Capital: „Uniunea Europeană se zbate să supravietuiască”
Acesta este mesajul președintelui Uniunii Europene Herman van Rompuy, care a tras astăzi un semnal de alarmă privind situația din Irlanda. De asemenea, Spania a fost avertizată de Uniunea Europeană, în condiţiile crizei din Irlanda şi Portugalia, conform presei spaniole – după ce executivul de la Lisabona recunoaşte că se află într-o situaţie gravă, iar cel de la Dublin că a început discuţii pentru un pachet de ajutoare financiare de la UE.
Telegraph: Adevarul oribil incepe sa izbeasca peste liderii Europei
Proiectul European se afla in riscul de a se dezintegra cu consecinte strategice si economice care sunt greu de prezis.
Ziarul Financiar: Irlanda transformă Europa într-un butoi cu pulbere
Miniştrii de finanţe din Europa s-au reunit la Bruxelles şi lucrează contra cronometru pentru a pune la punct un plan care să calmeze pieţele financiare şi să oprească răspândirea crizei în celelalte ţări cu probleme, precum Portugalia şi Spania. Totuşi premierul irlandez Brian Cowen nu crede că se vor lua măsuri concrete în cadrul acestei întâlniri.
Daca ar fi sa inlocuim Irlanda cu Grecia, nu ne-am da seama ca stirile de mai sus sunt de ieri si am zice ca sunt din primavara de cand Grecia a fost la un pas de a face praf Europa. Intre timp s-a mai castigat ceva timp – am putea spune. S-au mai dat niste iluzii, s-au mai gasit niste fonduri, s-au creat mecanismele unei interventii rapide. Problema e ca nu se stie cat sunt pierderile, adica cate credite au facut statele, cati bani au cheltuit fara rost si fara sa se gandeasca daca vor avea cu ce sa plateasca. Fara indoiala, toate investitiile facute nu au dat rezultate, altfel acum aveau de unde sa plateasca ratele si creditorii aveau incredere sa le dea bani in continuare.
Iata deci ca furtul – caci in definitiv ce inseamna proasta gestionare a banilor – este generalizat in europa, nu mai este doar apanajul grecilor, o tarisoara de la marginea europei cu multe influente … nefaste, venite din afara europei. Le place mult europenilor sa ii jigneasca pe turci si sa ii considere nedemni de a intra in UE. I-au tinut la margine aratandu-i cu degetul si privind la ei cu superioritate. Turcia insa este un tigru pe langa porcusori. Iar tarile care se descurca din Europa inca sunt mult sub performantele Turciei in timpul crizei. Ceea ce la urma urmei spune multe lucruri.
Nu stiu cata lume se gandeste cum de intr-o Turcie care nu are civilizatia europeana, nu are disciplina, reguli, recomandari, proiecte etc, lucrurile merg de fapt mai bine intr-o europa care e cum e: birocrata, corupta, prost organizata, incapabila sa rezolve problemele, dar mai ales nesolidara. Lipsa de solidaritate europeana nu poate fi stabilita prin nici un tratat si acoperita de nici o reglementare europeana. Italienii nu ii sufera pe romani, este clar. Nemtii nu vor sa plateasca pagubele grecilor, francezii nu vor sa auda de austeritate si pentru ei UE este un fel de Canada pentru americani.
Ar fi culmea culmilor sa pice UE cand americanii tiparesc bani si cand in mod normal ei sunt vinovati pentru toata criza asta. Asta ar dovedi ca America inca mai are puterea sa invarte lucrurile cum vrea ea.
Cand ursul da navala peste un gup de oameni, important nu e cel care fuge cel mai repede ci problema e pentru cel care fuge cel mai incet. Cam asa e si cu fuga de faliment, intre americani si europeni, europenii sunt cei cu probleme pentru ca au zece picioare, cinspe maini si sapte creiere. Prin urmare se misca foarte greu si este un hei-rup generalizat. Cat timp nu exista solidaritate reala, care nu se poate vedea decat atunci cand neamtul v-a renunta intr-adevar la bunastarea lui pentru ca sa traiasca bine si romanul, nu va exista o Europa unita. O Europa doar pentru corporatii si teste sociale nu ramane decat un experiment periculos.
Desi consecintele spargerii UE pot fi greu de prevazut, eu cred ca e de ajuns sa ne uitam in istorie, ce se intampla cand oamenii sufera de foame? Razboi. Un razboi asadar, pe cat de imposibil pare acum, nu este deloc de evitat atunci cand lumea si europa se vor organiza pe baze diferite. Ganditi-va ce inseamna o Romanie care iasa din UE si din perspectiva integrarii europene? O mare falca de carne, tocmai buna de infulecat de catre ursul de la rasarit.
Dar nu unde se va ajunge ma ingrijoreaza pe mine, ci care sunt etapele prin care se va ajunge acolo. Adica: falimentul statelor, caderea bancilor, razboaie civile etc
Sa ne bucuram ca UE, noul Babilon, o desfranata fara nici un dumnezeu se va destrama sau sa ne temem ca vom fi inca o generatie de sacrificiu? Sa speram ca poate totusi vom reusi ceva „prin noi insine” sau sa regretam, ca macar de ochii europenilor romanii mai faceau si ei cate ceva bine.
Timpul ne va lamuri, probabil este insa ca nu acum va pica Europa, acum americanii doar mai fac si ei putin zgomot ca sa nu luam seama prea mult la QE2.