Efectele WannaCry inca nu s-au terminat si e posibil ca prima „rafala” sa fie doar un mic test demo, atacuri mult mai puterice urmand sa loveasca. Voi face totusi un mic istoric al WannaCry-ului si recentei infectii.
Acum ceva timp (2-3 saptamani din ce-mi aduc eu vag aminte) un grup de hackeri a publicat cateva unelte folosite de NSA care exploatau unele vulnerabilitati ale sistemului de operare Windows – dar nu numai – inca ne…”reparate” de Microsoft. Oficial Microsoft nu a declarat decat ca multe dintre vulnerabiliti erau rezolvate de mult timp si putinii specialisti care au putut formula o opinie (putini la care am ajuns noi, existand evident multi specialisti in acest domeniu) au declarat ca este sub semnul intrebarii daca uneltele facute publice chiar sunt eficiente sau sunt doar inca o miscare de distragere a atentiei publicului de al chestiunile de zi cu zi din politichia Imperiului unde Trump mai are uneori obiceiul sa lanseze rachete atunci cand scade in sondajele de popularitate.
Acum, la ceva timp dupa acest incident, avem a face cu WannaCry care este pus pe seamna acelor „leak-uri” de la NSA. Opinia formulata cu ocazia acestui atac ar fi ca hackerii s-au folosit de acele unelte si de „gaurile” deconspirate pentru a intra in sisteme si pentru a face ce au facut. Este greu insa sa spunem cu certitudine da sau nu, asa este, hackerii s-au folosit de acele unelte si Microsoft a gresit ca nu a rezolvat bug-urile imediat ce au aparut publice. WannaCry poate pur si simplu sa fie un malware mai eficient ca altele dinainte si sa nu foloseasca nimic din leak-ul anterior.
Publicarea unor vulnerabilitati inainte de anunta compania victima este un faux pas in lumea hackerilor, insa de ceva vreme pana si hackerii au cam renuntat la bunele maniere. In vremurile onorabile ale hackingului in care 99% dintre hackeri practicau hackingul din pasiune si pentru ca patrunderea in sisteme interzise era o provocare, rareori vulnerabilitatile erau facute publice cu scopul de a face rau. Daca se intampla asta – extrem de rar – era doar pentru a pedepsi acea companie pentru anume fapte.
Pe langa hackerii „gri” care desi actioneaza ilegal, nu cauta raul in sine, evident ca au existat hackeri black-hat tot timpul, prin black-hat intelegand urmarirea de scopuri rele in sine, imorale, raufacatoare.
Ceea ce s-a intamplat cu publicarea informatiilor NSA este extrem de ciudat si rar intalnit: un grup de hackeri a facut public aceste informatii. Care sa fii fost scopul? Daca hackerii erau raufacatori si aveau doar scopuri comerciale, foloseau uneltele in scop propriu si nu le faceau publice, mai ales ca prin aceasta masura atrageau atentia companiilor target (Microsoft) care urmau sa repare „gaurile”. Daca hackerii doreau doar sa arate ca NSA-ul isi baga nasul unde nu ii e treaba, gestul lor este infantil: cine nu stie ce face NSA si cine nu mai crede in ziua de astazi ca oricum probabil NSA nici nu are nevoie de backdoruri pentru a avea acces la toate calculatoarele conectate la Internet (si nu numai) si o poate face probabil folosind chiar mijloacele companiilor mama (Microsoft, Google , Facebook). Au mai fost unele speculatii „far fetched” cum ca deconspirarea ar fi fost o miscare de manipulare provocata tocmai de NSA care ar fi dorit sa arate ca nu colaboreaza direct cu companiile pentru accesarea sistemelor ci are nevoie – ca toata lumea – de backdoor-uri, exploit-uri si tool-uri de hacking. Actul publicarii are deci o cheie greu de citit. Poate cea mai plauzibila varianta ar fi bunavointa unor hackeri care au dorit sa impartasasca cu hackerii din intreaga lume asemenea …. „bunatati”.
