Mi-a ramas in cap zilele acestea un fragment dintr-un reportaj radio de la o statie de microbuze cu trasee spre Europa. Un reporter a avut ideea sa mearga acolo si sa intrebe oamenii ce le trimit copiilor la pachet. Raspunsurile pe cat de previzibile, pe atat de socante ca impact. Majoritatea intervievatilor raspundeau mai intai pe scurt: „de-ale porcului” si apoi enumerau: carne, carnati, şoric, maţe, lebăr, vin, palinca, cozonac, prajituri etc. Cel mai scurt tatae a bagat doar: carne, soric si vin; atat!
Sute de porci invadeaza strazile (tarii noastre) si autostrazile (vecinilor mai bogati de la vest) sub forma de „de-ale porcului” in perioada asta.
Nu stiu de ce am ramas asa socat: e ceva firesc, ceva normal. Milioane de romani au plecat in afara, dintre care majoritatea tineri plecati la munca si parintii lor le trimit in semn de dragoste „de-ale porcului”. O mica parte din ei au avut poate sansa si posibilitatea sa se intoarca in tara de sarbatori si zilele urmatoare vom auzi si de ambuteiajele de la vama create de acestia fie la intors, fie la plecare. Se intorc insa doar cei care sunt deja aranjati bine si care isi permit un concediu de mai multe zile si costurile transportului. Marea majoritate insa nu isi permit nici concediul, nici banii si cei care au plecat mai demult, nu prea mai au nici chef sa se intoarca: Craciunul in familie nu mai e un magnet asa de mare incat sa-i rupa din maruntaiele Taramului Fagaduintei.
Cu cateva zile inainte de a auzi acest reportaj, am avut de ridicat un colet de la Amazon de la posta si am pierdut cam o ora asteptand pe „domnul vames” sa se intoarca din mini-pauza. Asteptand aiurea in sediul postei evident am citit toate afisele lipite pe pereti si pe usi si am inspectat si eu impreuna cu ceilalti functionari postali, cele cateva coletele trimise de romani in afara, care inca mai folosesc Posta Romana, nestiind ca exista (sau nefiindu-le la indemana) nenumarate alte alternative mult mai ieftine si mai avantajoase.
Europa are multe reguli si restrictii, printre care si transportul prin posta al alimentelor si al medicamentelor. Era un afis mare, amenintator: in UE este interzis transportul prin posta de alimente, carne etc. UE are multe reguli si restrictii. Nu m-ar mira ca in curand UE sa dea si regulamente de cum sa respiram si cum si unde avem voie sa mestecam guma. Nu asta e problema, cu regulamentele. Slava-Domnului pentru indolenta si nepasarea postasilor si vamesilor romani, ca altfel bucatica de jumara nu ar ajunge in UE.
Dar oricum nu prea trimite lumea alimente prin posta, fiind cam scump: 2-3 kg trimise in Elvetia au costat cam 150 lei prin Posta Romana. Prin microbuz, eu am trimis un pachet in Atena, de vreo 10 kg cu doar 10E. La toti cei care trimiteau medicamente, nenea de la ghiseu ii avertiza discret: aveti grija ca cu astea nu prea e voie. In biroul vamesului nu stiu cum a decurs discutia, dar in cele din urma, un nene care trimitea in Moldova medicamente si niste dulciuri, nu a avut nici o problema, ba chiar dupa „inspectia” vamesului a putut sa-si impacheteze singur coletul, timp in care putea sa mai azvarle in cutie cateva pachete de droguri sau alte substante ilegale ca nu se intampla nimic, nu il vedea nimeni si coletul deja trecuse de vama. Dar nu asta conteaza …
Deci desi sunt ilegale, jumarile la cutie de carton, invelite in ziare sunt ceva firesc in remorcile microbuzelor in zilele acestea.
A ajuns sa ni se para fireasca aceasta ruptura intre Romania de acasa si Romania din „diaspora”. Diaspora a ajuns deja atat de importanta incat apare in sondajele de opinie privind increderea romanilor si deja este in topul increderii alaturi de Armata, Biserica si DNA. Pentru multi, diaspora e doar un judet, cam prost administrat: ne trebuie mai multe sectii de votare, ne trebuie implicarea statului, ne trebuie organizare mai buna, etc. Socul de la alegerile la presedentie, cu numarul imens de romani care au stat la cozi a trecut si lumea s-a calmat, mai ales din cauza rezultatului. Diaspora a crescut acum in incredere si toti sunt optimisti cu privire la romanii din DIASPORA: economistii ca aduc bani, politicienii (unii) ca au un nou bazin electoral, somerii si tinerii ca au si ei o sansa etc
Mie nu mi se pare normal. Mi se pare socant ca milioane de romani fac Craciunul in afara. Madrid, Londra sau Roma nu sunt doar un judet nitel mai departat cum il vad multi politicieni de-ai nostri care nu se problematizeaza, ci mi se par „la dracu’n praznic” – nu doar ca distanta, dar mai ales ca duh. Nu spun ca acasa romanii ar petrece mai bine sarbatoarea, mai crestineste, nici nu imi imaginez ca ar posti sau s-ar duce la biserica: romanii nu sunt un popor credincios, oricate iluzii ne-am face. Porcul este dumnezeu zilele astea si Pomana Porcului este singura „slujba” la care vor participa majoritatea si la care viseaza pana si cel mai defazat hipster. Dar gandul ca atatia romani nu au parte nici macar de o jumara calda si un pahar de tuica fiarta cu parintii si fratii, cu rudele, cu prietenii si cu vecinii imi da de inteles ca sub ochii nostri au loc mutatii istorice cu greutate. Peste secole si secole, reportajul radio de care ziceam eu la inceput va fi studiat la cine stie ce cursuri de istorie balcanica sau poate istorie slava, sau de ce nu istorie rroma.
Craciun fericit!