Craciunul in Venezuela

In continuarea articolelor pe tema SHTF, m-am gandit sa ne indreptam putin atentia spre Venezuela, cu promisiunea ca pe viitor vom avea mai multe povesti din fosta Yugoslavie. Prilejul ni-l ofera un articol publicat recent pe site-ul ZeroHedge – Christmas In Venezuela: What It’s Like After Socialism Destroys Your Country – pe care il recomand sa il cititi direct in engleza, eu urmand sa trec prin el doar pe scurt.

In primul rand, sa spunem cateva cuvinte despre Venezuela. Situata in coasta de nord a Americii de Sud, Venezuela – ca si Romania – a fost binecuvantata de Dumnezeu cu nenumarate bunatati: geografie variata, minuni naturale, iesire la ocean cu plaje superbe, retea hidrografica bogata cu rauri mari si chiar o delta, terenuri agricole roditoare, munti cu paduri si bogati in minerale si … cireasa de pe tort (ditamai cireasa) cele mai mari rezerve de petrol din lume, cu ceva gaze naturale pe langa, si de asemenea cu ceva rezerve de petrol neconvetional (bitum, petrol crud de densitate mare de diverse tipuri). Pe scurt spus, Venezuela are tot ce ii trebuie pentru o agricultura puternica atat cantitativ cat si calitativ (cafea, cacao, zahar etc) cat si pentru exporturi si produse petroliere.

In ciuda acestor bogatii, ca peste tot unde dracul rosu isi baga coarnele, Venezuela a ajuns astazi sa fie o tara in disolutie de unde cei care nu au putut sa fuga au un singur vis: sa stranga indeajuns bani pentru un bilet de avion si pentru cat sa o ia de la cap in alta parte. Am putea spune cam ca pe la noi, dar ne-am insela: dupa cum vom vedea situatia din Venezuela nu se poate compara cu raiul mioritic.

Nu vom face acum istoricul nasterii, cresterii si al prostiei care i-a adus pe venezueleni in aceasta situatie, ci doar ne vom axa pe articolul de care am amintit, incepand cu situatia actuala. In prezent, Venezuela a avut deja default la cateva scadente la obligatiuni, ceea ce face imposibila indatorarea in viitorul apropiat in ciuda tiparnitelor care tiparesc in ritm accelerat bani in intreaga lume, incad pana si o tara ca Romania unde cheltuielile depasesc veniturile de cateva decenii bune se poate imprumuta cu o rata in jurul a 4% desi nu are rezervele Venezuelei. De altfel, rezervele Venezuelei sunt singurul motiv pentru care situatia nu a ajuns inca in stadiul din Somalia sau alte tari africane intrate in starea de limbo din cauza caderii pe mana unor conducatori mafioti.

Autorul articolului (subiectul interviului) este Jose, un venezuelean din clasa de mijloc care a muncit in industria petroliera la stat (va dati seama ce inseamna asta in Venezuela daca pe la noi petrolistii se bat cu bancherii pe pozitiile de top la salariu mediu), are in jur de 40 de ani, sotie, 2 copii, 2 pisici si un caine, un SUV vechi dar bun, o casa de 150mp intr-o zona buna din Caracas. Pentru ca a trecut prin doua crize in viata lui si pentru ca e mai … ciudat (ar spune naivii), Jose este ceea ce se numeste prepper, un termen pe care nu indraznesc sa il traduc si chiar pledez pentru preluarea lui ca atare, desi noi romanii, cel putin cei de la tara, sunt prepper prin prisma starii de fapt a lucrurilor.

Pentru cei care se uita ca vitelul la poarta noua la cuvantul prepper, voi spune pe scurt ca acestia sunt o categorie de oameni care se pregatesc pentru dezintegrarea fibrei societatii sau incidenta unor evenimente naturale dezastruoase care pot varia ca efecte de la oprirea utilitatilor pentru 2-3 saptamani pana la distrugerea totala a societatii pana la punctul in care este fiecare pentru el si oamenii devin precum animalele in jungla, dupa cum am putut afla ca s-a intamplat in Bosnia intr-un articol anterior. Un prepper, in functie de cat de „profesionist” este poate sa dedice mai multe sau mai putine resurse acestui … hobby, de la pastrarea unui raft cu conserve si a unei rezerve de apa in caz ca vor fi intreruperi ale aprovizionarii hypermarketurilor sau in caz ca vine zapada, accesul la ele o sa fie dificil, pana la pregatirea de bunkere, locatii de ascuns dotate cu tot felul de rezerve alimentare, arme, combustibil etc.

