Nici nu am terminat bine articolul anterior in care criticam defazarea totala a unui editorialist de la Romania Libera de la realitate, ca si dau peste o stire care vine sa confirme una din tezele mele: gazele vor fi din ce in ce mai ieftine pana in punctul in care gazele de sist nu vor mai fi eficiente economic. Iata insa stirea cu pretul la electricitate:
Preţul energiei tranzacţionate spot în primele nouă luni a ajuns la o medie de circa 34 de euro pe megawatt, ceea ce reprezintă o scădere de peste 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi un nivel apropiat de minimul înregistrat în 2009, cel mai dificil an pentru România după izbucnirea crizei financiare. (Sursa: Ziarul Financiar)
Iata deci cum se confirma faptul ca economia se contracta si direct proportional si consumul de energie. La gaze, consumul in productie este si mai mare si impactul va fi si mai profund, avand in vedere ca gazul este principala sursa de alimentare de putere, fiind mult mai eficient/
Cu privire la energia electrica, este adevarat ca a crescut productia nationala prin infuzia de parcuri solare, dar asta nu justifica deloc scaderea pretului avand in vedere ca astia sunt in parte subventionati tot din pret, prin acciza numita „taxa de cogenerare” care are rolul sa creasca procentul de energie „verde” din totalul energiei produse, adica sa nu mai scoatem energie din carbuni cu 2 lei, chiar daca avem carbune destul de mult, ci sa platim 10 lei pentru energia produsa de „investitorii” in parcurile solare si eoliene, ca sa scoata si ei profit si sa poata sa fie si ei eficienti economic.
Nu m-ar mira daca maine-poimaine, cand o sa inceapa exploatarea gazelor de sist in Romania si o sa se dovedeasca un mare fiasco, sa fim nevoiti sa ii sprijinim si pe „investitorii strategici” in gaze de sist prin cine stie ce taxa de cogenerare pe factura de gaze. Evident, asta dupa ce o sa ii „ajungem din urma” pe europeni la pretul platit de ei, caci inca mai sunt cateva mariri.
Nu as vrea sa dau totusi sperante oamenilor cu privire la eventuale ieftiniri la facturi: factura e cu totul altceva decat pretul la bursa, pana sa ajunga la noi sunt prea multi baieti destepti care incaseaza profiturile. Si mai apoi, chiar daca se ieftineste pretul la sursa, va avea grija Ponta sa mai adauge inca o taxa noua, sau sa mareasca TVA-ul sau accizele etc.