Am vazut azi cateva secvente la TV cu banii, aurul si tablourile lui Valcov. Nu prea ma uit la TV si in ultimul timp nu prea mai citesc nici pe internet stiri pentru ca am spus ca nu cred ca mai exista scapare, ci e doar treaba de timp pana cand lucruri extraordinare urmeaza sa se intample in Romania si de asemenea e doar treaba de timp pana cand lucruri extraordinare urmeaza sa se intample in Europa.
Nu vreau sa par profet sau prezicator si nici macar analist. Doar ca pe baza catorva trenduri esentiale, este oarecum clar intro merg lucrurile. Principalul trend la nivel european ar fi deflatia, pe care nici macar BCE nu o poate opri desi a inceput sa pompeze cateva sute de miliarde lunar – sume astronomice care dupa definitia de la carte, ar trebui sa explodeze preturile. In schimb, singurul efect care se poate vedea ar fi dezechilibrarea pietelor financiare si scufundarea randamentelor la obligatiunile suverane pe care ECB-ul le cumpara en-gross prin programul de „transfuzie” financiara prin care incearca stimularea inflatiei. Detalii mai tehnice ale efectelor pe care BCE-ul le produce in piete puteti gasi intr-un articol pe Zerohedge, din care doresc sa atrag atentia asupra unor termeni: liquidity bazooka, shortage of government bonds, negative rates environment etc.
Nici nu ma intru in problema Grecia: drama este zilnica si mai lipseste doar acceptarea si declararea realitatii: Grecia e in faliment. De altfel, toata lumea recunoaste, doar ca inca nu s-au semnat hartiile si nu s-au anuntat oficial creditorii ca sa stie sa nu mai aiba nici o speranta si – ce e mai important – sa marcheze in bilanturi pierderile de pe expunerea pe obligatiunile grecesti. De fapt, banuiala mea e ca de aia se tot lungesc aiurea discutiile si se amana momentul. Fiecare zi amanata, le permite creditorilor Greciei sa mai o lungeasca putin si sa nu marcheze pierderea, putand astfel sa arate mai frumosi in ochii propriilor creditori, caci fiecare „nas isi are nasul sau”.
Scepticii ar putea spune: tensiuni de astea am tot mai avut. De altfel, de ani de zile, topicurile par aceleasi. Am recitit un articol vechi de pe blog (2012) in care un fost director al FMI spunea ca in 2015 urmeaza hiperinflatia. Sunt si eu curios daca are dreptate. Ei bine, in timp ce scepticii dorm linistiti si nu le pasa daca maine nu o sa poata sa isi mai scoata de pe card decat 100 lei pe zi, unii oameni mai informati si mai „predispusi” la socuri, sunt de alta parere. De exemplu, Valcov.
Nu stiu cine e Valcov asta si pana nu a aparut ca ministru nici nu ii vazusem fata. Acum insa i-am vazut tablourile, aurul si gramezile de banii. Aur, cash si arta sunt investitiile lichide cele mai stabile. Aurul ofera protectie la risc, arta ofera randamente extraordinare si cashul permite vanarea oportunitatilor. Omul asta chiar stia sa investeasca banii, oricum ar fi fost ei dobanditi. Sa ne gandim ca la toata averea lui, Valcov nu platea nici un impozit si nici macar un comision bancar. Prostii care isi tin banii in banca, dupa ce ca platesc comisioane penibile si castiga dobanzi penibile, mai platesc si impozit pe dobanzile penibile. Valcov nu platea nimic, doar traia cu riscul si cu frica de a fi furat. Sau … prins, dar asta e alta poveste. Deci iata cum cei care au bani multi se gandesc la riscuril caderii bancilor si a devalorizarii monezii. Ca fapt divers, la Valcov am vazut doar niste teancuri de hartii de 50 lei, nu stiu daca avea ceva valuta, dar cu siguranta nu putea sa fie expus doar pe leu.
Spre deosebire de Valcov, grecii, intr-un mod paradoxal, inca au (sau au avut pana mai recent) incredere in banci: daca au retras peste 23 de miliarde de euro din banci in ultimele 3 luni, inseamna ca pana mai ieri i-au avut in banci! Ceea ce denota un curaj uimitor. Nu stim care este distributia acestor bani: poate sunt milioane de greci carea veau intre 1000-5000 eur, dar daca sunt doar sute de mii de greci care aveau intre 15.000 si 100.000 eur, atunci grecii chiar sunt curajosi. Intr-adevar, nu prea exista alternative la depozite pentru toata lumea, dar nici chiar asa! Ce ar putea face acum un pensionar care are toata averea in banca si isi pune nadejdea in banii aia pentru viitorul sau? Se gasesc explicatii pentru situatie daca e sa cautam, cert este ca s-a cam dus si curajul lor. Soldul total al depozitelor bancilor grecesti a inceput sa tinda catre minimele inregistrate in anii 2012.
