In caz ca nu stiati, „cel mare” intarzie de ceva timp, dar inevitabil va sosi. Sa ne rugam sa nu fie iarna … Nu neg ca poate face Dumnezeu o minune si o sa avem parte doar de mici „leganari” cum a fost cutremurul recent de 5,3, dar sincer, cred ca la cat de mult l-am cam gonit pe Dumnezeu din cetate, e posibil ca viitorul cutremur sa fie chiar mai mare decat cel pe care il asteptam.
Trecand la solutii, deja este prea tarziu. Maine daca ar aloca guvernul bani si ar incepe reparatiile, e posibil sa fie deja prea tarziu.
Vrem, nu vrem, traim vremuri in care tragedia nu poate fi evitata. Adica, teoretic se poate, dar practic, deja traim intr-o tara in care „se moare inutil” cum sublinia cu o doza imensa de ipocrizie Ministerul Sanatatii in comunicatul despre epidemia de rujeola pe care o pun pe seama parintilor care nu si-au vaccinat copiii, uitand ca daca era cumva o epidemie de TBC si incepeau ziaristii sa sape si sa afle ca nu exista vaccinul si chiar si cei care vor nu pot nici macar sa il cumpere de la farmacie, tonul comunicatului ar fi fost cu totul altul si probabil am fi avut parte de un nou Colectiv. Desi, sansele ca pruncii sa scoata lumea in strada sunt destul de mici, avand deja exemplul mortilor inca neexplicate ale copiilor care au fost vaccinati cu vaccine experimentale facute pentru Kazahstan [1]
Nu stiu situatia pregatirilor pentru „The Big One”, pentru ca nu sunt bucurestean si nu prea m-a interesat. Am auzit ca Firea a facut o noua institutie / institut in primarie pentru asta, dar miscarea pare sa se incadreze in reflexele taranesti ale unei persoane total nepregatite si pe dinafara pentru functia si responsabilitatile pe care le are. Firea pare sa se fi gandit: daca tot nu stiu ce sa fac, e clar: sa fac o institutie noua si daca nu isi fac treaba e vina lor. Bag cativa specialisti si bag si cativa tovarasi la care am datorii si impac astfel si capra si varza: rezolv si problema cu cutremurul si platesc si datoriile. Poate ma insel eu si judec prea aspru. Nu am auzit insa nimic, nicio strategie, nici un plan atat al primariei si nici al guvernului despre cum sa rezolve problema pentru ca timpul CURGE, inconstientilor! Mii de oameni vor muri INUTIL in cazul unui cutremur ca cel din 1977, specialistii tot trag semnale si fac calcule cu cate mii de oameni o sa moara.
Nu cred ca e nevoie sa fac un istoric al tentativelor anterioare la care principala scuza a cam fost mereu banii, lipsa banilor si cand erau bani, pe alocuri mai era si opozitia locatarilor care nu aveau unde sa se mute temporar si bineinteles se opuneau consolidarilor.
Traim vremuri in care tehnica constructiilor a evoluat destul de mult. Exista acum aparate de sondare a rezistentei betoanelor si fierului care ajuta imens si care pot sa dea un diagnostic precis.
Intorcandu-ne la bani, daca ne uitam la prapadul din Italia, vedem ca chiar si acolo unde s-au facut „consolidari” a l’Italiano, tot au picat cladirile. Ce drama ca in vremuri in care avem betoane si fier la discretie, ca doar e criza de cerere si deflatie si preturile sunt din ce in ce mai mici, sa fie oameni care traiesc cu sabia lui Damocles deasupra capului. Iata deci ca desi italienii care au avut bani mai multi ca noi, totusi coruptia si hotia au dus ca vieti de oameni sa moara. Oare ce am invatat noi si ce masuri am luat, analizand cutremurul recent din Italia? Institutia lui Firea a facut o vizita de lucru in Italia sa discute cu autoritatile de acolo, sa le ceara sfatul?
Iata insa, ca vin si propuneri cu privire la ce solutie sa adoptam pentru a misca lucrurile, caci in ritmul actual, cladirile cu buline o sa fie reparate in 8 milenii.
Mai intai, notam si noi bizareria acestei stiri. Pe de o parte, in ce calitate se pronunta Marian Munteanu in aceasta chestiune si in ce context? Din stire, il vedem doar pe Muteanu plimbandu-se pe niste strazi in jurul unor cladiri (presupunem) cu buline aratand cu mana si discutand cu reporterul „reportajului” bizar. Ma indoiesc ca MM a fost intrebat de ProTV asa din senin, doar in calitatea de fost candidat efemer al PNL-ului la alegeri. Oricum, daca apare la TV, chiar daca il fac bizar, inseamna ca MM a marcat banul, ca altfel presa de azi nu te baga in seama decat daca faci vreo crima sau cine stie ce ilegalitate. Se vede insa din titlul stirii ca MM nu a platit taxa intreaga, de unde la reducere a capatat doar vizibilitate nu si notorietate. Daca avea cu ce, MM isi putea cumpara si alt titlu, asa, a primit doar de cat a dat.
