Ilie Serbanescu a scris un articol extrem de interesant in care explica pe scurt cum s-a facut baiolout-ul bancilor in Romania. Adica cum s-a platit din buzunarul celor multi, gaurile celor putini. Propteala cursului, micsorarea RMO-ului, taierea ratei dobanzii de referinta, trecerea la contabilitatea masluibila a bancilor (cica europeana) si inca alte cateva artificii tehnice pe care putini le pot intelege, toate acestea au fost mijloacele de politica bancare prin care Isarescu a vegheat la bunastarea bancilor bagandu-si picioarele in afacerile romanilor, in economia nationala si in final in poporul roman. Articolul a aparut in business24.ro, un site de afaceri online pentru ca presa mainstream nu ar fi publicat niciodata asa ceva. Si desi apare des la Antena 3, nu prea l-am auzit pe Isarescu sa spuna ce scris aici si la televizor, dar poate ma insel eu, caci nu ma uit prea des. Iata un fragment din articol, in care Serbanescu explica bailout-ul, va invit sa cititi continuarea la sursa:
Fie ca iese dintr-o prelunga si nefericita supraevaluare, fie ca isi cauta un nou palier, valoarea leului in raport cu moneda sa reper (euro) a coborat in ultima vreme la minime istorice.
Motivatii complicate si chiar teoretizari savante au fost aduse pentru a explica tendinta. Pus sa dea explicatii fara a spune cumva si adevarul, consilierul guvernatorului BNR se incurca in capcanele alunecoaselor cuvinte „stabilitate” si „oscilatie” si nu mai putin impreciselor influente externe precum speculatiile de pe pietele estice si Grecia, eterna Grecie!
Realitatea este mult mai simpla. Roata s-a intors si lui Isarescu nu-i mai ies pasientele in indeplinirea comenzii externe transmise de FMI: curs valutar relativ fix indiferent de ciclul economic. Ce inseamna acest lucru? Nimic altceva decat a nu avea voie sa folosesti politica valutara (respectiv cursul) pentru a intreprinde o ajustare in caz de recesiune. Scopul: ca bancile straine sa nu inregistreze cumva vreo pierdere, in ciuda faptului ca economia este grav afectata!
Evident, la mintea cocosului, daca ajustarea este necesara si politica valutara nu poate fi folosita in acest scop, atunci misiunea este pasata politicii fiscal-bugetare. Este exact ceea ce, in contextul declansarii abrupte a consecintelor crizei economice in 2009, s-a intamplat in Romania. Economia a intrat intr-o recesiune severa, a coborat rapid de la +7% la -7% schimbare in PIB, dar, gratie BNR, leul a ramas breaz si „stabil”. S-a intrat intr-o perioada de supraevaluare artificiala a leului: relativ mereu mai minunata devenea moneda unei economii care se prabusea! Ceea ce este un nonsens economic!
Pentru a opera un asemenea nonsens economic, Isarescu a avut nevoie de doua lucruri:
1) sa gaseasca – si a gasit – un guvern dispus sa preia el factura ajustarii in politica fiscal-bugetara;
2) sa aiba – si a avut – la dispozitie intrari de bani din afara pentru sustinerea artificiala a cursului (iar, fara resurse private, a fost vorba de supradimensionatul credit de la FMI-UE, bagat pe gat Romaniei tocmai in acest scop). Daca Isarescu devaloriza atunci leul, ajustarea era platita de toata lumea direct sau indirect. Nu putea fi bine, dar macar era mai echitabil!
Ajustarea fiind insa facuta de Boc, plata a fost aruncata in carca salariatilor (prin taieri de salarii), pensionarilor (prin inghetari de pensii) si contribuabililor la buget (prin majorari de impozite), adica tocmai aceia mai putin vinovati de situatia care ceruse ajustari. Si exact cei responsabili de aceasta situatie – adica bancile si debitorii lor – au fost protejati. Cu alte cuvinte, complet inechitabil! Inechitate care opereaza de trei ani de zile, iar de doi ani chiar la paroxism! Si cu nici un rezultat palpabil in privinta efectului urmarit: redresarea economiei!