In cazul lui Jose, fiind un prepper cu background tehnic, s-a gandit sa isi diversifice cunostintele si abilitatile si pe langa salariul caldicel platit de stat sa isi gaseasca si surse de venit alternative in caz ca se va intampla ceva. Se intelege ca asta a facut-o in vremuri bune, acestea fiind perioada 2004-2012, dupa cum ne spune Jose. Avand ceva bani pusi deoparte, Jose se afla in prezent in afara tarii, pregatind plecarea familiei deoarece nu vrea sa prinda perioada cand o sa inceapa impuscaturile pe strada, desi sunt deja multe locatii in Venezuela, si stirile au acoperit in general mai ales aceste evenimente, unde deja politia nu mai poate face fata situatiei sau lipseste total.

Cu privire la sarbatorirea Craciunului, Jose descrie cum se petrecea aceasta sarbatoare intr-o tara catolica din America Latina in perioada de liniste cand toti aveau de mancare, cand copiii primeau ultimele modele de jucarii, cand familiile calatoreau la plaja in minunatele statiuni de la ocean. Pentru ca nu am mentionat, poate ar fi bine sa o fac aici: pe langa bogatiile mentionate, Venezuela mai are si o clima tropicala ideala – astazi in Caracas sunt 22 grade.

In prezent, desi este una dintre tarile cu cele mai mari rezerve de petrol, doar cei bogati isi permit sa mai foloseasca automobilul. Doar cu vreo 2-3 ani inainte, pretul benzinei in Venezuela era subventionat de stat si era mai ieftin ca pretul apei.

Masa de Craciun pentru venezueleanul de rand in ziua de astazi a fost fasole sau orez (si acela greu de gasit). Cei mai instariti au avut si salata de sunca, de unde alta data mancau jampon de porc. Si faina este scumpa, fiind o raritate.

In cartierul unde locuieste Jose, de unde in alti ani de Craciun strada era plina de copii si casele erau frumos decorate cu luminite, acum strada pare bantuita de stafii, majoritatea fiind deja plecati in afara.

Cu privire la cadouri, putini sunt cei care isi mai permit sa le cumpere la copii jucarii sau haine, toti banii mergand pe mancare la limita supravietuirii.

Aici as face o mica paranteza, fiind uimit de paralela intre situatia din Romania ceausista si Venezuela de astazi: si ei au tichete si marfa lipseste. Somajul este insa mare, nu toti au de munca, rata somajului fiind de peste 26%. Tovarasii insa o duc putin mai bine ca plebeii: membrii de partid si votantii partidului primesc „bonusuri” (un fel de ajutoare europene de la noi de astazi). Ca si la noi atunci, si la ei astazi de vina sunt imperialistii americani si dusmanii de clasa, burghezii care vor sa vanda tara americanilor. Ca si la noi pe-atunci, trocul de bunuri si servicii este o supapa care mai permite cat de cat o coeziune sociala. Unele familii, organizeaza „garage sales” cu bunurile acumulate in vremuri bune si astfel unii parinti isi mai permit sa cumpere copiilor jucarii second la preturi cat de cat acceptabile.

Cei care si-au permis, pentru Craciun si pentru traiul de zi cu zi, cresc pui, avand insa stresul ca acestia le pot fi furati oricand. Ca si pe la noi, exista speculanti: cei care au bani, cumpara intr-un cartier sau intr-un oras toata marfa de la magazin si o vand la supra-pret ulterior (cam ce faceau vanzatorii si gestionerii magazinelor de stat de pe la noi care pastrau in spate o mare parte din marfa si o vindeau ulterior la cunostinte pe preturi umflate).

