Cinci paşi către tiranie

Un documentar de exceptie despre cum se ajunge la tiranie pas cu pas. Iata mai intai cateva linkuri:

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0498671/

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=68GzOJQ8NMw

Iata pasii:

1. Segregarea. „Noi” si „ei”

Primul pas catre tiranie este cel al divizarii, al impartirii in grupuri pe diverse criterii. O data segregarea realizata, se creaza conditiile pentru ponegrirea, defaimarea, atacarea si eliminarea grupului care se doreste a fi dominat.

2. Executarea ordinelor

Inca de mici copii ascultam de ordinele care ni se dau. Ni se pare ca este spre folosul nostru si ca daca nu facem exact cum ni se spune, ceva rau ni se poate intampla. Ordinele nu sunt deloc trecute prin filtrul ratiunii iar daca mesagerul acestor ordine are atasata o oarecare bruma de autoritate (vreo uniforma, vreo ipostaza de autoritate) ordinele sunt executate orbeste. Orice societate are nevoie ca membrii sai sa se supuna ordinelor pentru a functiona. Marea problema este pana unde ascultam de ordinele conducatorilor, cand / daca reusim sa filtram ordinele si sa nu le ascultam orbeste.

3. „Fa-le rau”

O data segregarea realizata si dupa ce mecanismul autoritatii a fost instalat si exersat, un om normal va executa orbeste un ordin prin care sa faca rau unui membru din grupul „inamic”, fara a mai judeca corectitudinea actului sau justificarea acestuia. Ba chiar pe masura ce executantul trece de primele contrangeri interioare, a face rau incepe sa ii placa, il face sa se simta puternic prin dominatia asupra unei alte fiinte umane. Pentru ca „liderul” este responsabil pentru ordinele pe care ni le da, ascunzandu-ne astfel in spatele ordinelor si al disciplinei,  ne simtim bine implinind aceste sarcini prin care ii dominam pe cei fara putere. Tot ce ii trebuie conducerii ca sa ii poata determina pe oameni sa faca rau in contrariul propriilor convingeri este un sistem ideologic destul de bine pus la punct incat executantii ordinelor sa isi poata linisti constiinta.

4. Ori esti impotriva ori stai deoparte

In fata propagandei tiranice, oamenii au doua atitudini: foarte putini se impotrivesc si sunt astfel oprimati de conducere, in timp ce marea majoritate sta pasiva. Faptul ca marea majoritate a oamenilor stau pasivi atunci cand ar trebui sa ia atitudine, este atuul principal prin care tirania prinde radacini si poate sa creasca. Opozantii sunt persecutati si eliminati, in functie de „nivelul” de rautate atins de sistemul tiranic, insa eliminarea opozitiei este o etapa inevitabila in instalarea si evolutia oricarui sistem tiranic.

5 Exterminarea

Majoritatea ne-am gandit ca nu suntem in stare sa facem rau aproapelui. In 71 in experimentul lui Zimbardo, ni s-a dovedit contrariul. Un alt exemplu ar fi Abu Ghraib.

Pentru noi romanii, care am trecut printr-un sistem totalitar, documentarul nu ne prezinta lucruri prea extraordinare. Este interesant insa mai ales prin prisma evenimentelor pe care le traim, prin felul in care societatea atat cea occidentala cat mai ales cea romaneasca involueaza pas cu pas catre un nou sistem tiranic, mult mai psihologic decat cele anterioare.

This Post Has 2 Comments

  1. antuza

    http://www.youtube.com/watch?v=JVkkLDAm8I4

    Intervievatul, Yuri Bezmenov, un rus care apartinea serviciilor secrete sovietice si care a fugit in SUA in anii 70, ne spune care sunt cele 4 etape care duc la schimbarea unei natiuni. El are in vedere doctrina marxista care deja schimbase din temelii Rusia si tarile Europei de Est.
    4 pasi pentru a submina o natiune. Iata cateva dintre ideile acestui fragment de interviu:

    Pentru a schimba modul de percepere a realitatii pana la un asemena grad incat in ciuda abundentei de informatii nimeni sa nu mai poata fi in stare sa ajunga a niste concluzii de bun simt in interesal apararii propriei persoane, a propriilor familii, a comunitatii in care traieste si a tarii, exista un puternic proces de spalare a creierului, care se produce gradat, si care este impartit in 4 etape de baza:
    1. Descurajarea. Dureaza intre 15 si 20 de ani pentru a descuraja o natiune. De ce dureaza atat de multi ani? Pentru ca acesta este numarul minim de ani care sunt necesari pentru „educarea” unei generatii de studenti [ …] Accesul la informatia adevarata nu mai conteaza, pentru ca o persoana care a fost descurajata nu mai poate evalua informatia adevarata. Faptele nu-i mai spun nimic [ …]
    2. Destabilizarea este urmatoarea etapa. De data aceasta celui care conduce actiunea de subversiune nu-i mai pasa de ideile omului, de modul in care traieste. Dureaza de la 2 pana la 5 ani pentru a destabiliza o natiune. Cele vizate (care conteaza in aceasta etapa) sunt lucrurile esentiale: economia, afacerile externe, si sistemul de aparare [ …]
    3. Criza este urmatoarea etapa. Poate lua pana la 6 saptamani ca sa aduci o tara in pragul crizei [ …] si dupa criza, odata cu schimbarea violenta a structurii puterii si a economiei, avem asa numita perioada a normalizarii
    4. Normalizarea poate dura o perioada de timp nedefinita [ …]

  2. daniel

    Mai sunt niste oameni care fac niste mici analogii intre cum a fost viata si cum este ea acum(avand ca repere cele 2 momente de timp – atunci si acum – si raportandu-le, cu relativitatea de rigoare, la oamenii care reusesc cumva sa inteleaga aceste similitudini/tipare de comportament). Printre ei, mai apar si pe la cateva emisiuni, cautand sa se faca intelesi:

    http://www.youtube.com/watch?v=qlpODYhnPEo – Yuri Bezmenov, care descrie ceva ce se poate vedea cu ochiul liber( desi nu cred ca este vorba doar de Federatia Rusa si Statele Unite ale Americii ca poli imperiali care se sapa intre ei)

    http://vodpod.com/watch/5723931-is-political-correctness-worse-than-communism-pt-12 – Dr. Srdja Trifkovic

    Asa ca ne putem lovi oricand de „rodul cugetelor noastre”!

    Insa nici optimismul nu strica . . totusi, Hristos a inviat! Iar invierea nu e un idealism al vreunui filosof, e certitudine(sau ar fi bine sa devina).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.