Marea spalacire

Agenţia Naţională de Integritate verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce a primit recent o sesizare în acest sens, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ANI. (sursa: Mediafax)

Peste cateva zile vom avea o stire care va suna in felul urmator:

Agenţia Naţională de Integritate a verificat averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu si nu a gasit nici o problema (sursa: Chiazna.ro – in avans)

Indiferent de treaba cu creditul la Volksbank, pacatele lui Isarescu sunt de o cu totul alta natura si in nici un caz nu intra sub umbrela ANI. Pentru a intelege insa gravitatea actiunilor lui Isarescu de-alungul timpului si dinamitarea economiei romanesti prin manipularea arbritara a monedei si prin alte mijloace tehnice specifice coafate sub denumirea de „politica monetara”, este insa nevoie de o perspectiva macro atat in timp cat mai ales … in statutul BNR-ului.

In analizarea eficientei politicii monetare, trebuie in primul rand stabilite niste criterii, ori in finante, ca si in economie, criteriile sunt pline de aburi si ceata. Nu ca nu s-ar putea dar sunt putini care sa aiba „radarul” care trece printre aburi. Bunaoara, cu privire la politica monetara, ar trebui responsabilizat Isarescu cu privire la cele 4 m-uri: M1, M2, M3 si M4. Nu e complicat.

Dar daca linia intre dinamitare intentionata si dinamitare „din greseala” este subtire sau mai bine zis difuza, cand intram in evaluarea politicii repo-urile prin care Isarescu a favorizat vadit bancile in defavoarea populatiei, economiei si a viitorului tarii, intretinand artificial o situatie bolnavicioasa care s-a extins si se va extinde in continuare pentru multi ani de aici in colo, aici nu ar fi asa de greu de dat un verdict. Daca ar avea cine sa il dea!

Din pacate, in Romania, ca si in alte tari, bancherii (mai ales cei centrali) sunt dumnezei. „We’re doing God’s work!” au ajuns sa strige ei si pana populatia nu va iesi cu furcile in strada, situatia nu se va schimba. In numele lui Dumnezeu, bancherii centrali ne vor baga stabilitatea pe gat si nu vor lasa nici o banca sa pice, oricat de praf s-ar alege de economie, de piete si de oameni in cele din urma.

Distorsonarea pietelor este un subiect mai larg. Eu am tot relatat pe larg despre „prima casa” pentru ca este cumva „embrionul” cancerului ideologic care sta la baza politicilor de azi, fie ele monetare, fiscale sau economice. Si poate in curand … juridice.

Da, m-ati auzit bine: in curand vom vedea si in Romania, „ca in America”, cum bogatasi si oameni de afaceri prinsi cu fapte de coruptie vor plati doar … amenzi si vor scapa de puscarie. Am asistat stupefiat la o emisiune ieri in care un PSDist – prieten declarat al lui Neculae, ii canta prohodul incercand sa promoveze ideea ca oamenii de afaceri care au multi angajati nu trebuie arestati, indiferent de ce ar fi facut si trebuie doar sa plateasca amenda, ca sa poata sa dea locuri de munca in continuare… Altfel spus, esti corupt? Furi mult? Daca imparti si la altii, scapi de puscarie – asta vor psd-istii. Imi pare rau ca nu i-am retinut numele nevrednic de pomenire al acestui parlamentar PSD, dar felul in care si-a aparat cauza, sau mai bine zis cauza lui Neculae, mi-a lasat un gust amar si ma sperie daca mai multi gandesc la fel ca el.

De altfel gandirea asta bolnava ca acum daca e situatia grea, e criza, trebuie cumva sa iertam pe unii, sa ajutam pe altii, statul trebuie sa faca ceva, sa ofere prima casa, sa ofere prima masina, primul tractor, etc, este extrem de periculoasa. Sub stindardul „refacerii economiei” si a „stimularii investitiilor” a inceput si Hitler si exemple ar fi mai multe. Orice tip de interventionism, indiferent de cum este facut, nu poate duce decat la prapad. Si asta a facut de peste 20 de ani, si va mai face din pacate inca vreo 5 Isarescu. Problema nu ar fi atat de grava, daca de politica monetara nu ar depinde totul: fara principii solide si „curate” prin care „cele rele sa se spele si cele bune sa se adune”, economia nu poate renaste. Ori deocamdata, cele rele nu au cum sa se spele, oricat ar incerca bancile sa scape treptat de putreziciuni [1]. Poate sa alerge ANAF-ul cat doreste si sa controleze 100%, poate sa aresteze DNA-ul tot coruptii, poate sa faca Isarescu macroeconomia oricat de stabila vrea el, cata vreme ecomonia de piata nu este cladita pe fundamentele ei clare si simple, si cata vreme oamenii nu vor intelege ca a trai paraziti pe spinarea statului nu este tocmai o cale spre prosperitate, nimic bun nu se va intampla in tara asta.

~ ~ ~ ~
NOTE:

[1] BCR vrea sa scape de „un bloc” de credite neperformante. Le va plasa la un recuperator, care la randul lor le va transfera la altul si tot asa, ca poate se mai vinde unul sau poate mai scad dobanzile si se mai restructureaza ceva, ca daca ar fi sa marcam pierderile, sau sa vindem la pretul pietei, poate s-ar regla lucrurile, ori carei banci i-ar conveni sa scada preturile la imobiliare la 30% fata de cat sunt acum?

This Post Has 2 Comments

  1. Alin

    Cineva gen Isarescu si Iliescu nu sunt tocmai genul care sa colectioneze tablouri prin vecini. Au mai mult decat le trebuie si privesc lucrurile de la cu totul alt nivel decat spaima atavica de a nu avea suficient chiar si atunci cand ai mai mult decat ai putea cheltui in 10 vieti.
    Pacatele lor sunt de cu totul alta natura si nu atat de usor de pus sub incidenta legii.

    PSD -ul stim pe cine reprezinta si ce au facut si vor face in continuare, nu trebuie sa ne miram de o astfel de mentalitate de stapani pe plantatie.
    Si romanii se poarta in general ca negrii pe plantatie, incolonandu-se civilizat la fiecare 4 ani sa-si voteze calaii, deci au parte de un tratament pe masura.

    In ceea ce priveste pacatele lui Isarescu, nu cred ca bancile sunt beneficiarul suprem.

    Ce a facut tine de un context mult mai larga, in care noi trebuie sa fim piata de desfacere si in nici un caz o potentiala concurenta, sa ramanem o colonie slabanoaga deci pasnica si linistita.

    Prosperitatea aduce cu sine contestarea ordinii de (ne)drept si lucrul asta nu trebuie sa se intample in „no man’s land”, apropo si de potentialul conflict care se apropie (cine stie de cand este pus la copt de fapt).

    1. admin

      da, bancile nu sunt beneficiarii directi ai lui Isarescu, ci doar indirecti; Isarescu face ce ii spun prietenii de la Bielderberg si Clubul de la Roma pentru ca a vazut ca cata vreme se aliniaza, are parte numai de stabilitate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.