Ca o mica paranteza, atunci cand cheltuielile depasesc veniturile la nivel de stat si cand nu mai gasesti fraieri sa te imprumute, prima lovita este moneda nationala care devine foarte slaba. Prin urmare, daca nu esti o tara care sa isi produca tot ce are nevoie, toate marfurile de import sunt la preturi exorbitante. Pentru a ascunde situatia, guvernul obliga insa comerciantii sa limiteze preturile, de unde incet-incet toata economia libera capituleaza, ramanand doar statul. Preturi controlate, marfa putina, duc inevitabil la coruptie, furt, specula, lipsa marfurilor fiind principala problema. La fel cum la noi existau bani dar nu aveai ce sa faci cu ei deoarece nu exista marfa, tot la fel se intampla in Venezuela unde socul este insa mult mai puternic, neavand in spate decenii de comunism in care lumea sa se adapteze si in care statul sa isi puna cat de cat la punct o retea de aprovizionare macar cu bunurile de necesitate maxima cum ar fi alimentele de baza, medicamentele, incalzirea, etc, adica tot ce e necesar pentru o minima supravietuire.

In final as dori sa inchei cu un fragment despre o cumpana prin care a trecut sotia lui Jose cand era cat pe ce sa fie omorata de o gramada de oameni care au dat navala la … lapte praf:

Sotia mea se afla ca de obicei intr-un supermarket cu cateva zile in urma, cand dintr-odata doi angajati au inceput sa aranjeze nervosi lapte praf pe rafturi. Laptele praf este unul dintre cele mai de pret alimente in Venezuela, mult mai mult decat laptele lichid, din motive stiute doar de venezueleni si pe care nici eu nu pot sa mi le explic desi sunt venezuelan. Poate pretul scazut si faptul ca poate fi pastrat pentru o perioada mai indelungata.

Deci erau cativa soldati care pazeau supermarchetul si cereau oamenilor sa stea la coada. Dintr-odata, un numar mare de oameni a dat navala in supermarket si a impins la o parte cei doi angajati care au fost calcati in picioare de gramada de oameni. Sotia mea a luat copilul intr-o parte cu un moment inainte ca gramada sa calce si peste el. Speriata de scena, cum a putut sa se miste s-a dus langa un soldat. Copilul meu s-a uitat la soldat si a intrebat cu vocea lui slaba daca poate sa ii ia si lui niste lapte pentru cereale. Soldatul s-a uitat jos la copil si a dat din cap ca nu poate inghitind in sec, uitandu-se la sotia mea cu o privire neputincioasa.

Inside a looted supermarket in Maracay, 100km from Caracas on February 25, 2014. President Nicolas Maduro convened talks Wednesday with a cross-section of Venezuelan society in an attempt to end three weeks of sometimes deadly anti-government protests in the deeply divided country. AFP PHOTO/DIARIO EL PERIODIQUITO

 

PS: am uitat sa zic doua vorbe si despre armata; foarte ciudat ca intr-o astfel de situatie, armata inca mai protejeaza dictatura; nu poate fi aceeasi situatie cu cea de la noi din perioada comunista: spalarea pe creier un timp indelungat, introducerea fricii si a securitatii care sa controleze si sa sperie toate clasele, teama de „fratele mai mare” de la rasarit care poate interveni etc. Pana nu mai mult de vreo 5-6 ani, Venezuela era o tara normala, cum este Romania astazi. Cum de a ajuns armata / politia si intreg sistemul de stat sa nu miste un deget si sa perpetueze acest dezastru? Prin coruptie: generalii din armata au propriile afaceri si au acces la un curs oficial subventionat de stat, cu totul altul decat cel de la casele de schimb. Pe scurt, este un fel de mituire oficiala: guvernul permite unor companii (ale generalilor) sa cumpere valuta la un curs oficial (sa zicem cum ar fi la noi un EURO de 2,3 lei) pentru a putea cumpara marfa din export si pentru a o distribui in tara. Astfel, toata lumea face bani (generalii, subalternii si soldatii sunt foarte bine platiti).

