„De ce porcul si nu vaca,
De ce oaia si nu capra?”
– G. Chiazna
Ministrul Agriculturii Daea este un clasic in viata. Nenumarate interventii ale sale creaza virale pe Youtube si Facebook. De la producerea de fabrici de prelucrarea lanii pentru ca „ciobanii sa nu mai arda lana” pana la finantarea fermelor de porci pentru ca producem prea mult porumb si acesta se duce la export, gandirea de tovaras pierdut in timp care a nimerit unde nu trebuie cu 50 de ani intarziere iese la suprafata din primele silabe din momentul in care Daea ia cuvantul.
Bunaoara, asa cum la justitie si-a plasat pe „alta intrebare” ca sa il scape de procese si asa cum la dezvoltare (de fapt la fonduri) si-a plasat fina musulmanca ca sa distribuie cu discernamant fondurile, la agricultura Dragnea l-a plasat pe tovarasul Daea ca sa aiba grija de ala micu’ care si-a tras si el o ferma de porci.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Digi24 despre prioritățile ministerului pe care îl conduce. Acestea includ și un program pentru sprijinirea fermelor de porci și unul pentru producătorii de tomate. (Digi24)
Va invit sa urmariti interivul cu Daea la Digi24 in care acesta incearca sa explice utilitatea subventiilor pentru fermele de porci. Pe scurt: producem prea mult porumb si e pacat sa il dam la export. Prin urmare, subventionam fermele de porci, ca sa consume cel mai bun furaj din Europa.
Din pacate, reporterita din studio, neavand cunostinte economice si nici macar un bun simt minimal legat de principiile economiei de piata, nu a reusit sa ii puna o simpla intrebare: de ce porcul si nu vaca? De ce oaia si nu capra? Daea nu a reusit sa explice de ce trebuie musai porcinele subventionate si vacile nu trebuie, sau de ce trebuie musai sa facem fabrici de prelucrarea lanii daca acest produs este atat de nefolositor si inutil incat oierii ii dau foc (dupa cum stim in ziua de astazi, la cate textile exista, doar un mic procent al populatiei mai poarta lana – un material alergen de altfel, greu de prelucrat si usor inlocuibil cu alte sintetice).
Daea nu are nici cea mai mica tangenta cu economia de piata, nici macar cu simulacrul de economie de piata existent in Romania de astazi, ca de altfel nici cu „particulara” economie de piata existenta in agricultura europeana unde sunt nenumarate probleme si anomalii pe care nu ne mai lungim acum sa le explicam in detaliu. Pe scurt, putem insa mentiona ca UE subventioneaza mare parte din tot ce inseamna productie agricola din cauza supraproductiei: tehnologia actuala permite producerea de atat de multa mancare (grane, legume, animale, de toate!) incat fara sprijin din partea uniunii, companiile agricole s-ar canibaliza si s-ar manca unele pe altele, scazand capacitatile de productie pana la un punct optim de echilibru intre pret si cerere. Ori cum mancarea este strategica, europenilor le e frica de orice variatie de preturi si mai ales nu vor sa fie dependenti de importuri, de aceea se finanteaza agricultura intens, pentru a crea mereu un surplus si a oferi ceea ce se numeste siguranta alimentara.
Din cauza acestei supraproductii alimentare, dar si din cauza unei calitati mai bune, consumul alimentar din Romania se bazeaza pe importuri si in ciuda cifrelor din ce in ce mai „ingrijoratoare”, adevarata drama nici nu a inceput inca, ritmul cu care cresc importurile de mancare (ca si de alte marfuri de altfel) fiind limitat doar de puterea scazuta de cumparare. Bineinteles, ca patriorzii idioti care nu inteleg fenomenul si se bat cu pumnul in piept ca noi producem porumb de am putea sa dam porci la toata Europa, o sa sara in sus si o sa vina cu o mie de apeluri, cum a fost si legea aceea stupida cu obligarea hipermarketurilor sa vanda produse romanesti intr-un procent oarecare.