Ransomware-ul este doar o mica felie din tipurile de actiuni care se pot face. Pana nu demult (inainte de bitcoin), ransomware-ul era o prostie, fiind imposibil de cerut bani deoarece plata recompensei se facea cu riscuri mari. Ca o mica paranteza, as aminti un „virus” care a circulat pe la noi intr-o perioada. Pe calculatoarele victima, se activa la un moment dat un mesaj care se dadea ca si venind din partea politiei romane „Atentie acest calculator este urmarit de politia romana. Am descoperit ca folositi programe piratate. Pentru a nu face puscarie, va rugam sa ne contactati”. Victimele erau invitate sa contacteze politaii „binefacatori” care se ofereau sa treaca cu vederea victima in schimbul platii unei sume intr-un cont. Daca cineva s-ar fi dus insa la politie, era usor de urmarit unde se duc banii si faptasul putea fi prins usor. Foarte posibil, cel care ridica banii insa era un neica nimeni, un fraier trimis de niste baieti rai care pe mana cu niste baieti destepti realizau schema. Erau deci multi intermediari, hackerii aveau de platit multi intermediari si la ei oricum nu puteau ajunge niciodata sume prea mari.
Cu bitcoin insa, totul s-a schimbat. Posibilitatea tranzactiilor anonime face ca un hacker sa ofere pur si simplu un hash-code direct in mesajul adresat victimei in care sa ii ceara sa realizeze plata pentru a primi cheia pentru decriptare si pentru a recupera datele. Nenumarate astfel de incidente au loc zilnic si multi au cazut victima, unii chiar fiind nevoiti sa plateasca pentru a putea functiona normal. As aminti aici cateva spitale care s-au trezit cu fisele pacientilor encriptate si cu cereri de rascumparare. Faptul ca hackerii au mers pana acolo incat a cere spitalelor bani si a se juca cu vietile oamenilor denota ca acesti oameni nu au scrupule si ca sunt capabili de orice.
Tehnic, din punct de vedere al securitatii, nu prea putem face mare lucru, sistemle fiind vulnerabile si nicio masura de protejare neavand eficienta 100%. Foarte mult m-am intrebat personal cum de atat de multe victime au fost in cazul incidentului de fata, si cum de acestia nu aveau backup pentru a reintra in functiune instant. In particular m-a mirat cazul Renault care a avut mai multe fabrici oprite (inclusiv Dacia) pierderile fiind evident imense. Realitatea este ca in ciuda backup-urilor si a sistemelor de securitate (oare Renault chiar sa nu aiba un firewall pus la punct?!) sunt locuri unde backup-ul nu ajunge, un simplu restore nu rezolva situatia.
Ca o paranteza cu privire la recuperarea fisierelor, as sublinia ca dupa parerea mea, plata este inutila in cazul victimelor. Cine a pus la cale acest atac, cu siguranta nu va sta sa comunice si nu va risca nimic pentru a oferi cheia de decriptare dupa ce s-a facut plata. Desi estimarea platilor facute ar fi in jur de 20.000$ (conform unor „specialisti” – greu de stiu, bineinteles), foarte posibil ca cei care au pus la cale atacul sa nu fie dispusi sa tina la brand si sa se tina de cuvant oferint cheia de decriptare, deoarece o astfel de lovitura este once in a lifetime.
Sa facem acum un mic exercitiu de imaginatie: ce s-ar fi intamplat daca hackerii care au lansat acest atac, nu planuiau ransomware ci pur si simplu cautau informatii pentru a le revinde. Ei bine, acest tip de atac se intampla deja. Daca exista un calculator neinfectat si care nu are pe el vreun virus sau malware, acel calculator chiar este one-in-a-milion. Efectele insa nu sunt vizibile si impactul nu este acelasi. Un impact poate si mai puternic era daca in loc sa encripteze si sa ceara recompensa, hackerii ar fi alterat datele intr-un mod cat mai discret. Imaginati-va in cazul unui spital ce ar insemna modificarea rezultatelor analizelor pacientilor.
Reiterez: in cazul de fata, prin backdoor-urile folosite, hackerii au preluat controlul total. Particularitatea atacului a fost propagarea autonoma si declansarea autonoma. Foarte probabil singura actiune concreta a hackerilor a fost trimiterea catorva mailuri initial, pana cand virusul a prins masa critica si a inceput a se propaga singur.
Sa ne intoarcem insa la Bictoin. Nu voi comenta fluctuatiile recente: o crestere la un nou record urmata de o scadere brusca. Eu cred ca dupa acest incident Bitcoin va fi mort. E la mintea cocosului ca nici un investitor care are 2 neuroni nu se va candi sa-si plaseze un procent prea mare in bitcoin in conditiile in care una dintre urmarile epidemiei recente ar putea fi tocmai interzicere bitcoinului. Daca era nevoie de o masa critica de opinie impotriva aceste monezi si daca era nevoie de fapte care sa demonstreze riscurile negative ale bitcoinului, aceasta s-a intamplat deja. Incepand de luni, bitcoin poate fi interzis in orice zi care va urma si putina lume se va opune, mult mai multa fiind in sprijinul autoritatilor care ar putea argumenta: „cati oameni mai vreti sa moara ca sa ne trezim ca acest bitcoin este o moneda folosita de teroristi care trebuie interzisa pentru a le bloca sursele de castig”?
