Că suntem în ditamai criză în desfășurare e evident pentru oricine are 2 neuroni. Nu vă amăgiți de articolele de 2 bani pe ziare care poartă nume de care nu sunt vrednice. Bursa, Ziarul Financiar și chiar Economica.net măcăne aiurea despre recuperarea în formă de V – o aberație fără nicio bază. Căderea PIB-ului din anul 2020 este aproape dublă față de cea din 2008. Lucrurile nu stau altfel – cum zic optimiștii – în sens pozitiv, cum că acum ar fi fost doar un mic „impas”, o „sincopă” sau alte de-astea. Lucrurile stau mai rău deoarece criza din 2008 nu a fost rezolvată și Coronavirusul a venit ca un gaz pe foc. Pe focul care ardea o padure uscată după seceta din 2008, care abia începuse să dea niscavai lăstari.
În ce scenariu optimist e posibil să se șteargă o cădere de 10% a PIB-ului? În România, așa ceva se poate doar în scenariul în care vin extratereștrii și cumpără lei iar BNR-ul tipărește mai încet decât cumpără aștia și cu o mână aruncă bani cu elicopterul peste orașele și satele din România, iar cu alta le dă extratereștrilor care sunt însetați de lei. Acesta este cel mai realist scenariu în care PIB-ul României își va reveni.
Nu vreau să intru în statisticile și cifrele optimiste aruncate aiurea în aer de ministrul Cuțu. E în firea lui să fie extrem de optimist când e la cârmă așa cum a fost extrem de pesimist când dădea la gioale. Dar eu mă uit în jurul meu: ieri am fost la cinema cu sala goală. Duminica la ora 9 seara! Nu doar sala mea, dar în lobby nu am văzut decât 2 oameni la această ora. Am zis că poate erau în sală, dar la ieșire, pe holuri eram doar eu. Magazinele de rochii de nuntă din Craiova sunt închise. Am văzut deja pus pe ele anunțul „de închiriat”. Diverta din singurul mall din Craiova s-a închis definitiv. Nici măcar nu s-au sinchisit să ia marfa iar mall-ul se teme să îi ușuiască ca să nu rămână spațiul gol să se sperie oamenii. Mall-urile vor lăsa magazinele cu probleme să își lase marfa expusa în speranța unei reveniri, doar ca să mențină aparențele. Cam cum fac unele restaurante prin SUA plasând manechine de oameni la unele mese ca să pară localul mai ocupat. La restaurant, am fost joi la 5 la o pizza. Erau 2 mese ocupate din ditamai restaurantul, terasa goală. Cea mai mare fabrica de termopane din zonă are lipsă de comenzi și deocamdată au cam început să scadă prețurile. Am vorbit sâmbătă cu un preot legat de nunți: toată vara asta a avut 2 nunți, într-un cartier cu 3000 de familii. De unde nu avea sâmbete și duminici disponibile …
Ascunderea adevărului este însă firească. Politicienii sunt mincinoși și nici ei nu prea știu pe ce lume trăiesc. E firesc deci să măcăne V, V, V, … Presa la noi citează „analiștii” pentru că reporterii sunt în general traducători, ei nu au alte talente decât limba engleză pe care au învățat-o pe Netflix. Le e greu să ia un curs de ABC-ul macroeconomiei sau să se uite pe un site de statistici și indicatori cum ar fi trendingeconomics.com. Analiștii în general sunt și ei cu orientări politice și speră la vreun os, de aceea în general se pun bine cu actuala putere, iar a spune că lucrurile nu merg bine și că vom avea parte de o deflație seculară ar fi pură auto-tăiere de la ciolan.
Dar de ce tot insist pe tragerea acestor semnale și pe acceptarea adevărului că vor veni vremuri grele? Am putea spune că a transmite mesaje pozitive e firesc, ajută la ieșirea din groape. Aiurea! Un diagnostic corect este baza oricărui tratament și cunoașterea inamicului este punctul de pornire în orice război.
Germania a recunoscut adevărul încă de acum câteva luni când a scăzut TVA-ul. A atacat preventiv. Scăderea taxelor și a impozitelor este un atac al Germaniei împotriva concurenților în lupta pentru export dar care ajută și piața internă prin stimularea consumului. Evident încasările la buget sunt mai mici și pun probleme. Nu pentru germani care au excedent în ultimul timp din cauza performanțelor guvernului german și a orientări pro-market și pro-producție nu pro-pensii și pro-salarii-bugetari ca la noi. Părerea mea este însă că asumarea unor deficite și asumarea unor riscuri de creditare este mult mai bună să fie adoptată acum, când căderea e doar la 10% decât mai târziu când căderea va fi la 50% și vom apela la FMI. De aceea, guvernul trebuie să pompeze bani în dreapta și în stânga pe bune, nu doar pe vrăjeli și prin scheme complicate cu o mie de cereri și rapoarte printre care să slalomeze doar șmecherii și combinatorii. Cea mai simplă metodă de stimulare a economiei este evident scăderea TVA-ului, dar liberalii sunt mai socialiști în politici decât foștii tovarăși.
Bineînțeles că scăderea TVA-ului este doar o cârpă peste o rană sângerândă. O economie nu își revine doar cu atât. Însă această măsură dar măcar ar ajuta puțin acele companii care sunt pe linia de plutire și există riscul intrării la apă. Mai devreme sau mai târziu toate țările vor scade TVA și noi vom fi din nou la coadă, prea târziu.
Ce să aștepte? Să câștige alegerile! Ce, boii încălțați din SUA care țin taxele aberant de sus în unele state americane (din care fug ăia care mai lucrează ceva ca de foc) au vreo logică economică? Au o altă logică.