Continuare de aici
De ce nimeni nu prea discuta despre inflatie si de ce pana si ziarele economice macane aceleasi mantre stupide din narativul plandemic legate de hora unirii imprejurul vaccinului [1]?
In primul rand Romania, fiind o provincie a imperiului de la periferie nu prea are o economie si prin urmare nu are nici o presa economica. Dar in general, motivul acestei cenzuri, eu il vad a fi prostia si faptul ca scumpirile inca nu i-au ajuns pe cei care se ocupa de scris si de macanit pe subiecte legate de economie si finante. Bitcoin e mai „fierbinte” pentru „analistii” iexperti care au problema ca nu mai primesc dobanzi la bani si tatoneaza si ei cu ideea sa castige din tranzactii cu criptomonede.
Eu am incercat sa aman abordarea subiectului pana in momentul in care o sa am confirmari pe plan personal ca lucrurile se imput. Si ieri a fost prima zi in care am alimentat cu benzina de peste 6 lei – un record de care nu imi amintesc sa il mai fi depasit vreodata. Cu ceva timp in urma, am mai auzit de scumpiri ale materialelor de constructii si mai ales de lipsuri, dar acum iata ca a venit randul ca TOATE sa se scumpeasca.
Dar totusi, explozia preturilor este un subiect social fierbinte si ne-am astepta macar televiziunile sa il abordeze. Din nou repet: cei care macane zilnic, „ziaristi” si „realizatori TV” au salarii babane si nu simt pe pielea proprie cresterile de preturi iar despre previziune si intelegerea mecanismelor economice le cerem prea mult.
Comenta acum 2-3 zile un cititor ca liberalizarea pietei energiei a dus la mariri ale energiei electrice care se vor propaga si ele foarte mult. Din nou vin cu o marturie personala: am amanat pana in ultimul moment – din lipsa de timp – schimbarea contractului la energia electrica. Si din curiozitate, am cerut in amanunt detalii la departamentul suport al CEZ sa imi spuna cat platesc acum pe kw. Pretul era dublu fata de unul dintre contractele „concurentiale” si asta inainte de mariri. Dar oare cati oameni nu au amanat sau nu au reusit pur si simplu din varii motive sa isi schimbe contractul si vor plati luni bune preturi duble?
Inflatia actuala are insa doua capete turbate: unul extern cu cei trei factori pe care i-am enumerat acum 2 articole (aici) si unul intern despre care nu am discutat. Factorul intern de inflatie este incompetenta si prostia guvernarii actuale care prefera sa se ascunda in spatele plandemiei si sa o foloseasca ca sperietoare si ca scuza pentru esecul reformelor si incompetenta in trecerea de la o economie subdezvoltata cu o administratie publica supra-scalata, consumatoare si inefcienta care pune presiune determinanta pe costurile de productie si pe pretul serviciilor la o economie capitalista eficienta cum are de exemplu Polonia care lupta cot-la-cot cu Germania pentru dominatia in UE.
Prea mult despre factorii interni nu avem a spune deoarece oricum cresteri de preturi la energie aveam mereu si de asemenea presiuni inflationiste fiecare guvernare, indiferent de culoarea politica, gaseste sa produca. In epoca PSD am avut marirea salarului minim si maririle speciale la doctori care au impins in sus preturile la imobiliare (toti doctorii se muta la case sau isi cumpara apartamente in blocuri noi). In epoca PNL avem „dezlegarea” la credite zero prin programe guvernamentale care permit smecherilor din ecosistemul de consumatori preferentiali de „fonduri europene” sa abordeze o noua piata: piata creditelor zero subventionate de guvern. Nu zic ca nu sunt si firme oneste care au beneficiat de aceste creditari, dar aceasta distorsionare pe piata dobanzilor si practic anulare a rolului de corectie si selectie pe care analiza financiara pe care bancile o fac cand acorda credite, vor duce la prelungirea nejustificata a vietii unor companii zombi care nu au niciun viitor si care nu vor putea fi sustinute la infinit. Dar nu pana la infinit este scopul prelungirii darii pe fata a dezastrului economic produs de plandemie prin inchideri si suceli, ci scopul este prelungirea pana la urmatoarele alegeri si asta se doreste a se face prin noi si noi creditari, statul devenind garantul unei felii din ce in ce mai mare a datoriei.
Una dintre lucrurile pe care nu le inteleg eu, sau mai bine zis le inteleg dar nu le pot explica, este cum de in cifrele oficiale inflatia este atat de mica. Iata de exemplu
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,9% în luna iunie 2021, de la 3,8% în mai. În iunie 2021 față de aceeași lună din 2020, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,71%, mărfurile alimentare cu 2,17%, iar serviciile cu 1,59%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sursa
Inteleg ca acel „cos de consum” este invartit si sucit pe toate partile de „experti” pentru a o scoate la liman. Dar sa luam doar un exemplu: la benzina pretul era 5.5 pe la jumatatea mai si acum este 6 – deci crestere de 9%. Si aici avem o situatie speciala, deoarece carburantii au flexibilitate redusa la schimbarea preturilor, deoarece grosul costului din pretul total este acciza care nu s-a modificat (din ce stiu eu) iar pretul petrolului, pana sa se revada in pretul final, dureaza.
