Bondarul unguresc

  • Post category:Criză
  • Post comments:2 Comments

„L-am denumit modelul unguresc si este la fel ca un bondar. Oamenii de stiinta sustin ca un bondar nu ar trebui sa zboare luand in calcul greutatea, marimea sa si anvergura aripilor. Si cu toate acestea el zboara” – Victor Orban

In februarie Merkel o sa viziteze Ungaria pentru a „re-stimula” democratia. Nemtilor le e teama de intarirea relatiilor ungurilor cu rusii. Unde e fum, trebuie sa fie sau sa fii fost si ceva foc, deci poate e ceva adevarat din zvonurile ca ungurii au o relatie speciala cu rusii. Din ce stiu eu, singura relatie speciala pe care o au ungurii cu rusii, este ca acestia o sa le construiasca inca o centrala nucleara. Imaginati-va ce ar insemna si pentru Romania inca un Cernavoda …

Ideea generalizata si propaganda oficiala in mainstream-ul romanesc (dar nu numai) este ca Orban se aseamana lui Putin si ca Ungaria deja a ales sa mearga cu Rusia si nu face decat sa faca pe nebuna in cadrul UE, amenintand – Doamne-fereste! – chiar cu iesirea, ca si cum ar exista vreo posibilitate de exit din UE. Oricat pare de paradoxal, desteptii care au format UE, nu au luat in calcul ca cine stie cand, vreo tara poate sa doreasca sa iese sau celelalte poate vor sa o dea afara. Prin urmare, orbiti de optimism – oare? – au ignorat total aspectul „exit” (sau l-au lasat mai … discret) si desi nimeni nu spune o vorba, cand in Grecia era sa castige alegerile un partid care ameninta ca nu va accepta ultimatumul impus de Troika, toti membrii (cu cap) au facut planuri de backup in caz ca Grecia va iesi de buna voie din UE. Dar oficial, din ce am auzit eu, nu doar ca nu exista proceduri sau acorduri privind iesirea unei tari din UE, dar ideea UE este atat de subreda incat unii analisti seriosi – printre care chiar cativa fondatori ai UE – sunt de parere ca e de ajuns o prima fisura si ulterior UE se va sparge. Au existat chiar si zvonuri ca unele tari „nordice” analizau varianta unui mini-UE.

Despre Ungaria, am scris mai multe articole dintre care intr-unul de acum doi ani ziceam:

Principalul motiv pentru care il urasc politicienii europenii pe Orban si se sperie de el nu este din cauza pornirilor sale autoritariste. Mai degraba, europenii se tem de unguri sa nu stabileasca cumva un trend in Europa si sa dea idei si la altii. Nu de alta, dar daca mai rezista 2-3 ani pe trendul actual, Ungaria ar fi a doua tara din Europa – dupa Islanda – care iese din criza flituind bancherii si refuzand sa cedeze suveranitatea nationala, ba chiar intarindu-o. (sursa)

Iata ca avenit acum vremea sa facem un mic bilant si desi nu e inca sfarsit de ani, avand estimarile, sa comparam Romania cu Ungaria:

PIB (mld usd):
Romania: 190
Ungaria: 126

PIB per capita:
Romania: 6.072
Ungaria: 11.000 (aici depaseste chiar si Polonia)

Crestere PIB:
Romania: 3,2%
Ungaria: 3,2%

Dobanda de referinta:
Romania: 2,75%
Ungaria: 2,10%

Inflatie:
Romania: 1,3%
Ungaria: -0,7% (strigator la cer ar spune Isarescu!)

Somaj: (singurul indicator la care stam mai bine)
Romania: 6,7%
Ungaria: 7,1%

Procent datorie guvernamentala din PIB: (aici nu se stie insa niciodata cifra pe bune – vezi Grecia & Goldman Sacs in pragul aderarii Greciei la moneda Euro)
Romania: 38,4%
Ungaria: 79,2%

Acesti indicatori sunt oarecum destul de reci – nu ne spun prea multe. Vedem ca un PIB in crestere oricum nu prea se simte la oameni. Sa ne indreptam atentia si catre niscavai indicatori care ne dau indicii despre incotro se indreapta situatia omului de rand, cu mentiunea ca oricum noi am avut (si inca mai avem) de recuperat mult fata de unguri si in orice mare noua criza o sa intre ei, o sa dureze ceva pana sa ajunga la fel de saraci ca noi, in prezent PIB-ul per cap de locuitor fiind aproape dublu (11.000 fata de 6.000).

