Fed-ul a inceput tapering-ul si pietele cresc. Minune nesperata am putea spune, nu? Temerea principala ca pietele se vor dezumfla cand Fed-ul incepe sa tipareasca mai putine miliarde a fost infirmata. Dar sa fie oare asa?
Mai intai sa spunem lucrurilor pe nume: Fed-ul nu a tiparit doar 85 miliarde pe luna, ci stimulusul este mult mai mare, pentru ca si dobanzile castigate sunt reinvestite in bonduri, deci inca cateva miliarde. Recent, Fed-ul a scazut de la 85 la 75, in pragul sarbatorilor cum se intampla marile evenimente (cum ar fi chiar infiintarea Fed-ului).
In primul rand, faptul ca bursele nu au reactionat (inca) negativ se poate explica tocmai prin opinia unora ca pietele au cam fost distruse si alterate functionand acum pe cu totul alte legi decat cele ale capitalismului. Alienarea pietelor nu este un fenomen deloc ciudat si nu ar fi prima data cand „bad news is good news” sau cand efectul se manifesta dupa un oarecare delay si abia dupa un trend opus asteptarilor.
Sunt multe de discutat despre tapering, daca vor continua, daca economia chiar si-a revenit, daca bancile au terminat deleveraging-ul si nu mai au ce gunoaie sa vomite in tomberonul Fedului, etc. Nu vreau sa intru in astea, nu prea ma mai intereseaza. Am unele insa niste temeri de undele de soc care vor afecta tara noastra in cazul continuarii taperingului.
Evident daca Fed-ul continua taperingul, dobanzile probabil vor incepe sa creasca si banii vor iesi din Romania accelerat, direct proportional cu volatilitatea pietei bondurilor, cea mai mare piata din lume pe langa care piata de actiuni este mizilic. Iesirea banilor va provoca – cu toata manipularea BNR-ului – un soc pe piata valutara si sunt premize ca va ataca cursul. Scumpiri noi si neasteptate, asadar. Sa presupunem insa ca BNR cu ajutorul FMI va face fata la presiuni si va tine sub control cursul. Efectul negativ atunci se va rezuma la cresterea costurilor de finantare a datoriei suverane, ceea ce este un lucru bun din punct de vedere al pedagogiei politicienilor care ne conduc. Nu in ultima instanta, influente pot avea loc si in dobanzile interbancare de la noi, in ciuda abundentei actuale de lichiditati (Isarescu a exagerat cu RMO-urile). Imaginati-va bancile alergand una la alta sa imprumute dolari peste noapte cand „investitorii” care au venit sa se infrupte din dobanda pe leu, se retrag subit, poate chiar inainte de scadente cand bancile nu sunt pregatite. Si nu in ultimul rand, daca ne-am referi la natura banilor care au intrat pe la noi, avand in vedere ratingul nostru, putem deduce ca nu pentru stabilitate au venit ei ci pentru profit, deci probabil ceva mizilic a mai ramas si pe bursa, de aceea bursa de la noi probabil va fi prima care va reactiona cu fiecare pas al taperingului.
Nu stim insa prea bine cati bani au mai ramas totusi pe la noi, de la taperingul esuat din toamna, pe care Bernanke l-a amanat din motive … obiective cand pietele incepusera sa se prabuseasca. Apropos, imunizarea pietelor se pare ca a reusit, poate asta explica lipsa unei reacti deocamdata. Vedem insa cat de grav au picat India si Turcia si cum nu reusesc sa se stabilizeze. Nu sunt la curent cu ce se intampla in Thailanda, dar poate nici nu mai conteaza, asa cum si Egiptul a picat din cauza QE-ului care a provocat inflatie in diverse locuri de pe blog, lista „verigilor slabe” din lantul carry-trade-ului poate sa se continue oricand si nu se stie cand va veni si randul nostru. Chiar daca avand acord cu FMI-ul putem spera ca nu vom fi spulberati, e de ajuns doar ca se ne impinga putin spre prapastie ca si-asa suntem mult mai subrezi ca in 2008 cand datoria in PIB era cu totul alta.
Iata ce ne asteapta in 2014. Daca nu v-am speriat indeajuns, mai vedeti pe Zero Hedge cateva lectii pe care nu le-am invatat in 2013 si veti intelege de ce Romania se aseamana unui elev repetent care spera ca daca nu a fost ascultat ieri, profesorul va uita de el si astazi si il va asculta pe altul. In loc sa puna mana pe carte insa, sa-si faca temele si sa invete lectia, nea Goe rade ca prostul ca ceilalti ia numai 2 pe linie, ca si cum el ar fi mai breaz [1].
~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:
[1] Apropos la mandria cu care Voinea se lauda cu orice ocazie ca noi ne imprumutam la costuri mai mici decat Turcia si Ungaria … desi avem (pe nedrept gandeste el) rating mai prost.
LINKURI:
[1] The Fed’s Pipeline To Israel – Bernanke, Yellen, etc pe la Fed in board se pare ca sunt cam toti evrei; o fi bine, o fi rau?
Cum integrezi in acest tablou datoria mare a Americii si faptul ca in 2014 s-ar putea sa fie din nou nevoiti sa ridice plafonul datoriei?
care ar fi noutatea fata de 2013 cu privire la acest aspect?