Ce am pierdut si ce n-am avut in acesti 26 de ani

autobuz-comunismLa vremuri de comemorare, se cuvine un bilant. Il facem bilantul asta, atat personal cat mai ales national, pentru ca 22 a fost un eveniment in primul rand istoric, chiar daca a afectat inevitabil si viata personala a oamenilor care l-au apucat.

Sa notam in primul rand ca cu fiecare an, cu atat mai putini sunt cei care au prins, au trait si au amintiri in privinta acelui moment. Tinerii, cei care vin dupa, sunt mai mult obsedati de Facebook si de 50 Shades of Grey decat de istorie. Nu analizam de ce, doar mentionam ca invitat la o emisiune la Digi 24, Marian Munteanu a fost intrebat: si ati participat si dumneavoastra la protestele din Piata Universitatii? Dar nu doar in randul tinerilor Marian Munteanu este necunoscut, chiar si pentru multi „batrani” revolutia a fost „degeaba”. Este un fenomen specific plaiului mioritic, tanguiala exagerata si admirarea partii goale a paharului. Nu sunt specialist, dar la o natie la care proverbul national este „Sa moara capra vecinului”, nu ar fi de mirare daca mare parte din factorul care contribuie la depresia colectiva este mai ales partea goala a paharului, desi poate in partea plina este un vin foarte bun, pe care daca am avea curajul sa il degustam, ignorand ca jumatate din pahar este gol ne-am mai inveseli nitzel.

Inevitabil, cei mai batrani, care au prins comunismul in tinerete, cred ca a fost mai bine, ca se traia mai bine. Psihologic exista nenumarate explicatii: in primul rand erau ei tineri si in putere si amintirile placulte s-au pastrat in timp ce cele urate s-au sters de patina timpului.

Mai sunt apoi categoria celor care erau tineri la revolutie si sperau iar astazi dupa ce au tras cateva plimbari prin vest, regreta ca „nu e si la noi ca in afara”. Nu mai zic de categoria celor care dau vina pe securisti si pe comunisti, ca „astia ne-au furat revolutia”.

Cred ca m-am facut inteles ca nu sunt deloc de partea celor care considera ca „a fost degeaba”, ca sa nu mai zic ca pe cei care declara ca „a fost mai bine inainte” eu i-as baga la puscarie, pentru ca inainte cine se declara nemultumit fata de conducator si de guvern era tradator de tara si era bagat la puscarie.

Cand analizam „trenurile” pierdute sau neimplinirile, este greu de declarat cat la suta se datoreaza comunismului mult mai malefic de care am avut parte si cat la suta felului de a fi al romanilor. De altfel, nici nu cred ca este umbra de indoiala intre istoricii romani ca noi am avut cel mai nasol comunism dintre toate statele comuniste. Sincer, eu unul ma indoiesc. Nu pot sa imi sustin un punct de vedere, nu am o argumentare rationala de ce totusi nu cred ca la noi a fost mai rau ca in alte parti. Doar intuitiv simt asta, la nivelul perceptiei. Pentru ca nu putem delimita sistemul de materia prima pe care s-a implantat. Este deci sub semnul intrebarii daca nu cumva noi romanii chiar suntem altfel decat cei de pe langa noi si de aia am avut parte si de comunismul pe care l-am avut si de esecurile ulterioare, neimplinirile, ratarile, ramanerile in urma, pierderile de trenuri etc. Aici este insa domeniul domnului Lucian Boia si nu vreau sa ma aventurez prea mult, istoria nefiind punctul meu forte si cu atat mai putin filosofia istorica, caci ce face domnul Boia este mai putin istorie si mai mult filosofie, sau cel putin asa am auzit, eu sarindu-i cartile dupa ce l-am vazut prima data cum vorbeste: deloc smerit.