This Post Has 13 Comments

  1. JE

    In caz ca v-a scapat… „Scandalul Intel”

    Povestea oficiala:
    – Probleme de securitate la microcipurile Intel. Update-ul va afecta grav viteza procesorului
    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/probleme-de-securitate-la-microcipurile-intel-update-ul-va-afecta-grav-viteza-procesorului-854437

    – Oficial: Toate iPhone-urile, iPad-urile, desktop-urile şi laptopurile produse de Apple au problemele de securitate
    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/gadget/oficial-toate-iphone-urile-ipad-urile-desktop-urile-si-laptopurile-produse-de-apple-au-problemele-de-securitate-854929

    – Şeful Intel şi-a vândut acţiunile
    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/seful-intel-si-a-vandut-actiunile-854960

    – Meltdown şi Spectre – tot ce trebuie să ştii despre bug-urile al căror remediu poate scădea cu până la 50% performanţele PC-urilor afectate
    http://www.go4it.ro/componente-pc/meltdown-si-spectre-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-bug-urile-al-caror-remediu-poate-scadea-cu-pana-la-50-performantele-pc-urilor-afectate-16916181/

    Povestea reala: practicile NSA si „Masinaria Wintel”?
    – Dormi liniştit, cineva te controlează pentru tine
    https://trenduri.blogspot.ro/2018/01/dormi-linistit-cineva-controleaza.html

    _
    Presa internationala:
    – Intel facing class-action lawsuits over Meltdown and Spectre bugs
    https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/05/intel-class-action-lawsuits-meltdown-spectre-bugs-computer

    – Meltdown and Spectre: Here’s what Intel, Apple, Microsoft, others are doing about it
    https://arstechnica.com/gadgets/2018/01/meltdown-and-spectre-heres-what-intel-apple-microsoft-others-are-doing-about-it/

  2. ares

    1. Perfect de acord că datoria publică putea să fie muuult mai mică.
    Însă, între 2009-2012 când datoria publică aproape s-a triplat 14%->38% din PIB și habar n-avem unde s-au dus banii, presa a tăcut ca porcu-n tenchi.
    Presa (securistă) și-a adus aminte brusc! de datoria publică doar când Statul a început să crească salariile bugetarilor, salariul minim și să scadă fiscalitatea! Culmea e că acum datoria publică e în ușoară descreștere în raport cu PIB.

    2. Corect și faptul că e important unde se duce datoria: ideal ar fi să meargă în investiții.
    Problema e că după 20 de ani de „comunism de piața”, oamenii efectiv nu mai rezistau cu salariile alea mizere.
    Imaginați-vă că salariul mediu net în 2012 era 1300 lei iar prin retail primeau 700 lei + bonuri de masă!
    Investiții a făcut cu precădere Ceaușescu, unele bune, altele proaste, dar neglijând în totalitate nivelul de trai al populației. A fost „aranjat” și praful s-a ales chiar și de investițiile bune!
    A fost și e încă nevoie de politica agresivă a Statului de creștere a veniturilor populației! Până acum a fost un real succes.

    1. admin

      hehe, mai vorbim in legatura cu punctul 2; statul poate creste salariile dar nu poate creste nivelul de trai; este explicat in mai multe locuri ce si cum;

  3. ares

    Exemplele de mai sus sunt chiar dezastru:
    – numerele de mai sus reprezinta deficitulul de cont curent (acolo intra si cheltuielile private nu doar ale statului) si nu deficitul bugetar. Mai relevant ar fi deficitul bugetar si datoria publica
    – adică topul mondial la debt to GDP: Japonia 250%, Italia 160%. Au ajuns acolo NUMAI prin deficit!
    – iar Ungaria și Croația au deficit bugetar (ceva mai mic decât Ro) dar ~80% debt to GDP (mai mult decât dublu decât la României)

    PS: De 3 ani datoria publică a Ro scade în raport cu PIB (adică PIB-ul crește mai mult decât datoria) – suntem la ~37% debt to GDP. Iar intr-o lume in care toti traiesc pe datorie, ar fi chiar o prostie colosala sa stam noi la 10% debt to GDP si sa facem „excedent” in sistemul asta inflationist. Ca sa nu mai vorbesc ca doar statele semi-autoritare (cu ceva in pantaloni) au datorii mici (China, Rusia). Pe la noi s-a incercat asta, dar ăla care a încercat n-a sfârșit deloc bine!

