All 27 EU countries should submit their big banks to a single cross-border supervisor as part of a banking union to be enacted as soon as next year, the president of the European Commission has urged. (Sursa: CNBC)
Iata ca am ajuns unde se dorea: in punctul in care europenii vor accepta cu bratele deschise o unitate bancara. Poate ca nu toti, dar daca tot am ajuns aici, de ce sa nu impingem unitatea inca un pas inainte, daca tot putem?
Mai sa para totul aranjat ca la un spectatol de teatru, nu altceva. Iata ce declara Barosso:
“Cred ca acum avem conditiile pentru a merge mai departe, conditii pe care sincer sa fiu, nu le aveam alta data. Acum este o recunoastere mai clara din partea statelor membre a nevoii de a merge mai departe in termeni de integrare, in special in zona euro. Aceasta este o lectie a crizei.” (Sursa: CNBC)
Deci, mai intai au lansat moneda unica stiut fiind ca are unele lipsuri si ca se va ajunge aici, doar pentru ca atunci oamenii nu ar fi acceptat o si mai mare „integrare”. Renuntarea la suveranitatea fiscala (taxe si impozite) deja ar fi fost prea mult dintr-o data, unitatea trebuia sa vina lingurita cu lingurita ca nu cumva europenii in devenire sa nu verse. Oarecum, „iluminatii” se gandesc ca ei ne dau unitate precum mancarea bebelusilor, adaugandu-ne din ce in ce alimente mai … rafinate, pe care la inceput le digeram mai greu, dar o data ce ne vom fi obisnuit cu ele, lucrurile vor merge inainte.
Cat de penibil sa fii sa spui ca ce lipseste europenilor este reglementarea comuna? La ce le-a folosit americanilor ca au avut aceeasi institutie de reglementare bancara para-federala? La nimic, ba chiar a facut mai ieftine costurile lobby-ingului bancar (adica spagile), de vreme ce institutiile financiare aveau de tratat doar cu un controlor si nu cu un controlor din fiecare stat.
Cu siguranta nici aceasta unitate nu va merge, desi probabil o vor implementa, chiar daca nemtii dau inapoi. Exista putine variante acum si daca nu pot impune schimbari structurale, nemtii se vor multumi cu oarece reglementari asupra finantelor. Cu alte cuvinte, daca grecii vor in continuare 14 salarii, sa fie liberi sa si le dea, daca au de unde, pentru ca toate bancilor se vor supune … autoritatii europene. Bine ca s-a trezit Barosso acum sa reglementeze si cand Goldman Sacs ii invata pe greci cum sa masluiasca bilanturile s-au facut toti ca nu vad.
Partea proasta este ca chiar daca unificarea asta nu va rezolva mare lucru – prabusirea schemei ponzi urmand sa aiba loc oricum – se pun in functiune noile parghii de control supra-statal care vor domina viitorul imperiu politienesc care se va naste in Europa din cenusa ce va ramane dupa viitorul razboi. Istoria se repeta, pas cu pas cum spune Barosso.
Iata raspunsul nemtilor: „o uniune bancara nu poate functiona daca nu este insotita de o uniune bugetara”. Sursa: http://www.business24.ro/macroeconomie/zona-euro/europa-vrea-uniune-economica-bundesbank-refuza-crearea-unei-uniuni-bancare-1514276
Logic, evident. Amuzant cum promotorii unitatii lanseaza unele idei in fata, ignorand premise majore si lasandu-le in ceata. Nu se aseamana asta cu atitudinea de la inceput cand au lansat euro stiute fiind problemele, dar punandu-se sub lacat orice discutie asupra lor. Bineinteles ca nu putem avea un fond comun de garantare a depozitelor daca nu avem in comun si fiscalitatea si bugetarea si reglementarile si deficitele etc