Cam asa suna titlul unui articol Bloomberg in care se face referire la eventualitatea ca la urmatoarea sedinta a BCE-ului din 5 Iulie, Draghi sa se arunce „boldly” acolo unde Fed-ul inca nu are curajul sa experimenteze: universul dobanzilor negative. Eu i-as zice mai degraba gaura neagra nu zona crepusculara, caci evident o data intrat pe teren negativ, dobanzile nu vor ma creste prea curand ceea ce este evident contrar oricarui bun simt: cine sa mai doreasca sa economiseasca bani daca trebuie sa plateasca pentru ei, iar fara economii cine sa investeasca si fara investitii cum sa iesim din criza?
Dobanzile negative la nivelul bancilor centrale sunt ultima arma pe care acestea o mai au in lupta cu criza creditelor si blocajul financiar. Ar mai fi tiparnita infinita, dar vorbesc de ultima arma in vremurile linistite ale deflatiei in care ne aflam. Daca dau drumul la tiparnita, evident ca riscul hiperinflatiei va spulbera orice sperante de revenire a economiei si va cere imperativ o noua configuratie a finantelor mondiale, care vedem ca se prefigureaza.
Ca o paranteza, am mai mentionat azi ca nemtii cam franeaza uniunea totala la nivel european care e planificata in 10 ani si care conform planului celor 4 euronghelisti presupune in primul rand o unitate bancara. Ce fel de unitate bancara gandesc ei si cu ce ar ajuta asta, eu unul nu inteleg si nici Merkel nu ii vede utilitatea fara alte addon-uri. Asadar, daca la nivel european taticii federalizarii nu vor trece de nemti, – pentru ca zgarcenia nemtilor ii va opri sa arunce banii aiurea fara sa rezolve nimic – acum ma gandesc ca in situatie de implozie a sistemului, nu este exclusa o banca mondiala, sau cel putin care sa cuprinda imperiul anglo-american si vasalii acestuia. Ce arhitectura va avea aceasta banca este inca un mister pentru ca tensiunea la nivel mondial nu a ajuns inca la punctul de fierbere in care toti sa alerge cu bratele deschise catre o „solutie”. Cert este ca foarte probabil DST-urile FMI-ului vor juca un rol important, vor fi o punte catre un nou Bretton Woods care sa fortifice pozitiile actualilor jucatori clasati deja ca Too Big to Fail si se la garanteze pozitia dominata si puteri sporite pentru inca un secol de aici inainte.
Intorcandu-ne la dobanzile negative: acestea au rolul de a stimula creditarea si de a forta bancile ca sa nu mai plaseze banii la depozitarul central de frica ca pica sistemul ci sa ii lase sa curga in economie pentru a o reporni, caci nu asta incercam de 4 ani de zile? Cel putin aceasta este teoria, iata insa cateva opinii venite din varii directii:
– Goldman Sacs: schema asta e praf in ochi cu scopul de a mai da un mic impuls increderii pe termen scurt; cu alte cuvinte, daca are curajul sa taie dobanzile pana la valori negative, BCE sa un semnal ca are incredere ca bancile pot sa duca asta in spate (pentru ca le taie sursa de profit din dobanda overnight de la BCE)
– SilverDoctors.com: nimic altceva decat semnul disperarii de dimineata. Probabil ca Draghi l-a ascultat pe Soros ca Europa mai are doar 3 zile ca sa rezolve criza.
Blocata de opozitia nemtilor la eurobonduri si fara alternative, Europa este in impas. BCE se zbate ca pestele pe uscat incercand sa ofere lichiditate bancilor si totodata sa determine bancile sa imprumute in economia reala. Ceea ce bancile nu pot sa faca deoarece in economia reala riscurile sunt imense si profiturile minuscule. Cum sa creditezi economia reala cand poti sa imprumuti statele la dobanzi imense de 4,5,6,7% cand tu ai acces la credite ieftine de la BCE? Ce banca sa fie atat de fraiera ca sa faca asta?
Impasul in care se afla BCE-ul este o monstruozitate: nu poate imprumuta nici statele direct pentru ca asa e legea si nu poate ajuta nici economia pentru ca BCE relationeaza doar cu bancile, care banci nu vor si nu pot sa ajute economia, tocmai pentru ca economia e la pamant din cauza lipsei creditului si a temerilor investitorilor. De aici vine cercul vicios si de aici pasul pe care e gata sa il faca BCE-ul se incadreaza in aceeasi spirala, doar ca cu cat ne apropiem de centru cu atat viteza creste, pana ajungem la implozie totala. Fed-ul a reusit deocamdata sa evite trecerea in gaura neagra a dobanzilor negative deoarece a primit o mana de ajutor de la euro care vine din urma pe acelasi traseu dar cu o viteza mai mare. Venind din spate, euro l-a oprit putin pe dolar din caderea inspre orizontului de evenimente al gaurii negre spre care se indrepta. Acum euro insa trece pe langa el si o data cu dobanzile negative va intra intr-un teritoriu nou, neexplorat si cu consecinte nebanuite.
Nu atat riscul acestei intalniri ne ingrijoreaza cat starea lucrurilor pe care o deducem din eventualitatea in care BCE chiar va face acest pas peste aproximativ o saptamana. Numai o situatie cu adevarat disperata i-ar face pe bancherii de la BCE sa traga si ultimul glont pe care il mai au.
Am si eu 3 intrebari:
1.In conditiile in care reduc dobanzile, unde crezi ca se va duce cursul EUR/USD si cum va afecta asta leul nostru fioros?
2.Dobanzile negative la EUR au acelasi efect ca si un Quantative Easing al americanilor? Adica ieftinirea euroilor si cresterea riscului de inflatie?
3.Off topic: cat crezi ca va mai reusi SNB-ul sa tina legat francul de euro?
1. Normal ar fi sa se intareasca leul, nu? Dar spaima e atat de mare incat am vazut ce s-a intamplat la tensiunile recente, toti banii fug inspre rolar. Si de data asta parerea mea e ca vor fugi si mai mult spre dolar, mai ales ca bondurile americane macar dau un randament chiar daca mizer.
2. Nu au, ca nu maresc masa monedara. Dar fac parte din aceeasi categorie. BCE-ul avand mainile legate la tiparnita, face ce poate de aia trece pe negative si de aia a aruncat si cu LTRO-ul si cumpara bonduri din piata secundara.
3. Cat va fi nevoie, de ce nu ar reusi, ca doar ei pot sa tipareasca oricati franci vor. Paradoxala atitudinea elvetienilor, puteau macar sa se angajeze sa targeteze variatia, cum predinde Isarescu, dar ei au ales sa tinteasca o valoare fixa. Sa stie ei oare ca prima varianta nu are efect si ca nu este viabila?