Ce-ar fi EBA fara taso?

Nu ma uit la TV dar nu am cum sa nu aud din cand in cand cate o stire, fie de pe la vreun TV pierdut aiurea (azi am vazut cateva secunde de stiri in cabientul unei doctorite asteptand sa-mi completeze o hartie), fie in vreun magazin, fie rasfoind ziarele online. Am aflat azi ca a fost scuipat Basescu si ca Ponta a fost huiduit. M-am bucurat mult. Mi-am dat seama ca poporul nu doarme. Om fi noi oi proaste, om fi noi mamaliga care nu explodeaza dar din cand in cand mai e cate unul in poporul asta care razbuna toata rusinea. Am tot respectul pentru omul care l-a scuipat pe Basescu, oricare ar fi fost motivul lui. Chiar daca un scuipat e nimic pe langa raul pe care l-a facut acest om si toata tagma din care se trage Romaniei, nu strica din cand in cand ca cineva sa ii aduca aminte ca e un putregai si ca milioanele de tineri romani de valoare care fug in strainatate (fug EFECTIV) pleaca din cauza sistemului ticalosit din care acest om si tagma din care se trage l-au constrtruit in Romania postdecembrista si se tin cu dintii ca niste obsedati de ticalosia in care s-au adancit.

Ce ar fi oare Elena Basescu daca nu ar chema-o Basescu? Vanzatoare? Nu cred, si-ar rupe unghiile. Frizerita? Poate. Doctora, profesoara, inginera? In nici un caz, scuze de devieri … Poate s-ar duce la capsuni in strainatate cum fac multe romance de la tara sau poate s-ar duce sa fie ospatarita la vreun restaurant cum a plecat o verisoara de-a mea mult mai draguta si desteapta ca EBA care a facut Facultatea de Litere pe bune dar degeaba …

Vad ca a terminat Facultatea de Relatii Economice Interne si Internationale – o faculate de altfel inutilia deoarece relatiile interne economice in Romania inseamna spaga si coruptie iar relatiile externe economice intre Romania si vest se rezuma la relatiile intre sclav si stapan. Deci, daca a terminat economie, poate isi gasea pe undeva de munca ca traducatoare economica sau secretara la vreo multinationala. Era insa nevoie de multa munca si osteneala ca sa reusasca sa-si gaseasca un loc de munca in ziua de azi dar mai ales ca sa poata supravietui cu salariile din ziua de azi, mai ales cu salariile mizere primite de tinerii care abia intra in clasa muncitoare si sunt nevoiti sa accepte orice pentru ca asta e situatia. In orice caz, orice ar fi muncit EBA daca nu era taso, nu ar fi castigat in viata ei peste 10.000 euro pe luna plus calatorii, cazari, diurne etc. Asa ca aveti grija ce faceti maine la vot …

This Post Has 11 Comments

  1. Alin

    Totusi, cat inseamna cheltuielile de transport din totalul cheltuielilor cu productia?
    Este infim.
    Diferenta de costuri intre actualele cai de transport si o eventala autostrada?
    Si mai mic.
    Probabil dintre cele mai mari costuri sunt cele salariale si aici fata de tarile-civilizate-cu-autostrazi dam ceatza, in ciuda taxelor si impozitelor mari, salariile de la noi sunt de cateva ori mai mici.

    Probabil ca trebuie sa mai treaca 10-20 ani sa se curetze generatia educata sub Ceausescu, ca sa se schimbe mentalitatea votantului si implicit a politicianului, dar din pacate nici generatile care vin din urma nu prea dau multe sperante vizavi de o gandire mai sanatoasa.
    Insa..cine stie.

    Deja se discuta de pensionare la 70 ani cand media de viata la barbati, la noi, este de 68.
    Pana ajungi tu la pensie, probabil pensia se va inlocui cu eutanasia.
    Si nu optionala.

    Probabil se va introduce chiar de catre vesnicul, nemuritorul, mereu gloriosul PSD, spre binele comun si special al generatiilor viitoare.

    Deja se introduce in Elvetia, ca optiune deocamdata.
    Esti batran, plictisit, mai pun si copiii presiune in acest sens, poti alege iesirea de urgenta.

