Alertă la cursul valutar

Domnul Cristian Hostiuc, ziarist la Ziarul Financiar, vede cresterea cursului in 2016 ca … o surpriza, desi lista argumentelor din articol nu lasa loc de supriza. Argumentele dansului pentru aceasta surpriza ar fi:
– cresterea cursului pe ultima suta de metri din 2015 desi unii (specialisti) se asteptau la scadere (din cauza intrarilor de la capsunari);
– cresterea consumului si a importurilor ca urmare a maririlor salariale, de unde inevitabil, oricat de mult ar tine Isarescu de curs, legile naturii nu pot fi invinse pe termen lung;
– avertismentele venite chiar de la BNR ca vor mari dobanzile pentru a contracara cresterea consumului;

Argumente de bun simt, am putea spune, nu avem ce sa zicem, decat ca BNR nu a reusit sa contracareze niciodata consumul, nici macar cand economia nu era doar “incinsa” ci chiar ardea puternic (in 2008, dupa ce pornise criza subprim in SUA si BNR dormea in post, alaturi de guvernul Romaniei).

Cu privire la curs, eu ma astept la o explozie: o miscare brusca de doua cifre, daca nu de pe o zi pe alta, in cateva zile. De ce anume am explicat intr-un articol din Martie 2015, completat cu unele detalieri in August 2015 unde am detaliat de ce “trigger” leg eu aceasta explozie: marirea dobanzii Fed-ului, care s-a intamplat!

De maine insa, toata lumea va reveni din petrecere, bursele se vor deschide si freamatul pietelor sa revina, cel putin in atentia investitorilor si celor care isi fac probleme pentru economiile lor. Reactiile la decizia Fed-ului sunt peste capacitatea mea de intelegere, nu am inteles nimic. EUR/USD-ul s-a comportat ciudat, multi zic ca tendinta este inspre paritate, caz in care dolarul va creste in lei cu 10%. Dar daca cresterea dobanzii Fed-ului a fost “priced-in” si in ciuda directiei inspre paritate, in decembrie EUR/USD-ul a facut-o intoarsa ca un copil tembel, am mari indoieli ca efectele cresterii dobanzii Fed-ului s-au vazut inca in EUR-RON, ca si maririle salariale operate de noul guvern tehnocrat.

Sa nu uitam ca Romania este atat de nesemnificativa pe piata investitiilor incat probabil se numara pe degete fondurile care aduc bani in Romania. Sa nu uitam, de asemenea, ca bancile sunt acum puse la zid prin amenitarea atat cu legea darii in plata cat si cu legea falimentului amanata momentan dar cum nu se stie niciodata … In plus, daca ne uitam in jur, in Polonia si Ungaria, profiturile bancare au fost taxate de guverne pentru a compensa cresterile de deficit. De unde, intelegem de ce leul nu este o moneda de incredere si nu avem a ne astepta la vreo crestere spectaculoasa a investitiilor.

Se mentine riscul evenimentelor geopolitice care inevitabil vor lovi in toate periferiile nu doar in Romania. Insa in caz de liniste, raman valabile cele enumerate mai sus. De partea optimista am avea doar necunoscuta exporturilor unde pot aparea surprize placute, dar si neplacute avand in vedere procentul mare din economie ocupat de productia auto, mai ales prin prisma unei posibile recesiuni in vest care va da jos cu piata auto.

Asadar, in concluzie, eu cred ca presiunea pe EUR-RON vine in primul rand din socul neabsorbat inca al maririi dobanzii Fed-ului si in al doilea rand din socul difuziunii masurilor populiste care vor ajunge cu oarecare itarziere in atentia investitorilor care din punct de vedere al analizei fundamentale la nivel macro, nu vor putea trage alte concluzii decat cele enumerate si de domnul Cristian Hostiuc.

Daca vom avea benzina sub 6 lei pana in Martie, va fi mare lucru …

8 thoughts on “Alertă la cursul valutar”

 1. http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/com_amanunt_11r15.pdf

  Conform institutului de statistica citez:

  ”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete),serie brută, în luna noiembrie 2015, comparativ cu luna noiembrie 2014 a înregistrat o
  creştere cu 15,0% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+27,2%),vânzările de produse nealimentare (+9,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,1%).”

  Acel 9,6% la non alimentare sigur e adus din BF. Sunt curios cu cat au crescut importurile in perioada dinainte de BF.

  Reply
  • toate firmele mari fac achizitiile pentru BF cu mult inainte si nu cred ca doar platile se fac in nov; poate ma insel …

   Reply
 2. La ce consum s-a inregistrat in noiembrie 2015 mult mai mare fata de cel din 2008 era de asteptat cursul euro sa o ia in sus 🙂 Importurile cu Black Friday-ul au rupt balanta.

  Reply
  • ceva imi spune ca BF anul acesta a fost sub anul trecut. se va vedea insa in balante, nici un comerciant nu are curajul sa faca oficial daca a fost sub anul trecut

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.