Revenind la Valcov asta, desi nu am urmarit emisiunile si stirile, pun pariu ca nici un reporter nu a pus problema in felul urmator: de ce Valcov nu are incredere in Isarescu? Sau de ce macar nu are incredere in economia romaneasca. Valcov nu e orice terchea-berchea, ci el era MINISTRUL FINANTELOR atunci cand banii ii avea in cash, aur si tablouri!!! Un mic mare amanunt, care nu va fi discutat.
Pentru ca la asta se reduce: daca Valcov avea incredere ca sistemul bancar romanesc este solid, cu siguranta ar fi ales fie solutia clasica a depozitelor sau fondurilor de investitii, fie, de ce nu, aurul in custodie la banci. Deci Valcov nu a avut curaj nici macar sa stocheze aurul la banci in custodie, il tinea in seifuri sub forma de lingouri. Asta da cohones! De altfel omulca asta pare barbat, cel putin asa il lauda Moise Guran care s-a aratat extrem de impresionat de curajul lui Valcov care a cerut colegilor parlamentari sa voteze impotriva mentinerii imunitatii pentru a putea merge in judecata si a clarifica situatia. Nu stiu daca Valcov e barbat, dar probabil daca ar fi muncit din greu banii aia, nu i-ar fi tinut prin prieteni si prin rude, pastrati aiurea prin seifuri sau prin pereti (tablourile erau ascunse) in apartamente cumparate de colegi, sau la tara pe la veri si rude etc. Dar hotul neprins este negustor cinstit pana la pronuntarea justitiei in care desi nu avem incredere, din gresala e posibil sa mai faca dreptate din cand in cand, mai ales acolo unde lucrurile sunt clare.
Ma gandeam ca la cat se fura in tara asta si la cate incalcari ale legii care s-au facut, cate se aud in ultimul timp sunt mizilic. De aceea am numit tot zgomotul asta rafuiala intre mafioti pentru ca probabil multe dintre „investigatii” sunt targetate specific impotriva unor persoane si nu exista o clara si sincera concentrare a DNA-ului si a justitiei de a face dreptate. Altfel nu imi explic de ce abia acum se judeca fapte de coruptie care au avut loc acum cativa ani de zile si nu auzim nici un caz de coruptie care a avut aloc luna trecuta sau acum 2-3 luni, ca si cum peste noapte toti coruptii s-au speriat si nu mai fura.
Asa cum furtul nu va disparea de pe pamant, tot asa nici coruptia, cu atat mai mult cu cat coruptia este precum un drog sau ca o hora: cine ia drogul sau cine intra in hora, nu se poate opri ci trebuie sa mearga inainte. Altfel, e nasol. Si prin urmare, daca coruptie exista, cum de nu exista investigatii cu privire la fapte de coruptie recente ci se zgarma dosare de ani de zile in urma?
Nu cred ca lipsa resurselor ar fi o explicatie. De altfel, cand vine vorba de resurse, statul pare sa aiba resurse nelimitate pentru actiuni de bravism idioate cum ar fi cazul cu inchiderea unui magazin pentru ca avea lipsa 50 de lei in casa. Sunt organisme diferite, ANAF-ul de DNA sau politie si procuratura, dar am dat doar un exemplu care mi-a sarit in ochii, nu este deloc exclus ca asemenea exemple sa fie si la DNA sau prin alte locuri, adica sa munceasca cu spor pentru obiective precise si punctuale nu pentru statutul organizatiei si prezervarea statului de drept.
Sa fie insa doar astea problemele noastre, oricum nu in astea intentionam sa intru prea mult ci doar sa reiterez cateva diagnostice puse mai de mult prin prisma unor exemple concrete actuale. Daca mai era nevoie …
Ca justitia de la noi este handicapata, e un aspect secundar.
Ceea ce trebuie retinut este ca informatiile astea nu sunt nicidecum secrete cum se credea pana nu de mult si de asta e mai bine cu aurul zidit in perete, hartiile in geamantan la verisor, tablourile la matusa Tamara, etc.
Si cei care au access la informatiile astea, poate nu o sa-l taraie AZI pe Hrebe in justitie insa categoric o sa-l santeze sa lucreze pentru cine trebuie si cum trebuie, sa cotizeze unde trebuie, ceea ce pana la urma, ironia sortii, e doar cu putin mai bine decat in inchisoarea care MAINE s-ar putea sa fie totusi in meniu daca asa sunt ordine de mai sus.
