Am folosit deseori în articolele mele termenul de „capete vorbitoare” pentru a descrie realizatori de emisiuni sau invitați cu titluri pompoase de experți sau analiști care spun prostii. Un astfel de cap vorbăreț este de exemplu Moise Guran care are o gândire atât de sucită încât deseori se contrazice chiar și pe sine. Am dat acest exemplu pentru a exemplifica, însă evident că Moise nu este o raritate.
Majoritatea celor care apar la televizor sunt „capete vorbărețe” în sensul ca asta le e meseria, pe asta câștigă ei bani. Pe faptul ca vorbesc și nimic altceva. Dacă capetele vorbitoare chiar ar știi lucrurile despre care vorbesc, nu și-ar pierde timpul la televizor, ci ar fi la muncă unde ar câștiga mai mulți bani decât plătește ecranul de sticlă.
Nu vreau să spun că nu există excepții. Pentru că am dat un exemplu negativ, aș dori să dau și unul pozitiv: Denise Rifai de la Realitatea TV. Pentru o știristă de prime time news, Denise înțelege mai multă economie decât 90% dintre parlamentarii noștri și decât 80% dintre miniștrii pe care îi avem. Evident, după părerea mea.
Fenomenul capete vorbitoare nu este specific românesc. Iată un exemplu recent de la MSNBC, un trust de top din SUA pe subiectul economie-finanțe: un analist invitat la emisiune să discute despre Apple, a sugerat că pentru a răspunde apelului heirupist al lui Trump de a produce în SUA, Apple ar putea produce un model „special edition” pe care să scrie Made in USA și pe care să îl poată vinde cu un preț mai mare cu 200$, făcând chiar o marjă de profit mai mare decât la produsele din China (ca fapt divers, probabil productia în SUA ar mari costul cu mai mult de 400$ – părerea mea)
Ideea este atât de imbecilă întât și reporterul a întrebat în platou: cine ar plăti pentru acelasi telefon 200$ în plus doar pentru că scrie pe el Made in USA? O întrebare logică la care „expertul” a răspuns că ar fi un „special edition” și că ar fi „un hit”.
Evident că Apple nu are nici un motiv să mute producția în SUA, nefiiind încă strâns cu ușa de nici o taxă. Și chiar când Trump va introduce taxe, Apple va fi ultimul care să sufere, având deja o marjă de profit foarte mare. Ba chiar, e posibil ca Apple să nu fie nevoie să mute nimic din producție în SUA chiar în cazul introducerii taxei.
Pe lângă aceste amănunte, Apple mai are în spate o rezervă imensă de lichidități cu care nu știe ce să mai facă. Deși au distribuit dividend record (2.23) în 2016 și deși investesc aproape jumătate din profit, Apple încă are fonduri să poată supraviețui multor competitori în viitoarea iarnă a războiului tarifar. Un iPhone Made in USA o să vină poate abia când chinezii o să confiște fabricile Apple în cazul tensionării relațiilor sau când Trump o să interzică explicit importul produselor Apple.
Eu nu il cumpar nici la pretul actual si nu il voi cumpara nici la pretul presupus mai ridicat!
Vor vinde altii, ca nu e Apple „vitelul de aur”, sa nu ne „speriem”.
Abia se vede cat de interesata este bisnitarul de „binele” consumatorului.
Fiindca desi banul „nu are miros”, negustorul are tot o gura si un c-r si are si urechi….
In Canada dar si in SUA se face contract pe 2 ani si platesti „0” dolari, nada… recuperarea se face din abonament si apoape ca nu se observa. Daca ar mari pretul cu acesti – foarte improbabil – 200, in 100 de saptamani ar fi 2 dolari in plu ori mai putin de 10 pe luna. Nu e o fericire dar ar putea fi suportabil.
Ce te faci daca se produce in SUA ceva mai „bun”?
„. But if you’re looking for other options to consider before making a final decision, here are five (or, technically, seven) that are worth thinking about as well.”
http://time.com/money/4480685/apple-iphone-7-alternatives/
––––––
Sa observam insa nesimtirea – chiar prin taxare obtine profit dar… cum stim din batrani… „nu le mai ajunge”.
Aceasta forma de economie, de „piata libera” este de sorginte cretina, avnd un singur criteriu = profitul. Cu orice „pret” adica prin orice mijloace, indiferent de impactul asupra realitatii – oameni – ca individ si ca societate, rezultate financiare si bugetare pentru administratie/guvernare, mediu…
––––-
Sa nu plangem de mila rechinilor, au ei grija sa-si „traga” victima in adancuri si nu pot vedea ca fiind benefica stimularea acestui fel de a practica afacerile.
CItez:
„Noi arienii avem în vedere totdeauna binele obstesc, si scrutatorii, daca s’au gândit la vre-ua folos practic în lucrarea lor, acesta era al tuturora.
Semitii au în vedere fiecare binele sau îndeosebi si profita de rezultatele stiintei, ca sa exploateze pe cei nestiutori, lipsiti de destoinicie ori nevoiesi. Acest abus de stiinta e semitic.
Mii de oameni muncesc din greu si se istovesc în lipsa de hrana pentruca alti câtiva, care nu muncesc, sa poata trai în belsug ori poate chiar în desfrâu.
Copii si femei lehuze pier în lipsa de purtare de grija, în vreme ce cai de lux, câni si pisici se îngrase consumând pe ales hrana omeneasca.
Oameni destoinici, vrednici si cum se cade se sbat în lupta cu mari nevoi în vreme ce femei stricate si slugi nemernici se îmbuiba la rasfatare.
Asa a fost aceasta nu numai la Niniva si la Babilon, la Tir si la Cartaginea, la Atena si la Roma, la Damasc, la Cordova si la Bagdad, ci si la curtile multor mai mari feudali: pornirea spre desfrâu si spre asuprire e omeneasca în întelesul cel rau al cuvântului, e strâns legata de firca trupeasca a omului si trebue neaparat sa iasa la iveala în ceice nu tin s’o stapâneasca.
Lucrul acesta e omenesc: semitica e însa convingerea morala ca asa e fireste, asa e bine, ca nici nu poate sa fie altfel, ca e prost cel ce nu profita si de propiile sale destoinicii, si de împrejurari, si de nevoile altora, ca sa-si agoniseasca mijloacele pentru o viata petrecuta în belsug. A pacatui e lucru omenesc orisicât de greu ar fi pacatul: semitic e a pacatui cu obraznicia celui ce savârseste fapta rea falindu-se cu ea. …” – Ioan Slavici