Max Keiser, fost broker pe Wall-Street, un mic geniu al finantelor, inventatorul unei burse de pariuri pentru vedetele de la HollyWood si mai nou reporter la Russia Today si Press TV, cele doua trusturi de presa rusesc respectiv iranian prin care puterile oponente ale imperiului anglo-american ii ataca pe vestici cu propriile arme: internet si presa libera.
Desi il urmaresc de ceva ani de cand i-am descoperit emisiunea Keiser Report, nu am inteles inca de ce a ales sa-si tradeze „obarsia”,caci nu transformarea spirituala a fost motivul pentru care Max s-a scarbit de minciuna si furtul din Wall-Street si s-a autoexilat in Paris. Nu de putine ori, Max marturiseste ca atunci cand firma de brokeraj pentru care lucra nu primea reclamatii cu privire la un broker cum ca acesta a facut nereguli, brokerul respectiv era certat, pe motiv ca nu a furat indeajuns si nu a calcat legea indeajuns. Lui Max si colegilor lor li se spunea: „nu va fie teama sa calcati legea, noi facem legea: daca o lege nu exista, vom plati ca sa fie promulgata”.
Desi pare, Max nu este un papagal. Daca Max se pricepe la ceva si daca stie ceva, acestea sunt finantele dar nu numai: discursul lui Max, este unul usor umoristic cu glume, explicatii prin comparatie si informatii picante din lumea finantelor legate de actorii care invart miliardele in lumea de azi.
Ar fi nenumarate lucruri de spus despre Max si despre dezvaluirile lui – pentru ca Max inca mai are prieteni in industria financiara si deja fiind cunoscut, nenumarati de whistle blowers ii arunca indeajuns faramituri cat Max sa spuna din ce aluat sunt. In interviul pe care vi-l recomand, mi-a atras atentia in principal dezvaluirea despre borkerul care avand informatie in avans cum ca turnurile gemene vor fi atacate, prin urmare companiile aviatice vor avea de suferit enorm, lucrand intr-unul dintre turnuri, a asteptat in ele pentru a putea finaliza o tranzactie – care l-ar fi facut sa dea lovitura – atat de mult incat a platit cu viata. „Banii sau viata?” Acesta a ales banii, surade Max sarcastic.
Tot un amanunt picant: aflandu-se in Piata Sf. Pavel de la Vatican, in timpul unui discurs al Papei despre atentatele teoriste, si stiind aceste amanunte (cum ca atacul cel putin se stia despre el in avans, daca nu cumva chiar a fost planificat de forte ale imperiului), Max a fost scarbit de cuvintele goale ale papei si a plecat din piata, lasandu-i pe ceilalti cu gura cascata ca cineva are tupeul sa plece in timp ce papa vorbeste despre atentate si terorism …
Asadar, iata interviul, precum si o traducere aproximativa a partii de la inceput in care Max sumarizeaza criza, prin ce am trecut si care este situatia in Europa:
Care este starea Uniunii Europene?
- Au instalat tehnocrati peste tot: Italia, Grecia, Spania etc;
- Criza creditelor care a inceput in 2008 continua sa contracta economiile; raspunsul bancherilor centrali a fost sa tipareasca bani, dar banii au fost blocati in bancile de investitii, banii nu curg spre credite care ar putea ajuta economia; rezultatul final este contractie economica si reactia guvernelor cu programe de austeritate; nelinistea spulbera Europa; austeritatea produce contractie, contractia pune gaz pe focul crizei datoriei suverane si criza datoriei suverane cere austeritate; acesta este cercul vicios in care ne arunca mai marii lumii ca pe niste animale
- Spania va fi prima care o sa o ia pe urma Greciei; masurile de austeritate incep sa dea „rezultate”, somajul creste, economia e fragila.
Cum a ajuns tehnocratii la putere?
- Institutiile globale (FMI, Banca Mondiala etc) ii pun la putere; totul este administrat de sus in jos, in noua configuratie; presiunea democratica de jos in sus este strivita de dictatele imperiale care sunt impuse de sus; totul din cauza crizei, dar criza este creata in mare parte de aceiasi bancheri si tehnocrati prin politici care au inlocuit activitatea reala cu activitatea de banking care a devenit prin creerea derivatelor o abstractie a economiei reale care au fortat activitatile economice in periferie; aceiasi oameni care au provocat criza aduc la putere oameni care implementeaza „solutii”.
Exista vreo miscare politica coerenta care sa inteleaga ce se intampla?