Sa speram ca revin peste cateva luni cu „told you so” :))
Hehe, ce ziceam:
Scandalul Swissleaks, faza pe Romania: Seful ANAF va primi de la Fiscul francez datele despre conturile secrete ale cetatenilor romani la HSBC Private Bank
de Red. Investigatii HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 16:58 Economie | Finanţe & Bănci
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va primi de la Fiscul francez, in urma unei cereri, datele despre toti cetatenii romani care au detinut sau detin conturi secrete la banca HSBC. Seful Fiscului, Gelu Diaconu, va primi la Paris in cursul acestei luni lista completa cu cetatenii romani care si-au depus banii la filiala elvetiana a bancii, HSBC Private Bank, fara sa-i declare in Romania, potrivit unor surse guvernamentale.
cred ca tremura Hrebe si altii; sa fim seriosi, ei nu se uita la conturile in ro, dara mite la alea babane din afara
Pai nu stiai ca legile sunt doar pentru catei?
JE: Apropo, daca pui link -uri da si titlul articolului pentru referinte ulterioare pentru ca la un moment dat s-ar putea ca ele sa devina invalide si stirea se poate cauta din alte surse macar dupa titlul.
Nici eu nu ma refer la scheme cu TVA -ul, iar „sifonarea” profitului este si ea legala si se practica cam de toate corporatiile care au investit in Romania, aici nu ramane mai nimic pentru taxare, totul se intoarce la firma mama si de acolo probabil ajunge in paradisuri fiscale.
Normal ca isi asuma niste riscuri, si cand incerci sa treci granita cu milioane de dolari in portbagaja iti asumi riscuri similare in scopuri la fel de „nobile”.
Daca vorbim de marimea taxelor, sa nu uitam ca SUA impozita si mai agresiv ca la noi acum si nu o duceau rau deloc, ba dimpotriva, se pare ca o duc mai rau decand cu scuturi si evaziuni „legale”.
Daca vorbim de competenta Statului (cel putin de la noi) de a cheltui la modul decent banii care i se incredinteaza, atunci n-ar mai trebui sa plateasca nimeni taxe nu doar firmele care au logistica necesara evaziunii „legale”.
Dar vezi tu, dupa logica ta ar trebui sa definim ca moral, ceea ce se intampla inainte de ’89 cand toti furau ca deh, era bun comun si deci al nimanui.
Asa si acum, ii furam, ca ne fura, nu oprim hotul, doar furam si noi ce se poate din ce ni se fura.
Nu sunt impotriva genului asta de micro-justitie dar nici nu l-as defini ca o situatie ideala sau morala.
La astia mai micuti le ramane doar sa fenteze impozitul pe profit SI TVA -ul SI taxele pe forta de munca, prin munca la negru, fara acte, fara facturi, chitante, bonuri, etc.
De la painea cea de toata zilele pana la constructia de case – stiu direct cazuri.
Dar e chiar e absurd si nitel hilar sa fugi la hoti ca sa parasti hotul.
Cine stie, atat timp cat nu avem curajul sa ne luam de piept cu sursa problemei, macar atata se poate face.
Desi, daca nu au sa le mai ajunga banii, putin probabil ca vor fura mai putin, probabil se vor imprumuta mai mult.
Ba teoretic cam este.
Tu ca firma te sustragi substantial contributiei sociale la care esti dator.
Adica omul de rand nu se sustrage, plateste tot chit ca il costa jumatate din venit daca nu mai bune, si companiile nu platesc mai nimic cand inregistreaza de fapt profituri substantiale?
sa faci profit si sa iti asumi riscul de a transfera banii aiurea in offshore-uri nu e picknick deloc; nu te substragi deloc de la contributii cata vreme transferi pe offshore doar profiturile; eu nu ma refer la tunuri cu TVA-ul si sifonari aiurea de profituri ci la faptul ca dintre cei care fac profit, prost sa fii sa platesti in romania 32% impozit cand poti transfera in offshore unde nu iti cer nici contabilitate si taxa e zero; problema morala trebuie sa ia in considerare si moralitatea statului, ori in Romania nu cred ca mai are rost sa discutam
Despre Valcov si ciupelile lui:
http://www.comisarul.ro/politic/exploziv_411305.html
Si daca mafia e tot a lor? Plus, poate mai bine iesi cu mafia decat cu statul, taxe & impozite :))
Cu offshore scapa de impozitul pe profit, dar tot e dificil de mutat banii de colo colo, trebuie operat cu banci si ne intoarcem la problema initiala..tranzactiile bancare sunt monitorizate, sa-i aduci legal inapoi de acolo iarasi e o problema, etc.
Iar la faza cu Elevetia … daca ai avea sute de milioane bani negri, te-ai baza la pe ce scrie unul pe un blog cand chestii concrete, deja intamplate, arata altceva?
Si fii sigur, ca atat a aparut in public, NSA s-ar putea sa aiba access total la evidentele bancherilor elvetieni, dar asta sigur nu o sa apara prea curand in presa…
Dincolo de toate, nu poti totusi sa nu te gandesti, ce e in capul la oamenii astia?
Cum poti functiona asa ca un robot, pentru ce ai putea avea nevoie de atatia bani?