Fenomenul importului de alimente este poate unul dintre cele mai prost intelese. Eu ma mir cum aceiasi romani care se revolta cum de noi importam atata mancare cand am putea sa ne-o producem noi, prefera masinile nemtesti traditionalei si mioriticei Dacii care si aia e oricum detinuta de francezi dar macar o fac ai nostri. Ca si la masini, ca si la calculatoare, ca si la haine si altele, asa se intampla ca noi Romanii nu suntem chiar in top si preferam produse mai bune, care vin din afara. Unii dintre politicieni, dar nu doar ei, prefera sa mearga pana la Viena chiar si niste pentru amarate de analize periodice anuale, neavand nici o boala. Doar pentru ca isi permit si o iesire in Viena din cand in cand nu strica. Cu toate acestea, aceiasi politicieni se dau mari patrioti si striga cu surle si trambite impotriva multinationalelor care nu platesc impozite (desi platesc chiar prea mult) si discuta cu patima despre producatorii de porci romani care sunt „foarte pregatiti si foarte muncitori”.
Agricultura noastra s-a dezvoltat destul de bine in ultimii ani. Mari investitori din afara au venit, au cumparat terenuri si au investit. Multi fermieri romani au investit in tehnologie si astfel rezultatele nu au intarziat sa apara. Asa se face ca avem productie record la porumb, grau si altele. Ba chiar, avem productie record si la cartofi si altele. Excedent de productie sunt la mai multe produse si nu doar la porumb. Faptul ca porumbul se poate exporta este un mare avantaj. Cartoful sau rosiile din pacate nu se pot exporta – este mult mai greu. Principala problema pe care producatorii romani o au este de departe lipsa desfacerii. Aceasta se datoreaza faptului ca o zala este rupta in lantul de la producator pana la consumator. Zala asta este de fapt „impachetarea”. O etapa total ignorata si de producatori si de factorii de decizie. Un produs care nu e impachetat cum trebuie, nu va fi vandut niciodata. Comertul modern cu care romanii sunt deja obisnuiti are regulile lui reci si dure care nu ingaduie producatorilor sa vanda orice, oricum. Nici macar nu vorbim de pret, desi si aici sunt probleme, existand deficituri intre eficienta noastra si a nemtilor, de exemplu (credite mai scumpe, tehnologie mai proasta, lipsa de experienta etc).
Sa zicem ca un pomicultor produce mere. Daca el face un soi care nu e cerut si merele lui nu sunt prea aratoase, pot ele sa fie oricat de dulci, oricat de rezistente si oricat de ieftine: nu se vor vinde. Daca acelasi producator, poate face mere de un soi cerut, aratoase, dulci, ieftine, dar nu indeplineste regula marimii (merele sa fie impartite pe categorii in functie de diametru), acel producator nu le va vinde in hypermarket. In hypermarket se vand mere care arata bine, au marime uniforma (ideal mare) si sunt soiuri cerute de consumatori. Punct.
La fel ca in exemplul de mai sus, am putea gasi explicatii similare si cu privire la carnea de porc, lana de oaie sau la orice alt produs. Secretul vanzarii cu succes este nu doar un produs de calitate ci si impachetarea acelui produs de calitate, intr-un mod corespunzator, acceptat de client si placut. Pe langa un marketing si alte reguli imbarligate ale comertului modern legate de garantarea unor cantitati, stocarea in conditii corespunzatoare, avizele care trebuie etc.
Eu as zice deci ca Daea in loc sa dea bani la crescatorii de porci, mai bine sa ii educe pe astia de exista acum sa isi impacheteze marfa cum trebuie, sa o prezinte cum trebuie, sa indeplineasca conditiile corespunzatoare cerute de hypermarketuri si, de ce nu, sa ii ajute chiar si la marketing. Si nu doar pe cei care produc porc, ci chiar pe toti cei care produc. Iar in domeniile in care productia chiar e prea mare, sa ii lase in pace sa se invete minte, caci asa e la piata: cand Nea Marin pune botul la consultantul Suca, trebuie sa si-o fure daca face drumul pana la Severin degeaba in speranta ca acolo o sa vanda ouale mai scump.
Observati ca m-am abtinut si nu am inceput articolul incercand sa explic de ce subventiile sunt oricum o aberatie si nu vor produce nici un avantaj economic major pe termen scurt, poate doar vor produce un excedent de carne de porc pe un an-doi, cat incep astia sa produca ca sa ia subventiile. Evident, pe langa castigul patronilor de ferme si afacerile dealer-urilor de masini nemtesti de lux care vor exploda. De altfel, din ce stiu eu, producatorii de porci au o problema de cand cu sanctiunile impuse Rusiei acum vreo 3 ani cand rusii nu mai cumpara de la noi carne de porc. Stiu ca se vorbea pe-atunci ca a scazut pretul la carnea de porc din aceasta cauza.
