Schimbarea de garda in mai toate statele europene a adus cu ea nu noi taieri de salarii sau masuri de austeritate dure, ci o noua realitate: contractia accelerata a economiei, care nu este altceva decat o alta fata ascunsa a austeritatii. Sa luam de exemplu Romania: nu s-au mai taiat salariile la bugetari, nu s-au mai dat afara oameni, nu s-au anuntat mariri de noi taxe si impozite (prea multe), ba chiar s-au marit pensiile, s-au „marit” din nou salariile la bugetari la nivelul dinaintea taierilor si s-au cam deblocat posturile peste tot, mai ales la parlament si la guvern unde numarul conducatorilor nostri a crescut. Semne bune am putea spune, semne ca ne revenim din criza. Realitatea este insa bineinteles alta si ce se intampla atat la noi cat si prin alte parti este o scurta perioada de calm inainte de inca un soc puternic in care se va da lovitura mortala claselor de jos.
Sutem acum in perioada dintre momentul in care a fost taiat copacul si s-a produs ruptura tulpinii acestuia, a fost un mare zgomot si un mic cutremur local, iar acum copacul se prabuseste in liniste si urmeaza sa cada peste noi. In momentul taierii tulpinei aceia care nu au fost in proximitatea copacului si nu au vazut fenomenul indeaproape si in totalitate, cred ca pericolul a trecut: cineva a facut niscavai zgomot cu o drujba, dar acum linistea se restabileste in padure, pana si maimutele au inceput sa rumege linistite nuci si nu mai fug din creanga in creanga. Ei bine, nu este deloc asa, copacul a fost taiat si nimic nu il mai poate opri din prabusirea lui. Secundele care trec pana cand tulpina imensa va cadea peste noi sunt doar o iluzie de liniste, o perioada de asteptare in care doar ignorantii si nepasatorii stau linistiti si asteapta sa isi revina lucrurile.
Sa terminam insa cu filosofia si sa trecem la realitati. Pe scurt, evident ca criza nu a trecut, evident ca nu s-au luat masurile care trebuie, evident ca cancerul se raspandeste si va cuprinde tot organismul. Calmantele luate pana acum doar au alinat pe ici pe colo niste simptome. Totul de trage de la bani: putini oameni inteleg natura banilor, ce sunt ei, de unde vin. Si mai putini inteleg ce inseamna conceptual ca toti banii in existenta sunt datorie. De obicei cand vorbim de datorie, marea majoritate intelegem ca exista unul care da si unul care primeste. Este de bun simt si este experienta noastra, a tuturor. Care dintre noi a avut o alta experienta cu privire la datorie? De aceea ne vine greu sa inteleagem ca toti suntem datori chiar si cei care au credite si chiar cei care nu au, si bancile si proprietarii bancilor, ba chiar si bancile centrale. Conceptul de datorie este strans legat cu conceptul de ban care este o mare abstractiune. Iar acest lant al datoriei care constituie fibra sistemului financiar si economic este lantul care se va rupe si va aduce cu el disolutia totala societatii.
Par vorbe mari si recunosc ca poate exagerez. Recunosc ca in loc de disolutia societatii putem avea un mare razboi mondial cum a mai fost si inainte, dupa care viata va merge inainte (pentru cei care vor trece prin razboi). Ei bine, sunt multe voci care spun ca de data aceasta este diferit. Evident si in crizele anterioare prin care a trecut umanitatea s-a spus acelasi lucru. Si totusi, care ar fi noutatile cu exceptia faptului ca omenirea detine acum arme cu care intreaga planeta poate fi rasa de nenumarate ori?
Care este insa starea actuala si unde ne aflam? Dupa valul de incurajari in directia austeritatii si startul optimist luat anul trecut cu asa-zisa unitate bancara, Europa incepe sa se clatine din nou. 2013 este anul alegerilor in mai multe tari si schimbarea garzii se va produce aproape peste tot si va aduce cu ea noi politicieni si noi politici. In plan politic nu ne putem astepta la mari schimbari, chiar si noile guverne care vor veni vor da dovada de aceeasi incapacitate de a intelege criza si de aceeasi dorinta ferma de a amana rezolvarea problemelor pe viitor, pentru cei care vor veni dupa ei, iar cea mai simpla unealta la indemana este evident tiparnita de bani.