    1. admin

      datoria publica a Romaniei este mica, dar putea sa fie si mai mica; problema este unde se duce datoria: in investitii sau in altele; daca se duce in altele inseamna ca va veni un moment in care cei din viitor vor trebui sa fie mult mai performanti decat cei din prezent pentru a putea face fata platii ratelor; sa nu mai zicem riscul ca dobanzile sa creasca (destul de mic dupa parerea mea) care poate duce peste noapte la un nou crash

  4. JE

    „Aici as face o mica paranteza, fiind uimit de paralela intre situatia din Romania ceausista si Venezuela de astazi…”

    Fa paralela la nivel de IQ!
    Dupa lovitura de stat comunista din 1946, inteligenta, normalitatea si capitalul romanesc, au inceput sa fie macelarite. Acest macel continua si astazi. Chiar daca oamenii inteligenti nu mai sunt exterminati prin puscarii, Arges, Periprava, etc, li se spune pe fata si sunt fortati sa paraseasca tara. „Exodul creierelor” si al capitalului este cat se poate de real si are exact acelasi efect cu exterminarea fizica.

    Incearca sa gandesti pe termen lung. In afara de sclavi, hoti, curve si tot felul de papagali de la munca de jos, nimeni nu se va mai intoarce. Sunt plecati in mod oficial peste 6 milioane de oameni. Foarte multi au reusit acolo sa-si faca o viata mai buna si chiar au format familii mixte cu nativii. Copii lor nu ami au nimic in comun cu Romania.

    In Romania de astazi se intampla chestiile astea:
    – Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi și nu se mai întorc
    http://www.activenews.ro/stiri-social/Peste-200-de-romani-parasesc-tara-in-fiecare-zi-si-nu-se-mai-intorc.-Diaspora-reprezinta-17-din-populatia-totala-a-tarii-145388

    – Cum se poate renunţa la cetăţenia română. Zeci de mii de români au abandonat definitiv ţara natală în ultimii 20 de ani
    http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/cum-renunta-cetatenia-romana-zeci-mii-romani-abandonat-definitiv-tara-natala-ultimii-20-ani-1_574c281b5ab6550cb87587f5/index.html

    (stire de astazi)
    – Guvernul dă undă verde pentru aducerea a 7.000 de muncitori străini în România în 2018 pentru rezolvarea crizei de pe piața muncii
    https://www.libertatea.ro/stiri/guvernul-da-unda-verde-pentru-aducerea-7-000-de-muncitori-straini-romania-2018-2090483

    In cazul in care nu s-a inteles, are loc o inlocuire de populatie. Romanii, au fost tratati ca niste sclavi si au fost fortati sa plece, iar acum in locul lor, sunt adusi tigani si idioti de prin nordul Africii, Orient, Pakistan, Asia, etc. Ceea ce este ciundt, este faptul ca angajatorii romani, trebuie sa-i plateasca pe acesti oameni cu minum salariul mediu pe economie, salariu ce le-a fost refuzat cetatenilor romani, care trebuiau sa se multumeasca cu slariul minim si eventual ceva bonuri de masa si un bonus in plic. Sa nu mai vorbim de faptul ca si celor din IT sau doctotilor, de mult ori li s-a refuzt salariul mediu pe economie. Asta da afacere!

    Eu personal am inceput sa ma gandesc tot mai serios la plecat (definitiv) in ultimul timp. Pe termen mediu si lung, Romania arata tot mai nasol, iar pe mine nu ma incanta aceasta idee. Viitorul copiilor in tara asta arata chiar mai rau decat al adultilor. Practic vorbind, nu mai au nici o sansa. Asa ca…

  5. JE

    „Doar cu vreo 2-3 ani inainte, pretul benzinei in Venezuela era subventionat de stat si era mai ieftin ca pretul apei.”

    Un alt stat esuat si muper-mega-socialist este Puerto Rico. Astia nu primeau benzina la pret de pufuleti, astia de ex primeau CURENT ELECTRIC GRATIS. Evident ca neancasand bani pe serviciile de elctricitate, au neglijat total reteaua electrica si dupa uraganul de asta vara sunt IN BEZNA TOTALA. Ceea ce este si mai hazliu, este faptul ca statul Puerto Rican si-a cerut deja defaultul in unrma cu ceva timp. Cu alte cuvinte, este un stat care a intrat in incapacitate de palti si a recunoscut in mod public ca este un STAT FALIT SI ESUAT.

