Coronavirusul – Cernobîlul chinezesc

  • Post category:Diverse
  • Post comments:1 Comment

Rata de reproductie a virusului este intre 3 si 5. Adica o persoana o da la cel putin 3. Este insa greu de masurat, mai ales in stadiul actual. Cert este ca rata este peste 1 deci se propaga facil si carantina e necesara.

Carantina – cum se face acum, nu este carantina. La aeroport testeaza daca nu cumva calatorii au temperatura sau alte simptome. Insa, dupa cum stim, virusul poate fi transmis si in perioada de incubatie pentru care avem o cifra de 10-15 zile desi au fost si cazuri de 1 zi.

Se pricep insa comunistii la a face ceva cum trebuie? Multi au ramasi uimiti de decizia chinezilor de a face un spital in cateva zile. Sa il vedem intai si apoi sa il vedem si cat rezista. Nu e nimic extraordinar si supra-uman, este doar heirupism si resurse nelimitate. Daca mor 30 de muncitori in heirupismul asta, chinezii mai sunt cateva sute de milioane si are cine sa ii inlocuiasca. La fel daca spitalul o sa se prabuseasca … Ce este insa de subliniat este urmatorul aspect: provincia asta in care il fac are deja vreo 20 de spitale (cel putin atatea am numarat eu).

Wuhan Google Maps – peste 20 de spitale la o prima cautare

Stim cum construiesc chinezii autostrazi catre desert, poduri peste rauri secate si orase fantoma. Ma gandesc ca or fi avut si ceva extra-capacitate in orasele alea fantoma, poate aveau deja chiar spitale fantoma. La ce era nevoie de unul nou? Sunt doua explicatii: 1) partidul vrea sa arate ca e harnic (desi munca o fac oamenii de rand) 2) situatia e mult mai nasoala decat partidul ne-o infatisaza. Dar se poate oare sa minta partidul comunist din China?!

Am facut paralela cu Cernobalul din vremea URSS-ului pentru ca multi au vazut recent serialul de pe HBO si inteleg cum circula informatia in comunism. China nu e deloc altceva decat URSS din punctul de vedere al transparentei. Chinezii au amanat prea mult comunicarea problemei, au facut prea tarziu carantina. Sperau sa nu loveasca pana in noul an chinez ca sa poata lumea sa sarbatoreasca in liniste si sperau sa nu iasa la suprafata. Insa pe masura ce oamenii au inceput sa moara pe holurile spitalelor (sau cel putin sa se tavaleasca), partidul a fost obligat sa iese in public si sa trateze cu seriozitate problema.

Este insa prea tarziu, pentru ca virusul a iesit deja in afara orasului si s-a raspandit in intreaga tara. Pana sa faca chinezii publica problema, virusul deja a ajuns si in lume, in diverse locuri.

Cum se poate opri raspandirea?

Data fiind rata viguroasa de propagare, carantina si educatia sunt singurele modalitati de a frana raspandirea. Chiar daca virusul nu va avea mutatii (prea periculoase) si chiar daca rata de reproductie e mica fata de alte epidemii (ciuma de exemplu) si chiar daca rata mortalitatii este de „doar” 3%, raul pe care il va face, este imens – daca nu va fi tinut sub control.

Exista tentatia sa comparam cu SARS – care de asemenea a pornit in China, avea o rata de reproductie similara dar cu o rata a mortalitatii de 10%. Deci cumva, virusul actual este mai „bland” decat SARS, ceea ce pentru unii naivi este o veste buna. Eu vad lucrurile altfel: tocmai pentru ca „este bland” lumea va fi mult mai laxa decat in cazul SARS si masurile luate de autoritati mai putin ferme. Simptomele fiind in principal pneumonia, foarte probabil si cifrele din China care au determinat acel 3% pentru coronavirus sunt probabil rotunjiri pozitive, atat din neglijenta si lipsa de profesionalism dar si din masluirea cifrelor datorita regimului comunist.