Poate singura aparare in favoarea bitcoinului va veni din partea investitorilor cu sume mari care deja au expunere. Insa oricum bitcoinul a suferit o lovitura prin neacceptarea tranzactiilor de catre SEC care ulterior a acceptat o alta moneda, Etherium, care cred ca este putin mai sigura decat Bitcoinul care dupa cum stim, are multe defecte, in ciuda notorietatii.
Presedintele Trump a lansat un plan de pregatire al americanilor pentru caderea retelei electrice. Unii zic ca riscul exploziilor solare justifica impacienta cu care Trump actioneaza. Eu zic ca americanilor le e frica de atacuri cibernetice care sa vizeze gridul invechit si de aceea se precipita ei. Luni si zilele urmatoare, vom vedea fallout-ul de la aceasta prima runda. Parerea mea, este ca fenomenul abia incepe sa scoata capul din peisajul evenimentelor cu tenta apocaliptica ale vremurilor si lumii nebune in care traim.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
ALTE ARTICOLE (EXTERNE)
Blockbuster ‘WannaCry’ Malware Could Just Be Getting Started: Experts
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
ADDENDUM
Cum ne ferim de WannaCry?
Nimic nu este 100% sigur, dar putem face:
- sa trecem pe Linux
- sa rulam toate update-urile Windows-ului, indiferent de versiune
- sa evitam sa deschidem atasamente de la necunoscuti
Cum nu ne ferim de WannaCry?
- nu rulam programe descarcate aiurea de pe internet
- nu cautam pe Google „wannacry removal”
E foarte posibil ca unii „antivirusi” sau programe sa contina virusi, daca site-urile sursa nu sunt de incredere.
si inca ceva. Eu sunt din 2009 pe linux. N-am reinstalat decat de vreo 2-3 ori ca am avut eu chef sa testez alte distributii. De la ultima reinstalare am 2 ani si merge la fel ca-n prima zi. Nu ingheata firefoxul, hardul nu caraie decat f putin cand trage din greu (avand in vedere ca e de 5400 rpm pe ata, e oarecum firesc). Mai mult, mi-am luat un hdd extern si l-am formatat pe ext3. Am facut probe cu el. Inainte de formatare am copiat de pe mai multe sisteme windows si nu urca mai mult de 30-35 mbs. Pe linux am intre 70 si 90 mbs rata de transfer. Am cautat pe net si am descoperit ca si altii au patit asta. N-am linkurile la indemana, dar le poti cauta, sau, si mai bine, testeaza matale daca ai ocazia. Evident, pentru a fi exacta comparatia, ar trebui sa comparam de pe aceleasi scule, aceleasi fisiere. N-am putut face asta, dar comparatiile sunt aproximative.
Daca as fi fost pe windows, in 2 ani ar fi trebuit sa daucel putin tot atatea formatari, daca nu mai multe si din nevoie maxima, nu optional. Au fost dati in vremurile intunecate ale windouwsului cand formatam de 2 ori pe saptamana ca aparea nush ce eroare sau nush ce virus care a trecut de protectie…
Si in tot timpul asta n-am avut probleme cu imprimantele, scanerele, alte formate…. Citesc tot felul de ebooks, m-am jucat si-n inkscape, am scris si documente, am editat si fotografii… Nu la nivel profesional, dar totusi… N-am nici o grija. Am un laptop pe 64 biti din 2007 care merge f bine, cu 30% din ram ocupat si restul liber. Pe windows as fi avut 70% din ram ocupat si multe solicitari ale hardului din cauza antivirusului, fragmentarii, samd. Si ma mai iei cu diversitatea… Spune-o cui vrei.