In final as dori sa inchei si cu ce mi-as fi dorit eu sa dobandeasca Romania si romanii in anii astia, pe langa autostrazile si statul normal despre care s-a tot auzit. Eu mi-as fi dorit in primul rand romanii sa dobandeasca o alta mentalitate. Dupa atatia ani de comunism cu toate relele posibile, ma asteptam ca romanii sa tina mai mult la libertatea de exprimare. Faptul ca exista un CNCD, faptul ca Religia Holocausului este tornata cu palnia in mintile copiilor in scoli, faptul ca toate televiziunile si trusturile media sunt portavoci de securisti sau de centre de putere obscure clar fara interes in a face presa corecta doar pentru profit si totusi au popularitate, mi se pare strigator la cer. Fara public, aceste noi „Scantei” ar intra in faliment si oricat de multi bani ar avea securistii, branduri precum RTV, Antena, Digi, sau  Mediafax nu ar ma infecta mediul informational cu atatea gunoaie si manipulari. Nu mai zic de ce legi sau dat sau era cat pe ce sa fie date si nimeni nu a miscat un deget. Iata deci ca romanii sunt inca o turma de oi, dupa atatia ani si din pacate cei mici, tinerii, nici macar nu realizeaza problema ci sunt crescuti intr-un mediu viciat, formativ de creiere spalate care nu pot singure sa cantareasca si sa evalueze un adevar. Ei nu se nasc precum animalele salbatice in padure, ca sa poata sa miroase singure, sa vaneze singure, sa se descurce singure, ci precum cele din zoo unde li se da lapte cu siringa, li se arunca mancare la ore fixe, li se da apa si sunt pusi sa racneasca din cand in cand ca sa impresioneze vizitatorii. In rest, daca le tai net-ul sau le iei telefonul nici nu stiu ce sa faca, se simt pe alta lume.

Un al doilea lucru pe care nu l-au dobandit romanii este sentimentul dreptului de proprietate. Se vede asta si din afinitatea romanilor catre socialism, catre ajutoarele de la stat, catre conducatori si partide „care ne dau” si moliciuna cand vine vorba de a protesta impotriva taxelor si impozitelor si impotriva coruptiei. De unde ne da statul, nu conteaza, sa ia de la bogati ca si-asa au prea mult! Sa se mareasca salariul minim si pensiile asta conteaza.

Daca spui cuiva in ziua de azi ca si impozitul pe proprietate este absurd, prin constitutie, omul avand dreptul la proprietate, deci daca ai dreptul nu trebuie sa platesti chirie (caci ce este altceva impozitul decat o chirie mai mica), te crede nebun. Nu vei gasi 3 oameni sa protesteze impotriva impozitului pe proprietate.

Cat despre coruptie, sa nu ne amagim cu protestele „colectiv”: aici a fost aprins focul de scanteia lansata de Santa Klaus: „au trebuit sa moara oameni ca sa plece Ponta, pentru ca coruptia ucide”. Adica au fost manipulari. Sa vedeti ce repede o sa treaca si asta cu revolta impotriva coruptiei, mai ales cand o sa inceapa sa intre DNA-ul si pe pensiile de invaliditate (sute de mii de pensii!) care sunt supapa de evacuare pentru clasa de jos, muritoare de foame in lipsa unor „ajutoare sociale” mai mult sau mai putin tolerate insa furnizate inteligent prin normative flexibile, organisme slabe de control, fonduri suficiente.

Macar astea doua lucruri daca le dobandeau romanii: constientizarea importantei libertatii de exprimare si respectul dreptului la proprietate, eram multumit. Era doar un pas catre adevaratul capitalism care ar fi adus si prosperitatea. Care insa nu va veni fara astea doua, ci doar un socialism cu fata umana: in cele din urma revolutia lui Iliescu a reusit, cu sau fara contributia lui, Romania a devenit o tara socialista cu fata umana, chiar daca porcii sunt mai egali decat alte animale …

This Post Has 2 Comments

  1. Silviu

    Te rog sa citesti asta; si sa incerci sa privesti si dupa perdea, cel putin in ceea ce priveste acest subiect. Fiind un om inteligent, nu cred ca te indoiesti totusi de patriotismul dictatorului. Ceea ce contrasta absolut cu ORICE politician de dupa 89. http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=450118&title=incredibil-prof-univ-dr-corvin-lupu-dezvaluie-planul-prin-care-ceausescu-a-fost-tradat-in-1989-depozitele-alimentare-ale-romaniei-erau-arhipline-dar-magazinele-erau-goale-si-romanii-nu-aveau-ce-manca-

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.