Ce putem face în cazul unui default al SUA?

Am tot amanat sa scriu un articol pe tema asta pentru ca credeam ca politicienii americani vor ajunge la o intelegere si nu se va ajunge ca in anii anteriori, pana in ultima zi. Cu toate acestea, nici acum nu cred ca SUA va inceta sa plateasca obligatiunile, Obama avand cu siguranta alte planuri prin care sa rezolve altfel lucrurile, inclusiv prin declararea starii de urgenta, ceea ce evident nu i-ar displace deloc.

In alta ordine de idei, in ciuda … traducerilor neinspirate din Ziarul Financiar si alte ziare, nu este adevarat ca SUA nu a mai intrat in default in ultimii 200 de ani. Un default partial a avut loc prin renuntarea la legarea dolarului de aur de catre Nixon (vezi Wikipedia). Nu a fost tehnic un default, dar practic cei care au avut detineri in dolari au pierdut cam 70% din valoare. Consecintele de atunci nu au fost chiar apocaliptice decat pentru cei care aveau dolari multi si sperau ca ia aur pe ei. Aceia au pierdut sume imense si la fel se poate intampla si acum. Dolarul a continuat insa epopeea, tocmai pentru ca nu a existat competitor si diferenta intre America si puterile competitoare era prea mare pentru a pune sub semnul intrebarii statutul dolarului.

Sa facem insa un exercitiu de imaginatie si sa analizam ce putem face daca totusi aceasta lebada neagra are loc. Si parca totusi as mai dori sa mai repet inca o data – dupa cum am mai facut-o in catstand-eva articole mai vechi despre criza – ca volatilitatea si instabilitatea sunt principalele certitudini ale viitorului. Adica, astfel de SITUATII LIMITA care par a fi inceputul sfarsitului au fost, sunt si vor mai fi. Acum inca mi se pare mie cam multa liniste, situatiile limita sunt destul de rare, destul de „under control” si mai ales nu sunt prea simultane. De exemplu, amul acesta am avut sa ne ingrijoram pas cu pas: ba de confiscarea depozitelor din Cipru si riscul de contagiune, ba de atacarea Iranului sau a Siriei si riscul unui razboi mondial iar acum de instrarea Americii in default. Pun pariu ca urmatoarea situatie limita, probabil va fi in Europa, caci nu prea am mai avut senzatii tari cu Grecia anul acesta.

Deci volatilitatea este permanenta si evenimentele care pot declansa inceputul ADEVARATEI CRIZE se succed fara a ne lasa sa respiram si macar sa uitam o scurta perioada de sabia lui Damocles care atarna asupra noastra. Evident, ma refer la cei care intelegem toata treaba cu datoria si cum merg treburile in finantele mondiale.

Iata deci care ar fi motivele petru care nu doar acum, dar cam tot timpul trebuie sa fim pregatiti sa facem fata unor situatii limita cu totul extraordinare, comparativ cu experienta noastra, mai ales a celor tineri care nu au avut parte de un razboi si nici macar nu au trecut prin Revolutia din 89 si minunata tranzitie ulterioara in care inca ne aflam, ca sa inteleaga ce inseamna transformarea completa a unei societati.

In primul rand, este imposibil sa prevedem dinainte ce impact asupra sistemului financiar mondiala va avea default-ul SUA si daca maine-poimaine vor mai exista banci, comert, economie, cel putin pentru o perioada. Totul porneste de aici: default-ul va insemna implozia societatii asa cum o cunoastem sau doar a sistemului financiar. Acestea sunt semne de intrebare pe cat de grave, pe atat de plauzibile si care trebuie sa le luam in primul rand in calcul.

Daca default-ul SUA va da jos cu toate bancile si o solutie nu se va gasi urgent, este extrem de posibil ca haosul sa cuprinda intreaga lume, toate statele care acum par puternice, sigure, stabile, sa devina doar o umbra si in locul sigurantei actuale sa gasim cu totul altceva. Daca, facand o paralela cu 2008, default-ul nu va produce decat inca o constrangere si mai drastica a creditarii si un exod al investitorilor din pietele periferice (cum este Romania), vom avea parte de o cadere de peste 10% a PIB-ului in caz ca va mai fi cine sa numere PIB-ul caci statul nu va mai putea sa se imprumute, si FMI-ul va fi falit.

O consecinta imediata a default-ului SUA va fi retragerea investitorilor dinspre obligatiuni inspre alte forme de investitii, cum ar fi aurul, indiferent de pret. Prin urmare, guvernul nu va mai putea sa se imprumute pe pietele externe, BNR va fi obligata sa tipareasca lei si evident vom ajunge la inflatie, o pacoste nicidecum necunoscuta pentru romanii care au trecut prin tranzitie.

