Încă o teorie ştiintifică în acord cu Biblia

Nu prea este in domeniul meu nici stiinta si nici Biblia, dar nu stiu cati ati observat in ultimul timp o convergenta din ce in ce mai mare intre viziunea crestina asupra lumii si tendintele descoperirilor si ideilor din cosmologie. Nu vreau sa reiau discutia despre „particula lui Dumnezeu” pe care eu cred ca nu o vor descoperi niciodata oamenii de stiinta desi din credinta ortodoxa cunoastem ca Dumnezeu tine lumea prin pronia Sa, care nu este exclus ca sa aiba si o manifestare materiala chiar daca discreta si imposibil de observata, prin acest camp Higgs.

Ca o mica paranteza, putin stiu ca in catolicism, pronia lui Dumnezeu nu se manifesta prin prin energia necreata care vine din Dumnezeu in mod constant precum un izvor se revarsa dintr-un ocean infinit, ci pronia este materiala, energie creata, numita „gratie divina” care a ramas in lume dupa crearea universului si  este „admninistrata” doar de Papa, de aceea Papa se numeste pe sine „loctiitorul lui Hristos” pentru ca fiind singurul administrator al acestei energii create, poate face cu ea ce vrea, dupa libera sa vointa, inclusiv sa lucreze impotriva vointei lui Dumnezeu, pentru ca este in puterea lui, nu? Teoreticienii catolici, dupa putina mea cunoastere, nu „I-au oferit” lui Dumnezeu nici macar niste „callback”-uri in aceasta energie, adica macar sa zica ca daca Papa nu face voia lui Dumnezeu, gratia divina nu mai asculta de el. Este exlus! Papa manipuleaza gratia divina, deci ce face Papa este voia lui Dumnezeu. Chiar daca Papa om fiind, poate sa greseasca. Iata deci cum de la o problema teologica destul de dificila si cu mult peste masura muritorilor de rand, se ajunge in timp la schimbari aduse credintei care pot merge pana acolo in a face din Papa un dumnezeu temporar, care are propria vointa si propria putere, deoarece in catolicism, Dumnezeu nu mai intervine asupra lumii, a lasat-o in voia papei, prin aceasta energie creata. In ortodoxie, Dumnezeu tine lumea in permanenta si revarsa asupra ei purtarea Lui de grija prin energia necreata. Toate cate le stim despre aceasta, le-am aflat de la sfintii care au vazut aceasta energie, au inteles-o, au experimentat-o atat cat a putut fiecare si numai increzandu-ne in ei stam drepti si  primim cele aflate de la ei, prin marturia sfinteniei lor dar mai ales prin canonizarea lor de catre Biserica si acceptarea acestor invataturi.

Asadar, de aceea banuiesc eu ca bosonul lui Higgs nu va fi descoperit niciodata, deoarece tainele lui Dumnezeu nu pot fi puse sub microscop. Se poate pune sub microscop Slava lui Dumnezeu, dupa cuvantul „cerurile spun Slava lui Dumnezeu si facerea mainilor lui, o vesteste taria”. Altfel spus, „taria”, adica materia vazuta aduce marturie despre procesul creativ al lui Dumnezeu, toate teoriile descoperite nu vor converge decat catre descoperirea unei unitati si inteligente in „design”-ul Universului, dar nu este exclus ca la un moment dat si procesul de creatie sa fie demonstrat prin descoperirile viitoare. De fapt, aceasta marturie deja exista, sta insa in limitele noastre sa acceptam si sa intelegem aceasta facere pe care taria o vesteste.

Iata insa noua teorie stiintifica care mi-a atras atentia prin similitudinea intre principala teza propusa de aceasta si viziunea crestina asupra timpului:

Oamenii de stiinta de la doua universitati din Spania sustin ca fizicienii s-au inselat si ca actuala teorie despre Univers este complet gresita. Universul nu este intr-o continua expansiune, asa cum sustineau pana acum astrofizicienii, ci dimpotriva. Timpul incetineste si intr-un final se va opri. Atunci, intregul Univers va “ingheta” pentru totdeauna, ca si cand ai transforma o imagine video intr-o captura foto, explica profesorul José Senovilla, de la Universitatea Basca din Bilbao, citat de Daily Mail. (Sursa: Yahoo News)

 