In plus, „blandetea” virusului ii determina pe multi sa ramana acasa. Mai ales in China unde acum se sta 7-8 ore la coada la spital ca sa te vada cineva. Chinezii sunt mai experti ca noi in tratamentele naturiste si in medicina alternativa, atat datorita inapoierii ca societate dar si din cauza situatiei actuale. Puneti-va in locul unui bolnav din China, mai ales unul tanar, in putere, care poate trece printr-o pneumonie fara sa o simta: se va duce el la spital sa stea 8 ore la coada cu alti babaci care sa ii dea alt boli sau poate chiar vreo tulpina mai nasoala sau va incerca sa se vindece singur acasa. Daca raspunsul autoritatilor ar fi mai ferm si s-ar vedea spitale disponibile unde bolnavii sunt ingrijiti bine, poate ca s-ar duce. Dar daca chinezii se uita la aceleasi videoclipuri la care ne uitam noi cu cozile la spitale, este cert ca o mare parte dintre cei bolnavi nu se duc la spital.

Exista deci un mare semn de intrebare si legat cu numarul total de bolnavi si cu rata de reproducere. Chiar daca insa cifrele sunt corecte, scenariul pe baza acestor cifre este devastator. Intr-o zona populata masiv, cu rata mare a densitatii, virusul este imposibil sa fie tinut sub control: oamenii trebuie sa mearga la magazin, trebuie sa mearga la munca, trebuie sa foloseasca mijloacele de transport. Carantina nu poate fi totala si nu poate rezista o perioada prea lunga. In cazul SARS vedem de asemenea ca reactia guvernului a fost intarziata: de la primul caz aparut in Noiembrie 2002, chinezii au informat OMS-ul abia in Noiembrie 2003. OMS a actionat cand erau deja 500 de morti la 2000 de infectati. Numarul total de infectati cu SARS a fost de 8098 dintre care 774 morti. Marele avantaj in lupta cu SARS a fost insa febra: 38 grade. Scannerele de temperatura din mijloacele de transport permiteau o filtrare eficienta de unde si masurile de „precautie” luate in prezent. Din pacate, in cazul Coronavirusului, temperatura nu poate fi folosita pentru identificarea purtatorilor pentru ca transferul se poate face si in perioada de incubare inainte de inflamare, deci inainte de aparitia simptomelor. Doar un mic procent de purtatori, cei trecuti de incubare si care manifesta temperatura, sunt filtrati. Alte metode insa nu exista, si autoritatile s-au gandit macar sa dea impresia ca fac ceva.

Cu sau fara necunoscute, o echipa de la Johns Hopkins Center for Health Security a facut o simulare (inainte de aceasta pacoste) din care reiese ca o pandemie cu un coronavirus ar ucide 65 de milioane de oameni in intreaga lume. La o rata de 3%, in Romania asta ar insemna 600.000 de morti. Din ce citesc eu, in simulare au luat in considerare o rata a mortalitatii mai mare decat in cazul SARS (10%) deci cu mult peste virusul actual (3%). Riscul de a creste aceasta rata insa nu este deloc mic, datorita evolutiei si adaptarii virusului: cu cat mai mult se propaga, cu atat mai mult evolueaza si poate deveni mai fatal. Acelasi cercetator care a facut simularea, a declarat cu privir la Coronavirus ca „cat is out of the bag„, adica carantina chinezilor a inceput prea tarziu, virusul nu mai poate fi tinut sub control.

Sa zicem totusi ca data fiind rata fatalitatii redusa si masurile de precautie, nu toti romanii vor fi infectati ci doar 10 milioane si sa zicem ca rata mortatlitatii la noi – deoarece avem un sistem medical performant – va fi de 2%. In acest caz, vom avea „doar” 200.000 de morti. Cum credeti ca va arata economia mondiala dupa acest virus?

Se intelege ca toate aceste riscuri si spaime devin nule in cazul descoperirii unui vaccin. Care in cazul SARS – de asemenea un coronavirus – nu a fost gasit deocamdata. Na gandim insa ca la urma urmei, ce mare scofala o pneumonie. Cifrele sunt cifre, ne place sau nu ne place, acestea sunt riscurile iar speranta ca statul va reusi sa filtreze cum trebuie calatorii si sa ia masuri eficiente impotriva raspandirii virusului este iluzorie.

Singura certitudine este ca indiferent de numarul de morti, foarte probabil vom avea o criza economica si financiara, singura necunoscuta in prezent fiind amploarea acestei crize.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.