Planul pentru nucleare

SUA lucrează la un plan de reacție în caz că Rusia folosește nuclearele. Biden a fost întrebat dar a avut strălucirea genială să răspundă: „credeți că o să vă spun planurile noastre”? Dar Biden a uitat că nu trebuie să spună lucruri trăznite când a fost întrebat dacă soldați americani vor lupta pentru apărarea Taiwan-ului, când a răspuns DA. Au încercat ulterior să corecteze vorbele babacului, dar nici nu mai știm ce să credem, dacă nu cumva Bidonul – care oricum este ținut pe propteli – a fost pus să zică asta, tocmai ca să îi sperie americanii pe chinezi, fără însă a-și asuma o poziție prea clară, deoarece, după cum se știe, SUA nu își exprimă poziția dinainte (ce va face dacă …) deoarece – cred ei – e mai bine să nu știe dușmanul planurile tale. Mesajul lansat de președinte, teoretic i-ar aprinde jar pe chinezii, dar deoarece Biden e … bătrân, cei din spate pot justifica la chinezi această scăpare cu motivația degradării rațiunii datorate vârstei – „nu știe ce vorbește”.

Putin a amânat aseară un discurs în care urma să anunțe ceva important (mobilizare?) ca să anunțe azi … mobilizare parțială. Posibil ca unele tentative diplomatice să îl fi determinat „parțializarea”, dar este clar o escaladare. Iată pe scurt alte câteva escaladări destul de nasoale care au avut loc în Rusia:

  1. ieri bursa le-a căzut cu 10%
  2. parlamentul a pregătit legea pentru mobilizare și lege marțială
  3. republicile rebele din Ucraina anunță referendum
  4. Putin cere industriei să accelereze producția de armament
  5. o artistă faimoasă rusoaică care s-a pronunțat recent împotriva războiului va fi investigată pentru „discreditarea armatei”
  6. proteste, areste …

Pe de altă parte, Erdogan se tot laudă că a vorbit el cu Putin și că Putin îi dă semne că ar cam vrea și el să termine războiul. Evident că spune prostii Erdogan și nu e prima dată. Putin vrea să termine războiul păstrând teritoriile actuale și cu Ucraina să recunoască că nu mai vrea în NATO în vecii vecilor. Ori așa ceva nu se va întâmpla deoarece Ucraina e prinsă la mijloc: dacă acceptă oferta lui Putin de pace (teritoriile/granița actuale/actuală + fără NATO), nu mai primeșe ajutor de la americani, nu au ok-ul lor și prin urmare, Ucraina chiar cu o pace actuală reală, are în față un viitor sumbru de faliment național și degradare economică și socială. Americanii vor zice – nu vă mai dăm arme deoarece este pace, la ce vă trebuie? Bani le vor da ca și până acum – cu țârâita și cu condiția să plătească comisioane babane (atât VIP-urilor – cum a mai fost fiul lui Biden în perioada lui Obama cât și să vândă asseturi pe preț de mizilic la companii americane). Ba mai mult, e posibil ca pentru „donațiile” deja primite să fie nevoie ca Ucraina să „externalizeze” și administrarea conductelor de gaz prin care va dugui gazul rusesc după „pace”. Pe acest scenariu, este doar chestiune de timp până Rusia va reintegra Ucraina, fie economic, fie cu o nouă „operațiune” în câțiva ani.

Așadar ce câștigă ucrainienii dacă cedează acum? Cine le garantează reconstrucția țării? Se vor grămădii băncile și investitorii străini să reconstruiască Ucraina, dacă există premiza că oricând Rusia va ataca din nou deoarece Ucraina nu este în NATO și dacă nu există stabilitate și certitudinea unui viitor?

Aici aș face o mică paranteză – orice lucru bun se fac cu mult efort. Așa cum era înainte de război, economia ucraineană funcționa cât de cât, producea, exporta. Rușii au ras cam tot ce se putea, vedem că ucrainienii abia mai reușesc să facă față cu reparațiile la rețelele electrice. Cred că de încălzire nici nu se pune problema. Dar rețeaua feroviară? Vă imaginați ce infrastructură poți să mai ai după un război? Tot ce s-a construit într-o sută de ani trebuie refăcut pentru a ajunge la momentul zero. Între timp, poate după 20 de ani, lumea a avansat și face zgârie-nori suspendați când poate tu abia ai terminat să reconstruiești casele țăranilor ucrainieni care au fost distruse în război.

Scenariul ideal pentru Ucraina este următorul: îi bat pe ruși din toate teritoriile inclusiv Crimeea (fie îi bat fie aceștia se retrag), Putin este dat jos, vine un nou președinte deschis spre vest care vrea să „vindece rănile”, Ucraina e primită în NATO, Rusia se calmează, Ucraina e primită și în UE și reconstrucția pornește cu putere. Dar dacă s-ar fi dorit asta, se putea merge pe finlandizarea Ucrainei înainte de război, deci nu s-a dorit asta de către Imperiul, prin urmare acest scenariu nu are de ce să se împlinească acum de vreme ce nu s-a împlinit prima dată. Mă refer la integrarea Ucrainei în UE în același moment cu eliminarea riscului de asimilare din partea Rusiei.