    Si stim ca la chestii de genul, ce e azi optional, maine este obligatoriu.
    Important este precedentul si anestezierea simtului moral, intr-o prima faza..

    1. admin

      nu este deloc infim costul de transport pentru ca nu e doar vorba de costul mai mic cu combustibilul, se cumuleaza orele de munca ale soferilor, se adauga uzura mai scazuta a masinilor, se cumuleaza optimizarea fluxului productiei si se eficientizeaza mai ales in amonte operatiunile; evident ca nu ma refer doar la costul transportarii unui Logan de la Pitesti la granita dinspre Ungaria sau spre Constanta, gandeste-te la toate costurile cumulate ale aprovizionarii; cand am spus ca lipsa infrastructurii franeaza ma refeream ca in ciuda salariilor mici, dezvoltarea investitiilor este blocata tocmai pentru ca daca vor sa vina nu prea au ce sa angajeze ca nu gasesc muncitori calificati (majoritatea romanilor muncitori si priceputi s-au cam carat) si prin urmare ar avea nevoie de o raza de teritoriu mai mare de pe care sa poata angaja; cum la noi tot romanul e propitar si nu vrea musai sa se muta in alt oras ca sa munceasca, la noi nu poti face naveta 50km daca nu ai autostrada; un drum expres Craiova-Pitesti ar deschide oportunitatea ca de exemplu un muncitor din Craiova care este dat afara de Ford sa poata face naveta la Dacia; exista nenumarate oportunitati de dezvoltare a afacerilor cand se dezvolta infrastructura, nici nu ne imaginam noi acum; repet, nu e vorba doar de costul cu combustibilul desi nici acesta nu e neglijabil; insa cel mai puternic argument este faptul ca investitiile majore toate s-au facut in partea de vest, tocmai din cauza proximitatii Ungariei care are autostrazi …

      cu privire la salarii, se tot aude in ultimul timp de firme mari care vor sa angajeze dar nu au pe cine, si nu ma refer doar in IT; recent am auzit de Continental care cauta sa angajeze 200 de oameni si nu gaseste, am auzit de o firma din Timisoara care cauta sudori si e dispusa chiar sa ii califice pentru ca nu gaseste etc. Nu cred ca salariile sunt problema actuala cat proasta pregatire si indolenta romanilor, incepe sa se vada scurgerea celor cateva milioane de romani; sa nu uitam ca practic la noi a plecat seva: toti oameni dornici de munca, priceputi si care au avut curajul sa isi ia viata in piept si sa lase in urma totul, au plecat; ce a ramas, e nu doar forta ieftina dar si cvasi-necalificata;

      culmea e ca procesul e in desfasurare: cu cat trece timpul mai mult si investitiile sunt blocate de incapacitatea politicienilor de a crea minime conditii, cu atat forta de munca calificata pleaca si nu este franata dezvoltarea de companii mari solide si crearea unui mediu economic sanatos; mi-e tare teama ca asta e cu doua taisuri: neavand o economie puternica, nici infrastructura nu se va putea dezvolta si vor peteci doar cate un kilometru-doi pe luna care nu rezolva nimic

  2. Alin

    Sa fim seriosi, sunt atatea variabile, infrastructura probabil nu este nici pe departe cel mai semnificativ.

    Stiu un caz de exemplu, o fabrica care exporta tone si lucreaza cvasi-exclusiv cu tone de materiale de import si n-are nici o problema in a aduce materia prima si a scoate marfa din tara, chiar la 300km de capitala (aeroport) fiind sau 500km de un port.

    Mai degraba sa vorbim de taxarea excesiva a muncii si nu doar, de coruptie, tot mai multa incompetenta profesional sau pur si simplu ratingul nu tocmai favorabil ca tara, controlat de..prietenii americani, desigur.

    Amuzant la ce spune Pavel, este ca dupa ce am vrut atata capitalism, crezand in minciunile neocomunistilor, ca vom avea automat salarii mari si o vom duce bine, acum vrem iarasi socialism, ca sa supravietuim.