    IQ-ul mediu in Puerto Rico este de 84. Cu 1 punct sub limita retardului.

    Vrei sa vezi cum arata niste OAMENI PROSTI (si implicit socialisti) in toata „splendoarea” lor? Hai sa-ti arat!

    A inceput sa se umple netul despre tot felul de videoclipuri de „awarness” prin care arata situatia „disperata” prin care trec puertoricanii. Pentru cine nu stie, Puerto Rico, este stat/teritoriu SUA-ndez, dar cu autonomie locala.
    In unul din videoclipurile astea, ai sa poti vedea prostia intruchipata. La 3-4 luni dupa uragan, prostovanii aia sinistrii, asteapta ajutor de la Guvernul SUA, in conditiile in care ei nu au miscat nici macar un deget, sa-si curete curtile caselor, si chiar casele de resturi si de mizeria lasata de uragan. Culmea este ca idiotii astia sinistrii, asteapta ca Guvernul SUA, sa vina sa le faca curat prin curti, prin case, sa le repare acoperisurile, sa le curete strazile, sa le repare infrastructura electrica ca sa aibe electricitate gratis, etc.

    Uita-te cu mare atentie la acest videoclip. Lasa-i pe prostii din prim cadru si focuseaza-te pe background. In acest fel ai sa poti sa-ti dai seama cum arata si cum se comporta niste oameni cu adevarat prosti. Exact pe principiul „muieti-s posmagii” sau „pica para malaiata in gura lui notafleata”.
    Ai sa gasesti comentarii de genul: „6 months of people standing around but not picking up the wood in their own front lawn? Not taking that wood on the ground and putting it on the roof to keep the water out? Really?” sau „Im looking at all the trash in video and it looks like the residence of the house are not even trying to clean it up. If that were my place or the house/area i was living, my rear would be out cleaning, drying out wood, and reusing what i could. Not sitting on my a## waiting for some one to help me. That road at 7:26 would be shoveled, just like when i have to shovel show in the winter.” sau „And who elect the corrupt and incompetent politicians?? Even deeper… who create and produce the corrupt and incompetent politicians?? Do you think PR elected officials come from Sweden… or Mars???”
    Traiasca socialismul si putorile ologofrene care il sustin!

    – Through Our Eyes: Life in Puerto Rico After Hurricane Maria

    1. JE

      Motivele reale pentru care Puerto Rico este in halul in care se afla acum:
      – Puerto Rico: Let it Sink Back in the Ocean!!!

  6. JE

    Ceea ce uita majoritatea oamenilor sa spuna despre statele astea esuate, este faptul ca sunt formate in mod majoritar din OAMENI PROSTI. La propriu.
    Saracia si prostia funcioneaza si sunt interdependente, ca Yin si Yang: nu poti sa fi sarac fara sa fi si prost si nu poti fi prost fara a fi sarac. Prostia si saracia sunt echivalente. Cand tarile sunt in mod majoritar formate din oameni prosti, atunci se ajunge la socialism sau mai rau, la comunism.

    Acum 20+ de ani, in Venezuela era socialism. Acum este nimic altceva decat dictatura comunista. Oamenii inteligenti si cei cu ceva capital au parasit Venezuela inca de pe vremea lui Chavez, cand acesta incepuse cu nationalizarile, confiscarile de proprietati si de afaceri si cu pomenile pentru saracime. In aceste zile, in Venezuela au ramas doar oamenii prosti si foarte prosti, iar cei normali sunt doar o minoritate captiva.

    Sa nu uitam faptul ca Venezuela este formata dintr-o populatie mixta. Albii au venit acolo o data cu descoperirea americilor. Apoi au inceput sa vina si negrii din Africa (ca emigranti nu ca sclavi). Populatia locala era formata din cacanii inca-maia-azteca sau ce mai erau ei pe acolo. Tot din aia care erau la nivel de sulita si arc cu sageti si care traiau in colibe de surcele si de namol. Doar o mica parte din albi s-au mixat cu negrii si cacanii si au format populatia mestizo = metis. Inca din momentul in care albii s-au instalat acolo, au impus un sistem de „clase”, sistem in care, in mod evident ca albii sunt in clasa superioara. Sistem pastrat pana recent. Acest sitem de clase este prezent si in alte tari din America Centrala si de Sud: Columbia, Panama, Peru, etc.