As pune insa o alta intrebare, chiar mai fundamentala poate: oare noi chiar credem ca agricultura ne va scoate din mocirla? Daca da, nu intelegem o iota din lumea in care traim. Cele mai puternice economii nu se bazeaza pe agricultura. Agricultura este dominanta ca procent din PIB si ca procent din forta de munca in cele mai sarace economii. Tractoare autonome care ara singure si ferme de porci automate, care au nevoie doar de un om ca sa apese pe butoane, fabrici de bere autonome care au mai multi angajati la departamentul marketing decat la productie sunt realitati ale lumii moderne. Tehnologia face diferenta si oricat de bun pamant am avea, oricat de „pregatiti si muncitori” ar fi producatorii nostri de suine, oricat de multe subventii ar pompa statul, nu vom face mare branza, ci poate mai bine nu am mai arunca banii aiurea, cumparand mai ieftin de la altii si focusandu-ne ca stat pe proiecte mai importante, cum ar fi autostrazile.
Dar gandirea strategica si planul de tara nu au fost niciodata punctul forte al politicienilor romani.
PS: evident ca supra-productia de porumb care acum merge la export nu va putea fi directionata catre producatorii de porci in nici un caz, fara o lege care sa interzica exportul de porumb: lucru imposibil, si din ce in ce mai imposibil prin devalorizarea monedei nationale in epoca psd-ista; pretul mare bate pretul mic, ori subventiile lui Daea ar trebui sa fie foarte mari incat producatorii de porci de la noi sa plateasca pe tarate mai mult decat producatorii de porci din Germania, de exemplu; ce ar fi culmea ar fi ca producatorii nostri care vor avea parte de subventii sa cumpere tarate de la import, ca si alea or fi mai iefine …
Cine e omuletul? Pare simpatic, dar nu inseamna neaparat ca are dreptate.
Iranul e cu bataie mai lunga, daca e sa fie.
Pe cand un articol despre WW III ?
Trump si-a dat aratama pe fata, nu e decat o alta marioneta a sistemului.
ho sa inceapa si cu Iranul … poate chiar in cateva zile
https://www.youtube.com/watch?v=lMGoaPc7J2w
Ghici unde vor mai pleca cateva miliarde de euro in anii urmatori din mana idiotului Daea?
– Companiile din SUA şi Israel sunt interesate de reabilitarea sectorului irigaţiilor din România
http://adevarul.ro/economie/afaceri/reabilitarea-sectorului-irigatiilor-romaniain-atentia-companiilor-sua-israel-1_58e601615ab6550cb8032ba3/index.html
Putem stabili un punct de legatura comun intre articolele de mai jos?
(hint: Moshe Kantor)
– „Compasul Ierusalimului” i-a fost înmânat lui Liviu Dragnea
http://www.evz.ro/compasul-ierusalimului-i-a-fost-inmanat-lui-liviu-dragnea.html
– Moshe Kantor şi Aurel Vainer, decoraţi de Traian Băsescu. Aurel Vainer: Trăiesc clipe de necrezut
http://stiri.tvr.ro/moshe-kantor-si-aurel-vainer–decorati-de-traian-basescu–aurel-vainer–traiesc-clipe-de-necrezut_41494.html
bonus 1:
– Shimon Peres: Israel cumpără România
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8&w=640&h=390]
bonus 2a:
Oare de ce idiotul asta recunoaste ceva ce nu exista?
Ghici cate zeci de miliarde trebuie sa plătească Romania drept “despagubiri”?
– Publicatie din Israel: Romania a facut mult pentru recunoasterea Holocaustului, dar negarea persista
http://www.ziare.com/international/israel/publicatie-din-israel-romania-a-facut-mult-pentru-recunoasterea-holocaustului-dar-negarea-persista-1280569
bonus 2b:
– DEZVĂLUIRI: Israelul a stat în spatele VICTORIEI PSD
http://www.stiripesurse.ro/dezvaluiri–israelul-a-stat-in-spatele-victoriei-psd—foto—video_1169824.html
Ce se intampla cand o toanta trateaza domeniul public exact ca zestrea de la ma-sa? Oare de ce face asta?
