Un interviu realizat de Chris Martenson
> Ce este „superciclul datoriei”? Irving Fisher a inceput sa vorbeasca despre acesta in anii 30. Irving Fisher a fost unul dintre cei mai importanti economisti ai secolului. Parerea lui a fost ca problema din anii 30 a fost acumularea unei prea mari datorii, iar o data cu acumularea nu ai ce sa faci decat sa o lasi sa se „topeasca”. Datoria este problema. Daca esti baut, trebuie sa te vindeci, solutia nu este inca o sticla de whisky. Totodata, este nevoie de multi ani pentru a reusi sa scapi de datorie si asta nu se realizeaza fara durere. Abia cand nu mai poti sa faci fata datoriei, sa faci plati, si cand cei care te imprumuta realizeaza asta, abia atunci incep problemele. Nu exisa un procent de indatorare la care se intampla asta: 80% din PIB, 100% sau 200%. Piata spune asta, cand o tara nu se mai poate imprumuta.
> Pot sa fata bancile nationale fata situatiei? De tiparit ei pot sa tipareasca, dar nu pot sa ajute cu nimic economia. Sunt doua modalitati de a iesi din capcana datoriilor: 1. o cresterea economica exceptionala care sa depaseasca povara datoriei; din pacate momentul proprice pentru a rezolva bula datoriilor este inainte ca aceasta sa se umfle prea mult; 2. faliment; refuzi sa platesti, te intelegi cu creditorii
> Europa este intr-o stare mult mai proasta ca SUA. Are un procent mai mare al datoriei publice si nu are capacitatea sa tipareasca bani. Unele tari vor trece chiar prin depresie, majoritatea insa doar prin recesiune. Grecia si Portugalia nu prea au de ales. SUA mai are sanse sa scape daca schimba politicile.
> etc, etc