Ca alt exemplu personal, din ce am observat eu, pretul la pepeni de exemplu a explodat. Desi ar fi de asteptat ca pretul la pepeni, cu cat trece timpul sa scada, deoarece cei timpurii sunt mai scumpi, am fost extrem de surprins sa platesc 35 de lei pentru un pepene verde si unul galben, la colt de drum, in conditiile in care acum 2 saptamani, cumparasem din hypermarket un pepene verde cu 12 lei.
Si prognozele BNR sunt la fel de amuzante ca „rapoartele” INS. BNR estima cam pe la jumatatea lunii iulie ca pana in decembrie vom avea o inflatie de 4.1%. Pai deja, dupa cum am zis, avem 9% la benzina si unele companii din domeniu au anuntat scumpiri cu 15% la 15 august. In plus, in domeniul construciilor cresterile au fost la multe produse de pana la 150% si altele au venit din urma, impingand si mai mult in sus costurile celor care doreau sa se apuce sa construiasca. Chiar daca constructiile au fost doar inceputul, vedem ca ce a declansat explozia in constructii – desi nu stim cu certitudine – se muta si pe alte categorii si prin urmare nu exista nicio speranta 4% cand deja avem niste cresteri care nu vor da inapoi (dupa cum am povestit despre declaratia directorului Fed – Powell in articolul anterior).
Dar poate decat sa dormim pe o ureche, ne uitam imprejur deoarece toate lucrurile nasoale vin mai intai la cei mai saraci si mai cu probleme ca noi. A fost Turcia anul trecut, dar pe la noi politicienii s-au culcat pe ureche si au crezut ca Turcia e pedepsita de americani si de aceea a avut acea prabusire a monezii si inflatia galopanta temperata doar cu cresterea rapida si dureroasa a dobanzii de referinta. A venit acum randul Rusiei sa se lupte cu demonul inflatiei.
De unde in aprilie rusii au tatonat cu controlul pretului (in ciuda criticilor sefei bancii centrale) acum rusii apeleaza la marirea taxelor vamale la exporturi pentru a lasa mai multa marfa sa ramana in tara si sa impinga in jos preturile prin abundenta ofertei. Asta in paralel cu controlul preturilor care nu a fost eliminat si nu ne astaptam decat la extinderea la o gama si mai mare de produse … Cu privire la Rusia, este interesant de vazut cum si bancherii si autoritatile lor lanseaza aceleasi mesaje calmante similare cu Powell si cu Isarescu: „Inflation has spiked to the highest level in four years and even officials admit relief is months away at best.” Mult succes rusilor cu aceasta prognoza!
Intre timp mai multe tari sarace (ca Romania) au apelat deja la marirea dobanzii de referinta care are ca scop temperarea consumului, limitarea creditarii si ranforsarea monedei. Spre deosebire de Romania, rusii au dat drumul la rubla dar degeaba. Cu siguranta fiecare tara are propria situatie si tavalugul de bani tipariti de Fed care suge resurse tangibile din intreaga lume produce tot felul de turbulente in zonele cele mai vulnerabile. De aceea, unele state apeleaza la masurile de controlul preturilor sau la taxe vamale. Ceea ce Romania nu poate, deoarece este membra UE. Firesc pentru Romania, in lupta cu inflatia, ar fi ca sa apeleze la ultima umbra de suveranitate unde poate jongla fara sa-si puna legislatia europeana in cap: moneda. O devalorizare cu siguranta ar tempera consumul si ar mai ajuta nitzel preturile, desi acum, asa cum am mai zis, genie is out of the bottle and nobody can put it back. Mai ales acum, slabirea leului ar salta si mai mult preturile dar macar ne-ar scapa de riscul hyperinflatiei si al valului de falimente care va fi inevitabil.
In esenta solutiile nu sunt blande si presupun niscavai creative destruction. Ori asta nimanui nu ii place, mai ales politicienilor de la putere. De aceea, ca si in alte dati, va trebui sa vina FMI si televiziunile sa filmele cum Troika strange cu usa guvernul pentru ca populatia sa accepte masurile dure care vor trebui sa fie luate. Dar solutiile sunt doar utopice – asistam la propagarea unui val de scumpiri care vine din multe directii care va matura inevitabil cu gunoaiele ascunse sub pres de decenii.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] Ziarul Financiar: Cei din business oferă guvernului 10 idei pentru creşterea numărului de vaccinaţi: primul botez gratuit într-o familie, bilete la cinema sau la teatru, o tombolă al cărui câştigător să fie iertat de fisc pentru datorii