Gigele, eu nu caut sa impun nimanui nimic. Desi nu folosesc windows, am avut de-a face, insa cu calculatoare infectate de acest sistem de operare. Hardul, fie el si unul performant, caraie la greu. Ai de-a face cu fragmentari/defragmentari pe hard, erori, fragmentari/defragmentari de registri. Securitatea sistemului e doar UNA din probleme! La ce fel de flori te referi? Eu am rude sau prieteni care fac editare de tot felul, foto/video/audio, numai unul din ei foloseste windowsul ca are familie mai numeroasa si cum pe linux nu are photoshop, decat sa investeasca intr-un mac sau hackintosh se chinuie asa. Apoi altul, foloseste windowsul doar pentru video, ca nu-si permite sa-si ia licenta pe mac, de vreme ce face treaba asta mai mult ca hobby, nu scoate decat f putini bani. Iar restul pe care-i stiu si care su pfa-uri, sunt toti pe Mac-uri. De ce? Pentru ca merge brici. Problema ta cu wifi-ul sau altele ce tin de drivere e si din vina producatorilor ca nu livreaza, insa cine are nevoie de placi profesionale, ti-am zis face bani din asta si isi permite sa treaca pe Mac. Chair daca unixul ar necesita antivirusi (pt tot soiul de ganganii) acesta nu-ti secatuieste resursele calculatorului, ca pe windows. Plus ca unixul gestioneaza mai bine si capacitatea ramului. Restul e poveste. Daca linuxul ar merita sa fie spart pt hackeri, automat el ar avea si mai multi oameni in spate care sa lucreze la cod, ca acesta sa aiba cat mai putine fisuri. Problema e de filosofie. Vrei productie si securitate? Folosesti Unix/Linux/BSD. Vrei jocuri, virusi, harduri care caraie, ingheturi, prabusiri, ecrane albastre, dureri de cap, reinstalari… foloseste Microsoft. Cat dureaza o instalare de linux si cat de windows? Sa fim seriosi, nici nu incape comparatie.
care ar fi acele linuxuri si unde le-ai vazut? am mai auzit placa cu targetatul (hai sa vb romaneste, tintitul) spargatorilor, mi se pare o fabula. Linuxul desi nu este imposibil de spart, e atat de complicat incat e foarte greu. Sigur, suprasoliciti un server si el pica… Unixul are filosifia lui aparte si virusii nu colcaie asa usor pe-acolo, ca pe windows. Sa fim seriosi. Plus ca-l poti securiza si mai si. O sa spui ca trebuie sa te pricepi, pentru asta, asa e dar totusi, permite. Pe cand windowsul.
Si s-o luam si altfel. Pe linux nu ai defragmentare, erori de registri, ai un sistem de fisiere net superior NTFS-ului si programe care „cantaresc” mai putin. Deci mult mai stabil si mai rapid. Nu vad de ce unii folosesc windowsul in dauna mac-urilor sau a linuxului. Probabil din indiferenta sau coruptie. Ce lucrari supermegasofisticate de office poate face Primaria Bucuresti sau Spitalul Colentina, care sa nu se poata indeplini pe linux??! Unii au programe speciale, de contabilitate, dar se pot porta pe linux da se doreste. Pentru toti ceilalti, greii, este Mac-ul la dispozitie, care vine nu numai cu soft calumea dar si arhitectura superioara, apropos de amatorismul invocat de JE anterior.
Sa fim seriosi, oricat de mult au imbunatatit astia windowsul tot are probleme. Si va avea! Smecherii sa traiasca, fraieri se gasesc.
Costica, fiecare floare are mirosul ei asa cum fiecare leguma are gustul ei. La fel e si cu sistemel de operare si cu linuxul, nu te mai ambala degeaba. Windows are meritele lui – popularitatea si usurinta in folosire si Linuxul are avantajele lui: distributiile, open source-ul, independenta etc. Insa cu independenta la Linux mai vin si alte probleme: iresponsabilitatea si nepasarea. Am nimerit acum un an un Ubuntu pe un desktop care nu recunostea placa Wifi (!). Daca te uiti pe forumurile de Ubuntu vezi oameni cum se lovesc de cele mai banale probleme care pe Windows nici nu ai auzit.
Si da, Linux e mai ferit tocmai din cauza nepopularitatii. Tie ti se pare fabula, dar asa cum exista programe mult mai multe pentru windows decat pentru linux, cu toata bunavointa si eroismul dezvoltatorilor de open source, tot asa e si cu virusii. Ca sa nu mai zic ca atacurile complexe care folosesc boti si vulnerabilitati zero day cum a fost recentul, cu siguranta sunt focusate pe cel mai popular sistem de operare. Numai poate cei mai tari programatori si hackeri care doresc musai sa sparga un anume sistem poate se apuca sa faca tool-uri pentru spart Linuxuri. Si ca sa iti raspund mai concret cum poti sparge usor un Linux, e de ajuns sa intri intr-o retea si sa faci phising de DNS pentru cateva servere de unde isi face linuxul update-urile pentru a-i baga ce cod vrei tu.
