De ce s-a închis sucursala Bank of Cyprus + avertismentul lui Ghețea

UPDATE 20:15 (vezi aici)

Deja incep sa se precipite lucrurile si pe la noi: s-a inchis prima banca, Bank of Cyprus. Sincer nu ma asteptam, eram aproape sigur ca BNR va deschide linii nelimitate de creditare pentru ca Bank of Cyprus sa poata face fata cererilor de lichidare a depozitelor. Pentru ca nebun sa fii ca tu client al Bank of Cyprus Romania sau Marfin Bank, dupa ce s-a intamplat, sa iti mai tii banii in banca, chiar daca sunt sub 100.000E.

Ce s-a intamplat oare in realitate? Cu siguranta s-a dorit ca banca sa fie tinuta deschisa cat mai mult, in speranta ca o data cu deschiderea bancilor din Cipru oamenii se vor calma si pe la noi vor incepe sa uite. De aceea au tot iesit oficiosi sa ne asigure ca sistemul bancar romanesc este diferit de cel cipriot, argumentul de baza la toti fiind ca la noi raportul dintre sistemul bancar si PIB este cu totul altul fata de Cipru. Evident argument stupid, este infricosator ca pana si guvernatorul BNR a ajuns sa se agate cu disperare de asemenea argumente infantile in care nu mai cred nici reporterii spalati pe creier care ii relateaza luarile de pozitie.

Deci probabil toata saptamana trecuta s-au scurs baniii din banca si desi se spera ca macar cei care au depozite cu scadente mai departate sa nu desfiinteze depozitele, nu s-a intamplat asa. BNR e posibil sa fii ajutat cu linii de credit banca, dar toate pana la un punct, temerea BNR fiind ca si in iluzoriul caz in care vreo banca nebuna s-ar gandi sa cumpere BofCy Ro, sa nu mai poata recupera creditele acordate acum si sa ramana fara lichiditati cand se incinge treaba oleaca mai tarziu. Acum macar ar putea sa incropeasca un mesaj cu niscavai spoiala de argumentare: ca sa gasim cumparator, ca sa vedem ce facem, ca e doar 1% din tot sistemul blah, blah.

Asadar eu nu cred ca patronii au decis sa inchida si banca fiind filiala, are dreptul sa faca ce vrea muschii lor. De altfel, Capital aminteste ca ce fac cipriotii nu e tocmai legal, adica ar cam fi ilegal sa tina banca inchisa pentru atata timp:

Sucursala din România a băncii cipriote spune că a notificat BNR despre închiderea operațiunilor bancare pentru o săptămână. Totuși, decizia unilaterală a băncii s-ar putea să fie ușor ilegală deoarece singurele “unități deschise sunt ATM-urile”, iar potrivit legislației românești, care se aplică și sucursalelor băncilor străine prezente la noi, “sistemul de plăți din România nu poate fi oprit mai mult de patru zile consecutive”. Participanți la sistemul de plăți sunt BNR și Transfond. La Transfond participă toate băncile din sistem. Bank of Cyprus nu
operează transferuri pe internet sau online banking timp de șapte zile consecutive. BNR nu a dorit să comenteze decizia băncii cipriote de a-și suspenda activitatea. (sursa)

Estimarea mea este ca BofCyRo nu mai are bani, s-au dus si acum evident nu au ce sa faca decat sa inchida. BNR va mentine ceva mizilic pentru bancomate ca sa nu explodeze panica mai mult decat deja a inceput si blah-blah-ul cu cautarea unui cumparator este hilar. Nu a reusit sa se vanda Volksbank Romania in peste 5 ani de zile de cand tot incearca, cand era timp de analizat portofolii si de facut negocieri si vor reusi astia acum? Evident ca nu. Deci situatia e nasoala si riscul de contagiune este extrem.

Nu cred ca se va ajunge la implozie totala acum desi Ghetea pune paie pe foc cu aluzia ca „dobanzile mari trebuiau sa ridice semne de intrebare” (sursa idem, UPDATE 2). Va dati seama cat de aiurea suna asta din gura unui director de banca, presedintele asociatiei bancherilor? Pai daca mergem pe argumentul asta, nebuni sa fim sa mai tinem banii in orice banca, caci dobanzile cele mai mici sunt cele de la saltea, si oricand orice banca romaneasca va avea depozite mai mari ca banca Saltea, deci daca vrem sa luam sfatul lui Ghetea in serios, trebuie sa ne retragem toti banii caci toate bancile au dobanzi mari. Atitudinea lui Ghetea, daca este una constienta si nu e doar vorbareala prosteasca necumpatata, este una de hiena, adica CEC-ului ii prinde bine o criza de asta ca inca mai exista iluzia ca fiind banca de stat, CEC-ul este sigur. Prostimea a uitat ca in anii buni orice neicanimeni isi lua credit imobiliar de la CEC-ul cu garantii minime, daca cunostea pe cine trebuie si in plus statul nu a prea reusit sa capitalizeze CEC-ul cand a fost nevoie ca l-a cam oprit Europa.