    Cand ai sa faci cunostinta cu un alb din aceste reguiuni sa nu fi mirat ca in timp ce dai noroc cu el si isi spune numele adauga imediat „yo soy muy clasisto”.
    Getourile din America de Sud, Centrala si din Caraibe, fie ca sunt „favela” braziliana, fie ca sunt „barrios” din restul tarilor, sunt populate doar de cacanii, mestizos si de negrii. Nu de albi!

    Diferentele de bunastare sunt date de catre coeficientul de inteligenta:
    – Africa Subsahariana = 55-71 IQ
    – Africa de Nord, Orientul, Indiile, Asia Centrala, Sud, Est = 75-82 IQ
    – Americile Centrala de Sud si Caraibele = 65-80 IQ
    – Europa, Asia de Nord si Vest = 90-105 IQ

    Media IQ-ului in Vnezuela este de 84!
    Limita de la care incepe retardul este de 85. Cu alte cuvinte venezuelenii sunt cu 1 punct sub limita retardului! Ce te poti astepta de la o asemenea natiune?

    La fel ca si toate coloniile pe care le-au avut albii, au fost construite, civilizate si dezvoltate de albi, nu de catre populatia locala. In momentul in care albii se retrag sau devin minoritari, societatea respectiva se intoarce la un nivel de trai care este direct proportional cu IQ-ul lor. Peste tot in lume.

    Vezi de exemplu ce s-a intamplat in fosta Rhodesia, sau actualul Zimbabwe. Dupa ce britanicii care aveau un IQ mediu de 100-102, s-au retrs fortat, au ramas majoritari negrii, si IQ-ul mediu national a scazut la 82. Acelasi lucru se intampla acum in Africa de Sud unde IQ-ul mediu din cel 102-105 al colonialistilor olandezi a ajuns la cel al negrilor (+indieni tamil si malaezieni) care este 77.

    Acelasi lucru se intampla in orice tara care a fost dezvoltata si construita de oameni care aveau o inteligenta superioara nativilor. Dupa ce inteligentii dispar sau devin minoritari, se duce dracului totul, iar in vremurile de astazi, se incepe cu instalarea socialimului si in maxim 10 ani se ajunge la colaps pe toate planurile, dupa care se intaleaza dictatura comunista. Aceasta „reteta” este testata si dovedita peste tot in lume. Funcioneaza sin acelasi fel si se ajunge la acelasi rezultat, fara nici un fel de exceptie.

    In caz de neclaritati:
    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/ve-venezuela
    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/zw-zimbabwe
    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/za-south-africa

    Salutari din barriosul de cacanii din Caracas (votantii lui Chavez si Maduro, aia care vor lucruri si trai pe „gratis”):
    http://bit.ly/2lq5WTJ

  7. ares

    „pana si o tara ca Romania unde cheltuielile depasesc veniturile de cateva decenii bune”

    Cheltuielile depășesc veniturile pentru 95%+ din tările globului (incluzând tările cu apă caldă gen: US, Japan, UK, etc).
    Așa lucrează sistemul. De-aia datoriile statelor numai cresc.

    1. admin

      tarile cu moneda puternica isi permit sa faca asta deoarece tiparesc hartii si pot sa se crediteze; important este ca cresterea PIB-ului sa fie corelata cu cresterea deficitului; cu toate acestea, nu toate tarile merg pe deficit bugetar:

      Germania +8.3%
      Zona Euro: +3.3% (evident Germania e … „de vina”)
      Japonia: +3.7%
      Italia: +2.6%
      Elvetia: +8.4%

      Sa zicem ca astea sunt tari puternice, dezvoltate si ca noi fiind „in dezvoltare” (ca si cum deficitul s-ar duce in dezvoltare …) nu avem cum sa fim pe plus. Cu toate acestea, Ungaria este (+4.8%) Bulgaria asemenea (+4.2), ba chiar Croatia ( +2.6%)

      sursa cifre: https://tradingeconomics.com/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.