Marea diviziune a crestinilor ortodocsi dupa Sfantul si Marele Sinod din Creta

Inspirat de o postare de pe pagina de Facebook intitluata „Philosophy Matters„, am realizat o diagrama prin care am incercat sa cuprind efectul in sanul ortodocsilor al „Sfantului si Marelui Sinod Ortodox din Creta”, care s-a tinut de catre o parte a bisericilor ortodoxe autocefale luna trecuta si ale carui efecte abia au inceput sa apara, pe masura ce credinciosii incep sa devina curiosi despre acest sinod, sa afle ce s-a intamplat si presiunea in randul turmei drept-maritoare creste precum temperatura in aceste vremuri de incalzire globala, care incalzire prin consonanta a inceput sa miste si nemiscata liniste milenara din sanul Bisericii Ortodoxe ce a mentinut unitatea de credinta de atatea secole.

Cum si la case mai mari si la adunari mai alese se obisnuieste ca lucrurile sa se faca in graba, imprevizibil si ambigue, declaram si diagrama noastra ca „work in progress” si urmeaza sa revenim. Orice adaugiri / comentarii / recomandari sunt binevenite.

marea-diviziune

This Post Has One Comment

  1. gheorghi

    Daca sint distincte (nu se intersecteaza) multimea celor „care primesc” si multimea celor care „nu primesc”…. logic este ca si multimea celor care „inteleg” si a celor care „nu inteleg” sa nu se intersecteze…
    Cum sa intelegi si sa nu intelegi… inacelasi timp?
    Ma gandesc la concluzie, intelegerea fiind „acceptare” sau „ne-acceptare” a [documentelor] Sinodului.
    … Ceea ce ramane (matematic) intrecele 4 „tabere”, fara a face parte din vreuna ar fi – dupa parerea mea – cei care STIU si care nu isi [mai] pun problema „intelegerii” sau „primirii” dar care nu se manifesta, nu sfatuiesc (verbal, ci prin comportament implicit).
    „Confuz total(mente)” ar fi cei care „nu inteleg” si… „nu primesc” – acestia au un fel de inchipuire personala despre tot – Dumnezeu, Iisus, Ortodoxie, Sfantul Duh, …
    Ar dispare „confuz rebel” – de ce s-ar razvrati unul care se complace in propriaq inchipuire – vine la Biserica daca are chef…. nu tine cont de Traditie… nu cauta duhovnic – este un fel de sectant care crede ca se auto-mantuieste.
    …. cum sa fii [destept] „ascultator” cand te duce minte ca nu poti sa urmezi („asculti”) ereziile? Ori esti destept si respingi ereziile, ori „asculti” si cazi in erezie… ceea ce dovedeste ca nu esti „destept”!
    Poate ca „pasarea” este cea care – de fapt – face posibile categoriile intelege/nu intelege si asculta/nu asculta… si nu ar merge explicitata, mentionarta expres…
    Ne-pasarea cred ca atrage neimplicare – atat mentala (ce s-a facut in Creta?) nici factuala (este atitudinea cui nu merge la biserica, de regula; considera ca „popii fura”, ca religia este „opiul popoarelor”, ca mai bine se roaga acasa ca „stie Dumnezeu ce e in sufletul sau” si ca vine Sfantul Duh la el cand el se roaga, oriunde ar face-o….).
    Nepasarea este umbrela ecumenismului, izolatorul de Dreapta Credinta.
    –––––––––––
    Poate ca vedeti ce iese… si se simplifica tabloul; de fapt, oricum am „calcula”, trierea/selectia se face acum, rapid si fara indoiala…
    Ortodox sau apostat.
    Un Adevar, nenumarate minciuni…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.