Este multa ceață cu privire la Siria. Pe de o parte, exista conflictul intern in SUA intre centrele de lobby diverse despre care am mai discutat aici, pe de alta sunt noile teorii legate de o negociere ascunsa intre rusi si americani, prin intermediul sauditilor (vezi ZF).
Eu am insa o teorie mult mai simpla: americanii sunt pe marginea prapastiei din punct de vedere al stabilitatii sistemului financiar. Un atac asupra Siriei, va duce inevitabil la prabusirea burselor si explozia pretului petrolului la niveluri cel putin similare celor din 2008-2009 si va cutremura din țâțâni piata derivatelor care este extrem de sensibila la orice miscare geopolitica. Americanii au probleme mari chiar acum cand cresc cu 1-2% si se zvoneste de micsorarea vitezei de tiparire de bani. Realitatile sunt insa mult mai dure decat arata cresterea pibului sau chiar cresterile pietei actiunilor. In spatele anemicei cresteri de 1,5% a pibului de anul acesta se afla sute de miliarde pompati si scaderea drastica a nivelului de trai al americanului de rand din cauza locurilor de munca din ce in ce mai proaste si de calitate mai slaba.
Tentantiva FED-ului de a inceta tiparirea s-a lovit de o reactie puternica a pietelor care au scazut numai la lansarea zvonului ca FED-ul ar putea din toamna anului viitor sa micsoreze viteza de tiparire. Dupa cum stim, tiparnita de bani este un drog extrem de puternic care trebuie consumat in cantitati din ce in ce mai mari pentru a putea produce acelasi „stimulus”. Deci FED-ul nu doar ca nu va putea sa puna frana la tiparit, dar va fi nevoit chiar sa tipareasca mai multi dolari pentru a mentine spoiala de crestere actuala. Pe langa asta, China si Japonia au vandut in Iunie (ultimele date disponibile) obligatiuni in volum record (40 miliarde) ca raspuns la semnalele FED-ului ca ar putea sa nu mai tipareasca bani. Toata treaba cu obligatiunile americane este un fel de Chiken Game (Jocul Lasului): daca prea multi jucatori incep sa nu mai cumpere si sa vanda, toti ceilalti vor fi obligati sa vanda ca sa nu ramana ca fraierii cu obligatiunile cand pretul va ajunge extrem de jos (si probabil inflatia va exploda) dar mai ales cand din cauza lipsei cumparatorilor, SUA va fi nevoita sa intre in default (lucru inimaginabil pentru mentalul colectiv dar totusi matematic probabil).
Deci avem o piata a actiunilor care se clatina la cea mai mica stire negativa (anuntarea taperingului, mobilizarea in vederea unui atac [2]), o piata a obligatiunilor care deja a suferit cateva spikeuri anul acesta (dobanzile au crescut neasteptat de rapid pentru o scurta perioada, desi au inceput sa isi revina + unele tari au inceput sa vanda suspect de mult in Iunie) la care se adauga si problema debt ceiling-ului care se apropie in toamna, dar poate mai important avem o piata a derivatelor care sta sa explodeze chiar fara atacarea Siriei si care a acumulat prea multa tensiune si instabilitate prin degradarea asseturilor, cresterea apetitului pentru risc avand in vedere scaderea dobanzilor pe categoriile de investitii de risc scazut sau moderat dar mai presus de orice datorita nivelului de frauda extrem de ridicat, la niveluri socante pentru orice necunoscator [3].
Asadar, cum sa poata SUA ataca Siria cand pietele sunt pe muchie de cutit si peste noapte un banal raid aerian asupra Damascului poate da jos din nou cu pietele financiare, cel putin prin faptul ca Rusia poate vinde instant toate obligatiunile americane pe care le are provocand astfel o reactie in lant si la ceilalti detinatori si aruncand SUA si intreaga lume intr-un haos mai mare decat am fi avut parte in 2008 daca tensiunile din sistem erau eliberate atunci.
Pe de alta parte, razboiul este o aberatie si daca ne uitam in istorie, de multe ori razboaiele au pornit prosteste, aberant. Rareori putem spune: da, cutare tara a avut dreptate sa porneasca acel razboi. Nu excludem ca calculele facute de americani sa fie altele si poate un razboi sa fie exact ce au nevoie pentru a convinge strainii sa cumpere in continuare obligatiuni, poate intr-un ritm si mai accelerat decat cel actual si poate ca printr-un razboi pretul petrolului va exploda, punand o frana dezvoltarii Chinei si revenirii Europei din mlastina economica in care s-au impotmolit, oferind SUA un avantaj competitiv prin faptul ca SUA cunoaste in prezent o crestere a productiei interne de petrol datorita extinderii fracking-ului, deci nu ar fi afectata de o explozie a pretului la petrol la fel ca celelalte tari competitoare economic.
Iata deci cate necunoscute sunt si cat de greu este de prezis viitorul in acest moment, singura certitudine fiind volatilitatea crescuta si sporirea riscurilor, indiferent de atacarea sau neatacarea Siriei. Sa nu uitam ca Europa abia va incepe sa reia problemele crizei dupa alegerile din Germania …
~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] Fed Tapering Will Cause Markets to Freak Out
[2] in ultimele zile piata bursiera a scazut zilnic cu 2-3% din cauza amenintarii unor lovituri impotriva Siriei
[3] „Too Big To Fail” nu este altceva decat cancerul care roade sistemul financiar american, in spatele acestei legi nescrise se afla de fapt „paid TOO BIG bribes so you obama&co let us TO FAIL”