Inflația începe cu Bitcoinul

  • Post category:Diverse
  • Post comments:1 Comment

Trilioanele de dolari (dar nu numai) tipărite cu ocazia plandemiei, se revarsă încet-încet (sau repede-repede) pe diverse canale. Așa cum albia unui râu găsește traseul optim pentru a se revărsa la vale, tot așa și banii pompați (tipăriți) se duc din aproape în aproape la vale și vor inunda în curând toată câmpia, adică pe toți cei de jos.

Avem așadar năzdrăvăniile lui Musk care au pompat astăzi prețul Bitcoinului la un nivel record (din nou). Recordurile Bitcoinului din ultima perioada sunt destul de frecvente. Evoluția nu e dată de mari progrese în folosirea Bitcoinului ca bani și de împlinirea promisiunilor de monedă p2p liberă, independentă, ieftină de folosit etc.

Puțină lume – și vorbim în acest articol despre crypto-entuziaști – știe că Tesla a primit bani de la stat, ajutor pentru plandemie:

Tuesday’s disclosure is not the first time Tesla has benefitted from programs lambasted by Musk, who has also used his large online platform to promote misinformation related to the coronavirus. Tesla and SpaceX, also controlled by Musk, have received nearly $5 billion in government aid over the years, the Los Angeles Times found. The company also relies heavily on tax credits as a sales incentive for buyers.

Sursa

Din aștia 5 miliarde, neavând ce să facă cu ei, Elon i-a pompat în Bitcoin. Mai acum vreo săptămână, banii oferiți de guvernul SUA gratuit cetățenilor americani pentru a se lupta cu virusul, au fost pompați de investitorii yolo în GME. Unele fonduri și-au luat țeapă, dar alții au recuperat. Cei care au pierdut au fost meltenii care credeau că dacă fac un pump și nu speră la dump, o să revoluționeze Wall Street-ul și o să beneficieze și ei de bani gratuiți de la Fed.

După Bitcoin și piața de acțiuni, inflația se va muta pe imobiliare și apoi pe petrol (și celelalte comodități). De la petrol se va regăsi în toate prețurile.

Toate astea se întâmplă în condițiile în care BCE-ul nu prea a tipărit, europenii tărăgănând prea mult tipărirea de bani și programele „de repornire” a economiei. Banii tipăriți s-au cam dus pe vaccinuri/măști și pe ajutoarele financiare pentru șomerii care au avut de suferit (asta pe alocuri, că în România …).

Când și euroii o să curgă din elicopter, atunci să te ții! Nu doar Bitcoinul ci toate instrumentele financiare vor exploda. Creșterea peste noapte a prețului la petrol de la 50$ la 100% ce impact credeți că va avea în prețuri și în facturi?

Există unii naivi care cred că acești bani tipăriți vor ajunge și la muritorii de rând, prin ajutoarele statului. Problema este că cine împarte, parte-și-face iar mecanismele de ajutorare și alte donații ale statului sunt extrem de nesincronizate la viteza cu care se mișcă inflația.

Părerea mea este că revărsarea barajului va lovi haotic și sacii de pămând aruncați de guvern prin micile ajutoare și promisiuni vor fi zburați la primul val din seria de valuri care va urma. Ce vedem acum e ca și cum ne-am uita în amonte: valuri după valuri de creșteri record ba pe Bitcoin, ba pe GME, ba pe Gold etc. Crește ală, apoi crește celălalt etc. Este adevărat că într-un fel piețele financiare sunt ca un mare bazin, dar acest bazin are unele crăpături care reprezintă legătura cu lumea reală. Vă amintiți prin martie-aprilie când a fost fenomenul paranormal cu prețul negativ la petrol din cauza contractelor de opțiuni care expirau și pentru care deținătorii erau oblitați să le execute? Într-un fel similar, crăpăturile din bazin vor lovi lumea reală într-un mod în care poate nu ne așteptăm.

Eu zic de petrol deoarece este sângele întregii economii, în ciuda stelelor verzi pe care le văd unii drogați. Dar cine poate să ghicească unde va fi crăpătura mai mare? Sunt nenumărate posibilități, de la scumpirea comodităților, la fluctuațiile masive pe piața forex, care ar putea da peste cap comerțul internațional și ar putea provoca noi sincope în lanțurile de aprovizionare, mai mari decât cele din martie anul trecut, ale cărui repercursiuni încă se aud.

Mai pot zice unii optimiști că sistemul financiar (și economia pe care o controlează) se va adapta la furtună și capetele luminate din vârful băncilor centrale vor găsi mecanismele de atenuare a șocurilor și asigurare a fluxurilor „normale” de bani. Dar să nu uităm că bancherii centrali sunt atât de paraleli și deplasați de realitate încât au introdus în obiectivele băncilor centrale, lupta cu încălzirea globală (sursa). Cum vor putea bancherii să asigure stabilitatea prețurilor când vedem cum nu au reușit să oprească Bitcoinul deși au pus tot felul de limitări.

În articolele vechi în care cândam prohodul dolarului, menționam că în locul dolarului trebuie pus altceva și că unii zic ca acel altceva ar fi SDR-urile sau un baschet de monezi în care dolarul să fie doar o pondere, sau poate yuanul deoarece China produce etc. Dar iată că Bitcoinul cucerește teren – deoarece nu a fost blocat deocamdata, companiile au ajuns să bage banii primiți de la guvern în Bitcoin (adică să joace la pariuri) și să nu pățească nimic. Asta se întâmplă deoarece cei care sunt în organismele de reglementare și care ar trebui să ia măsuri, probabil au investiiși ei până peste gât în Bitcoin și le convine ca acesta să crească. Este ca și cum la noi ASF-ul ar tolera Caritas-ul deoarece angajații ASF-ului au depus banii și vor să-și ia și ei felia. Ceea ce s-a mai întâmplat și acum se va întâmpla la nivel global.

Este deci imposibil de frânat cursul apei la vale. Trilioanele tipărite (și cele care urmează) vor face praf rămășițele capitalismului și vor produce un haos global cum nu a mai fost până acum.

~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTA: pentru mai multe articole pe acest topic, puteți trimite o cafea pe adresa BTC 3988tFfk9SzzFtETw6SuB7yzSNeQgKLb6B

This Post Has One Comment

  1. Gol

    Ce parere ai, a la long viitorul e bitcoin? Sau e doar un alt Caritas?
    Cei care nu vor detine vor fi saraci, cum tot profeseaza adeptii lui sau a altor crypto monede?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.