Ministerul Finantelor din SUA cumpara kituri de supravietuire pentru toti angajatii care supravegheaza sistemul bancar – un fel de ASF pentru banci. NB: dupa cum stim SUA nu are o banca nationala ci moneda este emisa de un cartel de banci private, guvernul avand capacitati minime de controlare si coordonare cu Fed-ul. Cu toate acestea, in fiecare banca se afla un reprezentant al guvernului care supravegheaza activitatea, dupa cum stim SUA fiind campioana in ultimul timp la birocratie. Supravegherea in sistemul financiar, fiind facuta de birocrati de-ai statului este evident apa de ploaie, pana acum nu a fost condamnat nici un bancher desi bancile din SUA au facut toate crimele posibile, de la spalare de bani la incalcarea embargoului impotriva Iranului sau manipularea cursului. Cu o mica amenda insa, daca esti banca/bancher mare scapi in Amerika – tara in care toti oamenii sunt liber, dar unii sunt mai liberi ca altii.
Iata componente din contine kitul de supravietuire:
– rucsac in care sa incapa toate (logic – Dorel supraveghetorul il pune in spate si sare hopa in elicopterul care vine sa il eliebreze cand haitele de yankei ia cu asalt banca)
– mancare uscata si bogata in calori;
– tablete de purificare a apei;
– lanterna cu radio;
– niscavai medicamente si produse de pansat/dezinfectat rani;
– etc – pentru lista completa, vezi ZH
Peste 3800 de angajati ai agentiei urmeaza sa primeasca kiturile care in mod normal sunt distribuite doar la angajatii guvernamentali din armata, politie, FBI, securitate nationala etc.
Nu exista o explicatie oficiala a acestei achizitii, se stie doar suma: 200.000$ – cam 50$/kit. Imi aduc insa aminte ca Sima marturiseste intr-un articol ca prin 2011, si ai nostri planuiau sa apere bancile cu taburile, cand Europa era in pragul destramarii. Spun „era” nu pentru ca acum nu ar mai fi, dar acum optimismul este mai puternic, mai ales pe meleaguri mioritice.
Ce sa intelegem noi din asta, sa ne speriem sau sa ramanem indiferenti? Eu unul ma gandesc ca daca in kitul ala nu au pus si veste antiglont, premisele sunt optimiste.
Normal? De ce ar fi normal?
De ce ar fi mai normal sa le aiba ei si inca platite de Stat, decat cei care lucreaza in alte afaceri?
In cazul unei catastrofe majore, indiferent de ce ordin, bancile se vor inchide cu certitudine primele si angajatii lor vor sta acasa.
normal in sensul ca „se obisnuieste”; evident ca e absurd, in primul rand prostiile alea sunt inutile sau sunt de folos in varianta unui „temporar hold”: crash, se inchid hipermarketurile, sa opreste transportul, se opresc tranzactiile, sa inchid bancile 2-3 saptamani, politicienii negociaza si dupa 2-3 saptamani vin cu o solutie si apoi lucrurile reintra incet in normal, merg pe „mitigarea dezastrului”; evident nu o sa fie un „walk in the park” dar exista sperante ca haosul total va fi evitat; pentru astea minibag-urile alea pot sa fie utile in sensul ca o sa ii tina pe astia inchisi in sedul bancii pentru cateva saptamani ca sa implementeze „noile masuri de salvare”
Hm, daca erau date de ai nostri in mod sigur costau de la 500$ in sus.
Cred ca ca valoare lor e mai mult de ordin psihologic decat una practica, ceva de genul „Nu-ti face griji, statul are grija de tine, continua sa faci ceea ce faci fara sa te gandesti la consecinte/probleme morale, etc”.
In rest, ca si valoare practica, sa fim seriosi, scenariile in care ar ajuta la ceva, efectiv, sunt destul de putine, improbabile si de f. scurta durata.
evident practic nu au relevanta; de altfel, cei de la zerohedge comenteaza ca e ceva normal pentru cei care lucreaza in banci sa aiba prostii de astea; stirea e doar amuzanta, nu atat informativa