S-ar putea opri la primul milion de euro si sa traiasca bine mers din ei, practic ce fac e sinucidere curata pentru ca mai devreme sau mai tarziu, ceva se rupe si nu raman nici macar cu atat..
pai poate fi a lor mafia, dar nu se stie niciodata cand crapa un mafiot si ciripeste; sa nu uitam cazul fratelui lui Base care credea ca nu o sa ciripeasca tiganii nici daca ii tzepuieste crunt; cu offshore-ul nu e deloc greu de mutat banii; pur si simplu faci contract intre firma DINROMANIA SRL catre FIRMA OFFSHORE LTD de consultanta, transferi tot profitul si asta e tot, firma aia e 100% legala si nu poate nimeni sa iti ceara nici o socoteala de unde ai banii si ce faci cu ei, odata ajunsi in offshore, de orice culoare ar fi fost ei la origine. La origine da, e problematic, in sensul ca apar transferutile peste 10.000 E la BNR si pot sa sape mai mult sa vada de unde si unde se duc sume mari, dar in afara de a face controale nu au ce sa faca, banii s-au dus.
Dar partea cu offshore-ul e mai grea pentru ca necesita oarecare incredere in semnul ca la cata presiune s-a pus dupa 911, multi nu mai au incredere sa tina sume mari, si le folosesc doar ca proxy catre conturi din Elvetia care este si sigura si solida. Iar ce intra din offshore-uri, chiar pot sa urmareasca ei ce vor. Dar nu pune prea multa baza ca NSA-ul sau americanii sau orice banci straine colaboreaza cu DNA sau politistii romani. Daca americanii au fost nevoiti sa ameninte si sa aplice sanctiuni si tot felul de constrangeri elvetienilor DOAR ca sa elimine conturile total secrete, ce pot face romanii? Pun pariu ca nici cu hotarari judecatoresti nu e asa usor sa obtii extrase de la o banca din Elvetia, mai ales daca e o banca mica, cu reputatie, cu avocati, etc
Vad ca e multa confuzie cu offshore-urile astea. Poate va ajuta aceste articole:
https://silviupricope.wordpress.com/2014/09/12/paradisurile-fiscale/
https://optimizarefiscala.wordpress.com/2012/06/25/unde-cum-si-cat-costa-infiintarea-unei-firme-offshore/
http://firmeoffshore.blogspot.ro/2013/10/procedee-de-optimizare-fiscala-firma.html
http://firmeoffshore.blogspot.ro/2013/04/in-ce-tari-merita-sa-ti-faci-firma-si.html
http://firmeoffshore.blogspot.ro/2013/08/firme-din-romania-detinute-de-offshore.html
http://firmeoffshore.blogspot.ro/2013/08/firmele-offshore-sau-o-forma-legala-de.html
http://firmeoffshore.blogspot.ro/2012/06/ce-avantaje-deriva-din-fondarea-unui.html
apropo de corectitudine:
http://www.comisarul.ro/politic/exploziv/asta-controleaza-evaziunea-din-romania/po_319426.html
pai offshore-urile sunt legale, nu e nimic ilegal sau imoral sa ai offshore-uri
Pai sunt legale, dar imorale ca doar se sustrag in mod legal de la plata taxelor. Cine nu are e pur si simplu jupuit, iar cine are nu plateste nimic. Sa nu mai vorbim de faptul ca ANAF nu merge in vizita la firmele care au actionariat in offshore, stie ca nu pupa nimic.
Sa nu mai vorbim de faptul ca, umbla vorba prin targ ca li s-a interzis sa faca controale la firmele straine sau cu actionariat strain. Iti faci un LTD in UK cu actionariat in BVI(British Virgin Islands) si stai fara grija.
In general se spune ca „esti mic atata timp cat platesti taxe”. In Romania doar la un calcul simplu ai 56% impozite, fara impozite ascunse sau specifice (de ex taxa pe scaun), fara accize sau altceva.
16% – impozit pe profit
16% – impozit pe dividende
24% – tva
In Bulgaria ai 10 + 5 + 20= 35% impozite directe, fara impozite ascunse sau specifice sau accize.
21% este o diferenta ENORMA si ne mai miram ca fug firmele din Romania in Bulgaria? Sau ca vin bulgarii cu diverse produse alimentare la noi. Sa nu mai vorbim de faptul ca bulgarii nu fac abuzuri cum face ANAF la noi. De ex tva-ul se recupereaza NECONDITIONAT la cerere, nu ca in Romania dupa toanele astora de la ANAF, adica il vezi peste un an de zile sau chiar doi, eventual te si judeci cu ei, ca sa-l mai vezi vre-o data.
Majoritatea firmelor care au productie in Romania au actionariat offshore, altele au plecat cu totul in Bulgaria de ex Unilever sau Coca Cola. Daca stai aici, si ai doar SRL, pe langa abuzuri, esti mancat de concurenta din alte state. Daca prestezi servicii si nu ai deja (doar) offshore, se numeste ca esti prost. Doar se vede cu ochiul liber cun te trateaza statul Roman si institutiile lui.