– Gabriela Firea, o trădătoare nenorocită! Vrea muzeu al holocaustului și al istoriei evreilor la București.
https://valentinro.blogspot.ro/2016/09/gabriela-firea-o-tradatoare-nenorocita.html
– Un bucureștean solicită anularea Hotărârii prin care Primăria a oferit un imobil Institutului „Elie Wiesel”!
http://www.justitiarul.ro/10988-2/
https://www.facebook.com/mihai.tociu/posts/1349738748370934
Ia auziti-i si pe idiotii astia:
– Muzeu al Holocaustului la Iaşi? Liberalii aduc argumente pentru înființare
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/muzeu-al-holocaustului-la-iasi-liberalii-aduc-argumente-pentru-infiintare–121696.html
– Domnule Iohannis, de ce vreți să băgați holocaustul pe gâtul românilor? (I)
http://www.justitiarul.ro/domnule-iohannis-de-ce-vreti-sa-bagati-holocaustul-pe-gatul-romanilor/
– Domnule Iohannis, de ce vreți să băgați holocaustul pe gâtul românilor? (II)
http://www.justitiarul.ro/domnule-iohannis-de-ce-vreti-sa-bagati-holocaustul-pe-gatul-romanilor-ii/
– Grindeanu, întâlnire la Guvern cu ambasadorul SUA Hans Klemm pe tema înfiinţării Muzeului Holocaustului
https://www.news.ro/politic-intern/grindeanu-intalnire-la-guvern-cu-ambasadorul-sua-hans-klemm-pe-tema-infiintarii-muzeului-holocaustului-video-1922403416002017030916843091
Ghici pe banii si in defavoarea cui se intampla toata distractia asta?
(Inclusiv holohoax-ul pentru holoca$h. Nici o vorba despre personaje de genul Genrikh Grigoryevich Yagoda. Oare de ce Steven Spielberg nu a facut un film cu numlele “Yagoda’s List” sau “Great Purge” care sa fie proiectate si predate in școli ca material didactic asa cum este fantasmagoria cu Schindler si “lista” lui?)
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=lwkax9RRLJM&w=640&h=390]
Mai crede cineva ca in ziua de astazi exista “partide”? Sau dreapta, centru, stanga?
Mai crede cineva ca exista ceva “gratis”? (presupunand ca a existat vreo data asa ceva)
Mai crede cineva ca aia “baljini” (oitele domnului) ce stau in patru labe sau cei carora le curg balele din gura pe piept vor supravietui?
Mai crede cineva ca aceasta organizatie de mafioti numita “stat” are vreo legatura cu “poporul” sau cu interesele poporului? Pai cel mai mare hot si criminal al poporului Roman, este nimeni altul decat Statul Roman! Asta a fost preocuparea lui de baza inca de la infiintare: a jefuit si saracit constant populatia si a exterminat-o cu zecile de milioane. Istoria (reala) nu minte!
Cine inca nu intelege ce este si cum functioneaza “statul”, sa-l citeasca pe Frederic Bastiat:
– The Law
https://admin.fee.org/files/doclib/20121116_thelaw.pdf
Apropo de autostrazi
Autostrăzile astea le veți plăti voi, și urmașii voștri, și urmașii urmașilor voștri, în veacul vecilor!
https://logec.ro/autostrazile-astea-le-veti-plati-voi-si-urmasii-vostri-si-urmasii-urmasilor-vostri/
Si niste opinii avizate de la Avram Fitiu:
– Ministerul Agriculturii investește 480 de milioane de euro în 4 ani pentru porci din rase străine! Afaceri politice cu arome de trandafiri
http://romanianoastra.info/2017/02/28/mancarea-bogatului-porcii-rusticii-bazna-si-mangalita-versus-mancarea-saracului-porcul-marele-alb/
– „Ghiță Ciobanul„ despre „Ciobanii politici”, băieți deștepți cu subvenții măsluite de milioane de euro de la A.P.I.A.!
http://romanianoastra.info/2017/03/30/ghita-ciobanul-despre-ciobanii-politici-baieti-destepti-cu-subventii-masluite-de-milioane-de-euro-de-la-a-p-i-a/
– Oierii români aruncă anual pe apa sâmbetei lâna de la peste 10 milioane de oi!