O explozie a cursului si a dobanzilor va crea multe probleme si in sistemul financiar romanesc, unde BNR va fi nevoita in sfarsit sa dea drumul la faimosul concept „Banca Punte” care trebuia deja sa fie testat pana acum pe bancile zombie care exista in sistemul bancar romanesc dar despre care nu vorbim acum.

Pornind de la cursul valutar, contractia economica, lipsa creditului vom avea deci mari probleme cu aprovizionarea. In disperare de cauza, guvernul probabil va introduce faimosul sistem de „ratii” si de asemenea controlul preturilor. Evident masurile acestea vor avea spoiala unui acord pan-european pentru ca nu doar noi vom fi in aceasta situatie.

Evident nu este simplul raspunsul la ce putem noi face, oamenii de rand care avem un loc de munca normal, in Romania, avem o familie, avem resurse limitate, nu suntem obisnuiti cu greul, cu munca la tara, nu avem nici cea mai vaga idee despre ce inseamna autosustenabilitate desi ne-ar fi de ajuns sa ii punem pe bunici sa ne povesteasca cum au trait ei in razboi sau pe vremea comunistilor.

Sunt nenumarate lucruri pe care ar fi trebuit deja sa le facem pana acum, cum ar fi mutatul la tara si lupta pentru independenta macar alimentara, dar sunt si multe constrangeri in ceea ce priveste motivatia si posibilitatile care ne opresc sa ne si imaginam aceasta directe. Oamenii foarte greu se pragatest dinainte pentru unele evenimente care sunt doar posibile, putini sunt chiar si aceia care dupa ce s-au ars o data, sa invete ceva – as da aici exemplu celor care iau credit in mod constant dupa ce banca i-a furat de nenumarate ori si se tot discutat despre neseriozitatea bancilor romanesti.

Poate insa orasanul sa faca ceva pentru a se proteja? In cazul imploziei societatii, nu prea are ce sa faca. Orasenii vor fi condamnati la pieire prin infometare, boala sau conflicte cu raufacatori. Evident un minim de servicii va functiona indiferent de ce se va intampla pentru ca de exemplu doctorii vor merge la serviciu chiar daca nu vor primi salariul, sau apa vom avea chiar daca leul se va devaloriza masiv, caci muncitorii care ne dau apa, vor accepta sa mearga la munca chiar daca nu vor fi platiti. Mai greu insa cu curentul si gazele, pentru acestea va fi mare problema, mai ales pentru gaze.

Vom avea deci probleme pe termen scurt si pe termen mediu. Pe termen scurt problemele vor fi mancarea si aprovizionarea cu produse in general si economia care va ingheta si oamenii vor merge la serviciu degeaba. Dupa primul impact, marele semn de intrebare va fi cat va dura perioada de incertitudine in care G20 va rezolva problema defaultului SUA si se va ajunge la un consens nou. Chiar si in acest caz fericit in care G20 va rezolva rapid problema, Romania va avea de suferit imens pentru ca cererea de automobile va cadea drastic iar Romania este dependenta de cei doi mari producatori. Din pacate nici emigratia nu va mai fi o solutie, partea buna este ca exista sanse ca agricultura de subzistenta mult hulita si batjocorita acum sa devina nu doar solutia salvatoare dar poate chiar motorul revenirii noastre un noua paradigma.

[ VA CONTINUA ]

This Post Has 15 Comments

    1. admin

      Autoritatile ruse sunt imbecile asta e explicatia. Faptul ca ei nu au pe termen scurt, ar vrea sa inseamne ca nu le pasa prea mult daca intra in default ca nu o sa piarda ei. Altfel spus, ei spera ca daca SUA intra in default, acesta va fi partial, doar la bondurile care expira acum aproape si SUA nu au bani sa le plateasca la expirare. Sperante desarte dupa parerea mea pentru ca in cazul intrarii intr-un default in primul rand ar exploda dobanzile si SUA nu s-ar mai putea imprumuta nici macar ca sa plateasca dobanzile. Ca sa nu mai zicem ca dupa un default partial, cine s-ar mai gasi sa cumpere de la americani? Deci default-ul ar fi ca o reactie in lant, chiar daca tehnic, angajamentele pe termen lung ar putea teoretic sa fie indeplinite daca SUA vor avea cu ce sa plateasca peste 5-10 ani sau ce scadente au rusii de se declara asa linistiti.