Si Bulgaria are taxe mari comparativ cu alte state, de ex Cipru cu tva 12% sau Luxemburg cu tva 13,5 %. Inca mai sunt oameni atat de prosti care importa din spatiul extracomunitar direct in Romania si platesc tva 24% si mai si suporta umilinta din vamile romanesti + spaga de rigoare.
Oamenii destepti au un „ansamblu” de firme. De ex produci in Bulgaria cu 10% impozit pe profit, exporti fictiv pe un offshore din Singapore, importi fictiv pe o firma din Cipru cu actionariat in Belize, platesti in Cipru tva de 12%, dupa care iti vinzi marfa in toata UE fara sa mai platesti tva. Profitul ramane direct in Singapore, sau pe firma din Cipru si il exporti in Belize.
Treburile aste ii rod la icre pe guvernantii din toata Europa. Sunt perfect legale si nu au ce sa faca. Statele sarace si falimentare de ce devin mai sarace devin mai agresive. Vezi comportamentul ANAF-ului zilele astea. Bineinteles ca ii jupoaie pe aia mici si fara aparare, nu pe aia mari sau pe cei cu carnete de partid.
Ce se intampla acum, este esecul unui sistem, esecul statului modern. Statul modern si partidele politice sunt doar niste structuri de mafioti, al caror singur scop este sa se imbogateasca jefuind fara nici o jena oamenii care muncesc.
Sa intelegi mai bine ce spun citeste asta:
http://minitaxe.com/2015/02/08/sursa-tuturor-relelor/
Despre Bulgaria (citeste selectiv):
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7517046-video-cum-muta-afacerile-bulgaria-cum-scapi-tva-24-investigatie-incognito-despre-riscurile-avantajele-unei-firme-deschise-ruse.htm
cred ca toata problema cu offshore-urile e inutil sa mai discutam; daca erau imorale, cel mai democratic stat din lume nu ar permite grosul banilor sa se scurga in offshore-uri; offshore-urile sunt pur si simplu un mecanism de echilibru al pietei si de constrangere al politicienilor incapabili si care vor sa rezolve toate problemele doar prin marirea taxelor si tiparirea de bani (unde se poate); cand offshore-urile o sa dispara, sa vedeti atunci criza
Ah, si nu poti sa nu dai de banuit cand vinzi tablouri de sute de milioane de euro anual.
Trebuie si ceva spaga sa ramana ochii inchisi, si nu putina.
Cazinourile mai sunt o forma, dar si veniturile astea au schema de impozitare destul de consistenta.
pe cazinouri trebuie sa dai comision la mafie …
Mai interesant e cum scoti banii astia din firme, fara taxe si fara sa iesi ca fiind evazionist.
Una ar fi schema Siveco si ma intreb totusi de ce cu atata informatizare, nu se tine un ochi pe astfel de firme care invart astfel de sume.
Si de fapt sunt 18.000 daca 2000 sunt comisionul.
Si pe aia 18.000 platesc 16% impozit pe profit daca vreau safie 100% legali.
Si cred ca si 5.5% sanatate.
Se pot spala dar cam scade suma.
Oricum nu cred ca s-a obosit sa spele bani.
Toti erau negri de la un capat la altul.
Si tablourile tot cu bani negri cumparati.
Si e foarte probabil astea (bunurile, aur, cash) sa fi fost tot.
E clar ca omului nu i-au placut bancile, fie ele si din Elvetia.
Uite si de ce:
In 2009, the Swiss bank UBS settled with the US government over similar accusations, agreeing to pay a $780 million fine and to hand over names of Americans with secret bank accounts. “For U.S. taxpayers it is going to be impossible to hide money in Switzerland, and it is just a matter of time that this is the case also for Germans and Britons,” Asher Rubinstein, a partner at Rubinstein & Rubinstein LLP in New York, told Reuters at the time. “Switzerland will no longer be a tax haven.”
http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-05-20/the-end-of-the-swiss-bank-account-as-we-know-it
Siveco nu s-au complicat pentru ca credeau ca au spatele acoperit. Acum o sa inceapa si ei cu offshore-uri ca mai toate marile multinationale, dar costa nitel si e bataie de cap. In Elvetia, cu toate acordurile recente, cred ca secretul pana la o anumita suma este inca garantat. Sa zic ca am citit asta pe blogul lui Sima, dar nu bag mana in foc …
Am mai aflat azi de o posibila schema de spalat bani: eu am un tablou care costa 1000E, il bag la o casa de licitatii unde imi trimit soferul sa o cumpere cu 20.000E. Platesc comisionul de 2000E si ma aleg cu 17.000 curati. Inmultiti suma cu 10, 20 si va dati seama ce se poate face. Si asta nu doar in RO! Nimeni nu poate banui pentru ca mereu exista nebuni si pretul e cel oferit de piata.
