Balcanii – butoi de pulbere. Se cauta o scanteie …

  • Post category:Criză
  • Post comments:3 Comments

Oare rade din nou istoria de noi? Primul Razboi Mondial a inceput absurd, dintr-un incident intre Serbia si Imperiul Austro-Ungar. Nu conteaza contextul, conteaza ca daca ar fi fost Internet pe vremea aia, stirea atentatului ar fi fost un breanking news pentru o zi si nimic altceva.

Cam cum este urmatoarea stire: „Ungaria dezarmează 40 de polițiști croați care însoțeau un tren cu refugiați” (sursa). Din stire mai aflam si ca mecanicul locomotivei a fost arestat.

Invazia sirienilor este un fenomen pe cat de neprevazut, pe atat de neexplicat. Nu am auzit pana acum o explicatie sau o analiza relevanta care sa raspunda de ce tocmai acum este fluxul asta si cum de toti vor sa ajunga in Germania? In plus, daca oamenii aia sunt atat de necajiti, ar zice mersi oriunde ar ajunge, nu ar plange daca ajung la noi. Multe lucruri nu se leaga …

Razboiul in Siria este mai vechi, Isis de asemenea, nu a facut miscari spectaculoase in ultimul timp, ba chiar in ultima vreme au tot primit ceva lovituri si urmeaza sa aiba de a face cu rusii. Eu unul nu inteleg de ce acum s-a accentuat atat de mult fluxul si de ce printre cei care vin in Europa nu sunt doar sirieni ci si pakistanezi, afgani, etc – deci mult mai de departe.

Ati citit „Lebada Neagra”? Taleb argumenteaza ca cele mai importante evenimente in istorie sunt rare si nepredictibile. Asa se intampla si cu acest fenomen si cred ca inca lebada nu a scos capul – nu exodul in sine pare a fi marele neprevazut ci mai degraba ce va produce fenomenul in sine, adica „derivatele”.

Sa speculam nitel. Bunaoara, Europa nu a fost deturnata de criza creditelor, criza cu Grecia a trecut-o relativ bine, nici macar marxisto-anarhistul in geaca de piele nu a reusit sa clatine vointa si putinta germanilor de a tine Europa unita. Iata insa ca criza refugiatilor va testa mai multe corzi ale acestui urias cu picioare de lut, de la integritatea granitelor, spatiul Schengen, statul social, multi-culturalism, pana la rezistenta la „infectia” cu partide extremiste la care pana acum, in ciuda crizei, mare parte din membrii UE au rezistat cu brio. Ce se va intampla insa daca „locomotiva” va deraia inspre partide extremiste?

Nici nu mai zic de Ungaria si riscurile cu acest mic turbat „nealiat” care pana acum si-a copt nealinierile in interior destul de linistit. Calea a 3-a aleasa de unguri este posibil sa ii duca spre un stat politienesc artagos, care nu se stie ce conflicte poate produce cu pretexul refugiatilor, din nervozitate sau pur si simplu din prostie.

Dar oare fostele state yugoslave sunt mai calme? Sa nu uitam ca Bosnia este inca un fel de Sirie a Europei in care conflictele stau mocnite si nu doar ca nici un progres nu este realizat, dar rabdarea oamenilor trece. Sarbii sunt si ei satui de frecatul de catre europeni si de situatia cu Kosovo. Economic, la nivelul de trai, aproape au ajuns Romania, insa politic si cultural, mare lucru nu s-a schimbat in Serbia in sensul apropierii de UE.

Despre Grecia ce sa mai zicem, cand a fost breaking news mai toata vara? Amintim doar ca duminica asta au niste alegeri importante la care nu este exclus sa castige Golden Dawn – singurul partid nazist declarat din UE. Dar chiar daca castiga Tsipras, sfarsitul nu a venit inca, grecii au inceput deja in secret sa pregateasca temeinic iesirea din UE si la viitoarele negocieri ale viitorului bailout vor putea sa mearga pana la capat.

Oare care va fi scanteia de data aceasta?

This Post Has 3 Comments

  1. silviu

    „Economic, la nivelul de trai, aproape au ajuns Romania”. Te refereai la sarbi. Sarbii traiesc si au trait mai bine ca romanii chiar si cand erau in razboi. Este o tara fara oligarhi, insa cu o patura sociala medie foarte dezvoltata. Au preturi mult mai mici ca noi si salarii asemanatoare. Cumpara romanii din Serbia orice, cand au ocazia: incepand de la detergent, hrana, cafea, etc. Taranul in Serbia are pamant, il lucreaza, are tractoare, combina, etc. Este ceva obisnuit. Si nu este considerat „fermier”. Cand ai auzit tu de sarb care sa lucreze in Romania? Cand ai auzit tu de mitinguri si proteste la Beograd? Nu ai auzit, pentru ca nu exista asa ceva. Lumea e multumita acolo, si de aceea nu vor ei Europa… In rest, o analiza foarte buna dupa parerea mea. Eu personal ma astept la razboi de un an, mai concret de cand cu macelul in Ucraina. Ne aflam in mod cert in alta era, iar daca caderea zidului Berlinului a avut loc intr-un mod pasnic, capitalismul nu va cadea fara razboi. De fapt, in mod concret, acesta nu mai este capitalism, ci corporatism, chiar nazism (situatia din SUA se aseamana izbitor cu situatia din Germania de cand Hitler a ajuns la putere, si inca nu era dictator). Nu se poate numi capitalism o piata unde o valuta ca dolarul sa fie „mentinuta” artificial prin masinatii FED, iar bancile care falimenteaza sunt sustinute de stat financiar. Capitalism inseamna o piata LIBERA.

    1. admin

      in SUA mai sunt sperante, e posibil ca Texas sa se rupa; deja si-au luat aurul de la Fed

    2. silviu

      Au cerut aurul, insa nu l-au primit. La fel ca si Germania. Si nici nu cred sa primeasca ceva…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.