Actualităţi din războiul nuclear – 19 SEP 2024

Avem aşadar unele evenimente tulburătoare şi ca impact şi ca noutate şi ca viteză cu care se succed. Ar fi multe de comentat, dar voi rezuma la maxim deoarece prea mult zgomot acoperă ce este relevant.

În primul rând trebuie să facem un overview al principalelor găuri negre care fac jocul în lume şi determină evenimentele sau evenimentele se învârt în jurul lor: războiul nuclear şi alegerile din SUA. Par topicuri eterogene, fără consistenţă şi greu de pus la un loc prin natura lor, anume cel puţin faptul că alegerile sunt efemere şi în curând vom scăpa de ele. Dar există nenumărate legături, credeţi-mă.

Despre războiul nuclear, aici chiar înainte de începerea acestui război din Ucraina despre care tratăm deseori aici, am spus-o şi am repetat, explicând pas cu pas unde ne aflăm, ce urmează, ce şanse avem să scăpăm, ce putem face noi, cum va avea loc etc. Pe 13 FEB 2022 scriam articolul intitulat “De ce cred că războiul poate fi doar nuclear“.

Nu vă speriaţi însă. Eu nu sunt nici profet, nici analist ci doar blogger. Chiar dacă şi în cazul Covid, ce am scris s-a cam pupat cu realitatea şi chiar dacă previziunile mele au avut o rată de succes destul de mare (poate 95%?), e important că cea mai nasoală previziune nu s-a adeverit, anume vaccinarea obligatorie perpetuă. De altfel, nu am prevăzut şi nu am dat ca certă o asemenea evoluţie, dar am comentat că toate lucrurile spre asta duceau atunci, spre o vaccinare perpetuă prin care să se facă update la nanoboţii care vedem acum că au fost descoperiţi.

SIMILAR, sper ca şi acum, cea mai sumbră previziune a mea, legată de războiul nuclear, să fie infirmată printr-o minune la fel sau poate mai mare decât Omicron – căci fără varianta Omicron, am fi avut 100% vaccinarea perpetuă. Nu aiurea au fost comandate dinainte milioane de vaccinuri în România şi în UE, câte 3-4 de om. Asta era prima rundă!

Cu privire la războiul nuclear, de la o privire de sus, avem a urmări scara escaladării despre care am mai tratat aici. Anume, trebuie să spunem că nicio putere nucleară nu va apela la nucleare până ce această scară nu va fi urcată pas cu pas. Discuţiile sunt destul de tehnice, unde anume o ţară va decide că este linia sa roşie este greu de zis.

Linia roşie a Rusiei poate fi bombardarea depozitului de armament de ieri, care era teoretic rezistent la nucleare. Dar poate că nu, poate că Rusia va tolera chiar atacurile “în adâncime” deoarece pas cu pas, pe front, avansează şi răspunsul la aceste atacuri va fi ocuparea întregi Ucraine, nu doar a Donbasului, chiar dacă va dura 10 ani. Ultima extindere a armatei făcute de Putin ieri, prin noul decret de mobilizare, pare să aibă un plan nu doar ocuparea Ucrainei ci poate chiar mai mult.

De cealaltă parte, SUA nu va folosi nuclearele, deci riscul este mic. Am explicat de ce: SUA vrea ca Rusia să folosească nuclearele în războiul cu UE. Pentru început SUA vor sta deoparte, îşi vor conserva armele şi resursele, vor aştepta ca Rusia să primească cât mai multe lovituri de la europeni şi abia apoi va încerca să dea o lovitură finală. Ce doresc de fapt SUA este repetarea comportamentului de la primele războaie mondiale unde dacă interveneau direct de la început, evoluţia ar fi fost cu totul alta şi războaiele nu mai ajungeau mondiale. Dar nici SUA nu mai ajungea super-puterea mondială care este dacă nu avea grijă să evite cât mai mult intrarea în război şi să lase celelalte ţări să se uzeze şi să se omoare între ele cât mai mult.