    Probabil ca atunci cand ni se spunea ca nu toti vor rezista competitiei, ca pentru ca unii sa o duca mai bine, multi o vor duce mai rau, ne gandeam ca va fi vorba de cel de langa noi, noi in nici un caz.

    Colaborarea cu raul, chiar si la nivel de acord formal, vot formal, din ignoranta, indiferenta, intotdeuna se intoarce inapoi..

    1. admin

      pentru investitii majore, lipsa infrastructurii este principala frana; sa nu uitam cat pierde Ford si Dacia din cauza infrastructurii; un cost de transport cu 20% mai mic la Dacii ar insemna pret mai mic de export, vanzari mai mari, locuri de munca mai multe; numai pentru firmele actuale, un pret mai mic la transport ar insemna imens, cel putin ar oferi aceleasi conditii competitionale cu firmele tarilor mai la vest de noi; Pavel oricum e poet, cum sunt multi romani; nici macar comunist pur sange nu este, ca macar grecii care sunt comunisti nu se plang de salariile mici, ci mai mult se plang ca nu le da statul; cunosc o femeie care si-a falsificat certificat de handicapat ca sa primeasca ajutoare necuvenite de la stat si nu s-a dus la vot ca oricum toti politicienii fura … tata era hotarat sa mearga sa voteze psd-ul pentru ca i-a marit pensia; abia l-am convins sa stea acasa amenintandu-l ca daca voteaza psd-ul eu nu o sa mai am pensie cand ajung ca el; suntem o tara de aspiranti la pensie, din pacate asta e idealul tanarului roman, nu mai exista un sambure de „prin noi insine” din spiritul pasoptist si din energia interbelica care a propulsat Romania intre razboaie in top 5 tari europene;

  3. pavel

    ”Ce nu inteleg multi romani, este ca un salariu este in primul rand valoarea muncii lor, care este care este. Piata libera (atata cata este la noi) permite celor care au valoare sa si-o fructifice in ciuda dezechilibrelor impuse de politicieni.” Ori politicienii țin salariul mic ori asta e valoarea muncii tinerilor. hotaraste-te!
    La un salriu de 800 de lei nu poți trăi decent în Romania,nu-ți acoperi chiria plus întreținerea, iar eunt convins că munca unui om, cu norma întreaga, face mai mult de atât. Patronii profita de situație ca sa plateasca salarii mici

    1. admin

      Politicienii nu tin salariul mic, ci nu creaza conditiile pentru dezvoltare. Lipsa infrastructurii de exemplu, inhiba investitiile si fac ca oferta de locuri de munca sa fie mica si prin urmare patronii sa aiba de unde sa angajeze. Daca politicienii ar crea autostrazi si ar dezvolta un mediu economic sanatos (taxe mici, lipsa birocratie, lipsa coruptie), ar veni investitori, s-ar dezvolta economia, ar exista locuri de munca, produsele romanesti ar fi competitive si salariile ar putea creste. Cu toate acestea, chiar daca aceste conditii nu exista, nu inseamna ca tinerii de valoare nu pot sa gaseasca locuri de munca bine platite. De exemplu, in domeniul IT este cerere foarte mare de programatori si salariile sunt in continua crestere, Romania fiind in top la nivelul de trai pentru aceasta categorie (salarii raportat la costurile de trai). Deci, nu exista nici o contradictie in ceea ce am spus, competitia exista in orice sistem, faptul ca nivelul de jos este atat de jos, este insa vina politicienilor. Faptul ca un om se afla la nivelul de jos, este problema lui.

      Tu vezi lucrurile putin comunist, in sensul ca eu ca patron as fi obligat sa iti dau tine salariu de 20 de milioane desi gasesc sa angajez oameni care fac aceeasi munca si pe 10 milioane. Chestia asta s-a mai intamplat cand comunistii au bagat la puscarie „burghezii”, mentalitatea este aceeasi. Munca unui om face atat cat este platita, nu exista un pret pentru munca. Numai in comunism salariile si preturile erau controlate de partid. Faptul ca nu a rezistat, denota falimentul acestei gandirii. Trist este ca nici macar in SUA oamenii inca nu au inteles capitalismul si se indreapta tot spre socialism. Faptul ca patronii profita de situatie este firesc, altfel nu ar supravietui. Profitul este singura motivatie a patronilor, daca un patron nu ar vrea sa faca profit si nu l-ar interesa eficienta, nu ar mai rezista pe piata. Tu de ce nu profiti de situatie si de ce nu te faci patron sa profiti si tu de forta de munca disponibila? Uite aici mai bine explicat de Schiff: https://www.youtube.com/watch?v=UhTgTJwvFdg

