Viorel Cataramă, dezvăluiri șocante din izolare! Motivul pentru care fostul senator a îmbrățisat un bolnav cu COVID-19
Capital
Din start doresc sa dau verdictul: putin din amandoua.
La ce bun? Catarama pretinde ca a facut asta ca sa demonstreze ca virusul nu e chiar atat de periculos si ca am inchis economia degeaba. In primul rand, daca ar fi facut asta in Martie era o treaba. Acum, pe final … ce sa zicem? Economia oricum se dezleaga incet-incet, vedem ca masurile se ridica, vedem ca si numarul cazurilor este in scadere, evident raman ingrijorarile, dar economic nu e totul chiar atat de negru cum il arata Cataraman. Pentru unele restaurante, pentru cinemauri si alte de-astea, evident e nasol. Dar oricum ar fi fost nasol pentru astea, indiferent de ce masuri ar fi luat sau nu statul. Pe masura ce virusul se raspandeste si oamenii se imbolnavesc, lumea oricum ar fi reactionat. Chiar daca in Romania nu s-ar fi luat nicio masura, economia oricum ar fi in genunchi deoarece avand 10% din PIB sector auto, cum industria auto este la pamant, nu avem ce sa facem ca sa rezolvam problema. Evident, intr-o economie capitalista cu piata libera care se adapteaza la probleme rapid, cu un sistem bugetar eficient si suplu, Romania s-ar fi adaptat altfel la criza, dar astea sunt probleme dinainte, nu care se trag din „inchiderea” pretinsa de Catarama care de fapt a fost o inchidere doar pentru o parte din economie, asa zisele sectoare „neesentiale” si/sau cu riscuri medicale maxime.
Spre deosebire de China unde au fost inchise fabrici si spre deosebire de Italia unde au fost inchise fabrici „neesentiale”, in Romania grosul productiei a functionat, cei care au oprit au fost cei care nu au mai avut comenzi (confectii, auto) sau au avut probleme cu aprovizionarea marfii. Cel putin initial, Dacia a declarat ca inchide din cauza choke-urilor in aprovizionarea cu piese si componente. Dar despre sectorul auto am mai tratat aici.
BREAKING NEWS: in timpul redactarii acestui articol tocmai am aflat ca Catarama NU ARE VIRUSUL, deci cam face pe martirul degeaba ….
Un prim semnal de alarma ca totul ar putea fi sarlatanie ar fi circumstantele: nu avem cum sa stim sigur daca Catarama chiar s-a vazut cu oameni care au virusul. Ca fost securist, Cataraman putea suna un fost amic sa ii faca acolo nu stiu ce notificare la parchet ca sa creeze putina valva, cum ca Catarama a luat contact cu carantinati, etc. Daca chiar dorea sa ia virusul, Catarama se ducea in Italia sau in SUA sau si mai sigur in Rusia, in orice caz, intr-o tara cu cazuri multe care insa nu este trecuta ca zona rosie pentru care sa existe carantina.
Dar sa zicem ca totul e adevarat si Catarama chiar s-a riscat, imbratisandu-se cu acei oameni. Eu cred insa ca daca dorea sigur sa ia virusul, se pupa cu ei si ii punea chiar sa bea dintr-un pahar de apa si apoi sa bea el. Ca de scuipat, nu ar fi prea estetic pentru camere.
As face aici o mica paranteza. Stim de cazuri de eroi adolescenti care au dorit sa arate ca isi asuma riscul si ca ia virusul. Din ce stiu eu, este unul care s-a dus intr-un spital covid si a lins colacul de la veceurile saloanelor de pacienti. Apoi a luat virusul. Daca facea insa asta Catarama, demonstra veritabil ca vrea sa ia virusul dar nu dadea prea bine ca imagine.
Acum o noua paranteza: Catarama tot incearca de ani buni sa ajunga presedinte, dar nu stiu sa fii trecut vreodata de 1%. Aici vine insa trecerea inspre celelalte argumente de ordin patriotic. Cataraman este un personaj aparte in panoplia de populisti romani in sensul ca omul are mereu o atitudine capitalista – atat cat a putut intelege un om care nu a studiat prea mult si nu a facut facultati sau cursuri ci a invatat mai mult initial ca delegat al securitatii in vest, in relatiile cu companiile capitaliste din vest si apoi in capitalismul salbatic al tranzitiei. Unde nu a prea invatat Catarama este sa ia o afacere de la zero si sa o creasca intr-un mediu anti-capitalist si corupt cum a fost Romania post-decembrista, FARA SA ISI MURDAREASCA MAINILE – dar asta e alta discutie.