Ca o mică paranteză, în cel de-al 2-lea Război Mondial, cu Germania, SUA au intrat în război abia după Pearl Harbour. Chiar lovirea unor nave americane de către nemţi nu a fost suficientă. De unde putem trage concluzia că este posibil ca şi lovirea de către ruşi a unor baze americane nu va fi pretext de declarare a războiului.

Reciproc, poate fi acelaşi lucru: Rusia nu va declanşa război împotriva SUA nici dacă SUA va lovi direct Rusia pe alocuri. Totul depinde de scopul, amploarea şi implicaţiile unui atac. Revin la scara escaladării deoarece este edificatoare, chiar dacă unele chestiuni par depăşite.

Cu privire la alegerile din SUA, problema este următoarea. Trump nu prea doreşte războiul din Ucraina, prin urmare cei care doresc escaladarea au o problemă: Trump. Dorinţa de a continua războiul din Ucraina şi de a da lovituri cât mai nasoale Rusiei, se bate cap în cap cu şansele mari ale lui Trump. De aceea au încercat să îl omoare şi probabil vor mai încerca.

Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple deoarece Trump e cu Israelul care vrea ca SUA să atace Iranul, ceea ce probabil ar fi ca tensiune mult mai mare ca Războiul din Ucraina şi este posibil ca un război nuclear să rezulte şi din acest potenţial viitor război pe care Trump urmează să îl ducă dacă preia puterea.

În final, există şi slaba speranţă, că Trump fiind la ultimul mandat, de data asta nu va fi la fel de slugă evreilor, ci va acţiona independent, în direcţia păcii, deoarece ca orice bunic are şi el copii şi nepoţi şi nu vrea ca aceştia să trăiască în bunkere 3-4 ani până trece iarna nucleară.

După cele două “găuri negre”, cu privire la escaladare, chiar dacă deocamdată suntem în etapa conflictului convenţional cu multiple faţete şi pe toate planurile, avem, ca context, următoarea situaţie.

Ne aflăm în momentul încare Ucraina a cerut dreptul să folosească arme de putere în adâncimea Rusiei. Oficial SUA nu au dat voie, dar neoficial vedem ditamai depozitul făcut praf. Reamintim că acum câteva zile, Blinken şi omologul său britanic au fost la Zelensky ca să discute cu el, oficial şi teoretic, despre “planul de victorie” pe care Zelensky se laudă că îl are şi care dacă s-ar limita aceste restricţii, ar distruge Rusia.

După vizita celor doi, americanii oficial spun NU deşi poate practic au spus DA. Britanicii au spus DA, dar fără americani nu pot spune DA. Culmea e că Putin a subliniat că deşi Ucraina cere dreptul să folosească anumite arme mai puternice în adâncimea Rusiei, Ucraina poate deja lovi Rusia cu drone şi deşi o face, nimic nu s-a schimbat pe front.

Ruşii au făcut nenumărate ameninţări şi în cele din urmă, ultima ameninţare, au oferit hutiţilor din Yemen o rachetă supersonică cu care aceştia au lovit Israelul. Racheta nu a fost interceptată deoarece nu poate fi interceptată. Prinde 10 MACH şi zboară jos!

Deci ruşii probabil au ameninţat că vor oferi astfel de rachete duşmanilor SUA dacă SUA vor da dreptul Ucrainei să …. Adică dinte pentru dinte.

Israelul a răspuns cu acele poc-poc-uri la pagere. O altă ameninţare, de data asta din partea Imperiului pentru Rusia. Ruşii poate au ei proprii sateliţi pentru GPS, dar nu sunt imuni la astfel de capacităţi, cum ar fi cea folosită de evrei în Liban.

Iată în concluzie o escaladare asimetrică care cumva pregăteşte terenul pentru ce va urma. Cu cât alegerile se apropie, cu atât tensiunile sunt mai mari şi vom vedea probabil nenumărate întâmplări total neaşteptate prin amploarea şi întunecimea lor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.