Vanzarile in retail – an-la-an – denota evolutia puterii de cumparare si optimismul oamenilor:
Romania: +0,10%
Ungaria: +5,2%

Rata somajului in randul tinerilor:
Romania: 24,3%
Ungaria: 19,3%

Salariul minim:
Romania: 205E
Ungaria: 328E

Inflatia la mancare:
Romania: 1,45%
Ungaria -0,1% – de mai miram de ce produsele unguresti sunt mai ieftine? Pentru ca ungurii l-ar concedia instant pe Isarescu

Cei interesati de mai multi indicatori, ii voi lasa sa faca singuri comparatiile:
Hungary | Economic Indicators
Romania | Economic Indicators

Nu e surprinzator deloc ca la toate capitolele Ungaria sta mai bine ca Romania, desi este o tara cu o populatie mult mai putina si mult mai putin pregatita si de asemenea fara nici un fel de resurse. Au pornit de unde au pornit, pe cand noi am stat multa vreme unde am stat, am zacut in tranzitie cand ei au beneficiat de anii de aur ai casatoriei europene cand banii curgeau inspre Ungaria si investitiile au ridicat economia acolo unde este astazi, incingand motoarele creditarii atat de mult incat socul crizei creditelor a lovit-o puternic, mult mai puternic ca pe noi.

De ce tot amintesc despre Ungaria si incerc sa o dau ca exemplu? Nu sunt un fan al lui Orban dar apreciez obsesia lui pentru independenta bancii nationale – CHEIA DEZVOLTARII SUSTENABILE A UNEI TARI – si de asemenea, obsesia pentru protejarea celor defavorizati si stimularea economiei la nivel micro. Intr-unul din articolele mai vechi scriam ca in timp ce Romania se imprumuta de la FMI ca sa plateasca salariile, Ungaria pompa 2 miliarde de dolari in credite pentru IMM-uri, ca sa stimuleze dezvoltarea economiei de jos.

Atacand bancile si marile compani care fac profituri (impropriu spus atacand – supra-taxand), Orban s-a concentrat pe clasa de mijloc, pe protejarea celor care aveau credite mari si nu puteau sa le plateasca, pe ajutarea firmelor aflate in pragul falimentului din cauza exploziei francului elvetian, etc. De asta sta Orban in picioare, nu pentru ca ar fi dictator, sau pentru ca ar fi impus cenzura – vezi cazul Romaniei, unde chiar cu o presa cumparata, PSD-istii nu au putut manipula si castiga alegerile, oricat de multi bani au cheltuit. Inainte de criza, Ungaria a avut proasta inspiratie sa mearga pe creditarea in franci elvetieni, dobanda fiind mai mica. Nu a fost atat inspiratia lor, cat bunavointa elvetienilor de a avea curajul sa se expuna pe unguri, oferindu-le astfel dobanzi mult mai mici decat cele pentru euro. Creditacii ante-criza isi amintesc: cei care aveau salariu bunicel si isi permiteau, faceau credit pe franc elvetian. O data cu criza, francul a explodat si pana sa faca elvetienii peg-ul, ungurii erau deja la apa si a fost nevoie de interventionism. Au ales altfel spus sa puna pe bancheri si pe companii sa plateasca, nu pe oameni cum s-a intamplat la noi prin taierile inimaginabile dupa orice manual a salariilor cu 25% si cresterea TVA-ului peste noapte, de asemenea cu o cota paranormala pentru orice economie dezvoltata.

Sunt mai multe particularitati ale „modelului unguresc” si nu va voi plictisit mai departe. A venit insa vremea ca ungurii sa se laude si putine sunt ziarele romanesti care amintesc de rezultatele pozitive ale vecinilor nostri, acuzatiile americanilor catre Orban si ostracizarea lui langa Putin fiind singurele sabloane permise. Nu de alta, dar nu se stie niciodata cum de revolutia Facebook incepe sa clatine si scaunul lui Isarescu si asta nu prea e permis. Iata deci un articol dintr-un site curajos si atent la stirile relevante care ar putea oferi multe invataminte guvernantilor nostri. Nu de alta, dar parca mai azi se tanguia un ministru ca noi nu putem scadea TVA-ul ca nu ne lasa FMI-ul. Ungurii au flituit FMI-ul de ani de zile si i-au gonit in suturi chiar, cand Voinea se lauda ca o sa fie vai de unguri si ca noi ne indatoram la costuri mai mici ca ei pentru ca ei nu au FMI-ul. Ei bine, nu e chiar asa. Iata deci articolul:

Viktor Orban si modelul economic unguresc: Zboara, bondarule, zboara!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, sustine ca a reusit sa inchida gura criticilor sai dupa ce masurile atipice luate de acesta in ultimii trei ani au bulversat mediul de afaceri din Budapesta.

Cu taxa pe banci reprezentand o importanta componenta fiscala la bugetul de stat al Ungariei, dar si un cost redus la utilitati, Orban s-a confruntat cu o opozitie puternica din partea analistilor, rivalilor politici si a reprezentantilor marilor corporatii care au vazut in acesta masuri un mod de a indeparta investitorii.

Acum, Orban impinge in fata o crestere economica de 3% si un deficit bugetar ce se incadreaza in limitele UE pentru a arata ca masurile sale au fost eficiente, relateaza publicatia Bloomberg.

This Post Has 2 Comments

  1. JE

    1. Din pacate Romania se afunda tot mai mult in mocirla, spre deosebire de Ungaria, care iese. Daca lucrurile vor merge tot asa, in scurt timp nu vei mai avea cu cine sa faci afaceri, nu vei mai putea investi, nu vei mai putea sa produci sau sa vinzi ceva, pentru ca nici nu vor mai fi bani pentru cumparaturi/investitii si nici oamani care sa le faca.
    Am mai spus intr-un comentariu la tine pe blog, din punctul meu de vedere este mai rentabil sa-ti cumperi o casa/apartament in Ungaria decat in Romania si in cativa ani va fi mai rentabil si din punct de vedere economic sa traiesti acolo.