Acum, daca presupunem ca Valcov era omul in PSD care se ocupa cu „arta”, putem clar deduce ca banii nu erau doar ai lui, DACA tablourile chiar sunt reale.
Din ce am mai auzit, colectia ar fi una „safe”, Valvov nu s-a aruncat in zona riscanta, adica nu colectina nume/opere necunoscute care sa nu aiba o valoare recunoscuta si sa nu poata fi revandute usor. Altfel marfa era relativ „lichida” daca ne raportam la domeniul artei, cum ar fi in portofoiul investitional forexul, care il poti vinde/cumpara oricand in orice cantitati.
Deci inca imi mentin parerea ca Valcov era destept si ca probabil tablourile sunt mizilic si ca adevarata gaina de aur este … de aur. Succes celor ca ii cauta acum ouale …
…lupta, lupta si da-i, si da-i si lupta…
http://www.cotidianul.ro/o-noua-furtuna-a-cuprins-romania-antifrauda-fiscala-258909/
Multumesc, o sa caut, am vazut un interviu si am ramas cu impresia ca el personal e un om foarte aproape de marii calugari, ca si valoare duhovniceste.
este cel putin un scriitor talentat
On topic:
Cati bani se fura anual in Romania:
Curtea de Conturi acuză guvernele Ungureanu şi Ponta de abateri financiare de 6,2 miliarde de euro în 2012
http://www.mediafax.ro/economic/curtea-de-conturi-acuza-guvernele-ungureanu-si-ponta-de-abateri-financiare-de-6-2-miliarde-de-euro-in-2012-12077431
Cu spaga potrivita la locul potrivit, banii aia au sa-l astepte dupa aia 1-2 ani de puscarie executata efectiv, indiferent ce condamnare ia, daca ia.
„puscarie” acasa – ca doar e la moda acum, asta e maxim ce va obtine
Cu magazinul – n-ar fi primul proces pe care statul roman il pierde prin Europa pentru decizii proaste ale unui angajat de Stat, in speta unul de la ANAF.
Chiar eu stiu un astfel de caz a unei persoane destul de apropiate – procesul a durat cativa ani dar omul s-a ales cu un sac de bani pe post de compesatii.
Eu n-as fi asa singur ca nu sunt monitorizate si sume mai mici, conturi ale unor persoane anume cu expunere politica cel putin, cu certitudine sunt monitorizate, indiferent de sume si banii negri care ii vehiculeaza nu ajung sub nici o forma in banci mai intai ci tot cu plasa de colo colo, daca isi aduce aminte cineva de plasele cu bani de la Siveco.
Ca banca, e f. greu sa te protejezi de astfel de scurgeri de informatii, doar daca clientii cu adevarat importanti sunt accesibili doar unor operatori desemnati special, in ceea ce ii priveste pe aia mici, cu mandat sau fara, n-au nici o sansa.
Iar astia au sa vina dupa toti, mari sau mici. mai ales ca cele mai consistente sume se strang acum in bancile de la noi tocmai din „banul saracului” care lucreaza prin strainatate si pentru care inca n-au gasit o formula de impozitare.
Dar o sa vina si asta.
1)
In urma cu o saptamana-doua, o masina cu numar de Olt a fost prinsa cu 2 mil euro cash, la granita dintre Austria si Elvetia. Probabil erau carausii mafiei lui Valcov, care transportau prada pentru a fi pusa la pastrare prin diverse apartamente care sunt folosite pe post de seif prin Elvetia.
Asta este metoda prin care mafia din toata tara scoate si pastreaza banii. Cine isi inchipuie ca banii sunt tranzactionati prin banci e naiv. Fac un cont la o banca in Romania, extrag banii, ii cara in sacose cu masina peste granita si ii depoziteaza prin apartamente detinute de offshoruri anonime pana gasesc in ce sa-i investeasca. Mai ales dupa „episodul Cipru”.
Uite altii:
http://bit.ly/1jikBu8
2)
Ala cu magazinu…
Da de asta ce zici?
http://bit.ly/1EaFtix
la aia cu masina, poti da o sursa a stirii? putin credibil ca ar fi atat de prost cat sa lase 2 mil pe mana unor carausi, oricine ar fi ei; asta doar daca omul are afaceri de sute de milioane, ceea ce e putin probabil
de 2 ce sa zic, nu stim adevarul; de fapt nu stim adevarul nici la ala cu magazinul, probabil presa ar trebui sa investigheze mai in amanunt
A fost dat si pe la stiri la tv, nu mai retin exact pe ce post. O alta sursa este asta:
http://bit.ly/1HSeCJf
Nu sunt prosti sa lase banii pe mana unor carausi. Carausii sunt parte din afacere. Valcov (si altii ca el) fac jmecheria cu delapidarea legala. In mod evident ca nu pot sa faca singuri si la vedere acest lucru, dar o fac prin niste firme controlate de interpusi. Incaseaza banii prin firmele din Romania si ii scoat din banca imediat ce au intrat in cont.