Ce ma amuza in legatura cu prabusirea leului (caci orice prapad are si lucruri amuzante) este cum panadolul anti-criza (Vasilescu) a fost bagat din nou la atac si topaie din televiziune in televiziune precum un viezure. Ma mir cand mai are timp sa-l consulte pe Isarescu ca el toata ziua e la televizor sa ne explice ca si celelalte monede s-au prabusit, ba chiar mai mult. Oare cat de prosti ne cred oamenii astia de vin cu aberatii si argumente atat de penibile. Chiar nu inteleg ca mai devreme sau mai tarziu, lumea va intelege ca BNR are o mare vina in criza si va veni cu furcile dupa ei sa le ceara bani? Cat de naiv este BNR-ul de face jocurile marilor finante si nu urmareste bunastarea si siguranta nationala? Despre curs, am scris si eu de nenumarate ori, ce spune Serbanescu nu mi-e nou, doar ma bucur ca cineva mai spune adevarul. Iata ce scriam in 2010 despre curs cand ma vaietam ca am pierdut sansa sa luam masurile adevarate care ne-ar fi ajutat sa luptam eficient cu criza si sa ne adaptam la noile vremuri.
Adevarata taiere cred ca nu este a salariilor, marea amagire nationala aceasta este ca gata, s-au luat masurile de austeritate si acum trebuie sa ne ocupam de crestere, sa vedam cum stimulam iar consumul, cum marim iar salariile etc. Adevarata taiere va veni cand BNR va consuma deja rezerva in lupta cu cursul si leul va cadea la valoarea reala de pe piata. Abia atunci vom incepe toti sa gandim creativ, deoarece nu vom avea incotro: vom fi pusi fata in fata cu supravietuirea. Abia atunci vom putea vorbi ca peste 5 ani putem iesi din criza si ca peste 10 vom putea mari salariile. Pana atunci exista o singura certitudine: cat timp conducatorii nu dau un reset la modul de gandire si de solutionare a problemelor si cat timp dau medicamente vechi si ineficiente la o boala noua, nici nu putem discuta despre iesirea din criza. Si nici macar ce spune Boc, ca greul inca nu a trecut nu este valabil. Adica este valabil dar nu este decat un mic adevar partial. Greul nu doar ca nu a trecut dar creste liniar, de la luna la luna. Greul nu va trece, sau mai bine zis nu va incepe sa scada, pana cand leul nu va pica, importurile vor inceta si romanii vor incepe sa produca bunuri si sa cultive pamantul. Bineinteles, mai este si conditia ca sistemul ticalosit sa se fi autodistrus intre timp pentru ca altfel tot ce producem va fi furat. (Pierderea momentumului – Septembrie 2010)
Acum ca a inceput sa pice leul (desi ieri BNR-ul a inceput sa ii dea in cap mai ales pe seara), sper sa nu dureze 5 ani panca cand vom iesi din criza. Dar mai ales sper ca BNR-ul nu nu aiba indeajuns valuta incat sa il propteasca in continuare. Isarescu trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna ca toti trebuie sa plateasca pentru criza, nu doar pensionarii, bugetarii si micile afaceri care abia supravietuiesc pentru ca toate sunt pe dos la noi.
Prin propteala leului, Isarescu se face vinovat indirect de toate taierile si toate vanzarile pe degeaba ale bogatiilor tarii pe care le vor face si USL-istii. Si chiar daca vand tot, nu vom scapa de datorii, caci asa cum un betivan isi vinde ultimele bunuri de prin casa ca sa mai cumpere o ultima sticla de bautura, tot asa fac si politicienii nostri. Prin propteala leului, Isarescu se vace indirect vinovat de mentinerea si intarirea unei economii primitive, denaturate si nesanatoase. Si in final, prin propteala leului, Isarescu este vinovat si el indirect de tot populismul si toata politichia stupida care o mentine actuala clasa si mergand mai departe este vinovat si de derapajele politice care vor veni mai tarziu si pe care le putem vedea deja la greci.
Vanzarea Ro cred ca va continua cu un curs liber sau artificial, asta depinde de calitatea celor care urca la putere, oricum cursul anul asta nu il vad f sus doar daca ceva-turbat din afara nu se va intimpla, nu-l sustin pe nea panadol, e an electoral de aia zic, probabil o sa mai apara vreun imprumut-colac de salvare.
Inainte de a lua imprumutul de 20 mil cineva imi spunea ca, cursul va sari la 8 lei si mi s-a parut stupid acum parca incep sa il cred…
banii se scurg inspre bondurile germane si spre sua unde a revenit economia cat de cat; ca sa nu mai zic de IPO-uri gen Facebook sau noua bula in farming; cursul o sa creasca constant, poate nu la 8, dar nu exista motive sa nu creasca … cu excetpia rezervei de 25 de miliarde a BNR-ului; problema e cat din rezerva asta se va duce spre banci pentru mentinerea pe linia de plutire si cat va mai ramane pentru curs, asta e marea necunoscuta de care depinde cursul …