Tot ce îşi doreşte grăsanul este ca a lui să fie mai mare. La cât de mică e, vrea măcar să ajungă până la Washington. Nu prea sunt cunoscute performanţele maxime ale rachetelor nord coreenilor, dar se ştie că se zbat şi au alocat resurse impresionante spionajului prin care încearcă să fure tehnologie din vest. Nu tehnologie legată de creşterea productivităţii agricole ci legată de rachete care să zboare cât mai departe.
Evident că visul lui Kim ar fi nucleara Satan a ruşilor, dar evident că nu o va avea. Nici măcar supersonicele nu le va avea. Va avea însă ceva rachete mai bune ca cele actuale, cu care va speria japonezii şi va obţine mai multe ajutoare de la ONU pentru a putea menţine succesul socialismului pe linia de plutire a … vieţii, adică pentru ca coreanul din nord să nu ajunge să îl mănânce pe liderul suprem în lipsa orezului cel de toate zilele.
Presa idioată a râs de Putin că a ajuns „izolat”. Izolarea Rusiei de altfel este o teză tembelă, total lipsită de concreteţe. Izolat de vest, da, dar izolat nu poţi zice când Rusia are relaţii şi colaborare cu cele mai mari două ţări din lume dintre care una este cea mai puternică economie (China) şi alta este cea mai puternică economie mare în creştere spectaculoasă (India). De altfel, pentru a clarifica această falsă iluzie, iată o poză edificatoare: în acest cerc, locuieşte peste jumătate din populaţia lumii. Şi jumătatea muncitoare care produce!
Aşadar, în acelaşi timp cu Kim a mai venit la Putin şi prim-ministrul chinez care probabil a dorit să clarifice cu Putin în ce direcţe merge Brics. Este clar că China va domina şi va conduce Brics dar are nevoie şi de Putin şi după mine Putin a fost de fapt frâna cea mai mare până acum deoarece Putin îi urăşte pe chinezi şi îi e scrâbă de ei – ca fapt divers personal, dar ruşii în general au o teamă de chinezi deoarece diferenţialul de viteză între Rusia şi Europa este mult mai mic ca cel decât între Rusia şi China. Adică pe şleau, chinezii cresc ca Făt-Frumos şi impactul nu poate să nu fie observat. Deja, în est înspre graniţă, unele oraşe sunt ocupate de facto de chinezi în sensul că investitorii chinezi au venit, au cumpărat şi dezvoltă acele oraşe. Cum se poate aşa ceva? Ei bine, în ciuda ignoranţei generale, Rusia este o republică federală cu relativă autonomie locală şi dacă guvernatorii din acele republici sunt deschişi către chinezi, colaborarea cu aceştia şi investiţiile au liber, Putin fiind legat la mâini. Evident că ar putea trimite armata, dar politica nu se face doar cu armata.
De altfel, pentru a dovedi clar că ruşii se tem de chinezi, trebuie doar să vedem în ce direcţie încearcă ei să se ducă, spre vest sau spre est? Credeţi că înspre est nu existau opţiuni? Dacă dorea, Putin putea face Rusia mare peste tot Kazahstan-ul în ianuarie 2022 când cu protestele, însă Putin este probabil singurul lider de stat (alături de Trump) care înţelege real şi proactiv pericolul chinez, în perspectivă şi este poate ultimul apărător al civilizaţiei europene.
Aşadar prim-ministrul chinez a fost şi el la Putin, fie în timp cu Kim, fie înainte, nu ştiu precis. Kim vrea rachete, dar oare se va limita la ameninţări ca până acum sau după rachete vin şi ceva acte de forţă mai concrete? Nu putem ştii ce are în cap un om bolnav şi este clar că ne putem aştepta la orice. Putin are nevoie de produsele ieftine ale coreenilor, de forţa de muncă, de armamentul actual. Cu siguranţă că urmează şi o ofensivă a Rusiei şi pentru asta are nevoie de un refill deoarece industria rusească încă nu s-a adaptat cum trebuie la război din cauză că nu a fost declarată încă starea de război şi totul este încă opţional şi dictat doar de finanţe. Adică una e stare de război când dacă tu ai o fabrică auto vine statul şi te pune să faci arme şi îţi dă bani cât să plăteşti salariile şi alta e starea actuală când patronul dacă nu e mulţumit de cât oferă statul pe arme, produce maşini în continuare deoarece e cerere, deoarece cele de import costă foarte mult. Este clar zic eu că presiunea pe producţie în Rusia vine din două părţi – una de la stat, pe arme şi logistica necesară războiului şi alta de la decuplarea de vest şi umplerea golului. Suceala asta a ruşilor, cu faptul că nu au declarat stare de război îi va costa amarnic şi este de neînţeles pentru mine. Denotă un stat slab, o coeziune şubredă, o politică incoerentă. Dar poate Putin ştie ce face …
Aş dori să termin acum cu o speculaţie, e posibil ca China să atace Taiwanul prin surprindere, e posibil oricând. Asta ar însemna o escaladare totală a războaielor şi poate chiar un fel de nou război mondial – multe locuri vor face poc, aşa cum vedem acum în Africa. Nu cred că chinezii îi vor spune lui Putin, dar sunt sigur că fac scenarii şi discută. Koreea de Nord clar că are şi ea un rol şi poate de asta s-a dus Kim la Putin să primească asigurări că dacă e nevoie, va primi măcar ceva nucleare şi el cu care să îi ţină din scurt pe koreenii din sud.
Nu vreau să o lungesc prea mult, dar Seul-ul se află la câţiva km de graniţa cu nordul şi poate oricând să fie distrus de nucleară, dacă koreeni din nord le-ar avea. Dacă ruşii le dau şi lor 2-3, situaţia va fi spectaculoasă. Chinezii nu le-au dat deoarece nu au încredere în nebun şi nu vor escaladare, evident, decât dacă sunt gata şi decât dacă nu au de ales şi în niciun caz nu din partea lui Kim. Tot ce vor chinezii de la Kim este să stea cuminte şi să se asigure că americanii nu invadează china prin peninsula koreană. Deci dacă Kim l-ar convinge pe Putin de nucleare, este clar că chinezii s-ar opune şi asta ar pune piedică colaborării. La nevoie, eu cred că chinezii se visează că ei vor fi coordonatorii koreenilor din nord şi le vor zice ce să facă şi le vor da ce trebuie.
Una peste alta, faptul că Putin are nevoie de Kim şi Xing nu îl ajută suficient cu arme, arată problemele acestei alianţe şi faptul că în realitate, lumea devine multi-polară, nici măcar de alianţe prea strânse nu putem discuta. Mare lucru dacă în cazul unui nou război mondial China şi Rusia nu se vor măcelări una pe alta, evident după ce vor fi terminat cu SUA.