Firmele pot sa le pastreze mai mult timp sau sa le vanda unor oameni ai strazii cu datorii cu tot. Oricum majoritatea actionarilor sunt o casuta postala prin Cipru, Belize sau mai stiu eu pe unde.
Tot capul retelei cumpara niste apartamente in Elvetia, si desemneaza un asociat sa stea acolo si sa faca receptia la colete, iar el doar verifica din cand in cand, eventual la sfarsit de captamana.
De asta am dat exemplul cu sotii Nemes, parte din reteaua patronata de Basescu, in care sunt implicati si Blejnar si altii ca ei. Prostovanii astia Nemes, erau carausii. Acum eu nu stiu daca au plecat cu parte lor sau au furat ceva. Cam greu sa-l furi pe Basescu, Blejnar, Udrea, etc, ca ei fac jocul si tot ei pot sa-l controleze. Mai ales ca au si SRI si alte institutii sub control.
Un alt personaj care avea rolul de caraus, est Codrut Marta. Cu asta nu se stie ce s-a intamplat, „a fugit” si este scuns in mod deliberat, sau l-au mierlit.
Acum poate te intrebi care e diferenta dintre mafia lui Valcov si a lui Basescu-Udrea-Blejnar. Pai e simplu. Prostovanul asta de Vaclov si mafia lui a furat bani din tara si i-a invest tot in tara. Aici incluzand si tablourile si lingourile aduse din strainatate acasa.
De ex. aici:
http://bit.ly/1CtaHiG
Saga continua:
http://bit.ly/1bBZ5jq
http://bit.ly/1xFBdFL
Mafia lui Basescu-Udrea-Blejnar cu banii furati desi pare mult, au facut destul de putine investitii in tara, grosul fiind afara prin firme cu actionariat offshore. De ex:
http://bit.ly/1BtWtt8
Super bonus:
http://bit.ly/19pDKrS
ce nu stim noi e cat are Valcov in afara, e posibil ca ce avea in Romania sa fie mizilicul …
Nu stiu exact cat de multi bani are, dar cred ca multi, daca au tot trebuit stocati in apartement(e), iar carausii doar la un drum duceau 2mil, dar totusi putini fata de aia de sus care dau tunuri grele.
Despre Valcov trebuie retinute doua lucruri:
1) 8 ani a fost primarul orasulului si el a facut „legea” si a dijmuit tot ce a prins, dar in general gainarii. Vezi afacerile in care e implicat: birouri de avocatura, firma de cadastru, agentie de imobiliare, etc la care se adauga celebrele contracte cu statul pentru divese: spatii verzi, anvelopari blocuri, distributie apa potabila, firma agenti paza, etc. adica cam tot ceea ce face orice primar care se respecta. Oricum gainarii.
2) 8 ani a fost seful PDL pe judetul Olt, unde (cerd ca) a avut mai mult fumctie de „perceptor”. Se ducea cu „foncirea” prin judet, dar nu (cred ca) era pentru el. Probabil isi primea un comision ceva, dar grosul mergea la partid sau mai sus.
Sa nu uitam ca in vremea lui au fost privatizate si „obiective” mai importante unde nu prea se vorbeste despre el. Probabil a fost om de legatura, un majordom sau concierge ceva. In cazul privatizarii ALRO se vorbeste de Basescu-Udrea/Cocos-Stolojan. Nici un cuvant despre Valcov.
Eu sunt din Slatina lui Valcov… altceva nu stiu… o fi furat, dar parca numai el… Altceva vreau sa zic. Am vazut cartea care ai pus-o , ‘Se intorc mortii acasa”… si vroiam sa zic ca e o carte mare, ca autorul e mare inaintea lui Dumnezeu si eu personal am invatat mult din cartea asta.
eu inca nu am terminat-o, dar intr-adevar este o carte extraordinara; vezi si conferintele autorului pe youtube …
Nu pe aici citisem ca nici bancile din Elvetia nu mai sunt ce au fost?
Pana la urma au reusit, americanii parca, sa-i oblige si pe bancherii elvetieni sa le puna in palma informatiile de care au nevoie.
Oricum, daca bancile nu sunt de incredere, in mod sigur nu vor face ceva ca sa castige incredere.
Ci vor urma legi tot mai drastice, cum este cea care limiteaza platile cu cash, sau mai nou raportarea la ANF a oricaror tranzactii care trec de 5000euro iar Ponta, vrea sa ne puna pe toti sa semnam declaratii de avere.
Fara doar si poate cash -ul va fi treptat scos din circulatie si fiecare roman controlat la sange, mai putin aia de sus care stiu ei cum sa scape.