  1. Alin

    Se pare ca s-a mai amanat nitel:

    The down-to-the-wire deal, however, offers only a temporary fix and does not resolve the fundamental issues of spending and deficits that divide Republicans and Democrats. It funds the government until January 15 and raises the debt ceiling until February 7, so Americans face the possibility of another bitter budget fight and another government shutdown early next year.

    With the deadlock broken just a day before the U.S. Treasury said it would exhaust its ability to borrow new funds, U.S. stocks surged on Wednesday, nearing an all-time high. Share markets in Asia also cheered the deal.

    http://uk.reuters.com/article/2013/10/17/uk-usa-fiscal-idUKBRE9970RX20131017

    Cine a stiut sa speculeze momentul (bursa inregistrare o scadere semnificativa) a castigat ceva.

    Asta inseamna ca o criza masiva, daca va fi, macar ne va prinde mai spre sfarsitul iernii.
    Asta inseamna inca vreo 4 luni de salariu, timp in care se mai poate cumpara una, alta.
    Tot e bine.

  2. antuza

    Am inteles ca default-ul este inevitabil, dar cred ca va fi amanat atat timp cat se poate, pentru ca cei care au interes sa se foloseasca de SUA nu vor ca sa fie inca falita. Atunci cand nu vor mai avea nevoie de aceasta tara, default-ul se va produce instant. Problema este cat timp ii mai vor face „respiratie artificiala”.
    Sunt totusi destui oameni in Romania care nu mai au rude apropiate la tara, printre care ma numar si eu. Asadar voi fi printre primii condamnati la infometare. Nadajduiesc ca Dumnezeu va avea grija cum va sti El, si de oamenii aflati in aceasta situatie.

    1. admin

      Intr-adevar SUA vor ramane in picioare cata vreme va voi Dumnezeu, asa cum si in razboi unii raman in picioare in timp ce altii sunt maturati. Ma gandeam ca in criza asta nu am auzit nimic de Albania. Nu prea m-a interesat cine stie ce, am auzit ca au avut si ei un ditamai caritas si ca vor sa intre in UE. M-am uitat apoi la niste poze pe Google Earth – o tara minunata, peisaje superbe, chiar mirifice pe alocuri. Viata merge inainte, nu putem compara Albania cu Grecia, dar una e sa cazi de la etajul 3 si alta e sa fii trait toata viata intr-un bordei si sa fii obisnuit cu greul.

    2. Marius

      @ antuza:

      „Nadajduiesc ca Dumnezeu va avea grija cum va sti El”.

      Asta este cea mai de pret incredere pe care o poate avea un om, increderea in Dumnezeu. Ma bucur ca iti pui increderea in Dumnezeu si sper ca El sa te ajute!
      Restul: bani, aur, proprietati la tara, sunt si ele importante, dar trec pe planul 2.
      Un crestin mai intai isi atinteste privirile spre Dumnezeu, dar este si intelept, stie sa isi ia masuri de precautie in caz de haos, nu este delasator, naiv, etc.
      In Biblie, in Proverbe spune asa:
      – 22:3 „Cel iscusit vede nenorocirea şi se ascunde, cei simpli trec mai departe şi suferă.”
      – 27:12 „Înţeleptul vede nenorocirea şi se ascunde, cei proşti dau peste ea şi îndură necaz.”

  3. antuza

    Are cineva interes sa declanseze „default”-ul SUA in viitorul apropiat? Si daca da, de ce? Nu este SUA buna la toate in ceea ce priveste conflictele armate, controlul terorismului international, si alte multe actiuni de forta? Toate acestea cer foarte multi bani! Daca SUA = default = faliment, cine ii va lua locul in toate aceste „actiuni” pe plan mondial, cu alte cuvinte cine va iesi cu banul, si cine isi lua responsabilitatea implicarii, „morale”?
    Revenind la Romania si la mutatul la tara, daca romanii nu au facut asta imediat dupa revolutie, cand exsita posibilitatea ca sa se dezvolte o agricultura cat de cat performanta, cand exista creditare, si cand inca sistemul de irigatii de exemplu nu fusese distrus, acum e cam tarziu, nu-i asa? Multi au preferat sa culeaga „capsunile” altora, sau roscovele daca preferati, decat sa munceasca in Romania propriul pamant mostenit de la bunici sau de la parinti.
    Iar cei de la oras, care nu mai au unde sa se mute la tara, vor suferi intr-adevar cel mai mult.

    1. admin

      Default-ul este inevitabil pentru SUA, avand in vedere ca matematic nu vor putea niciodata sa plateasca datoriile sau macar sa inverseze trendul cresterii masei monetare mai rapid decat productia. Diferenta e ca unii ar prefera sa faca default-ul acum (din varii motive) pe cand altii nu cred in default (nu mi-e frica de baubau) si cred ca America e exceptionala si va reusi sa traiasca la nesfarsit pe datorie, dar nu doar pe datorie ci pe una care creste exponential mai rapid decat productia exceptionala americana.