linuxul are bubele lui dar se poate folosi cu brio pe desktop, eu il folosesc din 2009 si nu-mi pare rau. Iar cine are nevoie de cad, photoshop, etc, foloseste mac, nimeni care se respecta si scoate un ban nu foloseste jafurile lui Bill Gates. LibreOffice si Scribus sunt f puternice si pot rivaliza cu concurenta. Gimp si Inkscape sunt mai la mijloc dar pentru ce au unii nevoie prin companii, merge!
ce poate am uitat eu sa subliniez: Linux nu e mai sigur doar putin mai targetat de hackeri; am vazut Linuxuri la care intrai ca in branza
I put my money where my mouth is: http://imgur.com/a/pVQ5J
PS din pacate cu trade-ul Cisco nu ma pot lauda, a fost noroc prostesc
„sa trecem pe Linux”
Linuxul este o problema pentru folosirea pe desktop. Pe langa faptul ca desktopurile sunt amatoricesti si haotic facute, lipsesc foarte multe softuri pentru productivitate care sunt folosite intens de o mare parte de oameni, de ex suita Microsoft Office, programele de la Adobe, Autodesk, etc. Daca poti sa o mai scoti la cap pana la un anumit punct su OpenOffice, cu GIMP, Inkscape, Scribus, Open Shot, etc nu faci nimic. Astea variaza intre glume proaste si insulte.
Sa nu mai vorbim de suportul hardware si drivere.
Linux este pentru servere si retele, nu pentru productivitate pe desktop.
„Eu cred ca dupa acest incident Bitcoin va fi mort…cati oameni mai vreti sa moara ca sa ne trezim ca acest bitcoin este o moneda folosita de teroristi care trebuie interzisa pentru a le bloca sursele de castig”
Asta ramane de vazut. Chiar daca bitcoin cade, nu este singura moneda virtuala, iar tot acest trend cu monede virtuale este abia la inceput.
Nu uita faptul ca in tarile cu apa calda la robinet, printre care Romania nu se afla, exista deja numeroase monede si sisteme de plata clasice si ALTERNATIVE la moneda nationala/principala si functioneaza 100% legal si bine merci.
Ai exemplificari si liste aici:
– Dacă mâine Moneda Euro dispare, România are oare monede alternative locale de supraviețuire? Țările vestice au mii de astfel de monede locale
http://romanianoastra.info/2017/03/18/daca-maine-moneda-euro-dispare-romania-are-oare-monede-alternative-locale-de-supravietuire-tarile-vestice-au-mii-de-astfel-de-monede-locale/
„Foarte mult m-am intrebat personal cum de atat de multe victime au fost in cazul incidentului de fata, si cum de acestia nu aveau backup pentru a reintra in functiune instant. In particular m-a mirat cazul Renault care a avut mai multe fabrici oprite (inclusiv Dacia) pierderile fiind evident imense. Realitatea este ca in ciuda backup-urilor si a sistemelor de securitate (oare Renault chiar sa nu aiba un firewall pus la punct?!) sunt locuri unde backup-ul nu ajunge, un simplu restore nu rezolva situatia.”
De ce crezi tu ca aceste companii au angajati specialisti de top? Cu cat ii platesc? In Romania cu 800-1500 de euro pe luna, adica exact cu cat este platit un muncitor necalificat sau un tamplar in statele din vest? Pai la banii astia numai specialisti nu sunt aia!
Stai linistit ca nici in Franta socialista nu se omoara ei sa angajeze specialisti de top. Doar sunt firma producatoare de masini nu de IT si mai sunt si in proportie de 50% detinuti de statul francez. Asta spune multe. Aroganta, egalitarismul socialist si prostia se platesc din greu.
Arunca o privire peste sistemul de backup au unui profesionist, arunca o privire pe cv-ul si experienta lui profesionala si intreaba-te cu cat este platit. Ce zici, un sistem sau o retea administrata de acest tip ar fi patit ceea ce au patit astia de la Renault/Dacia sau din alte firme si institutii?
(chiar daca este exemplificat intr-o retea de amator, principiile sunt aceleasi si la o retea profesionista)
– My backup strategy
http://www.dedoimedo.com/computers/backup-strategy.html
http://www.dedoimedo.com/faq.html
„Tehnic, din punct de vedere al securitatii, nu prea putem face mare lucru, sistemle fiind vulnerabile si nicio masura de protejare neavand eficienta 100%.”