Deci Ucraina este strânsă cu ușa de „prieteni” mai pe față, mai pi-n dos ca să împingă la ruși cât se poate, ideal până la capăt. Este deci de mirare că americanii fac planuri de „răspuns” în caz că Rusia va folosi armele nucleare împotriva ucrainienilor, nemaiavând de ales? Nu este de mirare decât pentru cei care nu citesc frecvent acest blog. Eu din 12 martie (dacă nu mai înainte) am zis că SUA vrea război nuclear Rusia-Europa. SUA este obligată să rezolve Rusia cât mai repede, să arate Chinei ce poate păți, să lovească în blocul (șubred, cum e el) euro-asiatic (Rusia-China) și de aceea ucrainienii nu au de ales decât să lupte până la capăt.

Planul de retaliere la nuclearele rușilor este unul clar: SUA nu va trage un foc împotriva rușilor până nu vor fi atacați. Să ne amintim de Al 2-lea Război Mondial? Au așteptat maxim cât s-a putut, până când nemții, dintr-o prostie pe care eu nu am înțeles-o, s-au decis să îi atace pe americani doar pentru că ajutau britanicii, așa cum azi SUA ajuta Ucraina. Nemții atacau vapoarele care aprovizionau Marea Britanie în timp ce rușii vor bombarda trenurile …

Cum rușii vor fi strânși cu ușa, probabil vor fi nevoiți să folosească toate asset-urile disponibile. Printre care și nuclearele. Se va începe cu cele mai mici – există o necesitate ca în război escaladările să nu fie prea bruște deoarece toți încearcă să protejeze propria populație (atât SUA cât și Rusia) dar doresc să producă damage cât mai mare dușmanilor. Dar escaladările bruște nici nu prea au unde să se întâmple deoarece cam ambele părți sunt deja stresate la maxim.

În concluzie, aveți bunker?

This Post Has 4 Comments

  1. Bogdan

    Rușii pot să facă ceva ce americanii nu pot. Mai exact, rușii pot să atace (convențional sau nuclear) baze NATO (de ex. Rammstein, Kogalniceanu) care nu se află pe teritoriul unei puteri nucleare (SUA/UK/Franța), și astfel nu prea există riscul ca atacul să genereze un răspuns nuclear pe scară mare (care ar fi urmat evident și de un răspuns nuclear rusesc pe scară mare).

    Americanii însă nu prea au ce ataca în afara teritoriului rusesc (cu excepția a ceva prin Siria). Astfel, chiar și o mică rachetă cu încărcătură convențională trasă dintr-o țară NATO spre teritoriul Rusiei va fi interpretată din zbor ca fiind un potențial atac nuclear, și poate cauza un răspuns nuclear rusesc pe scară largă, încă dinainte de a exploda la destinație.

    1. admin

      Atacarea unor baze nu ajută cu nimic deoarece armele nucleare mici (comparativ cu alea de rad 1 mil oameni), așa zis „strategice”, au fost inventate pentru a avea impact relativ redus împotriva unei armate condensate pe un teritoriu. Ideea originală era ca să nu se distrugă arhitectura satului tradițional german în cazul unei invazii a rușilor. Dar eu nici nu știu dacă rușii au dezvoltate arme nucleare „strategice” deoarece ei nu au avut filosofia asta, adică lor nu le pasă să distrugă complet tot ce pot. Vedem că și-au trimis chiar soldații în zona aceea de lângă Cernobâl unde sunt mereu radiații (am văzut pe harta radiațiilor mereu niște niveluri ridicate acolo).

      Americanii când intră, deja Europa va fi ruine. Că se va întâmpla în 3-4 zile, nu mai contează …

      Eu am mereu în cap acea falsă iluzie că nu vom mai avea parte de război, că Europa e unită, blah, blah, că omenirea a evitat criza din Războiul Rece. Iată că oamenii nu doar că încă mai doresc război, ci efectiv nu mai au reținerile pe care le aveau altă dată. Să nu uităm că bombardarea orașelor a fost ceva punctual și limitat în WW2. De asemenea, Hitler avea arme chimice grămadă, dar nu a considerat etic să le folosească (cu excepția gazărilor …), adică cumva nu li se părea onorabil nemților să folosească arme chimice pe care le-au rezervat doar pentru apărare dar nici atunci nu le-au folosit, deoarece oricum erau muci și le era frică de represalii când urmau să fie ocupați.

      Cred că singura speranță e că factorii decidenți la rușii nu vor folosi nuclearele doar de frica judecății ulterioare, având în vedere că șansele lor de orice câștig sunt zero. Adică, pot face rău mult, pot distruge, dar nu pot câștiga nimic în niciun scenariu. Cei mai deștepți ruși înțeleg asta și acum se construiește un bulgăre de rezistență, care din păcate vine cu riscurile lui …

  2. Vlad

    N-avem bunker, dar nici NATO n-are pod la Cincșor în țara fără autostrăzi și drumuri, mare avanpost estic! Cum au supraviețuit unii în metroul din Kiev, poate termină Boc metroul de la Cluj înaintea sfârșitului războiului și va funcționa pe post de adăpost public. Dacă nu, sigur improvizează papa încă o tabără de refugiați (latini, de data asta) din ambalaje biodegradabile!

    1. admin

      Am glumit, suntem atât de irelevanți încât nu cred că vom avea parte nici de nucleare așa cum nu avem nici de migranți care plâng când ajung în România, deoarece sperau să ajungă în Germania.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.