Ilie Şerbănescu: Săracii şi coloniile nu pot pierde decât lanţurile!

Ca in orice dilema mai complexa, Serbanescu pune punctul pe ‘i’ si o face destul de dureros:

Ce s-ar putea însă întâmpla în economie la o asemenea schimbare doar de figuri din cadrul unei solide continuităţi pe fond în plan politic? Nimic! Ne va arunca Washingtonul sau Bruxellesul în statutul de colonie?! Dar, vai, România are deja acest statut! Ni se va tăia votul din Consiliul European?! Dar ce, decide ceva România acolo?! Ne vor da Washingtonul şi Bruxellesul afară din lume?! Doamne ajută de ar face-o, căci poate am scăpa şi noi din statutul de colonie! Dar, să fim serioşi, nimeni nu-i fraier să piardă chiar pe mâna proprie vreo colonie! Delirul unor politicieni pârâcioşi de la Bucureşti, ca şi al unor demagogi de la Bruxelles este aproape minunat pe cât este de alături de drum în legătură cu sancţiuni de acest tip la adresa României. Nu interesează de fapt la Washington sau Bruxelles cine se află politic la cârmă la Bucureşti în măsura în care România este şi va rămâne o colonie!

Vorbe grele si dureroase. Si intr-adevar nu prea avem ce pierde din toata treaba asta, poate doar cei cu rate sau poate doar din scumpirea produselor si serviciilor care sunt cotate in euro. Vor castiga insa exporturile si poate pe termen mediu-lung oarece lucruri se vor mai regla. Pana la urma, leul trebuia sa revina unde ii e locul si daca o face dintr-un motiv sau altul, in tabloul general nu stiu cat de mult conteaza.

Mai grav decat prabusirea leului este insa lipsa unor actiuni, a unei viziuni si a oricaror masuri anti-criza. Nu imi vine sa cred ca noul guvern inca doarme si ca nu misca nimic pentru a stimula cat de cat, poate chiar nesemnificativ, sectorul privat. Ce ii costa sa micsoreze macar cu 0.5% TVA-ul sau impozitul pe profit. Nu conta mare lucru cand se tragea linia dar era un semnal, era o incurajare.

Nu s-a intamplat insa, pana si mult trambitata scaderea a CAS-ului nu s-a realizat, desi macar 0,5% se putea face si aici, chiar daca nu avea efecte prea mari, dar trimitea un semnal. Semnalele care se transmit insa acum sunt de schimbare a garzii, o continuare a PDL-izarii. Problema nu este schimbarea garzii insa ci faptul ca din asemanarea cu vechiul regim putem sa ne pregatim deja pentru masurile de austeritate pe care le vor lua si noii, caci este la mintea curcilor ca binele nu are de unde sa vina.

2 thoughts on “Ilie Şerbănescu: Săracii şi coloniile nu pot pierde decât lanţurile!”

  1. Basismul asta prosteste rau, prietene. Si iremediabil.

    Tocmai duminica a fost la “Punctul de intalnire” al lui Radu Tudor, da’ cand esti portocaliu cu creierii… e greu sa vezi si altceva decat nimic.

    Reply
  2. apropos de Ilie Serbanescu: l-a mai vazut cineva la Antena 3 de cand a inceput sa critice noii guvernanti?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.