire (Sursa: Kiev Independent). Dar Mariupol, Bahmut, Kursk şi chiar Vuhledar până mai ieri ce au fost? Tocăniţă de ucrainieni!

Strategia lui Zelensky şi constrângerile acestui teatru fac ca ucrainienii să nu poată face retrageri strategice cum au făcut ruşii în toamna anului 2023 când aşa zisa “contraofensivă” a dat ruşii mult înapoi.

Vuhledar a fost un punct de rezistenţă ucrainean deoarece avea geografia favorizantă şi de asemenea multe tunele subterane unde ucrainienii s-au putut feri de artileria rusească. Pierderea Vuhledar şi evenimentele recente, sunt importante deoarece arată capacitatea de luptă şi puterea Rusiei. Oare ce armată poate rezista în faţa avansului rusesc, dacă ucrainienii la Vuhledar nu au rezistat?

Ucrainienii au avut tot cele trebuie: oameni pregătiţi, experimentaţi, arme suficiente, rachete Himars, chiar avioane şi elicoptere. Cu toate acestea ruşii i-au bătut. Tânguielile lui Zelensky că nu au arme suficiente şi nu pot lovi în adâncime sunt bălmăjeri aiurea.

Bălmăjeri aiurea este şi întreaga presă propagandistică imperialistă. Iată ce articol publica o astfel de hârgie de toaletă (digitală) acum ceva timp:

Sursa: Radio Europa “Liberă” – vuvuzela SUA în minioni europeni cu risc de adormire a sentimentului de afiliere pro-americană tembelă şi fără raţiune

Despre importanţa Vuhledarului vedem de aici:

Am postat acest articol deoarece are grafice frumoase şi uşor de înţeles care pot ajuta pentru cei care nu ştiu pe ce lume trăiesc să înţeleagă cât de nasoală este situaţia şi cum pierderea acestui punct de rezistenţă, înseamnă încă un mare pas al ruşilor către Bucureşti.

Ruşii avansează în est

Avansul este încet dar înşelător. Suprafaţa mare a Ucrainei este o problemă, de aceea ruşii avansează încet. Deminare, bombardare cu artilerie, trimsi drone pentru recunoaştere, avans cu tancuri, infanterie în spate, consolidare poziţii, “curăţenie” locaţii de interes, mutare artilerie din spate, mutat depozite şi aprovizionare pentru linia frontului. Războiul nu este deloc floare la ureche, dacă există opoziţie şi partea opusă nu cedează uşor. De aceea au încercat ruşii iniţial un avans rapid ca să sperie populaţia şi să provoace schimbarea gărzii la Kiev, deoarece ştiau că o cucerire pe front, bucată cu bucată, cum trebuie, durează prea mult.

Pentru ucrainieni orice pierdere este vitală deoarece pierd în primul rând încrederea nu doar a propriului popor, nu doar că descurajază mobilizarea, nu doar că esticii pot să mişte în front să se sperie de ruşi şi să nu îi mai ajute, dar riscul ca Trump să câştige şi să taie graniţa acolo unde este frontul, face ca motivaţia lor să fie să ţină cu dinţii de orice bucată de pământ.

De cealaltă parte, ruşii au recuperat cam tot ce au revendicat iniţial şi acum nu fac decât să omoare ucrainieni pe bandă rulantă şi să extindă “coridorul de securitate” care probabil va exista la un moment dat când fie se va face pace prin vreun tratat, fie militar va exista un armistiţiu şi ambele părţi se vor angaja să nu menţină echipamente militare pe o distanţă de 30km să zicem pe marginea graniţei. Pentru securizarea teritoriilor sale în perspectiva acestei păci, ruşii au nevoie de un coridor cât mai mare, la fel cum încearcă şi turcii la sud cu Kurdistanul din Siria.

Neavând anumite obiective determinate, ruşii sunt mai relaxaţi în sensul că testează graniţa să vadă anumite vulnerabilităţi şi apoi avansează pe acele direcţii încercând ulterior să formeze acele gheare de raci care să prindă ucrainienii din toate părţile în acele poziţii de rezistenţă care altfel ar necesita pierderi foarte mari, cum au păţit-o deja la Vuhledar anul trecut.

Cum vedeţi mai sus, ruşii evită localităţi, zone apărate masiv şi avansează pe flancuri încercând să taie aprovizionarea trupelor şi bombardând masiv şi total ineficient zonele de rezistenţă unde sunt trupe. Zic ineficient deoarece nu de puţine ori, ruşii dau cu artileria în grupuri de soldaţi foarte mici, de genul 4-5 soldaţi. De ce fac asta? Deoarece au cu ce! În ciuda bombardării depozitelor de arme, ruşii au suficiente bombe. Folosesc bombe pentru deminare, pentru curăţenia terenului înaintea unui asalt şi în teritoriile unde nu intenţionează să avanseze, bombardează doar ca să descurajeze inamicul să mişte în front.

Kursk

Singura mişcare recentă în Kursk este recuperarea de către ruşi a unor teritorii în partea de sud a incursiunii lângă Borki. Ruşii stau pe loc şi îi aşteaptă pe ucrainieni să facă mişcări. Toate tentativele ucrainienilor de a avansa în vestul zonei ocupate deja, pe acel teritoriu unde vedeam zilele trecute cum distrug podurile au fost însă deturnate de ruşi.

Pe scurt, ucrainienii par să nu aibă capacitatea să avanseze şi ruşii nu riscă operaţiuni de respingere a poziţiilor actuale, având linia de apărare mult mai sus.

Mai nou, ucrainienii încearcă să lovească cu rachete şi drone centrala nucleară din proximitatea Kursk, cel puţin aşa pretind ruşii.

1 thought on “Actualităţi din Ucraina – 4 OCT 2024”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.