Cum se va sfarsi totul?

  • Post category:Criză
  • Post comments:1 Comment

Cred ca mai intai de a vorbi de sfarsit – caci cum ajungem acolo e mai greu de prevazut – as incepe cu un apel la izbavirea de iluzii. Cu siguranta multi am tresarit cu emotie la ultimul zvac al mamaligii romanesti care nu parea sa se mai umfle si tot mocnea incet, enervant de linistita fara a da semne ca are de gand sa mai spuna ceva in istorie. Dincolo de frumusetea jertfei, curajul si sacrificiul celor care se lupta cu garda pretoriana a cezarului, sincer nu prea vad vreun rezultat pozitiv din noua revolutie pe care o traim, ba chiar din contra. Insa sunt totodata constient mai intai ca eu stiu si vad prea putin pentru a da un verdict si mai apoi ca una este matematica si alta este viata. Chiar daca economic nu mai avem sansa sa castigam ceva deoarece s-a furat totul si s-a stricat totul, una este cand dupa ce hotii ti-au furat totul,  ti-au dat foc la casa si ai ramas in strada stai cu mainile in buzunar si te gandesti ce vei face si alta este cand ai prins hotii si le tragi o mama de bataie chiar daca nu mai poti recupera nimic de la ei. Deci macar in ceea ce priveste demnitatea noastra ca neam, cu siguranta ca revolutia este nu doar necesara ci inevitabila pentru ca furtul s-a facut la vedere si fetele hotilor le stim.

Trecand insa peste problemele locale si insignifiante de altfel la nivel planetar – atat de insignifiante incat pe canalele mele de youtube pe care le monitorizez, de cand au inceput protestele, am dat de un singur colaj de filmari; se pare ca inca nu prezentam interes pentru lume, grecii au stabilit deja standarde mult mai sus in ceea ce priveste arta protestului si pun pariu ca pana nu incepe sa curga sange nu avem sanse sa ne recapatam pozitia obtinuta in 89 –  sa vedem ce ne rezerva viitorul imediat.

Cel mai mare semn de intrebare care va avea consecinte reale pentru noi este cand va intra Grecia in faliment? Se va intampla acum in luna martie sau la urmatoarea tragere? Grecii negociaza zilele astea cu creditorii si incearca sa obtina reducerea datoriilor pentru ca nu mai au cu ce sa plateasca cand vine scadenta la credite peste aproape o luna. Dupa cateva sedinte in care grecii s-au ridicat de la masa si i-au lasat pe creditori cu gura cascata, nimic notabil nu s-a intamplat, deci ramane cum am stabilit. Exista asadar sanse mari ca intrarea in default a Greciei sa se intample destul de curand. Ce va aduce aceasta cu sine, oricat de mult am incercat sa inteleg, nu m-am prins decat ca nimeni nu are habar si toti sunt speriati. Bineinteles europenii le-ar arunca grecilor niste mizilic daca modelarile lor le-ar arata ca exista riscuri serioase pentru ei. Mai exista insa posibilitatea ca grecii sa se lumineze si sa realizeze ca daca nu platesc datoriile au sansa sa isi revina economic mult mai repede decat daca ar muncii ca sclavii aiurea ca sa plateasca mormanul de datorii. Asadar, maine poimaine putem citi la stiri ca Grecia a intrat in faliment. Mai precis, maine poimaine vom afla ca Grecia nu a reusit sa stabileasca un acord cu creditorii, deci nu a indeplinit una din conditiile puse de Troika pentru a primi parte din cei 14,4 miliarde de Euro pe care trebuie sa ii plateasca in luna Martie, deci are toate sansele ca sa intre in faliment.

Un alt pericol iminent – razboiul cu Iranul – a fost evitat pentru moment, dupa ce ursul de la rasarit a marait la yankei si a declarat ca: „Rusia va privi orice interventie militara asupra programului nuclear al Iranului ca pe o amenitare asupra propriei securitati” (sursa). Yankeii s-au cam speriat, asa cum s-au speriat cand chinezii faceau declaratii similare in cazul Pakistanului si pentru moment au anulat „exercitiul” militar comun cu Israelul care se dorea sa fie un fel de momeala adresata Iranului in speranta de a-l provoca sa faca prima lovitura. Insa pentru ca dolarul se prabuseste daca vreo criza nu il sustine, si cum euro a picat indeajuns in raport cu dolarul, foarte probabil pentru a evita colapsul final americanii vor fi nevoiti sa porneasca cat de curand atacul asupra Iranului deoarece altfel dolarul se prabuseste. Este posibil ca razboiul cu Iranul sa nu fie atat de inspaimantator cum ne-am astepta noi, sa nu duca chiar la declansarea celui de-al 3-lea Razboi Mondial – americanii nici nu doresc asta. Explozia pretului petrolului ar ajuta foarte mult dolarul deoarece ar creste cererea de dolari pe piata petrolului, deci nu armele nucleare ale iranienilor ii intereseaza pe americani ci exclusiv dolarul. Ca se potriveste cu interesul Israelului este o coincidenta „fericita” si tocmai asta justifica si entuziasmul cu care mii de trupe americane sunt pozitionate in Israel si in jurul Iranului si toti asteapta doar ordinul de atac. Insa ceea ce cu greu intelegem noi este cat de dependenti sunt americanii de un dolar puternic – prin prisma bondurilor si a ratelor mici. Eu nu inteleg inca daca amanarea razboiului este doar justificata prin ezitarile si temerile americanilor sau inca terenul diplomatic nu s-a pregatit indeajuns: cativa secretari si delegati americani inca se plimba prin lume, chiar pe la chinezi si pe la japonezi si dau asigurari ca toata lumea va avea de castigat daca pariaza cu ei.

