Ponta, discuţii cu Mugur Isărescu despre reducerea TVA (BURSA 06.04.2015)
Dupa FMI, a venit randul lui Isarescu sa dea „binecuvantarea” pentru reducerea TVA. Masura in sine nu dovedeste puterea lui Isarescu, cat slabiciunea lui Ponta, care vrea sa faca acum, ce trebuia sa faca acum 2 ani cand a venit la guvernare. Se stia de pe atunci ca dobanzile o sa scada, ca statul o sa se poata imprumuta oricat, ca o sa fie nevoie de reducerea TVA-ului si stimularea cresterii prin masuri fiscale, dar deh, Ponta avea nevoie de banii din TVA pentru mariri de pensii si pomeni bugetare ca sa castige alegerile si atunci nu s-a putut.
Acum, daca se poate, sau mai bine zis, daca e ca musai sa taie TVA-ul pentru a mai salva ce se poate din economie, Ponta trebuie sa ceara cu subsemnatul de pe la toti, pentru ca Romania nu este o tara libera ci o tara condusa de FMi si Bilderberg.
E de inteles ca Banca Nationala trebuie sa stie dinainte despre anumite masuri, e de inteles ca si guvernul trebuie sa ceara statistici si previziuni de la BNR cand ia o decizie, dar nu cred ca asta a fost fondul discutiilor. De altfel, nici nu stim care ar fi fondul discutiilor, pentru ca la iesirea de la BNR, Ponta a declarat:
Premierul Victor Ponta a plecat de la sediul Băncii Naţionale fără să facă declaraţii, după ce, împreună cu ministrul de Finanţe Teodorovici, a discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu despre reducerea TVA.
Adica, nu a declarat nimic. Ca BNR nu priveste cu ochi buni reducerea taxelor e clar: Isarescu prefera MACROstabilitate, adica deficite cat mai mici, asa cum prefera si Ceausescu pe sfarsitul epocii de aur cand era obsedat de platirea in avans a datoriei catre FMI. Dar nu de datoria fata de FMI sau fata de alti creditori e ingrijorat Isarescu, ci de orice datorie care l-ar obliga sa tipareasca mai mult decat o face deja. Putreziciunea din sistemul bancar romanesc este atat de mare incat BNR nu priveste cu ochii buni orice factor de risc, indiferent de potentialele oportunitati. Este clar ca scaderea TVA-ului este un pariu pentru toti: comunistii, birocratii, bugetarii pe viata si oigarhi nu au cum sa gandeasca ca taxe mici si economie de piata poate fi ceva benefic si prin urmare iau orice masura cu caracter capitalist cu maxima precautie si abia cand vad ca nu se mai poate altfel sau cand vin alegerile. Precum alcoolicul care mai inghite si el o muratura fiind constient ca a mers cam departe aseara si trebuie sa se trezeasca.
Marea mea dilema acum este ce taxe va creste guvernul in urma scaderii TVA-ului. Nu de alta dar la ultima „scadere” de taxe, ne-am trezit cu impozitele locale marite, cu noi taxe pe stalpi si cu cresterea accizelor la carburanti …