- Nu, extremismul de ambele parti iese in fata dar nici acestia nu declara adevarul deoarece ar trebui sa ia masuri asupra autorilor, iar de vreme ce tot ei sunt si judecatori si jurati, nu exista o solutie, nu vor recunoaste si nu vor face nimic. Prin urmare, vom avea tot ce avem acum doar ca mai rau. (dpdv politic)
Cand si cine pica prima in Europa?
- Grecii tot ia bailout-uri, spaniolii vor avea in curand noi licitatii de bonduri. Marele semn de intrebare va fi daca vor reusi sa controleze revoltele in Spania cum le-au controlat in Grecia. Solutia in Grecia a fost sa mareasca indatorarea dar sa prelungeasca scadenta la credite in speranta ca intr-o zi economia isi revine si datoriile sunt platite. E o prostie insa sa crezi ca economia poate sa isi revina de una singura, sa produca atat de mult incat sa sustina si dezvoltarea si sa plateasca si datoriile. Este necesara o crestere atat de mare incat nu se stie de unde ar trebui sa vina.
PS: Despre Spania, un articol interesant a scris si Gonzalo Lira. Sa speram ca se insala inca o data …
o detaliere a insider tradingului legat de 911 => http://911research.wtc7.net/sept11/stockputs.html
Si inca ceva, care cred ca este important. Dupa venirea comunistilor s-a decapitat tara de tot ceea ce avea mai bun in toate domeniile: armata, cler, cultura, invatamant, industrie, economie, inclusiv taranii mijlocasi harnici si gospodari au fost inlaturati. Exterminarea romanilor s-a facut la toate nivelurile si prin metodele cele mai radicale si mai sangeroase posibil. Ocuparea tarii s-a putut face doar in felul asta pentru ca a existat rezistenta, si pentru ca trebuia sa dispara o lume care sa fie inlocuita cu alta lume, cu totul diferita. Romanii au luptat pentru tara lor si pentru drepturile lor cu pretul vietii.
Dupa 1990 romanii si-au predat tara fara lupta si fara regrete. Daca n-ar fi nu s-ar povesti …
Au instalat tehnocrati in guvernele multor tari. Ce „surpriza”! 🙂
Tehnoctati pe fata sau nu, au condus continuu Romania dupa 1990. Toti au fost transpartinici, toti au avut tot felul de interese, mai putin interesul de a face ceva bun pentru tara. Au mai existat si cateva exceptii, dar i-au rezolvat repede, inlaturandu-i, nu de alta, dar sa nu se vada diferenta. Au distrus sistematic aproape toata industria, agricultura, manufacturile, tot ceea ce putea genera locuri de munca, bunastare si prosperitate. Pe omul care are o stabilitate materiala nu poti sa-l manipulezi, nu poti sa-l corupi asa usor, nu mai e la mana ta. S-a marit somajul si romanii au invadat cu milioanele Europa, SUA, Canada, Australia, etc., pentru asi castiga existenta. Am devenit bau-bau-ul mondial cu exodul nostru fara precedent. I-am speriat pe toti prin numarul nostru mare, prin capacitatea de munca deosebita, prin determinare, si prin calitatea si specializarea muncii. Pe langa asta au venit la pachet si hoardele de tigani care au impanzit Europa si au devenit infractori in masa facandu-ne de ras, de ni s-a dus buhul. Paralel cu toate acestea au avut mare grija sa distruga sistematic invatamantul, sanatatea si cultura, si au introdus imoralitatea prin toate mijloacele posibile, mai ales prin presa audio-vizuala si scrisa. Cum poti sa „implementezi” tot felul de legi aberante daca ai avea o populatie cu frica lui Dumnezeu, si deci ci principii morale sanatoase?
Cum au fost totusi posibile lucrurile astea in Romania? Cred ca din urmatoarele motive:
1. Lipsa de libertate. Dupa ce ani de zile granitele au fost ermetic inchise, romanii au „rupt” aceste granite vrand sa plece cat mai departe si sa experimenteze si altceva decat ghetoul comunist. Numai ca acest „altceva” s-a dovedit a fi de multe ori otravit.
2. Lipsa de bani a facut ca romanii sa-si doreasca sa castige bani multi cat mai repede posibil, iar acest lucru se putea face mai sigur in strainatate decat in tara. Sa pui pe picioare o afacere cinstita in tara era foarte greu, si putini s-au inhamat la o asemenea corvoada.
3. Lehamitea de a mai ramane in Romania, o tara in care se simtisera prizonieri, mai ales in ultimii ani ai comunismului. Cuvantul patriotism fusese deja compromis de propaganda comunista.
4. Lipsa vointei si a rabdarii de a vrea sa schimbe lucrurile la ei acasa. E mai usor sa mergi undeva unde sistemul este puns la punct si merge ca uns, si sa te integrezi acolo, decat sa schimbi in bine, poate chiar din temelii o tara ruinata si devastata de cataclismul comunist.