Exista in ultimul timp o inflatie de stiri de genul acesta cu ce au mai descoperit oamenii de stiinta in legatura cu universul. Insa aceasta parca are ceva special, se aseamana foarte mult cu viziunea crestina asupra lumii, conform careia timpul se va consuma si vom trai „vesnicia”. Vesnicia este un concept foarte greu de inteles, mai ales pentru cei care nu au facut matematica superioara unde operatiile cu infinitul sunt ceva obisnuit. Desi la o prima raportarea a noastra la infinit, il concepem ca pe o curgere fara sfarsit a anilor, numai obisnuinta noastra cu timpul si ancorarea in concretul dinamicii acestuia ne impiedica sa acceptam ca vesnicia poate sa insemne cu totul altceva, pur si simplu o instanta, o stare in care nu exista timp si in care vom exista asa cum vom fi pregatiti in momentul mortii, in ultima clipa. Noi nu avem experienta vietii in afara timpului, dar asa cum pana la primul om care a iesit in spatiu, nu am avut nici experienta vietii in afara gravitatie, nu este exclus nici ca omul nu poate sa exista in afara timpului, asa cum il stim noi. Nemaiexistand curgerea timpului si dinamica acestuia dinspre trecut inspre viitor, in vesnicie este exlusa si posibilitatea transformarii noastre. Ce vom fi acumulat in timpul vietii, aceea vom fi atunci. Bineinteles, pentru a ne facilita trecerea, probabil Dumnezeu a conceput oarece „spirale” la granita intre timp (timpul nostru) si vesnicie, iar Judecata de Apoi are probabil si ea un specific aparte.

Ca o mica paranteza, mi-a ramas in minte cat de gresit pot sa inteleaga unii oameni ce este raiul si vesnicia, atunci cand nu au o minima decenta sa vada ce spune Biserica si ce ne invata in legatura cu acestea, ci isi construiesc propriile viziuni pe basme si povesti auzite din copilarie din folclorul popular. Bunaoara, un var de-al meu imi marturisea ca el nu isi doreste sa ajunga in rai, deoarece acolo este cam plictisitor, ingerii canta lui Dumnezeu tot timpul, totul e lumina si pace, nu e voie sa petreci etc. El vrea sa ajunga in iad, caci acolo vor fi chefuri si distractii. Omul acesta avea chiar in jur de 35 de ani cand mi-a marturisit aceasta viziune a lui si nu era doar o gluma sau o simpla discutie speculativa, ci chiar exprima viziunea lui, de vreme ce chiar si sotia lui stia despre aceasta. Cei mai multi necredinciosi sau slabi in credinta, au macar decenta sa marturiseasca ca nu stiu ce va fi, sau se apara zicand ca „nimeni nu s-a intors de acolo sa ne spuna cum e”, desi multi s-au intors si ne-au spus.

Asadar, vesnicia este clar ceva deasupra timpului in sens de altfel decat timpul, dar nu lipsa timpului nu implica lipsa vietii, adica nefiinta. Cu siguranta vesnicia are o dinamica a ei, deoarece nu este obligatoriu ca dinamica sa fie apanajul timpului chiar daca bineinteles este o caracteristica indubitabila a acestuia. Faptul ca nu ne mai putem pocai dupa moarte, ca nu mai putem regreta raul pe care l-am facut si nu putem sa ne transformam pe noi pentru a ne pregati pentru intalnirea cu vesnicia, nu este o consecinta a unei presupuse justitii a lui Dumnezeu care la intalnirea cu El, near zice: „De ce nu te-ai pregatit cand ai avut timp!?”. Nu de asta nu ne va lasa Dumnezeu sa ne pocaim cand Il vom intalni. Neputinta pocaintei dupa moarte este tocmai o constrangere a vesniciei in care orientarea noastra, vectorul pe care ni l-am construit in viata – adica inima noastra – va fi activat si se va naste la o noua viata, in sensul unei noi si diferite dinamici. Deci pocainta nu mai este posibila in vesnicie tocmai din cauza unor incompatibilitati intre constructia vesniciei si posibilitatea remodelarii fiintei noastre. Dumnezeu ne-a randuit insa toate cele necesara in aceasta viata pentru a ne pregati pentru viata in vesnicie si chiar pentru a o experimenta incepand de aici.

Mie unu mi se pare uimitor ca macar ca simple teori sau expuneri de pareri ale unor oameni de stiinta, idei compatibile cu viziunea crestina asupra lumii se nasc si prind contur. Recunosc insa ca nu va exista niciodata o legatura foarte stransa  si o simbioza intre deductiile stiintei si tainele Bisericii, dar stiinta nu este altceva decat unealta prin care descoperim Slava lui Dumnezeu, si cu cat functioneaza mai bine si cu cat merge mai departe, vom vedea inca o nuanta a acestei Slave, o vom admira dintr-un nou unghi si aceasta observatie ne va bucura si ne va minuna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.