Seismolog – cea mai tare meserie

A fi seismolog in ziua de astazi este probabil cea mai tare meserie: nu trebuie sa faci nimic, nu ai nici o responsabilitate, singura grija pe care trebuie sa o ai este sa nu faci predictii. Daca faci predictii, o sa ai probleme: daca sunt adevarate, o sa fii invidiat si sefii o sa te casapeasca. In plus, o sa fii nevoit sa demonstrezi si altor colegi din breasla metodele de predictie folosite – misiune imposibila. Daca predictiile facute de tine nu sunt adevarate, problema nu e prea grava, insa ar fi ideal sa nu bagi panica in populatie, altfel te va suna cineva de deasupra si iti va cere socoteala.

Daca faci insa predictii moderate, nu e nici o problema. „Cutremurul de astazi a mai detensionat din energia acumulata, insa nu exclude un viitor cutremur puternic” – asta a declarat un seismolog astazi, cu ocazia „ciudatului” cutremur care a avut curajul sa treaca muntii si sa-i sperie pe brasoveni.

M-am tot gandit, cu fiecare cutremur care ocupa spatiul mediatic din ziua respectiva si unele din alte zile: oare ce trebuie sa faca un seismolog toata ziua? In afara de a citi aparatele care ii spun magnitudinea si de a da din cand in cand declaratii la presa? Cercetare ar fi un raspuns: hehe, cercetare de asta sa tot faci, ma refer la cercetare de la care nimeni nu asteapta nici un rezultat. Ce nebun ar spera sa descoperi tu cum se prezic cutremurele cand nici macar japonezii cu fonduri de un infinit de ori mai multe ca tine si cu date mult mai multe – avand in vedere zona seismica in care sunt – nu au reusit?

Ba chiar, cercetarea in seismologie poate fi extrem de fun: poti sa urmaresti pestii, pasarile, toate animalele sub pretextul ca incerci sa descoperi cum prevad animalele cutremurele. Tu poti sa te joci cu pisicile si cainii toata ziua si prostii care te finanteaza sa creada ca faci cercetare.

Pe langa cele spuse pana acum, seismologii pot sa deconteze excursii si vacante in intreaga lume: sunt cutremure peste tot si evident ca un schimb de experienta este important, mai ales avand in vedere miza importanta a predictiei cutremurelor. Orice descoperiri in privinta detectiei, alarmarii, prevenirii, pot sa fie salvatoare si schimburile de experienta sunt cu siguranta o felie importanta a muncii de cercetare in seimologie. Insa, deplasarile nu au de ce sa fie stresante: in afara de statistici cu cutremurele din tara ta, altceva nu ai ce sa prezinti.

Principala problema cu privire la seismologi este insa cum ajungi unul: nu am auzit nici o facultate de seismologie. Da, stiu ca domeniul e legat cu fizica sau cu geologia, insa nu am auzit sa existe specialitati la vreo facultate. Si chiar daca ar fi, probabil numarul posturilor ar fi extrem de limitat. Cate institute de cercetare sa existe intr-un domeniu in care singura certitudine este … „Dumnezeu cu mila”. Si statisticile ar spune unii, desi cu jumatate de gura.

Nu doar ca responsabilitatile seismologilor sunt limitate: nu ai ce sa produci, nu ai nimic nou de invatat, nu asteapta nimeni sa descoperi ceva, daca ratezi vreo predictie, nu-ti taie nimeni capul. Insa, seismologii castiga faima mai ales in situatii dezastruoase: dupa un cutremur mare. Toate televiziunile se bat sa ii invite, incat probabil seismologii fac licitatie cu care plateste mai mult. Evident, asta daca scapa si ei de cutremur, caci seismologii sunt si ei oameni, inainte de toate si oricata stiinta ar avea, nu au cum sa scape de … obiectul de studiu.

In final, daca seismologii se plictisesc de munca lor, pot oricand sa dea in balarii si sa devina sarlatani profesionisti. Ca fost seismolog, cu siguranta orice televiziune te-ar plati destul de bine daca ai stii sa sperii oamenii, sa prevezi cutremure cumplite, sa incropesti o teorie fictivia si sa o argumentezi credibil, pe mintea celor care consuma astfel de materiale.

This Post Has 3 Comments

  1. gabi

    Seismolog, da, poate o meserie care e pusa sub semnul intrebarii prin faptul ca predictia, este poate imposibil de facut. Sunt insa multe date certe pe care un seismolog le stie, le compara si monitorizeaza de ex. un link http://www.infp.ro/
    Insa ceea ce pe noi ne intereseaza, preventia, modul de actiune in timpul unui cutremur si dupa cutremur, sunt foarte putin cunoscute. Sunt cateva siteuri atat de subtirele, desi poate au inghitit sume enorme pentru realizare de site, proceduri pentru institutiile statului, etc.
    Am putea face o comparatie intre un seismolog si un teolog, ambii de multe ori se „balacesc” in multa impostura.
    Un lucru este cert, solutii salvatoare 100% exista, pentru a putea supravietui in caz de cutremur, indiferent de marimea lui si locul in care te afli. Aceste solutii insa devin inaplicabile in Romania, fiindca aici si realizarea unui grup sanitar (wc) intr-o zona rurala ajunge la sume exorbitante.
    Solutiile la „firul ierbii” cunoscute foarte bine de IGSU, in urma studiilor comandate, efectuale la cel mai inalt profesionalism de firme specializate din UE, nu se doresc aplicate fiindca sunt neaducatoare spaga (pe valoarea adaugata) si cu cat mai mari sunt dezastrele unui cutremur cu atat mai mare este castigul celor din conducerea politic-administrativ a Romaniei.
    Va propun un viitor articol, ceva de genul „nu tremur la cutremur” ca sa folosesc numele siteului care isi propune sa aduca un ajutor destul de firav in priviinta a ceea ce mai important, diminuarea pierderilor vietilor omenesti in cazul unui cutremur.
    Noi insa nu trebuie sa avem privirea axata pe seismolog! (caci viata noastra nu depinde de predictia lui. Si nici pe teolog, caci orice teolog e supus greselii, privirea noastra trebuie sa fie sus, la Capetenia desavarsirii noastre, Iisus Hristos, Domnul, Dumnezeul nostru)

    1. admin

      articolul a fost un pamflet si poate un ajutor pentru tinerii care cauta o meserie usoara si banoasa (de fapt, nu stiu cat de banoasa); este clar ca ne asteapta o mare tragedie la urmatorul cutremur si ca din pacate seismologii nu ne pot ajuta cu nimic; politicienii si cei pusi ca sa admninistreze tara ar putea face multe si ei au deja mainile pline de sangele care va curge siroaie la viitorul cutremur; iata ca au avut timp destul si poate inca o sa mai aiba si degeaba: nu se mai satura sa fure si nici macar furand nu incearca sa rezolve aceasta problema care sigur trebuie sa aiba o solutie; ma refer exclusiv la cladirile vechi din Bucuresti care vor cadea cu sutele; seismologii si-au tot facut datoria in aceasta privinta, mentinand mereu in atentia publica faptul ca urmeaza „the big one”, restul e treaba politicienilor;

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.