Ba da! Pur si simplu nu le conectezi la internet si faci o reatea inchisa/locala.
Cum se justifica prezenta internetului la o mare parte de angajati?
Dar la serverele cu fisiere, baze de date, backupuri, etc?
Internetul si emailul sunt utile doar la un numar mic de persoane din conducere. Pentru acestea se pun la dispozitie niste calculatoare speciale, diferite si neconectate la reteaua principla interna. Evident ca si internetul ESTE LIMITAT si nu la liber. Permiti doar primirea si trimiterea de mailuri din clienti de mail si permiti accesul doar la anumite saituri utile si indispensabile pemtru activitatea companiei respective. Pentru youtube, facebook, torrente si pornografie, fiecare la el acasa, nu la servici.
Mai este nevoie sa spun ca stikurile si cardurile de memorie sunt restrictionate? La fel si telefoanele mobile cu memorie interna si cu acces la internet?
SF; in orice companie normala, netul este nu doar indispensabil, ci vital
ATM-urile din China teoretic erau destul de inchise si protejate de specialisti de top; cu toate acestea …
Atacurile cibernetice sunt ca ploaia: dau si peste cei pregatiti si peste cei nepragatiti si pe cei care merita si pe cei care nu merita. Incepe un sezon ploios
Nu este SF, este realitate. Am vazut si lucrat cu numeroase companii din diverse domenii care aveau astfel de politici. De la companii mici care aveau cativa angajati pana la companii cu sute de angajati.
Nu numai ca majoritatea angajatilor nu aveau acces la internet, iar cei care aveau nevoie de el il aveau restrictionat, dar nu aveau nici macar aplicatii la discretie. Ai vazut vreo data cum arata un desktop decat cu word, excel, powepoint, outlook, un arhivator, un simplu pdf-viewer si windows photo viewer la care se mai adauga (daca este cazul) 1,2,n programe specifice + acces la imprimanta, copiator si fax? Fara sa ai acces la functionalitati banale ca de ex click dreapta sau „save as”. Cu telefoanele puse intr-un raft cu multe sertare in afara camerei/spatiului de lucru si setate pe „mute”.
Aceasta este o situaite reala de lucru.
Totul depinde de fiecare patron cat de mult isi pretuieste afacerea si mai ales TIMPUL DE LUCRU PE CARE IL PLATESTE ANGAJATILOR. Angajatul este platit SA PRODUCA nu sa stea pe messenger, facebook, youtube, stiri, etc. Poate sa faca aceste lucruri la el acasa, pe timpul si pe bani lui.
Sa nu mai vorbim de faptul ca este de-a dreptul inconstienta sa dai drepturi la toti imbecilii sa poata executa fisiere .exe si sa instaleze programe. In mod normai fisierele tip .exe trebuie restrictionate atat din server cat si pe statia de lucru.
Cum s-a raspandit virusul actual? Niste idioti au primit un atasament .exe pe email si pentru ca 99% dintre ei sunt complet imbecili au dat click pe el fara sa stie ce este si s-a ales praful de tot. Acest lucru spune multe si despre cei care administreaza reteaua si stabilesc politica de utilizare.
Cunosc cazuri de admini care au refuzat sa lucreze in conditiile impuse de patron care vroia acces la o gramada de chestii. Au spus foarte simplu ca ei implementeaza totul „ca la carte” si este singura modalitate pentru care isi asuma responsabilitatea. Patronul este liber sa faca ce vrea la el acasa chiar daca este firma si calculatorele lui. Asa lucreaza pofesionistii si totul functioneaza ca un ceas elvetian. Fara batai de cap.
Pentru teste sau pentru ifosele patronului se folosesc sisteme care nu sunt conectate la reteaua principala.
ATM-urile sunt alta mancare de peste. Evident ca sunt „protejate de specialisti de top”. De aia le sparg toti imbecilii prin toata lumea. Mergi pe youtube si cauta dupa „atm hack”, „atm card skimmer”, „atm card hacking”,
„atm card cloning”, etc
Apropo, astia de la In Premiera in ultimul episod au inceput sa planga de mila tiganilor!
– ÎN PREMIERĂ cu Carmen Avram – ROMÂNIA PARALELĂ
Cyberattacks Expected To Spread Monday As Europol Fears Computer Systems Simply Won’t Start
http://www.zerohedge.com/news/2017-05-14/least-200000-victims-europol-fears-computers-simply-wont-start-monday-after-unrivall