Ca de fiecare data, in orice criza trebuie sa existe o lebada neagra. Nu cunosc prea bine situatia din Ungaria, dar am un sentiment ca de data aceasta Ungaria poate fi lebada neagra. Daca ne uitam la cerbicia lui Basescu si cat de lipiti de scaun sunt ai nostri, imaginati-va cum e la unguri unde coalitia de la putere are 70% din parlament si mare parte din sustinerea populatiei. Ungaria nu este doar o dictatura, dar deja Ungaria a trecut de punctul terminus de unde nu se mai poate intoarce. Ungaria a renuntat deja la UE, are deja o politica si o viziune proprie, a declansat si se afla deja in razboi cu finantele mondiale. Nu stiu sa spun cat de bine a facut si cat de priceputi sunt in lupta, dar imi este cert ca Ungaria nu este deloc in genunchi cum fals o prezinta presa de la noi.

Sa trecem insa peste diversele probleme si sa incercam sa privim unde se va termina totul. Pentru asta trebuie insa sa discutam despre bani. Totul se invarte in jurul banilor. Fara bani nu avem comert, nu avem munca, nu avem utilitati, nu avem televiziune, nu avem distractii. Fara bani, nu primim salarii si pensii si nu putem cumpara nimic. Fara bani, fiecare se descurca cum poate: cei de la tara mananca ce mai au pe la camara sau ce pot taia de prin curte, cei care au arme le pot folosi ca sa ii jefuiasca pe cei din prima categorie, iar restul moare de foame sau de inima rea. Cred ca majoritatea suntem de acord ca alte variante nu prea exista, deoarece asa cum am mai spus, diferenta intre o societate civilizata si una animalica o fac 6 mese lipsa: dupa ce omul ramane  2-3 zile fara mancare, e capabil de orice. Iar daca unii pot sa fie draguti, mare parte nu vor fi, ba chiar o mica parte va fi cel putin violenta si cel putin animalica.

Asadar, orice se va intampla, va fi vital ca banii sa continue sa existe si sa circule in societate, chiar daca pe la unii „circula” mai mult. Putem spera ca daca tot sistemul european se va prabusi (zona Euro se detrama, UE se destrama, tranzactiile internationale se blocheaza etc) macar pe la noi Isarescu va gasi o solutie ca sa avem bani in continuare pentru a putea supravietui. Aici incep insa semnele de intrebare: chiar daca avem bani, in ce masura romanii pot sa traiasca din ce se fabrica in Romania? Si de asemenea, cum vom putea fabrica fara materii prime si energie. Nu am prea multe cunostinte, dar daca nu ma insel, cam 80% din alimente (inclusiv produse agricole) sunt din import. Deci iata ca am avea totusi oarece sanse sa nu ajungem in situatia de a ne manca unii pe altii, dupa ce vom fi ras tot ce gasim prin supermarketuri, depozite si camari. Daca macar 20% din ce mancam acum producem aici, stam bine, desi vom face foame, dar macar nu vom muri.

Iata deci cum vad eu ca se va sfarsi totul: cand va pica sistemul financiar, BNR va declara vacanta bancara, adica toate bancile se vor inchide temporar, apoi vom avea doar o singura banca: CEC-ul. Cei care au bani in banca, vor primi apoi peste 2-3 saptamani dreptul de a retrage sume partiale pentru ca sistemul sa poata face fata tuturor cererilor. Intre timp preturile bineinteles ca vor exploda, in special cele la alimente. Vor scadea insa preturile la orice alte prosti: terenuri, vile, masini, produse de lux etc deoarece supravietuirea va fi curentul „la moda” pe-atunci. Va fi greu cu siguranta, dar totusi va fi bine daca vom scapa fara razboi. In caz de razboi, vom cadea sub bocancul rusilor si asa cum au dovedit in Georgia ca nu le e rusine sa bombardeze orasele si populatia, mult sange va curge si pe la noi, nu doar prin alte parti. Nu cred intr-o invazie terestra – rusii vor merge probabil spre sud, spre Iran, nu ii vad luand-o spre Vest: nu vor avea ce resurse sa mai captureze in Vest, batalia va fi in Orientul Mijlociu.

Vor exista insa si aspecte pozitive ale acestei crize, cand ea va incepe sa se desfasoare. In primul rand, vom scapa de stresul zilnic pentru ca ce nu te distruge te intareste si in al doilea rand vom avea mai mult timp liber pentru ca nu prea va fi de munca. Intr-adevar, in timul liber o vom pune de cateva revolutii pana limpezim apele in plan politic, dar viata pare mai vie in strada in lupta cu sistemul decat la munca rob unor false idealuri si false promisiuni. Pentru ce luptam si cum luptam – este o alta discutie.

 

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.