Carmen Reinhart: Criza nu s-a terminat nici în Europa, nici în SUA

Un interviu clar ca acesta nu veti gasi prea des. Iata cateva idei pe scurt:

– nivelurile mari de datorie sunt un impediment pentru cresterea economica;
– banii sunt transferati de la cei care economisesc la cei care se imprumuta prin dobanzile real negative;
– reducerea datoriei se poate face prin: restructurare (economica – adica eficientizare si financiara – prin taieri ale datoriei), inflatie si represiune financiara (dobanzi artificiale); toate functioneaza doar daca aplici si austeritate;
– pensiile sunt distruse; guvernele forteaza fondurile de pensii sa cumpere obligatiuni guvernamentale; (vezi Franta, Spania, etc)

Pentru cei care nu o cunosc, Carmen Reinhart este profesoara de economie la Harvard. La noi e cunoscuta mai ales cu cartea “De data asta e altfel” – o carte pe care mi-am cumparat-o, dar pe care nu am citit-o inca din doua motive:

– m-am speriat cand am vazut cat este de groasa;
– are un titlu foarte deprimant (stiu din cateva interviuri perspectiva autoarei si ce incearca sa demonstreze in carte)

Reinhart nu spune nimic nou in acest interviu, doar pune punctul pe ‘i’ in cateva aspecte. Ma bucur ca acest interviu a aparut in presa germana ca poate invata si nemtii vreodata ceva. Carmen le sugereaza discret ca mai devreme sau mai tarziu, haircut-urile vor ajunge si in bancile nemtesti, fie ca vor fie ca nu vor. Mai bine ar fi sa accepte situatia acum decat sa tot lungeasca agonia austeritatii la nesfarsit. Teoretic suna bine, practic, lacomia bancherilor care a dus la criza se manifesta inca si in timpul crizei si in lipsa unor politicieni vizionari si curajosi, ne taram prin namol (muddle through).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.