O intrebare cheie dureroasa

Se infierbanta aerul pe meleaguri mioritice. Mult zgomot degeaba pentru ca nu se va schimba nimic. Nu se va schimba nimic deoarece nu invatam din greseli. Nu invatam din greseli din doua motive: nu ne duce capul si suntem un popor de lasi. Cum scoate unul capul si incearca sa spuna un lucru adevarat dar dureros, cum sare altul si ii da in cap.

Dar sa nu mai vorbim in dodii si sa intram in concret. Bunaoara, dupa un mandat plin de „revolutii” in educatie si bombe mediatice aruncate aiurea, in sfarsit dna Andronescu a spus un lucru adevarat, educativ, care ar trebui sa intre bine in urechile parintilor care au copii: NU VORBITI CU STRAINII. Drept rasplata, a primit un sut in fund de la dusmanii din partid care se mananca intre ei ca hienele. De altfel, Veorica a fost comparata de un ziarst cu o hiena.

Este evident ca cineva trebuia sa puna punctul pe i asupra acestui aspect: fetele singure (si femeile singure) nu au ce sa caute in ocazii. Chiar daca nu ai cu ce altceva, chiar daca statul nu asigura transport, chiar daca nu ai bani sa mergi cu altceva, sa fii femeie si sa te sui intr-o ocazie, este un risc mare. In orice tara. Dna Andronescu cum are gura mare si incerca sa capitalizeze si ea ceva boabe electorale – caci tovarasii nu au incap altceva decat puncte electorale – s-a gandit sa abordeze o nisa deloc dezbatuta, tocmai din cauza riscului: ce cauta o fata in ocazie.

De acord, ca ramane problema politiei, a procuraturii, a apelurilor de urgenta etc. Asta nu anuleaza insa si problema CE CAUTA EA LA OCAZIE SINGURA?!

Sunt sigur ca aceasta intrebare si-au pus-o toti, dar nu vorbeste nimeni de teama „sa nu raneasca”, adica sa nu puna sare pe rana. Din pacate, fara sare pe rana nu putem sa ne vindecam, daca nici din greseli nu invatam, este evident ca nu putem sa ne luminam la minte si sa iesim din blestemul Mioritei.

Tragedia in sine foarte probabil a lecuit o generatie de asemenea riscuri, desi sunt semnale ca nu peste tot, cum ar fi satul Dobrosloveni.

Presa si ziaristii s -au aratat foarte ipocriti cu privire la aceasta declaratie a dnei Andronescu pentru ca ei macane aceeasi banda magnetica continuu, nefiind incapabili sa judece lucrurile la rece. E logic ca nu ar strica deloc pentru presa ca cu aceast ocazie sa se faca si putina educatie si sa recomande parintilor sa isi invete copiii nu doar sa nu iese la ocazie, dar nici sa nu vorbeasca cu strainii. Dupa parerea mea, presa ar putea merge chiar mai departe si ar putea recomanda parintilor de fete sa nu le lase sa umble cu toti golanii, sa nu le lase la chefuri aiurea, etc. Pe scurt, parintii sa fie foarte atenti la riscurile pe care le pun retelele sociale si tentatiile epocii si sa incerce sa fie cat mai consevatori in educatie si cat mai preocupati de evolutia copiilor lor. Spun preocupati pentru ca multi inteleg prin educatia copiilor lor faptul ca ii invata sa spuna „Buna ziua” sau ca ii cearta daca se joaca prea mult la calculator. Evident ca asta este vax, dar nu doresc sa abordez acest aspect. Cine doreste sa ofere o educatie copiilor trebuie in primul rand sa stie foarte bine ce au in cap si sa le umple golurile cu privire la perspectiva asupra realitatii in care traim. Din pacate, asta presupune ca si parintii sa stie pe ce lume traim, ori asta e foarte greu. De exemplu, traim intr-o lume in care orice parinte isi poate urmari prin GPS copilul aproape gratuit …

Andorneasca intr-un fel a primit ce merita, pentru ca ea nu din preocupare pentru educatia copiilor a facut aceasta declaratie, ci din interes electoral. Daca Androneasca ar fi interesata de educatia copiilor ar fi facut pana acum in nenumaratele mandate pe care le-a avut DEPOLITIZAREA INVATAMANTULUI. Vax educatie insa, si femeia de serviciu de la o scoala trebuie sa aiba acoperire (recomandare) politica ca sa fie angajata, inspectoratele scolare sunt filiale de partid etc, etc.

Scoala oricum trebuia sa o educe deja pe fata sa nu iasa la ocazie singura. Exista materia „educatie cetateneasca” daca nu ma insel care teoretic ar trebui sa acopere comportamentul in societate.

Si in final, as pune o intrebare cheie dureroasa pe care din pacate nimeni din presa nu va avea curajul sa o puna: este prima data cand Alexandra a mers singura la ocazie? Si unde se ducea, a fost o urgenta anume, nu putea astepta sa mearga cu alte prietene sau cu un insotitor? Nu putea astepta autobuzul sau trenul?

Este evident ca sistemul de transport de la noi este varza si ca mersul la ocazie este o necesitate pentru populatia rurala. Zilele trecute a aparut o stire ca romanii au cel mai putin numar de masini pe cap de locuitori din UE – semn al saraciei. Dar increderea romanilor in societatea noastra este extrem de exagerata. Emigrarea in UE si „oportunitatile” din afara, au auto-exilat mare parte din infractori si romanii au parte de o oarecare liniste pentru care nu au facut nimic tocmai ca efect colateral al saraciei. Aceasta conjunctura insa ne altereaza simtul realitatii, anume faptul ca traim intr-o tara cu un stat slab, erodat de coruptie mai mult decat arata realitatile. Fuga hotilor, a cersetorilor, a infractorilor, jertfa doctorilor care inca isi fac treaba, patritosimul catorva prin armata, verticalitatea catorva prin serviciile de securitate si incapatanarea ultimilor mohicani carora le pasa prin colturile angrenajului birocratic sunt singurele elemente care ajuta in continuare la mentinerea aparentei unui stat pe aceste meleaguri. Orice criza majora insa va produce somalizarea Romaniei si ne va pune pe toti sa ne intrebam: de ce-am ramas aici cand puteam sa fugim si noi?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.