Grecia nu poate parasi UE si zona euro pur si simplu. Sa simplificam cele doua variante prin care Grecia va trebui sa paraseasca UE:
1) Grecia se va declara „out”
2) UE va declara Grecia „out”
Ar mai fi totusi o varianta, poate merita mentionata si asta deoarece va fi probabil varianta pe care va curge istoria:
3) haos: UE nu va mai plati ratele Greciei, iar Grecia nu va mai face nici o plata, va declara incapacitatea de plata a obligatiunilor (default / faliment) si va incerca in continuare sa se mentina pe linia de plutire a functionarii unei societati; adica, va incerca sa incaseze in continuare taxele si sa plateasca in continuare salariile, in functie de incasari; pe langa asta, multe alte aspecte raman in ceata pentru noi, deoarece dupa cum am mai spus intr-un articol anterior, Grecia daca va iesi va fi deschizatoare de drum;
Sa revenim insa la variantele 1 si 2, mentionand ca mai ar fi si o varianta 1,5 in care Grecia si UE vor cadea de acord in legatura cu iesirea Greciei din UE. Asadar, conform Tratatului Uniunii Europene este destul de evident ca Grecia nu va putea parasi doar zona euro, fara a parasi UE. Nici macar iesirea din UE nu e prea clar legiferata. Exista un articol 50 care stipuleaza totusi: „orice stat membru poate decide sa se retraga din Uniune, in conformitate cu propriile cerinte constitutionale”. Statul respectiv poate face cerere catre Consiliul Europei iar Uniunea va negocia si va conclude un acord nou cu statul, prin care se vor stabili diverse aranjamente legate de retragere, considerand cadrul viitoare relatii cu Uniunea. Acest acord urmeaza sa fie ratificat de Parlamentul Europei. Complicatii …
Deci la o prima analiza, se pare ca daca se va face o iesire controlata, trebuie facuta conform acestui articol. Logic ar fi ca in secret, deja europenii sa aiba pregatit un tratat pentru greci si sa li-l puna in fata sa semneze cand va fi cazul. Totusi, cum europenii sunt multi si cum fiecare trebuie sa dezbata daca ii convine sau nu, si cum unii au ceva datorii frumusele la greci, consensul foarte greu se va obtine. Deci degeaba s-ar lucra la un astfel de tratat in ascuns de vreme ce interesele diverselor state sunt variate si mai ales avand in vedere riscul ca asa ceva sa iese la suprafata si sa dea jos cu pietele.
Pentru a intelege amplitudinea haosului care se va intampla o data cu iesirea Greciei, sa ne amintim cat de mult s-a codit Europa pana acum daca sa ajute sau nu Grecia si cat de mult s-au certat grecii daca sa accepte sau nu tratatul de austeritate. Deja, doar din discutiile legate de iesirea sau neiesirea Greciei putem mirosi acest haos: ieri, un bancher central neamt spune ca Grecia poate sa iese, sa fie sanatoasa, azi Junker (seful ministrilor de finante din zona euro) declara ca nici vorba, astfel de vorbe sunt doar „propaganda si nonsense” si tot azi Merkel declara ca nu e cazul sa dam afara Grecia, dar grecii trebuie sa accepte tratatul de austeritate. Deci ghiveci complet.
Nu are nimeni asadar nici o idee cand va iesi Grecia cu adevarat din UE, cum o va face, daca va fi data afara sau daca se va da singura afara. Iar toate asta nu inseamna altceva decat haos. Intre timp pietele scad, tensiunile se acumuleaza si Europa periferica este stransa intr-o menghina prin exodul banilor si cresterea perceptiei de risc.
Haosul legat de iesirea Greciei este cauzat in principal de 3 factori:
– dezintegrarea sistemul politic grecesc (nu m-ar mira ca la viitoarele alegeri sa fie chiar mai multe partide)
– nehotararea si expectativa penibila a europenilor (puteau de la inceput sa le plateasca toata datoria dintr-o suflare si sa nu se mai auda de Grecia)
– rezultatele economice slabe (asta e buba de fapt)
Pietele sunt manate de perceptii care se lovesc si se provoaca una pe alta atat de mult incat predictiile sunt cvasi imposibile – cel putin pentru muritorii de rand care nu au super calculatoare si mega banci de date (cum are Goldman Sacs). Prin urmare, economia fiind roaba (si a) pietelor nu are decat de suferit cand stresul (volatilitatea) este maxim.