http://romanianoastra.info/2017/02/27/oierii-romani-arunca-anual-pe-apa-sambetei-lana-de-la-peste-10-milioane-de-oi/
„Sponsorizarile” de la stat merg si catre alte tembelisme:
– Ministerul Agriculturii investește 480 de milioane de euro până în 2020 pentru producția de tomate din soiuri olandeze cu aromă de cauciuc
http://romanianoastra.info/2017/03/03/ministerul-agriculturii-investeste-480-de-milioane-de-euro-pana-in-2020-pentru-productia-de-tomate-din-soiuri-olandeze-cu-aroma-de-cauciuc/
Avram Fitiu a scris si o carte pe aceasta tema. O poti descarca gratuit in format pdf de pe alt site al lui:
– „Salvarea Fermei Țărănești”
http://www.avramfitiu.ro/p/salvarea-fermei-t.html
strigator la cer! nu aveam cunostinte atat de specifice cu privire la programele astea, il credeam doar un simplu tovaras cu fixatii pe Daea, desi era evident ca nimic nu e intamplator, iata ca fixatiile lui Daea, deci comunistoide sunt bine directionate
Totul este facut „cu cap” si nimic nu este la intamplare.
Eu mai arunc din cand in cand cate un ochi la ce mai zice Fitiu. Stie ce vobeste. Este in permanenta invitat pe la AgroTV. Am aflat de el acum cativa ani si tot atunci i-am citit si cartea. Foarte interesanta. Fa-ti timp si rasfoieste-o. Ai sa-ti schimbi putin modul in care privesti lucrurile.
Uite cum arata o reforma si o strategie in viziunea lui:
– România cheltuie 20 de miliarde de euro ca să ofere românilor alimente străine chimizate! S-ar putea vota oare acest proiect de țară: România, Stat Suveran Agroalimentar, Agroenergetic, Agromilitar?
http://romanianoastra.info/2017/01/22/manifestulk-nostruh-politic-din-proiectul-de-tara-romania-stat-suveran-agroalimentar-agroenergetic-si-agromilitar/
Uite si o aparitie tv la o televiziune nationala. Este foarte interesanta. Miza nu este doar „agro”. Are multe ramificatii si totul este foarte complex. Fa-ti timpo si urmareste-o:
– Avram Fitiu – Alianta Noastra Cluj – Despre problemele agriculturii
https://www.youtube.com/watch?v=ECHnV8Z7dgo
Hai sa fim seriosi, suntem artisti in tocatul banilor, si aia care ii avem si aia care nu ii avem.
Vezi raporturile Curtii de Conturi despre miliardele care se scurg printre degetele Statului.
Iarasi placa cu autostrazile?
Pai decat sa injectezi 5 miliarde de Euro intr-o autostrada, care nu se va amortiza direct sau indirect nici in 20 ani, nu mai bine finantezi cu ei libera initiativa?
Ca asta inseamna locuri de munca, taxe si impozite pe forta de munca, etc.
Chiar si daca nu vei produce poate cine stie ce export, dezvolti comunitatea locala.
Poate nu vei deveni o putere mondiala, dar nici o tara de intretinuti cu ajutoare sociale, de caldura, etc.
Daca tot vorbim de aia care fac chestii mici care se vand cu bani multi, pai cu banii astia faci o fabrica de microprocesoare de exemplu?
Saracul ala e sarac pentru ca n-are un loc de munca sau ala care are e prost platit sunt unii care ar vrea sa fie platit si mai prost daca se poate, fara salariul minim pe economie, ca altfel de ce sa faci investitii in Romania decat ca aici muncesc oamenii (aproape) pe gratis?
Si cand romanul se prinde ca aceeasi munca poate sa o faca pe bani mai multi in alta parte a Europei, plangem cu lacrimi de crocodil ca am vrea sa facem investiti dar n-avem forta de munca, ca nu e suficient de pregatita pentru ca aia destepti si muncitori au plecat iar Statul s-a spalat pe maini vizavi de invatamantul superior si a plasat povara in sarcina celor care fabrica diplome in regim „low cost”.
Si da, fiind sarac, maninca ieftin si prost, si nici nu-si permite asistenta medicala de calitate (care chipurile ar fi de fapt gratuita) si da coltul otravit de mancarea low cost in timp ce s-a spetit o viata ca bogatul sa fie si sa ramana bogat.