5. Lipsa unitatii dintre romani. Romanii nu se iubesc unii pe altii din pacate. Nu se iubesc unii pe altii nici macar crestinii ortodocsi romani, asa ca ce pretentii sa avem ca sa se coaguleze ceva, ca sa se urneasca ceva, cand noi nu ne putem intelege unul cu altul, nu ne putem suporta unul pe altul, daramite sa existe o unitate la nivel de popor.
Daca ne referim numai la ultimii doua mii de ani din istoria romanilor, au existat foarte multe momente de cumpana prin care au trecut provinciile romane: nenumarate popoare migratoare barbare au incercat sa ne cucereasca; ne-am luptat cu turcii timp de cateva sute de ani, reusind sa nu devenim pasalac, si nici sa nu ne pierdem credinta; imperiul austro-ungar a vrut sa faca din Transilvania o provincie din care romanii sa dipara daca se putea, aplicand in acest scop metode e exterminare dintre cele mai diverse si mai eficiente; influenta imperiului tarist si apoi sovietic a dus la pierderea a nenumarate teritorii in care s-au facut apoi deportari masive de populatie romana, inlocuind-o cu populatie alogena, astfel incat astazi procentul de romani care traiesc in spatiul cuprins intre Nistru si Tisa este mult mai mic decat acum o suta doua de ani. In toate exemplele descrise sumar mai sus romanii au fost atacati in fel si chip, omorati, deportati, torturati, li s-a cerut sa renunte la limba, la obiceiuri, la religie, la traditii. Ce au facut ei? Au rezistat, s-au lupatat, s-au aparat, nu au renuntat cu nici un chip la ceea ce era al lor. Nu s-au clintit de pe bucata lor de pamant.
Ce s-a intamplat insa cu romanii de dupa 1990? Ceva cu totul diferit, ciudat si parca de neexplicat. Comunismul a reusit o operatie generala de spalare a creierului populatiei, si „omul nou” pe care atat de mult dorisera sa-l creeze, exista in sfarsit. Bingo! Romanii nu au mai vrut sa lupte pentru ce era al lor, sa incerce sa schimbe ceva in bine la ei acasa, si multi dintre aceia care ar fi putut face asta au plecat cu sutele de mii. S-au gandit strict la interesul personal. Interesul general ca popor disparuse cu desavarsire. Apartenenta la un popor devenise ceva destul de vag si de nedefinit. Sa nu se inteleaga ca-i judec, desi poate asta reiese din cele spuse mai sus. Nu. Este doar o constatare a unei realitati. Prin parasirea Romaniei cu atata usurinta, toti acesti oameni minunati si capabili, au muncit pentru binele si prosperitatae tarilor in care si-au mutat destinul, au rotunjit PIB-ul acelor tari, si bineinteles au dus ei insisi o viata mai buna. Plecand au lasat si mult loc liber in urma lor, loc care a fost repede ocupat si invadat de oportunisti, tradatori si iresponsabili, care vazandu-se stapani pe situatie si fara o opozitie serioasa care sa-i puna la punct au prins tot mai mult curaj si putere pentru a face lucruri din ce in ce mai rele impotriva propriei populatii.
Nu poti schimba nimic daca nu te implici. Nu poti sa te lamentezi in legatura cu situatia catastrofala din tara daca nu faci ceva concret ca sa o schimbi. Nu poti emite de la mari distante pareri asupra unor lucruri grave fara se incerci sa faci ceva concret ca sa le schimbi tu insuti in bine. Trebuie sa existe o lupta in care fie sa invingi, fie sa fi invins. In primul caz ai reusit inlaturarea unui rau, iar in al doilea caz macar ai facut tot ceea ce puteai ca sa schimbi ceva in bine.
Nu trebuie sa ne miram ca se fac presiuni pentru vinderea pe nimic a avutiilor tarii: zacaminte de minerale, de petrol, de apa, paduri, terenuri agricole, pasuni, nu mai vorbesc de fabrici si uzine care este deja un capitol aproape incheiat. De ce nu trebuie sa ne miram? Pentru ca nu mai stim, nu mai vrem si mai nou nici nu mai putem sa le aparam. Le-am lasat de buna voie in mana celor care le pot instraina. Noi nu ne vindem tara, noi am parasit tara, si atunci in locurile aparate cu sangele inaintasilor noastri se instaleaza oameni ce nu iubesc aceasta tara, care sunt straini de limba, de credinta si de traditiile noastre. Trist, nu-i asa? Mai avem curajul si indrazneala sa ne lamentam?