Zic ca nu cred ca se va ajunge la implozie deoarece BNR are ceva rezerva. Daca Isarescu mai are macar mintea cea de pe urma nu va ezita sa pompeze tot ce poate din rezerva in sistem pentru a mentine cateva banci pe linia de plutire. Deci e totusi un mare DACA in asertiunea mea.

UPDATE 1 APR, 20:15: Vasilescu a lansat ideea ca BofCyRo va fi cumparata de o banca mare si „serioasa” cat de curand. Eu ma indoiesc amarnic, nu prea se leaga toate. Nu era nevoie de inchis banca daca chiar se duceau tratative, anuntau instant ca s-a vandut si gata. Mai degraba BofCyRo a ramas fara bani si au fost nevoiti sa inchida. O problema pe care nu si-o pune nici un agarici din reporterii care difuzeaza dume cu vanzarea este: daca preia cineva aceasta banca mica, minuscula, nesemnificativa, nu trebuie sa faca fata fluxului imens de cereri de scoatere a banilor deponentilor? Chiar credem ca daca va cumpara cineva, lumea se va opri sa desfiinteze depozite? Sa fim seriosi. In plus, creditele trebuie analizate. Nimeni nu preia portofolii aiurea. In plus, ca orice banca, BofCyRo probabil avea datorii si fata de alte banci si fata de BNR. Probleme, probleme. Ar fi excelent sa se vanda, ar pune practic apa pe foc. Dar ca fapt divers, de ce nu zice nimeni nimic de banca aia punte?

This Post Has 2 Comments

  1. DruMarru

    Apa pe foc sau gaz pe foc (efectul de contagiune)?

    Eu intelesesem ca Banca Transilvania era interesata de preluarea afacerii Trapeza Kyprou din Romania.â, insa de la intentie si pana la fapta e cale lunga.

    Deocamdata BT a rascumparat o parte din actiunile pe care banca cipriota le detinea la BT.

    E straniu ca banca asta a decis suspendarea activitatii cu publicul, tradand probleme interne, si totusi banca asta va fi pastrata iar ”Banca Laică (Poporana, Populară, banca prostimii)” va fi inchisa iar subsidiarele acesteia (Marfin, Egnatia) vor fi vandute.

    1. admin

      Pai daca s-ar gasi vreo alta baca sa o cumpere, s-ar debloca instant problema, in sensul ca multi s-ar calma si nu s-ar mai gramadi sa isi retraga depozitele. Sa zicem de exemplu ca BCR va cumpara Bank of Cyprus Romania – asta ar fi o stire buna, cel putin pentru moment. Evident o data cu preluarea s-ar pune o mie de probleme: ce va face noua banca daca depozitarii vechii banci se vor gramadi instant sa isi retraga depozitele? Nu este deloc de exclus o asemenea ipoteza, ba chiar este probabila. De aceea este important ca pe langa preluare sa se gaseasca si o metoda ideala prin care sa se evite contagiunea si la banca cumparatoare. Evident pentru asta vor trebui implementate masuri de controlul capitalului similar celor care exista acum in Cipru: maxim xxx E transferuri, maxim yyy retrageri la bancomat, maxim zzz scos de la ghiseu. De aceea ma indoiesc ca se va gasi vreun cumparator. O alta problema a preluarii este dobanda depozitelor actuale. daca BofCRo avea sa zicem 5% la depozite la lei si banca cumparatoare are 3%, ce se intampla? Ca daca se schimba dobanzile instant, din start clientii vor putea da in judecata banca cumparatoare. Iata doar cateva complicatii pe care le vad eu, cu siguranta mai sunt multe altele. Banca Transilvania ar face bine macar sa isi rascumpere 10% detinuti de ciprioti, dar nu este exclus sa fie una dintre candidate la cumparare avand in vedere ca tot dau din coate ca vor sa creasca cota de piata. Pare insa doar propaganda ieftina, culmea ca unii incearca sa isi faca reclama ieftina in zile de doliu pentru altii (vezi interviul cu directorul BT pe ZF)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.