  4. Bogdan

    Parerea mea este ca poporul roman doarme profund si sforaie puternic in continuare, in timp ce politicienii vand pamantul, padurile si ce a mai ramas din tara noastra la straini…

    Nu e doar vina politicienilor, eu cred ca e mai mult vina poporului care ii tolereaza acolo. Asta-i doar parerea mea, sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc.

    1. admin

      Bogdan, daca ar dormi ar fi bine. Asta ar insemna ca exista speranta unei treziri. Eu nu cred ca doarme, eu cred ca atata poate …

  5. Alin

    Din pacate, in ziua de azi, multi tineri intra pe piata muncii, fara nici o vocatie, fara nici o pregatire reala, mergand pe principiul parintilor de acum 30-40 ani sau mai bine ca „daca ai facultate, ai si viitor”.

    Si da, unii au pretentii de salarizare chiar mai mult decat decenta, desi nu au practic nici un talent care sa produca bani, mai mult decat au altii doar cu liceul, sa zicem.

    Sigur, sunt si extrema cealalta ca „degeaba faci o facultate, tot nu faci bani” si se resemneaza cu slujbe de mizerie sau emigreaza, temporar sau definitiv.

    Pregatirea pentru o meserie ar trebui sa inceapa din liceu, trebuie sa investesti vreo 6-7 ani din viata, in schimb poti pe urma sa te bucuri inca 40 (sau mai mult, daca o sa impinga astia pensionarea la 70 cum se vorbeste).

    Ce usor e sa pretinzi ca Statul sau patronul sa-ti asterne sa dormi bine..

    Este adevarat ca Statul condus de politicanul actual e hotz si abia daca face un minim decent pentru cetateanul care il jupoaie cu taxe si impozite iar patronul nu este nici el mereu corect, insa este nevoie si de o noua mentalitate pentru viitorul angajat, incepand de pe bancile liceului.

  6. pavel

    „ mai ales cu salariile mizere primite de tinerii care abia intra in clasa muncitoare si sunt nevoiti sa accepte orice pentru ca asta e situatia.” dacă sunt salarii așa de mici poate n-ar fi cazul să huiduim la tot pasul politicienii, ci să ne uităm și ce facem noi, ceilalți. De pildă tu, ca patron, oferi mai mult de un salariu de mizerie tinerilor care sunt nevoiți să muncească în țara asta?

    1. admin

      Pavel, eu ca patron ofer un salariu la multi care nici nu il merita, in sensul ca exista tineri care muncesc mai mult pe bani mai putini, decat unii dintre angajatii actuali. Nu sunt eu de vina pentru asta, ci situatia macro-economica care este rezultatul politicienilor. Cred ca am explicat in multe articole mecanismele prin care politicienii actuali saboteaza dezvoltarea Romaniei. Din pacate, salariile mari nu se tiparesc la imprimanta. De multe ori trebuia sa dau multi oameni afara si nu am facut-o calcand astfel legi economice si ignorand principiile eficientei, pret pe care probabil il voi plati, cata vreme competitia nu are „obiceiuri” similare. Ce nu inteleg multi romani, este ca un salariu este in primul rand valoarea muncii lor, care este care este. Piata libera (atata cata este la noi) permite celor care au valoare sa si-o fructifice in ciuda dezechilibrelor impuse de politicieni. Imi pare rau ca nu intelegi de ce politicienii sunt de vina pentru faptul ca salariile sunt mici in Romania, poate de asta si merita romanii salarii mici pentru ca cred ca trebuie sa le pice totul in gura de la cineva in loc sa isi produca singuri painea cea de toate zilele. Dar ca sa iti raspund concret, am si angajati cu salarii peste media in piata.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.