Din punctul de vedere al Rusiei, Crimeea este acum o provincie ruseasca. Un atac al Ucrainei asupra Crimeei, va fi considerat ca un atac al Ucrainei asupra Rusiei. Rusia va putea asadar ataca Ucraina „in legitima aparare”.
Din punctul de vedere al SUA-UE, legal Crimeea este inca Ucraina, chiar daca Rusia are trupe acolo, chiar daca au avut loc alegeri, etc. Dupa „sanctiunile” hilare luate pana acum, intelegem ca europenii si-au pastrat loc pentru mai multe. Altfel nu se explica de ce doar se fac ca impun sanctiuni. Cu siguranta SUA-UE calculeaza ca urmatoarea miscare riscanta a Rusiei va fi invadarea unei alte provincii pe principii similare Crimeei. Deci planuiesc probabil ca daca asta se va intampla, sa escaladeze „sanctiunile” sa le faca mai dureroase nitel, cat de dureros se poate economic: inghetarea conturilor, blocarea comertului, taierea netului, etc. Nu stiu daca toate o data sau toate pe rand, cert este ca probabil nu vor interveni militar, nu se risca deocamdata.
Ucrainienii insa nu au de ales decat sa faca ce le zic americanii. Fara sprijinul SUA-UE, ucrainienii nu fac nici o miscare. Deci probabil, vor mai astepta pana sa provoace ceva in Crimeea, desi e greu de tinut sub control situatia, oricat de supusi ar fi liderii ucrainieni. Riscul escaladarii este deci mult mai mare acum: la orice miscare, rusii vor reactiona, asteapta prilej de interventie in speranta acapararii si altor provincii.
Probabil SUA-UE se vor implica militar doar in cazul atacarii vreunei membre NATO, desi Rusia nu va risca pana acolo. Batalia este Ucraina. Daca insa rusii intra in Ucraina, in alte provincii, indiferent de motive, actuala putere din Ucraina se va simti in pericol si va reactiona cu sau fara acordul SUA-UE. Ceea ce inseamna baie de sange. Cum vor rezista europenii la asta? Cu siguranta, sanctiunile vor fi totale: izolare totala a Rusiei. Dar tot nu vor ataca, asa cum aliatii in Al 2-lea Razboi Mondial nu au atacat pana cand Polonia nu a fost invadata si chiar si atunci au fost destul de reticenti, fiind concentrati mai mult pe intarirea propriei aparari si pe pregatirea de razboi. Evident, arma nucleara schimba totul in ziua de azi. De aceea americanii pastreaza in scenariu lovitura nucleara inainte de intrarea intr-un conflict conventional. Pare ilogic sa intri intr-un conflict conventional cu o tara care are arma nucleara si care nu stie daca tu vei intra sau nu in razboi, deci deocamdata nu a folosit-o. Deci cata vreme SUA-UE isi permit sa se mentina in afara unui conflict militar direct, isi pastreaza si optiunea primei lovituri.
Asta ii incurca pe rusi si ii face sa fie indeajuns de reticenti incat sa nu provoace mai mult decat este cazul. De aceea nu m-ar mira ca pentru o perioada, rusii sa stea cuminte in banca lor in speranta ca Ucraina intra in implozie singura si vor ajunge cumva la un acord cu americanii cu privire la imparteala.
Evident analiza asta e destul de efemera, acum un an nici nu aveam habar ca se va intampla ceva in Ucraina si ca se va ajunge aici, cine stie cum se duce si criza asta si vom auzi de altele. Mai nou, Arabia Saudita si Quatar sunt si ele in pragul razboiului.