Cateva mici stiri din diverse surse despre mersul economiei:
Banca Transilvania:
- 3 aprilie 2014: Vanzarile de retail au crescut cu 7.6% fata de anul anterior – o stire care se refera la luna februarie;
- 19 martie 2014 – Surplus pe contul curent in ianuarie
Aici inceteaza stirile, de pe 3 aprilie fie webmasterul este in concediu, fie nici un indicator economic nu mai este pe plus, si prin urmare nu avem ce stiri sa publicam. Ca doar nu putem da stiri negative pe site-ul unei banci (departamentul de investitii)
MediaFax:
Gradul de imbrobodire al stirilor negative este putin mai mic aici, neexistand riscul de a speria potentialii investitori care vazand cum merge economia sa fuga mai degraba sa cumpere aur decat sa ii bage la banca. Prin urmare, in iunie, aflam despre aprilie:
- 5 iunie 2014: România a înregistrat în aprilie cea mai puternică scădere a volumului vânzărilor de retail (si aici avem datele cu vreo 2 luni intarziere – sa fie oare BNR de vina?!)
Ziarul Financiar
- 5 August 2014: Consumul populaţiei pune frână economiei: vânzările de retail au scăzut cu 4% în iunie
Comerţul cu amănuntul – cel mai important indicator al consumului populaţiei – a scăzut în iunie pentru a doua lună consecutiv, ceea ce transmite un semnal descurajator privind revigorarea economiei, susţinută în acest moment doar de exporturi.
Alaturi de creditarea in lei, vanzarile din retail sunt un indicator de baza care ne arata situatia reala a economiei. Vanzarile ne arata ce se intampla in urma (cu o luna doua) iar creditarea ne indica ce se va intampla pe viitor. Creditarea in lei de azi, determina cresterea activitatii economice de maine. Companiile care iau credit se dezvolta, product/vand/muncesc mai mult si prin urmare maine va fi mai bine. Cand ambii indicatori sunt pe minus, e ca si cum am gasi ca un bolnav dupa ce ca are si temperatura, mai are si tensiune, adica doua lucruri nasoale despre sanatatea organismului.
Acestea fiind zise ar mai fi de facut o mica mentiune. Romania fiind o tara bananiera cu o economie de piata precara si cu multi factori entropici care nu functioneaza tocmai cum ar trebui sa functioneze normal, lucrurile stau de obicei mai rau decat reiese din indicatori – in unele privinte, si mult mai bine decat reiese din indicatori – in alte privinte.
Bunaoara, daca de exemplu ne uitam la rata saraciei, evident indicatorul nu e bun, nu denota realitatea. Jumatate din populatia Romaniei trraieste la tara si au gaini, au gradina, animale, etc. Indicatorul nu poate masura cat produc si cat consuma acesti oameni, pentru ca ei nu declara nimic nicaieri. Fenomenul se numeste „economie de supravietuire” si nu e chiar atat de apocaliptic pe cat il vad unii. Ba chiar, e sansa noastra cand o sa cada sandramaua. In cealalta parte, a indicatorilor optimisti care in realitate sunt mai pesimisti, as include si vanzarile din retail. Avand in vedere sumele imense pe care le trimit capsunarii in Romania si care fluctueaza total impredictibil, este evident pentru toata lumea ca puterea de cumparare este drastic influentata de intrarile de bani din afara. Deci o mica crestere, chiar daca pare extraordinara cum era la inceputul anului, de 3-4% nu inseamna nimic daca nu vine la pachet si cu alti indicatori. Poate sa insemne ca intra mai multi bani in tara si ca se consuma putin mai mult, dar asta e ceva episodic si nu ajuta cu nimic economia pe termen mediu/lung. Veniturile din afara au un plafon peste care nu vor sari niciodata, ba din contra e mare probabilitate ca de la an la an, pe masura ce din ce in ce mai multi romani pleaca definitiv in afara, sa nu prea mai trimita bani in Romania, ca nu au de ce. Nu mai zic ce se intampla daca in UE incepe sa bata iar vreun vant de recesiune …
Daca scaderea nu trebuie sa ne incalzeasca prea mult, in schimb caderea vanzarilor trebuie sa trezeasca din adormire pe cei care tin in frau bugetul tarii pentru ca vanzari mai putine inseamna TVA mai putin, inseamna accize mai putine, altfel spus, buget mai mic. Iar daca ei in bugetare au luat in calcul estimari aiuristice cum le face intotdeauna BNR-ul, o sa aiba o mica mare problema. De altfel, deja au o mica mare problema: lipsa banilor pentru scaderea CAS-ului. Asa se face ca nu suntem in stare ca tara sa dam inainte, pentru ca masuri importante care trebuie luate urgent pentru a stimula dezvoltarea economica, sunt dependente de cum bate vantul si de factori paranormali cum ar fi cresterea banilor trimisi de capsunari, scaderea costului creditarii (care ia pe moment din presiunea dobanzilor la datoria suverana), cresterea cererii de produse romanesti de la partenerii de export, etc.
Romaniei ii lipsesc acum oameni curajosi si cu viziune pe termen lung, care sa ia taurul de coarne, sa gaseasca solutii inovative si independente de factori, sa si le asume si sa le implementeze cat mai eficient. Nu sunt multe masurile care ar ajuta drastic dezvoltarea economiei, dar sunt mari prin prisma micimii noastre. Scaderea taxelor si crearea infrastructurii (autostrazi) – astea doua lucruri daca s-ar face sau daca macar s-ar incepe sa se faca, ar ajuta imens economia romaneasca si ar alimenta o crestere sustenabila care ne-ar permite sa speram ca in viitorii ani nu vom mai fi in situatia de a chema FMI-ul pe la noi …