Miliardele alea de la Curtea de conturi nu din tunuri de-astea aberante s-au adunat? Doua de la energie, unu de la stadioane, trei de la agricultura etc
Nu aici era articolul care spunea ca in germania producatorii de carne de porc sunt subventionati si practic din subventie traiesc, pentru ca este o concurentata atat de acerba, incat fara subventie ar intra in faliment imediat?
Daca nu e aici, in alta parte sigur este.
Secondo, in tarile alea civilizate chiar asa ne-agricole cum sunt, la momentul actual din lana se fac..panouri pentru izolat case. Mai bune, mai ecologice decat vata minerala si polistirenul.
Tertio, exemplul cu merele e nefast si demonstreaza cum tocmai „economia de piata” da in final rezultate nu tocmai fericite.
Cele mai aratoase si comercializate mere sunt din pacate exact ca marul oferit Albei ca Zapada – otravitor. Plin de chimicale (cca. 12 stropiri pe an cu vreo 6 chimicale diferite), cu ceara naturala inlaturata si inlocuita cu una artificiala si desi e toamna, e posibil sa fie din recolta de anul trecut, pastrat in hale frigorifice.
Daca toti ar face doar electronica, in scurt timp am muri toti de foame, asa ca incerci sa faci e e mai bun cu ce ei – si oamenii gospodari castiga bine in agricultura, chiar daca au zeci de angajati si nu doar unul care sa apese pe buton.
Si hai sa fim seriosi, Statul roman subventioneaza masiv investitiile straine ca sa nu mai vorbim de subventii indirecte prin profitul netaxat fiind exportat prin diverse manevre contabile, scutiri de taxe, etc.
Deci de ce n-ar subventiona si micii afaceristi locali?
nemtii au bani de subventii dar noi nu avem; cand vine vorba de subventii eu nu ma leg de subventiile venite de la UE (o aberatie oricum) care evident ca nu strica sa fie date oamenilor si nu strica ca Romania sa foloseasca tot ce poate din subventiile si fondurile europene; insa, cand vine de vorba statului roman, in loc de subventii pe apa sambetei, mai bine in autostrazi care aduc investitii si cresc economia;
sa facem o comparatie intre un om bogat si unul sarac; bogatul daca are bani, isi permita sa isi creasca singur porcii: are pamant destul, are bani de mancare, isi angajaza om care sa se ocupe de ei etc; nu ii strica sa manance o carne buna din propria gradina desi baga mai multi bani decat daca ar cumpara de la hypermarket; insa unul care e sarac sau care nu are bani incat sa isi permita orice, mai bine cu bruma de bani pe care o are plateste ratele ca sa nu il dea banca afara, sau da cu o mana de var prin casa ca nu a mai zugravit de un deceniu; sau poate daca are putin mai mult, se arunca in vreo afacere, nu se da pe organice, ca doar nu il dau banii afara din casa; la fel si cu porcii;
sunt sigur ca milioanele pompate in porci s-ar duce mai bine pe productia de plante medicinale care ar merge la export si macar ar sustine cursul cu o picatura; nu putem concura cu tarile puternice pe domenii puternic subventionate si unde cu greu putem face fata concurentei, trebuie sa ne orientam pe domenii unde concurenta este mai slaba si unde banul bagat are sansa sa se intoarca inapoi la stat prin diverse canale;
Fa-ti timp si vezi asta:
– UITE, UE NU E
https://www.youtube.com/watch?v=aUqAPh8gUNo [ADMIN EDIT: linkul la antena era virusat!]
dupa cum spuneam, suntem cramponati in frustrari si teorii conspirationiste in loc sa punem osul la treaba si mintea la lucru sa vedem de ce suntem noi buni si mai ales de ce suntem mai buni ca altii; tatae ala de produce pluguri se jeleste penibil ca si cum trebuia sa vina statu sa ii modernizeze lui jafurile; culmea e ca sunt exemple nenumarate de produse made in Romania care nu au asteptat ajutoare de la stat ci au avut succes de nivel internationali in pofida tuturor conditiilor; ce e nou la „documentarul” asta e ca „dusmanii” nu mai sunt multi-nationalele si europenii, ci fratii nostri de suferinta, polonezii