BRUXELLES – Comisia Europeana [1] se va propune ca autoritatea unica pentru inchiderea bancilor din zona euro, un pas care va pune executivul UE pe un curs de coliziune cu cel mai puternic membru al blocului: Germania. (Sursa: Wall Street Journal)
„Dati-mi puterea sa emit si sa controlez banii unei tari si nu imi pasa cine face legile” – Mayer Amschel Rothschild, 1790
Pentru ca sistemul financiar european (ca de altfel si cel mondial) este intr-o implozie de durata si pentru ca e doar treaba de timp pana cand vom auzi din nou de problemele financiare ale vreunei tari din categoria PIIGS – sau de ce nu chiar ale vreunei tari si din alta categorie – europenii se pregatesc sa planifice cine sa decida inchiderea sau ajutorarea unei anumite banci.
Este la mintea cocosului ca organizatia care va avea in mana o asemenea putere va putea decide soarta caror banci vor supravietui si vor domina pe pierzatori, similar felului in care peste ocean lobby-ul anumitor bancheri a dominat lobby-ul altor bancheri si dupa ce cateva banci au fost lasate sa falimenteze altele au fost salvate si ajutate sa „inghita” pe celelalte.
Dincolo de tensiunile „tehnice” sau „politice” cu privire la ce „corp” al UE sa aiba acest control si dincolo de aspectul democratic si transferul suveranitatii, batalia adevarata se duce in interiorul UE intre centrele de putere care doresc sa domine viitorul pe termen scurt dar mai ales mediu si lung si care doresc sa decida cum va arata uniunea pe viitor.
Actorii in acest joc de poker nu sunt greu de depistat:pe de o parte Germania (adica Deutsche Bank) care isi apara interesele si avand banii decide daca UE va continua sau nu in forma actuala sau se va alege varianta unei UE nordice si gasca de eurocrati nealesi care s-au trezit peste noapte in postura de a realiza ca acum este momentul pentru a da o lovitura de gratie „fortelor latente de rezistenta la schimbare” in cadrul UE si doresc extinderea si concentrarea puterii evident in mainile lor.
Solutia care va domina este departe de a se intrevede, cu toate aranjamentele actuale. Negocieri si tergiversari oricate pot avea loc, insa trecere de la actualul status quo in care statele inca decid soarta bancilor si viitorul statut in care o putere unica (fie ea Comisia, BCE, sau un alt organism nou creat) va prelua puterea de a taia si spanzura in domeniul financiar indiferent de statul de rezidenta, nu se va face fara socuri semnificative. Este posibil ca „crizele” actuale sa nu fii fost indeajuns si sa fie nevoie de un nou soc pentru a impinge transformarile mai departe.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii (Sursa: Wikipedia)