Asadar, ca aparent populist, Catarama nu s-a alaturat nici PSD-ului iar din PNL a fost scuipat sau s-a retras singur – nu stiu motivele. Insa ca discurs, viziunea lui Catarama este cat-de-cat liberala, spre deosebire de PNL care nici macar la nivel de discurs, cel putin de cand e la guvernare, nu are nimic comun cu liberalismul. De altfel, singurele opinii si viziuni unde sunt pe aceeasi lungime de unde cu Catarama si il salut pentru faptul ca o spune des si incearca sa trezeasca oamenii, este acuzarea PNL-ului ca nu este liberalism si tragerea semnalului de alarma ca PNL se comporta in general la fel ca un partid socialist. Personal nu sunt la fel de dur si ferm impotriva liberalilor deoarece au circumstante atenuante: poporul e prost, Romania nu are o cultura a economiei de piata si nici a muncii, prin urmare, la noi se doreste capitalismul doar la impartirea profiturilor, la impartirea costurilor se doreste socialism, chiar si in randul membrilor si simpatizantilor PNL. La ce dezastru a facut ciuma rosie in Romania dupa 89, cu greu putem spera ca prea curand romanii vor avea afinitati si aspiratii capitaliste, deoarece pe masura ce capitalismul este scuipat inclusiv la el acasa si in acele tari care au crescut pe spirarea lui, fara o studiere a istoriei economice si a istoriei SUA, nu putem sa intelegem nici ce sunt capitalismul si piata libera si nici cat de strans legate sunt acestea de o societate libera si democrata in care libertatea si demnitatea umana sa supravietuiasca presiunilor socialismului si a dictaturii maselor.
Deci politic, Catarama nu cred ca are de castigat prea mult, desi cu siguranta isi hraneste orgoliul propriu din aceasta mica aventura. Pentru un om ca Cataraman, ajuns la apogeul stralucirii, dupa o viata plina de belsug si realizari, ce mai poate fi interesant la varsta lui? Succesul politic, evident. Si cum acesta este greu de obtinut cata vreme pana acum nu ai reusit si cum viziunea politica si economica a lui Catarama nu va avea succes prea curand, oricat de mult ar imbrodi-o el in argumente patriotice (sa sprijinim capitalul romanesc), Catarama isi satisface setea de faima prin aceasta aventura pe final de pandemie.
Si aici intervine un mic amanunt important: una e sa dea virusul in tine daca esti neica Ionel, pensionar de 65 de ani si care stai la bloc si ai pensie dar nu conturile lui Catarama si alta e sa fii Catarama care ai ceva miliarde puse deoparte si daca ai nevoie de spital, inchiriezi un etaj cu tot cu echipament si doctori ca sa te scape de moarte in caz de Doamne-fere!
Dar vedem ca Catarama nu are virusul, ceea ce e nasol pentru el si chiar caraghios avand in vedere ca deja a declarat (adica a mintit) ca are simptomele: temperatura, dureri in capul pieptului etc. Probabil a citit si el la simptome sau a auzit la TV si a replicat.
Un semn de intrebare pe care l-am observat chiar din interviul spectaculos la RTV cu acel reporter caraghios imbracat in combinezon, este acel pahar de vin pe care Catarama il avea si despre care a mentionat, ca se relaxeaza ascultand opera si band un pahar de vin. Ori daca esti informat si ai citit si daca mai ai si nevasta doctora, stii ca alcoolul in perioada asta nu e prea recomandat, afectand sistemul imunitar. Iar daca ai simptome (temperatura) si mai bei si alcool, prea bine nu o sa-ti fie. Ori, daca Catarama isi permitea un pahar de vin (sau poate mai multe – nu stim) arata fie ca este mincinos (a inscenat „virusarea”), fie este prost (nu stie ca alcoolul afecteaza sistemul imunitar).