In plan economic insa, asistam la o crestere negativa substantiala pe diversi indicatori si totodata la o plafonare a sentimentului pozitiv al investitorilor. Observati ca am folosit termeni pozitivi in descrierea starii economice, similar cu presa economica profesionista care face acelasi lucru. Stiati de ce, nu este voie in terminologia scolastica a economiei sa spui ca PIB-ul a scazut x% ci trebuie sa spui ca PIB-ul a avut … crestere negativa? Atat de mult s-a mers cu manipularea si atat s-a impregnat ideologia progresului permanent incat economistii se feresc efectiv de termeni economici de teama de a nu starni reactii negative in randul populatiei. Un exemplu din viata reala mai apropiat noua este Mugur Isarescu, pe care niciodata nu-l veti auzi spunand lucrurilor pe nume. Bunaoara, el va declara ca „statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii” in loc sa spuna clar ca „statul trebuie sa sprijine dezvoltarea economiei si sa compenseze scaderea investitiilor pentru a lupta impotriva somajului”. In esenta, cele doua fraze spun acelasi lucru, doar ca Isarescu si-a dezvoltat un limbaj de lemn chiar si cand merge la piata si intreaba cat costa un kilogram de cartofi. Din pacate nu doar limbajul ii este de lemn …
Sa vedem insa cateva semnale pe care le consideram noi destul de periculoase si pot si nu doar semnele unei scaderi … acelerate, ci chiar socuri de amploare in economie.
Piața vehiculelor comerciale oglindeşte derapajul economic. Anul trecut piața vehiculelor pentru transport și-a reluat declinul. Creșterea din ianuarie 2013 a dat puţine speranțe comercianților, însă măsurile luate de Guvern pot schimba radical situația. (Sursa: CAPITAL)
Evolutia pretului la otel pe bursa din Londra a scazut la minimul din 2008. Producţia de oţel la nivel european a fost de asemenea pe o pantă descendentă în ultima perioadă, însă nu s-a ajustat până la nivelul minim atins în anul 2009, astfel că există încă pericolul ca unii producători inclusiv de pe piaţa românească să continue să închidă capacităţi de producţie şi să disponibilizeze angajaţi. (ZIARUL FINANCIAR)
Indicele Baltic Dry scade la minimul pe 25 de ani. The Baltic Exchange’s main sea freight index, which tracks rates to ship dry commodities, fell to a more than 25-year low on Wednesday as a slump in cargo business and a mounting glut of vessels battered sentiment. (Sursa REUTERS)
Contractia sectorului manufacturier in Zona Euro a incetinit (inca o stire negativa imbrobodita profesionist) Activity in the 17-nation euro zone’s manufacturing sector continued to shrink in January, but contracted at the slowest pace in 11 months, according to Markit’s final January purchasing-managers’ index for the sector released Friday. (Market Watch)
Consumul de gaze naturale în România este în scădere (Sursa: JURNALUL)
Nu avem nevoie insa de semnale pentru a vedea incotro se indreapta lucrurile. Bulgaria si Slovenia deja au facut inca o schimbare de guverne in urma protestelor populatiei, Franta se confrunta cu inchideri de mari fabrici si uzine, in Grecia consumul de bunuri de larg consum scade cu 10% etc, etc.
In concluzie, chiar daca guvernele nu mai trambiteaza cu mariri de taxe si reduceri bugetare, criza lovind in firme, loveste in oameni si ciclul se auto-alimenteaza ducand la erodarea continua a tuturor sectoarelor economice. Fie ca este declarata, fie ca nu, aceasta stare de fapt este tot o austeritate si iesirea din acest ciclu al contractiei economice nu se va face prea curand.