    Comparativ cu tarile vestice dezvoltate, in Ungaria va fi mult mai bine. Din pacate oamenii se raporteaza la PIB, sau la nivelul salariului, dar nici unul, nici altul nu au nici o legatura cu nivelul de trai al omului de rand. Conteaza cel mai mult cati bani iti raman in buzunar, iar in vest nu prea iti raman. Statele vestice au devenit cretinopato-socialiste si dupa ce au importat o gramada de idioti de prin toate gropile de gunoi din India, Pakistan, Africa si Orient au inceput sa-i cocoseze pe localnicii muncitori si micii afaceristi cu taxe si impozite, pentru ca tot gunoiul ala importat traieste pe welfare/benefits. Cu alte cuvinte cetatenii nativi si majoritari au inceput sa fie „discriminati pozitiv”.
    Ca sa facem o comparatie, asta:
    http://www.theguardian.com/uk-news/2014/nov/05/eu-migrants-uk-gains-20bn-ucl-study
    versus asta:
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2821151/Non-EU-migrants-State-costing-British-finances-120billion-1995.html
    Sa nu uitam nici de asta:
    http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/11059138/Rotherham-In-the-face-of-such-evil-who-is-the-racist-now.html

    Apropo, va mai aduceti aminte de impozitul urias pe care vroia sa-l puna Hollande si de gestul lui Depardieu?

    2. Din punctul meu de vedere centralele nucleare nu sunt un lucru bun. Sa trecem de la carbuni si petrol, ceea ce reprezinta un lucru rau, la energie nucleara, adica la mai rau, poate sa fie dezastruos. Exista metode mult mai bune si mai ales curate de a produce energie. Vezi cu ce probleme se confrunta francezii, nemtii si americanii:
    http://www.trilulilu.ro/centrale-nucleare-bombe-nucleare-cu-intarziere-1
    http://www.trilulilu.ro/centrale-nucleare-bombe-nucleare-cu-intarziere-2-1

    3. Cum este cartea lui Kiyosaki pe care o citesti acum? Ma gandeam sa o comand si eu, dar cartile lui mi se par putin cam „americanesti” si cam repetitive.

    1. admin

      3. Nu prea recomand cartea, nu contine lucruri noi, dar sunt cateva idei care desi par banale, sunt extrem de tari. Repet nimic nou, e doar putin actualizat limbajul la situatia post-criza creditelor si miezul il constituie in principal ideea de a reinvesti profitul si de a cauta sa ai cashflow. E un fel de continuare la Cadranul banilor, eu o citest mai mult ca sa ma indoctrinez. E una sa accepti rational niste idei si alta e sa incepi sa gandesti prin prisma lor, sa vezi lucrurile prin prisma acelor idei. Asa e si cu cadranul, rational pare simplu si frumos, dar pana sa ajungi sa ti-l asumi si sa il constientizezi e mai greu. De aceea, prefer sa citesc orice scrie Kyiosaki doar ca sa aflu cat mai multe exemple concrete si aplicatii la cadranul banilor.

      2. Am auzit si eu multe, de cand cu Fukushima … La generatiile noi de centrale nu ar fi asa multe probleme. Normal ca sunt alte metode, dar pana la „altele” strica oare energie „mai” curata si ieftina? In schimb, noi ce facem in domeniul energiei? Subventionam panourile altora cu accize pe pretul kilowatului si facem investitii in laserul de la Magurele ca sa „rezolvam problema deseurilor nucleare”, adica sa ajungem groapa de gunoi pentru deseuri. Comparativ, Ungurii s-au inteles cu rusii sa le mai faca o centrala nucleara si nu e deloc exclus ca peste 10-20 ani cand Cernavoda o sa cam scada productia sau poate chiar sa se inchida si cand cererea poate o sa fie mai mare – intre timp cine stie cum iesim si noi din epoca de piatra si conectam toate satele si marim reteaua – o sa importam energie electrica de la unguri. Carbunele nostru e foarte prost si pe langa asta se fura mult. Stiu pe cineva care lucreaza la un combinat in Drobeta Turnu-Severin unde cumpara carbune la suprapret care e carat de firme capuse folosind camioanele combinatului si alte scheme de astea. Toata industria miniera de la noi e super capusata si total ineficienta, cifrele dovedesc. Pe hidro e alta taina, desi evident si aici se fura. Nu ma pricep la ce s-a intamplat pe la Nuclearelectrica dar macar la astea nucleare optiunile de furat sunt mult mai mici. Si apoi, daca altii au centrale, riscul e cam acelasi pentru noi, nu realizam nimic daca stam pe bara. Cand o sa bubuie Kozlodui, crezi ca eu daca stau in Craiova ma incanta cu ceva ca noi nu avem centrale nucleare la fel de multe ca bulgarii sau ca ungurii?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.