Initial si mie mi s-a parut total anti-liberala propunerea: ce treaba sa aiba statul cu cladirile rosii? Poate sa le demoleze gratuit fortat ca sa nu cada peste trecatorii prin zona, daca locatarii sunt sinucigasi. Astfel, statul apara siguranta cetateanului care trece prin zona, si cheltuiala cu demolatul s-ar justifica. Insa sa construiasca? Ce treaba are statul! Evident ca varianta ca statul sa faca cladiri mai mari decat cele anterioare si apoi sa le vanda ca sa isi scoat banii este utopica. Statul in Romania construieste de 10 ori mai scump orice decat pretul pietei, de unde putem deduce ca daca o sa faca cateva apartamente in plus in fiecare cladire, statul o sa fie nevoit sa ceara supra-preturi.
Sa nu uitam ca in varianta propusa de Munteanu, ca sa isi scoata banii, statul va trebui sa includa in pretul apartamentelor vandute si pe cele oferite locatarilor actuali in schimbul vechii locuinte. Deci, daca e sa ne gandim, aceasta propunere nu are cum sa fie fezabila economic, in sensul ca sa acopere toate cheltuielile si sa se poata astfel construi rapid. Statul ar face niste credite, ar licita constructia, apoi ar vinde etc. Tot scenariul il calculam in ideea ca legal s-ar rezolva lucrurile, ceea ce este un cu totul alt aspect. dupa cum zicea si arhitectul intervievat – o alta aparitie bizara in reportaj.
Chiar si intr-o Romanie cinstita in care nu s-ar fura nimic, vairanta lui MM nu este prea fezabila, in sensul ca nu sunt bani nici de pornit si nu sunt sperante nici de vandut ulterior incat sa acopere investitia initiala. Apoi mi s-a aprins beculetul: daca statul ar da legea care sa permita treaba asta si ar lansa un parteneriat public-privat cu cateva companii mari de constructii? Prin parteneriat, statul le-ar oferi companiilor terenul si dreptul sa demoleze si sa construiasta noi cladiri, si constructorul ar avea singura obligatie sa ofere actualilor locatari noi locuinte. O astfel de varianta ar fi mult mai fezabila si mai liberala decat cea propua de MM.
Sa nu strambati insa din nas, daca va ganditi la aspectele legale sau cele istorice / arhitecturale. Numai inconstientii se pot opune la orice varianta viabila, ridicand pretextul pastrarii arhitecturii. Intre viata oamenilor si arhitectura, mai bine alegem viata. Pe de alta parte, daca ne uitam in istoria arhitecturala a marilor orase, fiecare a avut un „purge”, un moment de „mic abuz” din partea administratiei locale care a optimizat infrastructura si a pus bazele unei dezvoltari ulterioare extraordinare. As exemplifica aici strazile ordonate ale New York-ului sau marele incendiu al Londrei care a permis reconstructii si reurbanizari majore care nu au lasat nerezolvata nici chestiunea vechilor proprietari.
Din pacate, nici aceasta idee si nici altele nu vor fi implementate, pentru ca noi traim din proiecte, institutii, comitete, comisii si strategii multi-anuale care sa aiba ideal multe si scumpe studii de fezabilitate. Studiile de fezabilitate sunt expertiza noastra si in curand vom vedea cum Firea cea furioasa va lua de cap taurul prin noi si promitatoare studii de fezabilitate lansate de nou-infintata institutie de pregatire pentru cutremur.
Sa trecem insa la ce poate face omul de rand: CONSTIENTIZARE. Tot bucuresteanul trebuie sa aiba o harta a cladirilor rosii in cap si sa evite sa circule pe langa ele, sa nu intre in ele, sa se fereasca. Locatarii, ca locatarii, e treaba lor. Poate nu pot, nu vor sau nu sunt interesati sa de mute. Si eu daca as avea 70 de ani si as fi la pensie poate nu as putea si nici nu as vrea sa ma mut: daca pica, sa pice! Insa cei care vor sa supravietuiasca, sa nu fie indolenti. Minimul pe care il pot face, le va asigura supravietuirea la noul cutremur.
In final as dori sa mai trag un semnal de alarma: daca credem ca doar claridile rosii sunt cu risc, ne inselam amarnic. Radem de Dorel ca ni se pare amuzant. Insa cand va veni „The Big One”, vom vedea ca Dorel este mai omni-prezent decat il credeam.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:
un fost militian povesteste cum in timpul cutremurului „lasitatea era la rand de putere”: oamenii stateau si se uitau doar la autoritati (politie, armata) ca sa caute pe sub daramaturi raniti