      In caz de default, mutatul la tara nu va fi optional ci obligatoriu. Marele avantaj al nostru este ca inca mai au multi oameni pamant si carute, si sape si cazmale etc incat sa poata sa aiba din ce sa traiasca, avand in vedere ca in caz de default economia mondiala va cunoaste o contractie nemaintalnita si 2008 ni se va parea ca o toamna blanda in comparatie cu iarna crunta care va veni.

  4. Ionut Bratu

    Obedienta, in forme ceva mai usoare deja se intampla din 2008 incoace, de cand a inceput criza asta economico-financiara. Suntem deja sclavii banilor si facem aproape orice sa ne pastram locul de munca pt a mai pune si maine o paine pe masa. Dar daca s-ar declansa haosul adevarat, in urma unei astfel de panici mondiale, cred ca am fi in stare sa ne omoram si aproapele pt 1 leu primit.

  5. Alin

    Supravietuirea va depinde f. mult de gradul de haos si desigur, gradul de pregatire personala.

    Fara doar si poate o data ce va deveni clar ca leu nu mai are valoare, se vor introduce ratiile, va urma si panica si se va introduce si la noi legea martiala.

    Daca nu va fi doar pe hartie si vor exista resurse pentru aplicarea ei practica, munca la tara (probabil si fortata pe alocuri) pentru masa zilei de maine, va fi o solutie de moment.

    Revenirea economica printr-o astfel de agricultura, este exclusa – agricultura trebuie practicata intensiv si cu mijloace moderne pentru a fi mai mult decat de subzistenta (persoanala).

    Dar daca nici restul Europei (si lumea) nu o va duce mult mai stralucit, s-ar putea ca mancare sa devina noua moneda, poate si aur, da mai incolo ca aurul nu tine de foame.

    Insa asta e un scenariu fericit, ala nefericit presupune ca vor lasa loc unui haos total, cel putin o perioada, astfel incat sa ramana doar cei mai apti si mai docili, care in comparatie cu iadul prin care au trecut, ar accepta orice fel de ordine economica si politica, inclusiv renuntarea totala la orice fel de libertate.

    1. admin

      Alin, evident ca nu toti vor supravietui si nu poate si determinat gradul de haos. Analiza mea merge pe ce vad eu probabil si fara a delira aiurea in previziuni sumbre. Eu incerc sa fiu cat mai optimist, mai ales uitandu-ma in urma in istorie. Revenirea economica prin agricultura de subzistenta despre care vorbeam se refera la statutul nostru intr-o cu totul alta lume, in care evident nu mai exista sistem financiar, nu mai exista investitii, nu mai exista globalizare etc si pur si simplu cine are cereale si porci va fi boier: va avea poate si masina, va avea generatoare de electricitate, va avea bodyguarzi etc.

      Asta cu mijloacele moderne in agricultura sa stii ca deja e depasita faza la noi: EXISTA DEJA mijloace moderne, in fiecare sat mai maricel de la campie gasesti unu-doua tractoare de astea noi imense si fiabile, ca sa nu mai zic de investitiile deja facute si de randamentele la care s-a ajuns. Ce zic eu, uita-te de fapt pe rezultate, cum a salvat agricultura PIB-ul vara asta si mai ales ce estimari exista pentru anul viitor. In noua lume principala problema va fi sa avem noi petrol pentru tractoare ca in rest, pamant avem, masini avem, specialisti avem. Noi acum pierdem imens din cauza speculantilor de pe bursa si a marilor banci care manipuleaza preturile si realizeaza castigurile pe productia crescuta prin know-how-ul si uneltele pe care le folosesc pe pietele financiare. O data ce acest sistem va pica si pretul pe bursa se va duce cat mai mult spre producatori, toata aceasta avutie care acum este „aspirata” de botii de trading va „aluneca” in jos si va duce la prosperitatea agricultorilor.

    2. Marius

      „Scenariul nefericit presupune ca vor lasa loc unui haos total, cel putin o perioada, astfel incat sa ramana doar cei mai apti si mai docili, care in comparatie cu iadul prin care au trecut, ar accepta orice fel de ordine economica si politica, inclusiv renuntarea totala la orice fel de libertate.”

      Mare adevar ai grait. Poate asta si urmaresc cei care prabusesc America.

  6. Marius

    @ admin:

    Multumesc pentru articol!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.