In zonele din SUA unde s-a inceput fracking-ul, oamenii nu mai pot bea apa, a devenit uleioasa, nici macar nu isi mai pot spala vasele si hainele cu ea. In procesul de fracking, apa cu substante toxice sunt pompate la adancime prin mici explozii pentru a perfora stratul de roca. Problema e ca din apa asta, o buna parte o ia in sus inspre apa freatica. Idem gazele rezultate in explozie mai ies si pe ici pe colo pe unde nu ar cam trebui. Apa deversata din urma acestor explozii a fost varstata intr-o balta in care toate animalele au murit. Toate acestea sunt realitati, chestii care s-au intamplat recent in Marcellus Shale, Pennsylvania, SUA.
„am vazut si cateva opinii cum ca statele arabe raporteaza rezerve mult subestimate din varii motive”
Nu stiu unde ai vazut asta, as vrea si eu sa citesc. Poti sa-mi trimiti pe adresa persoanala. Eu am vazut din contra opinii cum ca tarile din OPEC raporteaza mult mai mult decat au in realitate, din cauza ca acordurile din OPEC le permit sa exporte in functie de cate reserve au: http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_Oil#Concerns_over_stated_reserves.
De exemplu am auzit ca timp de zeci de ani tarile OPEC-ului au tot raporta an de an aceleasi rezerve, fara a scadea cantitatile extrase annual.
Aici mai pe larg despre declinul unuia din cele mai mari campuri, Cantarell (Mexic): http://en.wikipedia.org/wiki/Cantarell_Field#Production_decline
Doamne ajuta!
Bogdan.
Nu mai am referinte, dar sa zic ca vazusem intr-un documentar chestiile astea si era legat de mentinerea pretului ridicat la petrol. Adica, dadeau subestimari tocmai pentru a nu da jos cu pretul petrolului. Evident, in primul rand estimarile sunt aiuristice pentru ca ce poti estima cand daca infigi o conducta la cativa metri in subsol izbucneste petrolul?
„…peaking is one of these fuzzy events that you only know clearly when you see it through a rear view mirror, and by then an alternate resolution is generally too late.” – Matthew Simmons, former Chairman of Simmons & Company International and author of Twilight in the Desert: „The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy”
Vezi mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Predicting_the_timing_of_peak_oil
Ba stie foarte bine, dar n-are ce face, pentru ca Ponta, ca si Basescu, ca si Videanu, Berceanu, Tariceanu, Geaoana, MRU sau multi multi altii care au fost, sunt si vor mai fi pe la putere/opozitie (tot aia e), fac jocurile stapanilor lor, pentru a avea sustinere politica in a ocupa functiile cele mai inalte. Adica, pentru a putea fura in continuare. Nu vedeti ca politicienii sunt la fel de corupti si in tarile celelalte?? Chiar nu vede nimeni ca faptul ca deciziile si masurile lor sunt aproape identice indiferent de tara in care se afla? Zici ca au aceeasi mama. Dar tot ceea ce conteaza este politica trasata din spatele usilor inchise. Iar gazele de sist si Rosia Montana sunt doar afaceri pentru ei. Pur si simplu afaceri. „Va luam gazele, aurul chiar daca va contaminam mediul, veti cumpara tot de la noi apa imbuteliata, peste, etc.” E simplu! Indiferent de vointa poporului, corabia merge intr-o singura directie, si n-o mai poate carmi nimeni, asta da democratie!
Din pacata frack-ingul va continua sa se extinda peste tot. Este inevitabil, deoarece rezervoarele conventionale de petrol si gaze naturale sunt in declin cam peste tot in lume, iar cererea este in crestere (in special in China is India).
Singura alternativa benevola ar fi sa renuntam la civiliatia industriala si sa ne intoarcem cu totii la cea agrara. Cum acest lucru nu este agreat decat de o mica minoritate, societatea va continua cu disperare sa caute petrol si gaze prin toate cotloanele.
Mai este si alternativa non-benevola: desi cantitatile de petrol si gaze accesibile prin frack-ing sunt foarte mari, totusi viteza de extragere este destul de mica, si costurile sunt foarte ridicate, ceea ce duce obligat fortat la costuri foarte mari ale combustibililor, si inevitabil la prabusirea economiei mondiale.
Sunt multe voci care spun ca economia nu isi mai revine (si nici nu isi va mai reveni vreodata) din cauza preturilor foarte mari ale petrolului. 108 USD / barrel (cat este acum) este un pret imens pentru perioada de criza in care suntem noi acum.
Bogdan.
1. nu stim cat de in declin sunt rezervoarele la nivel global; am vazut si cateva opinii cum ca statele arabe raporteaza rezerve mult subestimate din varii motive
2. cererea este in scadere, China inca nu compenseaza scaderea industriei prin alte parti, in plus eficientizarea din ultimii ani a scazut drastic cererea de energie in procesele industriale (vezi si scaderea consumului la noi din ultimii 20 de ani in ciuda cresterii industriei si a consumului populatiei)
3. frakingul ar fi ineficient daca nu ar exista banii ieftini generati de bancile centrale; eficienta frakingului este mult sub cea a extractiei clasice si totul nu e decat o mare bula generata de banii gratuiti care exista; practic se gramadesc fondurile de invesitii in domeniul asta in ideea ca peste zeci de ani economia va reveni si petrolul va exploda; insa totul e alimentat de banii gratuiti, altfel nimeni nu ar investi
http://www.zerohedge.com/contributed/2012-18-03/our-country-being-fracked-merger-government-and-big-business
Aceia care detin inca rezerve vaste de petrol, au tot interesul sa apeleze la diverse strategii de teama/panica, prin informari incorecte, in ideea de a tine tarifele sus. Pe de alta parte, preturile nu sunt chiar ridicate, chiar daca analizam cat era inainte de criza barilul si cat este acum, raportat la cerere. Pentru ca in 5 ani de criza am avut QE1, QE2 si un QE3 mai timid, ceea ce a determinat propagarea inflatiei in mai toata lumea care face negot cu petrol. Dolarul s-a devalorizat destul de mult intr-un timp foarte scurt, in consecinta, nu preturile sunt mari, ci puterea de cumparare a dolarului a scazut semnificativ.