++ 17 IUNIE 2011 ++
Cu siguranta pe moment se va gasi o solutie de spoiala care insa nu va rezolva problema in sine care este: dominatia bancherilor asupra guvernelor.
Deci, Grecia s-a imprumutat prin intermediul politicienilor corupti, de sume exorbitante de bani pentru proiecte care nu aduceau plus valoare cum ar fi de exemplu o hidrocentrala sau un parc eolian care cu siguranta merita investit deoarece urmeaza ulterior sa produca. Banii grecilor s-au dus de exemplu cum s-au dus la noi pe sali de sport pentru copiii taranilor care urmau sa traga un fotbal dupa ce munceau toata ziua la sapa. Au avut si grecii versiunea lor de sali de sport, de exemplu cu ocazia Olimpiadei cand s-au construit super stadioane pentru sporturi care nu se practica in Grecia, asa cum si la noi copiii de la sat nu joaca baschet ci mai degraba isi consuma energia pe camp.
Pe langa credite proaste care putzeau de la o posta si care in mod normal cei care le-au dat banii grecilor trebuiau sa beleasca ochii si sa nu le dea, pe partea de venituri Grecia sta foarte prost, din cauza coruptiei generalizate: numai fraierii platesc impozite. In plus, cheltuielile statului sunt foarte mari, mult peste ce venituri are din impozite, ceea ce evident determina statul sa se imprumute permanent pentru a face fata cheltuielilor operationale, adica cele de zi cu zi, cum face acum si Romania.
O simpla logica economica ne-ar spune ca baietii destepti care le-au dat banii politicienilor greci si care nu au gandit si nu s-au calculat, ar trebui ca acum sa plateasca. In plus, ei au primit dobanzi cu mult peste dobanzile pe care le-au primit baietii mai putin destepti care i-au imprumutat pe nemti si care au calculat daca isi vor putea primi vreodata banii inapoi. Dar lucrurile nu stau asa deloc, pentru ca baietii destepti reusesc sa ii convinta pe politicienii corupti ca de vina sunt ei si poporul grec si prin urmare trebuie sa plateasca si sa duca in spate inclusiv dobanzile imense datorate stigmatei care si-au construit-o in aceasta perioada dar mai ales datorita ratingului oferit de agentiile de rating.
Asadar, de ce nu ar exista o solutie si care ar putea fi aceasta?
Din start, o solutie nu poate sa existe deoarece ca oriunde exista pierdere, cineva trebuie sa plateasca si din pacate in cazul Greciei nu prea are cine: grecii nu mai au bani, oricate insule ar vinde, nemtii nu mai vor sa le dea deoarece li se pare ca nemtii sunt mai lenesi si mai putin productivi ca ei, restul europenilor sunt si ei cam in aceeasi barca doar ca acum stau cu capul mai jos ca sa nu iese in evidenta.
De ce insa politicienii greci nu forteaza intrarea in faliment si refuzul platii datoriilor? Nu ar fi prima tara in lume care face asta si oricum mare parte a lumii se cam asteapta ca Grecia sa intre in faliment? Printr-o astfel de masura, Grecia ar intra intr-o perioada de hiperinflatie similara cu cea in care a fost Romania post-revolutionara din care numai prin munca si prin eforturi mari va putea iesi. Ori ce guvern ar avea curajul sa isi asume o astfel de decizie? Ce politicieni puternici si cu viziune ar trebui sa aiba Grecia acum ca sa ia aceasta decizie.
Ar putea insa creditorii sa ii ierte pe greci si sa ii amane la plata datoriilor pana mai tarziu? Pai deja au facut-o si chiar daca ar mai facea-o, cu cat trece timpul, cu atat datoriile Greciei cresc si cu siguranta nu vor putea plati nici mai tarziu datoriile precum un somer care nu isi gaseste de munca nu va putea niciodata sa isi plateasca un credit, oricat de multe rescadentari i-ar face banca.
Oare sa primeasca insa Grecii imprumut de la alte state care au bani de imprumutat, cum ar fi China? Dar China de ce ar face o asemenea greseala, de vreme ce Grecia oricum nu are ce sa vanda si ce sa ofere in shimb?
Iata doar cateva probleme care ne arata ca cel mai probabil, Grecia va intra intr-un faliment total inopinant, vom afla abia dupa ce se intampla, faliment care va constitui de fapt aprinderea scanteii la dinamita care se numeste „criza datoriilor suverane”. Ce va urma? Razboi, foamete, anarhie, moarte, boli … apocalipsa intr-un cuvant. Cand? Scanteia se poate aprinde oricand, aici sunt insa alti factori despre care nu vom vorbi acum.