In final insa sa trecem la una calda legata de acest eveniment. Indiferent de ce si cum, Catarama este o figura si a facut o injectie de curaj romanilor. De aceea, il salut si plec palaria in fata lui desi evident am viziuni cu totul altfel si despre utilitatea gestului, si despre impactul aventurii lui si despre felul cum a promovat-o (dupa el faceam live continuu pe facebook, si de la „intalnirea” cu virusatii si dupa). In cadrul interviurilor, Catarama a atins ocazional si chestiunea libertatilor si aici are dreptate profunda. In ultima instanta, libertatea omului trebuie sa primeze asupra dictaturii medicale, oricat de justificata ar fi aceasta. Adica statul are datoria sa ia masurile de protectie dar totodata trebuie sa nu pretinda ca stie mai bine ca mine ce riscuri sunt daca stau in casa un an (cum si-ar dorii reichul Arafat & Co) sau daca imi asum riscul sa iau boala de la cei 140 de bolnavi din Craiova care probabil sunt spitalizati si cati or mai fi pe langa (sa zicem de 10 ori mai multi), stiind ca oricum am 1 din 70 sanse sa mor in accident auto (adica 0.014%) pe cand riscul sa mor de Covid este – pentru mine – 0.0046 (1400 – estimare 10x bolnavi / 300000 – populatia Craiovei) ca sa il iau inmultit cu riscul sa mor de 3.9% (pentru categoria mea de varsta), adica 0.000182%
Nu stiu daca Catarama si-a facut altfel de calcule, dar cu intuitia sa de om inteligent – caci altfel nu ar fi ajuns miliardar, cu siguranta si-a dat seama ca riscurile sunt infime si de aceea a pus la cale acest mini-show care oricum nu prea a avut tractiune prea mare in presa romaneasca, dar aia care este i-a satisfacut orgoliul o perioada si probabil i-au marit cu cateva zeci de mii numarul de votanti la viitoarele alegeri.
In esenta insa, operatiunea lui Cataraman este varful de ac care sparge bula spaimelor si fricii intretinute artificial de teutonii in halat (desi mai putin in halat) ai luptei anti-pandemice caror teutoni le e frica ca isi pierd meseria daca o lasa mai moale. Nu spun asta ca sa duc in derizoriul efortul autoritatilor – desi Romania e pe ultimul loc, cum am mai aratat – ci ca sa ma alatur si eu presiunii de a lasa oamenii sa decida daca isi asuma sau nu riscurile si de a face ce trebuie acolo unde conteaza. La urma urmei, daca autoritatile oricum nu sunt capabile sa faca mare branza (cum am mai aratat), de ce predind ca oamenii sa aiba incredere in ei si sa adere la atutidinea precauta care reiese in cele din urma tot din munca lor stiintifica care probabil e la fel de proasta ca si masurile luate? Nu vreau sa reiau argumentele, dar inca din Ianuarie pe acest blog am explicat de ce Romania reactioneaza cu intarziere si prost.
Acest respiro pe care ni-l ofera vara, poate fi folosit pentru rezolvarea problemelor sistemului medical si pentru pregatirea unui raspuns economic real care nu poate incepe decat prin REDUCEREA TAXELOR SI IMPOZITELOR si DEBIROCRATIZARE. Gogoasa investitiilor masive si ale cheltuielilor statului, nu este altceva decat ingroparea si mai mult in gaura fara fund a datoriilor, caci aceste „proiecte” vor fi doar alte miliarde aruncate pe apa sambetei in firme de partid.
Pe masura ce se intorc la munca si se deschid usile institutiilor, birocratii vor incepe din nou sa frece manganul si sa lungeasca timpii. Am beneficiat de o scurta perioada in care nemaiavand sens sa plimbe hartiile aiurea printre birouri, se parea ca lucrurile s-au miscat mai rapid in institutiile statului. Acum exista riscul sa „revina la normal” situatia, ori asta nu e bine. Cat despre guvernarea pseudo-liberala, criza nu justifica luarea de masuri socialiste. Din contra, masurile liberale pot fi luate mai ales in timpul crizei. S-a pierdut ocazia reducerii numarului de bugetari in toiul pandemiei, deci sperantele mele legate de acest guvern sunt slabe. PNL-ul va pierde oricum alegerile pentru ca deja a arata ce poate si in plus diaspora nu mai are aceeasi motivatie – si nici nu avea cum sa o mentina. Prin urmare, viitorul este rosu si in pragul cele mai mari crize economice a secolului asta nu e deloc bine. De aceea, oricat de mult ar trezi Cataraman constiintele, nu cred ca poate trezi indeajuns de multe cat sa mai conteze.