In mod clar nu ne asteapta relaxarea fiscala ci dimpotriva.
Pana si pensionarul care mai primea cateva sute de euro de la nepotul de departe va fi taxat pentru ei.
Si da, nu pentru neincredere in banci isi tinea asta banii in felul asta..oricine obtine bani negri va ocoli bancile sau orice alta forma prin care tranzactia ramane pe undeva printr-un calculator..
Si ca bani care urmeaza a fi depozitati pe termen lung, nici cash -ul nu e cine stie ce, hartie in definitiv.
Si cand stai pe ditamai gramada, chiar daca stii ca se apropie ceva si vrei sa scapi rapid de ei, nu prea reusesti.
E amuzant totusi cum romanii judeca un primar dupa chestii de genul „a facut curat” si „a renovat fatada blocurilor”.
Nu-si pune problema cu cati bani s-au facut asta si daca nu puteau fi intrebuintati mai bine de atat.
Nu stiu de ce ne mai miram ca se voteza cleptocratia la schimb pentru o sticla de ulei si un pachet de zahar la 4 ani.
Ramane de vazut cum se va incheia si cu Grecia si cu QE -ul, putem specula mult, adevarul e ca nimeni nu stie ce intorsatura pot lua lucrurile., pe termen lung insa bine nu poate fi, cel putin nu atat timp cat $$$ trece inaintea omului.
secretul pentru conturi sub o anumita limita exista inca; problema cu Romania nu e atat secretul legal cat scurgerea usoara a informatiilor, adica eu pun pariu ca in Romania procurorii daca au nevoie de extrase nici nu mai cer mandat, au oamenii lor in banci care le ofera totul pe tava, poate le fac si cautari si procesari ale operatiunilor nu doar sa le ofere extrasele; asta e diferenta, in Elvetia trebuie hotarare judecatoreasca ca sa ofere aia cele mai mici informatii, pornind de la intrebarea simpla: „cutare are cont la voi?”
de acord ca oricine are bani negri ocoleste bancile, dar de la o anumita suma in sus nu prea mai ai incotro; iar cei care au bani negri negri, au si scheme sa ii albeasca, gen cazinouri, restaurante etc
Alin & Gigel: stiu si eu ca prin flori, borduri si alte asemenea se pot sifona cel mai usor bani (sta cineva sa numere zambilele plantate saptamanal?). Nu sunt totusi chiar asa de naiv. 🙂
Ce voiam eu sa subliniez e ca atat Valcov cat si Antonie si alti primari asemenea si-au „oprit” un 20-30% din cheltuieli, dar Valcov dupa parerea mea a folosit mult mai bine restul de 70-80% care s-au cheltuit in oras. Plus ca a atras mai multi bani pentru oras prin diverse proiecte (evident, interesul era si al lui, dar indiferent de asta, a atras). De aceea, imi place deocamdata sa locuiesc in Slatina si nu in Bucuresti sau Pitesti pe unde am serviciul. (Si nu m-as muta nici in Craiova :-)).
Asta nu-l disculpa pe Valcov cu nimic pentru furturi si multe altele (am auzit diverse povesti despre caracterul lui).
Nu cred ca Valcov nu-si tinea banii in banca deoarece nu avea incredere in sistemul bancar, ci deoarece in banca e foarte simplu de controlat cati bani ai (mai ales daca nu ai cum sa-i justifici).
Pe de alta parte, Valcov e un foarte bun manager (l-am observat in mai multe situatii), desi are si el mai multe defecte. A schimbat fata Slatinei in cei 8-9 ani cat a fost primar: jumatate din blocuri sunt reabilitate, aproape toate trotuarele si spatiile versi sunt foarte bine facute si multe altele. Din punctul acesta de vedere, Slatina e cu mult in fata Craiovei, Pitestiului si majoritatii oraselor din tara (si m-am mai plimbat in ultima vreme prin tara). Evident ca Slatina ca nu are cladiri vechi cu arhitectura frumoasa sau cladiri de birouri ultramoderne, cum au alte orase mari, dar ceea ce are, cartierele de blocuri comuniste sunt aranjate pe exterior si iti dau un sentiment placut ca locuitor. Scuze pentru digresiunea pro-domo. 🙂
Alin, cei mai usor de sifonat bani sunt cei din spatii verzi si flori. Antonie de la Craiova era faimos pe vremuri pentru asemenea tunuri. In Craiova unde florile se planteaza si replanteaza lunar, nu e posibil sa nu ai o ruda sau un prieten care sa traiasca din bunele afaceri de furnizare flori cu managerul suprem local. Gandeste-te ca evenimente importante se gasesc zilnic si florile nu trebuie sa lipseasca de la nici o primarie …
Dar cu banca, in Romania poate da, e simplu sa vezi cati bani ai si oricine iti poate trage un extras cu o mica atentie la un amic operator la banca, dar nu si in Elvetia!