Rezultatele sunt din ce ince mai proaste si confirma faptul ca ne aflam intr-o criza de durata. Slabele sperante pe care le-au dat castigul socialistilor in Europa si timidele semnale ale nemtilor, cum ca trebuie incercata si stimularea economiei este posibil sa nu mai aiba nici un efect. Cand pacientul este speriat de moarte si l-ai lasat sa sangereze in strada ore intregi fara sa ii faci nimic, nu ar fi de mirare ca atunci cand ii vei pune o perfuzie, sa nu il mai ajute cu nimic.
Nu stim asadar cum va iesi Grecia din UE si nimeni nu prea stie – asta este tragic. In orice caz, sa fereasca Dumnezeu sa aiba loc vreo lovitura de stat in Grecia, si asa sa iese grecii din UE. Nu de alta, dar sunt indicii ca partidul ala nazist ar cam fi partid de politai.
Intr-adevar, daca Grecia va iesi din UE nici noi nu vom mai ramane mult timp in interiorul Uniunii, nici Bulgaria, probabil nici Slovenia si proaspat integrata Croatia, iar celelalte state balcanice nu isi vor mai dori nici ele integrarea.
Insa acest lucru ar fi un dezastru politic pe care Germania si Franta nu si-l doresc asa ca Grecia cu toate bubele ei (cauzate de proasta conducere politica) va fi pastrata in Uniune „against all costs”.
Chiar crezi ca va iesi Grecia ? Cred ca posibilitatea ca acest lucru sa se intample e sub 50%. Europenii vor face orice sa impiedice iesirea Greciei din UE. Le e frica de urmari. De asemenea, nici grecii nu isi doresc sa iasa din UE, altfel ar fi iesit la alegeri o majoritate. Iar acum, cand deja haosul incepe sa miroase, multi dintre cei care au votat anti-austeritate, se vor razgandi. Si cei care vor forma un guvern interimar vor face tot posibilul sa le arate la grecii de rand pisica moarta: e de ajuns sa nu le dea banii pe luna mai la pensionari si bugetari pe motiv ca nu mai au de unde, si o sa vezi atunci ce schimbare va fi la urne. Germania si Franta (dar mai ales Germania) au o expunere f mare pe Grecia si cred ca vor ajunge in cele din urma la o intelegere ca sa o scoata din galeata. Cel mai probabil vor devaloriza moneda euro prin inundarea cu bani fara valoare a pietelor financiare, ceea ce nu va face decat sa amane haosul general. Oricat s-ar stradui toate mintile luminate sa gaseasca o solutie, nu o vor putea scoate din joben. Vor ramane aceleasi 2 posibile finaluri nefericite: falimente bancare si statale ori hiperinflatia. De frica dezastrelor iminente, vor alege mereu inflatia. Mai ramane sa capituleze doar reduta Germaniei, din ce in ce mai slabita.
La viitoarele alegeri deja cam vedem cine va castiga si cam se stie ce vor face. Sunt de acord ca europenilor le e frica si ca vor incerca sa nu ii lase afara. Insa … cand spunem europeni facem o abstractizare destul de rarefiata. Adica, nemtii sunt si ei fragmentati cu privire la ce sa faca. Evident italienii si francezii sunt constienti ca sunt cam in aceeasi barca cu grecii, deci trag inspre o parte. Dar banul vine de la Bundesbank si nu doar banul dar si puterea politica. Spun asta pentru ca in vremuri de cumpana, increderea conteaza: in cine are poporul incredere mai mare. Si ca si la noi, in cine va avea poporul german incredere, in clasa politica sau in banca nationala? Oricate voci sunt care incearca sa calmeze spaimele nemtilor de hiperinflatie, orice analiza si orice calcul economic le va arata ca e mai ieftin pentru ei sa lase euro sa pice. Ne amagim daca credem ca nemtii au nevoie de UE ca piata de desfacere, nu mai e chiar asa, nemtii vand destul chinezilor si americanilor incat sa nu le pese de euro si incat sa fie dispusi chiar sa se tina de politica lor pana la capat. Ca oricare de altfel, ce merge nu se schimba, iar pentru ei nu cheltuirea fara limite si tiparnita a functionat pana acum ci eficienta, taierea costurilor, economisirea.
Cat despre expunerea bancilor, asta nu e problema, sunt rezerve, gaurile se pot acoperi fara probleme prea mari ca si pana acum (vezi LTRO).